Τι ακριβώς είναι μια εφαρμογή στο Web;

Βελτιώστε την κατανόηση των προγραμμάτων εφαρμογών που βασίζονται στο web

Μια εφαρμογή Ιστού είναι οποιοδήποτε πρόγραμμα υπολογιστή που εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού ως πελάτη του. Η εφαρμογή μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια πινακίδα μηνυμάτων ή μια φόρμα επικοινωνίας σε έναν ιστότοπο ή είναι τόσο περίπλοκη σαν επεξεργαστής κειμένου ή μια εφαρμογή παιχνιδιών για κινητά με πολλούς παίκτες που κάνετε λήψη στο τηλέφωνό σας.

Τι είναι ο πελάτης;

Ο "πελάτης" χρησιμοποιείται σε περιβάλλον client-server για να αναφερθεί στο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το άτομο για να εκτελέσει την εφαρμογή. Ένα περιβάλλον πελάτη-διακομιστή είναι ένα περιβάλλον στο οποίο πολλοί υπολογιστές μοιράζονται πληροφορίες όπως η εισαγωγή πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων. Ο "πελάτης" είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή των πληροφοριών και ο "διακομιστής" είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των πληροφοριών.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση εφαρμογών Web;

Μια εφαρμογή Ιστού ανακουφίζει από τον υπεύθυνο ανάπτυξης της ευθύνης της οικοδόμησης ενός πελάτη για έναν συγκεκριμένο τύπο υπολογιστή ή ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, οπότε ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή καθώς έχει πρόσβαση στο Internet. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής-πελάτης λειτουργεί σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί συμβατό με IBM ή Mac. Μπορούν να εκτελούν Windows XP ή Windows Vista. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer ή τον Firefox, αν και ορισμένες εφαρμογές απαιτούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης στο Web .

Οι εφαρμογές Web χρησιμοποιούν συνήθως συνδυασμό script script (ASP, PHP, κ.λπ.) και script-side (HTML, Javascript κ.λπ.) για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Το σενάριο της πλευράς πελάτη ασχολείται με την παρουσίαση των πληροφοριών ενώ το σενάριο του διακομιστή ασχολείται με όλα τα σκληρά πράγματα όπως η αποθήκευση και η ανάκτηση των πληροφοριών.

Πόσο καιρό έχουν οι εφαρμογές Web γύρω;

Οι εφαρμογές Web έχουν περάσει από τότε που ο Παγκόσμιος Ιστός έχει κερδίσει τη δημοτικότητα. Για παράδειγμα, ο Larry Wall δημιούργησε το 1987 το Perl, μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού σερβιτόρων. Αυτό ήταν επτά χρόνια πριν το διαδίκτυο άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα έξω από ακαδημαϊκούς και τεχνολογικούς κύκλους.

Οι πρώτες βασικές εφαρμογές ιστού ήταν σχετικά απλές, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του '90 σημειώθηκε ώθηση προς πιο πολύπλοκες εφαρμογές ιστού. Σήμερα, εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή Ιστού για να καταθέσουν τους φόρους εισοδήματός τους online, να εκτελέσουν εργασίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να διατηρήσουν επαφή με φίλους και αγαπημένους τους και πολλά άλλα.

Πώς έχουν αναπτυχθεί οι Εφαρμογές Ιστού;

Οι περισσότερες εφαρμογές ιστού βασίζονται στην αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή, όπου ο πελάτης εισάγει πληροφορίες ενώ ο διακομιστής αποθηκεύει και ανακτά πληροφορίες. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί παράδειγμα αυτού, με εταιρείες όπως το Gmail της Google και το Outlook της Microsoft που προσφέρουν προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση το διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη ώθηση για εφαρμογές ιστού που πρέπει να αναπτυχθούν για λειτουργίες που συνήθως δεν χρειάζονται διακομιστή για την αποθήκευση των πληροφοριών. Ο επεξεργαστής κειμένου σας, για παράδειγμα, αποθηκεύει έγγραφα στον υπολογιστή σας και δεν χρειάζεται διακομιστή.

Οι εφαρμογές Web μπορούν να παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα και να επωφεληθούν από την εργασία σε πολλαπλές πλατφόρμες. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή Ιστού μπορεί να λειτουργήσει ως επεξεργαστής κειμένου, αποθηκεύοντας πληροφορίες στο σύννεφο και επιτρέποντάς σας να «κατεβάσετε» το έγγραφο στον προσωπικό σας σκληρό δίσκο.

Εάν χρησιμοποιείτε τον ιστό αρκετά για να δείτε πόσο δημοφιλείς εφαρμογές ιστού όπως οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail ή Yahoo έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, έχετε δει πόσο εξελιγμένες εφαρμογές ιστού έχουν γίνει. Μεγάλο μέρος αυτής της πολυπλοκότητας οφείλεται στο AJAX, το οποίο είναι ένα μοντέλο προγραμματισμού για τη δημιουργία πιο ευαίσθητων εφαρμογών ιστού.

Η G Suite (πρώην Google Apps ), το Microsoft Office 365 είναι άλλα παραδείγματα της νέας γενιάς εφαρμογών ιστού. Οι κινητές εφαρμογές που συνδέονται στο διαδίκτυο (όπως η εφαρμογή σας στο Facebook, η εφαρμογή Dropbox ή η εφαρμογή ηλεκτρονικής τραπεζικής) είναι επίσης παραδείγματα για το πώς έχουν σχεδιαστεί εφαρμογές ιστού για την όλο και πιο δημοφιλής χρήση του ιστότοπου για κινητά.

Ενημερώθηκε από: Elise Moreau