Μάθετε τις κύριες στιγμές στην ιστορία των Microsoft Windows

Κάθε έκδοση, από 1.0 μέσω Windows 10

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10 θα είναι η τελική ονομαστική έκδοση των Windows. Θα έρθουν μελλοντικές ενημερώσεις, αλλά θα φέρουν ακόμα την ετικέτα Windows 10. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ονομαστεί νόμιμα η τελευταία έκδοση των Windows.

Από την αρχική απελευθέρωσή της το 1985 με τη συνεχή ενεργό ανάπτυξή της το 2018 και μετά, τα Windows υπήρξαν σημαντικότερος παράγοντας στο οικοσύστημα των καταναλωτών και των εταιρικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

01 από 10

Windows 1.0

Windows 1.0.

Δημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 1985

Αντικαταστάθηκε: MS -DOS (συντομογραφία για το "Microsoft Disk Operating System"), αν και μέχρι τα Windows 95, τα Windows έτρεξαν στην κορυφή του MS-DOS αντί να το αντικαταστήσουν εντελώς.

Καινοτόμο / αξιοσημείωτο: Windows! Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση ενός λειτουργικού συστήματος της Microsoft που δεν χρειάστηκε να πληκτρολογήσετε εντολές για χρήση. Αντ 'αυτού, μπορείτε να δείξετε και να κάνετε κλικ σε ένα πλαίσιο - ένα παράθυρο - με ένα ποντίκι. Ο Bill Gates, τότε ένας νέος διευθύνων σύμβουλος, είπε για τα Windows: "Είναι μοναδικό λογισμικό σχεδιασμένο για το σοβαρό χρήστη του υπολογιστή." Χρειάστηκαν δύο χρόνια από την ανακοίνωση για να αποσταλεί τελικά.

Ασαφές γεγονός: Αυτό που αποκαλούμε "Windows" σήμερα ονομάζεται σχεδόν "Διαχειριστής διεπαφής". Ο "Διαχειριστής διεπαφής" ήταν το κωδικό όνομα του προϊόντος και ήταν φιναλίστ για το επίσημο όνομα. Δεν έχει το ίδιο δακτύλιο, έτσι δεν είναι;

02 από 10

Windows 2.0

Windows 2.0.

Δημοσίευση: 9 Δεκεμβρίου 1987

Αντικαταστάθηκε: Windows 1.0. Τα Windows 1.0 δεν δέχτηκαν θερμά οι κριτικοί, οι οποίοι θεώρησαν ότι ήταν αργός και πολύ ποντικισμένος (το ποντίκι ήταν σχετικά καινούργιο στον υπολογισμό εκείνη τη στιγμή).

Καινοτόμες / αξιοσημείωτες: Τα γραφικά βελτιώθηκαν πολύ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επικάλυψης των παραθύρων (στα Windows 1.0, ξεχωριστά παράθυρα θα μπορούσαν να είναι μόνο πλακάκια). Επίσης εισήχθησαν εικονίδια επιφάνειας εργασίας, όπως και συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Ασαφές γεγονός: Πολυάριθμες εφαρμογές έκαναν τα ντεμπούτο τους στα Windows 2.0, συμπεριλαμβανομένου του Πίνακα Ελέγχου, Paint, Notepad και δύο από τους ακρογωνιαίους λίθους του Office: Microsoft Word και Microsoft Excel.

03 από 10

Windows 3.0 / 3.1

Windows 3.1.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαΐου 1990. Windows 3.1: 1 Μαρτίου 1992

Αντικαταστάθηκε: Windows 2.0. Ήταν πιο δημοφιλής από τα Windows 1.0. Τα επικαλυπτόμενα Windows έφεραν μια αγωγή από την Apple, η οποία ισχυρίστηκε ότι το νέο στυλ παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα από το γραφικό περιβάλλον χρήστη.

Καινοτόμος / αξιοσημείωτος: Ταχύτητα. Τα Windows 3.0 / 3.1 έτρεξαν πιο γρήγορα από ποτέ σε νέα τσιπ Intel 386. Το GUI βελτιώθηκε με περισσότερα χρώματα και καλύτερα εικονίδια. Αυτή η έκδοση είναι επίσης το πρώτο πραγματικά πολύ πωλημένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα που πωλήθηκαν. Περιελάμβανε επίσης νέες δυνατότητες διαχείρισης όπως το Print Manager, το File Manager και το πρόγραμμα διαχείρισης.

Ασαφείς πραγματικότητα: Τα Windows 3.0 κοστίζουν $ 149; οι αναβαθμίσεις από προηγούμενες εκδόσεις ήταν $ 50.

04 από 10

Windows 95

Windows 95.

Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 1995.

Αντικαταστάθηκε: Windows 3.1 και MS-DOS.

Καινοτόμες / αξιοσημείωτες: Τα Windows 95 είναι αυτό που πραγματικά τείνει την κυριαρχία της Microsoft στον κλάδο των υπολογιστών. Έχει καυχηθεί μια τεράστια εκστρατεία μάρκετινγκ που κατέλαβε τη φαντασία του κοινού με τρόπο που δεν σχετίζεται με τον υπολογιστή πριν από αυτό. Το πιο σημαντικό από όλα, εισήγαγε το κουμπί Start, το οποίο κατέληξε να είναι τόσο δημοφιλές ώστε η απουσία του στα Windows 8, περίπου 17 χρόνια αργότερα , προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές. Είχε επίσης υποστήριξη μέσω Διαδικτύου και δυνατότητες Plug and Play που καθιστούσαν ευκολότερη την εγκατάσταση λογισμικού και υλικού.

Τα Windows 95 ήταν ένα τεράστιο χτύπημα ακριβώς έξω από την πύλη, που πωλούσε ένα εκπληκτικό 7 εκατομμύριο αντίτυπα κατά τις πρώτες πέντε εβδομάδες για την πώληση.

Ασαφές γεγονός: Η Microsoft πλήρωσε το Rolling Stones 3 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα "Start Me Up", το οποίο ήταν το θέμα κατά την αποκάλυψη.

05 από 10

Windows 98 / Windows ME (Millennium Edition) / Windows 2000

Windows Millennium Edition (ME).

Released: Αυτές κυκλοφόρησαν σε αναταραχή μεταξύ του 1998 και του 2000 και συγκεντρώνονται μαζί επειδή δεν υπήρχε τίποτα που να τα διακρίνει από τα Windows 95. Ήταν ουσιαστικά placeholders στη σύνθεση της Microsoft και αν και δημοφιλής, δεν προσέγγισε το ρεκόρ την επιτυχία των Windows 95. Κατασκευάστηκαν στα Windows 95, προσφέροντας βασικά αυξητικές αναβαθμίσεις.

Ασαφές γεγονός: Τα Windows ME ήταν μια καταστροφική καταστροφή. Δεν παραμένει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα Windows 2000 - παρά το γεγονός ότι δεν είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους οικιακούς καταναλωτές - αντανακλούσαν μια σημαντική αλλαγή στην τεχνολογία πίσω από τη σκηνή που την ευθυγράμμισε περισσότερο με τις λύσεις διακομιστών της Microsoft. Μέρη της τεχνολογίας των Windows 2000 παραμένουν σε ενεργή χρήση σχεδόν 20 χρόνια αργότερα.

06 από 10

Windows XP

Windows XP.

Κυκλοφόρησε: 25 Οκτωβρίου 2001

Αντικαταστάθηκε: Windows 2000

Καινοτόμος / αξιοσημείωτος: Τα Windows XP είναι η σούπερ σταρ αυτής της σειράς - ο Michael Jordan των Microsoft OSes. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι αρνείται να πεθάνει, παραμένοντας σε έναν μη τετριμμένο αριθμό υπολογιστών ακόμη και αρκετά χρόνια μετά το επίσημο τέλος της ζωής του από τη Microsoft. Παρά την ηλικία της, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Microsoft, πίσω από τα Windows 7. Αυτό είναι ένα δύσκολο να κατανοήσει κανείς στατιστικά στοιχεία.

Ασαφές γεγονός: Με μία εκτίμηση, τα Windows XP έχουν πουλήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα κατά τη διάρκεια των ετών. Ίσως είναι περισσότερο σαν ένα χάμπουργκερ του McDonald's από τον Michael Jordan.

07 από 10

Windows Vista

Windows Vista.

Κυκλοφόρησε: 30 Ιανουαρίου 2007

Αντικαταστάθηκε: Δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε καταπληκτικά ότι αντικατέστησε τα Windows XP

Καινοτόμο / αξιοσημείωτο: Το Vista είναι το anti-XP. Το όνομά του είναι συνώνυμο της αποτυχίας και της ακαταστασίας. Όταν κυκλοφόρησε, το Vista χρειάστηκε πολύ καλύτερο υλικό για να τρέξει από το XP (το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν) και σχετικά λίγες συσκευές όπως οι εκτυπωτές και οι οθόνες συνεργάστηκαν με αυτό εξαιτίας της θλιβερή έλλειψης οδηγών υλικού διαθέσιμων κατά την εκτόξευση. Δεν ήταν ένα φοβερό OS με τον τρόπο με τον οποίο τα Windows ME ήταν, αλλά το τράβηξε τόσο σκληρά ώστε για τους περισσότερους ανθρώπους, ήταν νεκρό κατά την άφιξη και έμειναν στο XP αντί.

Ασαφές γεγονός: Το Vista είναι Νο 2 στον κατάλογο Info World του κορυφαίου τεχνολογικού πλοιάρχου όλων των εποχών.

08 από 10

Windows 7

Windows 7.

Κυκλοφόρησε: 22 Οκτωβρίου 2009

Αντικαταστάθηκε: Windows Vista, και όχι μια στιγμή πολύ σύντομα

Καινοτόμα / Αξιοσημείωτο: Τα Windows 7 ήταν ένα μεγάλο χτύπημα με το κοινό και κέρδισαν ένα μερίδιο αγοράς ύψους σχεδόν 60%. Βελτιώθηκε με κάθε τρόπο στα Vista και βοήθησε το κοινό να ξεχάσει τελικά την έκδοση λειτουργιών του Τιτανικού. Είναι σταθερό, ασφαλές, γραφικό και εύκολο στη χρήση.

Ασαφές γεγονός: Μόλις οκτώ ώρες, οι προπαραγγελίες των Windows 7 ξεπέρασαν τις συνολικές πωλήσεις των Vista μετά από 17 εβδομάδες.

09 από 10

παράθυρα 8

Παράθυρα 8.

Δημοσιεύθηκε: 26 Οκτωβρίου 2012

Αντικαταστάθηκε: Ανατρέξτε στην ενότητα "Windows Vista" και αντικαταστήστε "Windows XP" με " Windows 7 "

Καινοτόμος / αξιοσημείωτος: Η Microsoft ήξερε ότι έπρεπε να κερδίσει έναν αγωνιστικό χώρο στον κόσμο των κινητών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων και των tablet, αλλά δεν ήθελε να εγκαταλείψει τους χρήστες παραδοσιακών επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών. Έτσι, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα υβριδικό λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργούσε εξίσου καλά σε συσκευές αφής και μη αφής. Δεν λειτούργησε, ως επί το πλείστον. Οι χρήστες χάθηκαν το κουμπί "Έναρξη" και έχουν εκφράσει σταθερά τη σύγχυση σχετικά με τη χρήση των Windows 8.

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημερωμένη έκδοση για τα Windows 8, με την ονομασία Windows 8.1, η οποία αφορούσε πολλές ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα πλακίδια επιφάνειας εργασίας - αλλά για πολλούς χρήστες, η ζημιά έγινε.

Ασαφές γεγονός: Η Microsoft κάλεσε τη διεπαφή χρήστη των Windows 8 "Metro", αλλά έπρεπε να την απομακρύνει αφού απειλούσε αγωγές από μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Έπειτα κάλεσε το UI "Modern", αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό θερμά.

10 από 10

Windows 10

Windows 10.

Κυκλοφόρησε: 28 Ιουλίου 2015.

Αντικαταστάθηκε: Windows 8 , Windows 8.1, Windows 7, Windows XP

Καινοτόμο / αξιοσημείωτο: Δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, η επιστροφή του μενού "Έναρξη". Δεύτερον, ότι αυτό θα φέρεται να είναι η τελευταία ονομαστική έκδοση των Windows. οι μελλοντικές ενημερώσεις προωθούνται ως εξαμηνιαία πακέτα ενημερώσεων αντί για ξεχωριστές νέες εκδόσεις.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός: Παρά την επιμονή της Microsoft ότι η παράκαμψη των Windows 9 ήταν να υπογραμμιστεί ότι τα Windows 10 είναι η "τελευταία έκδοση των Windows", η κερδοσκοπία τρέχει αχαλίνωτα και επιβεβαιώθηκε έμμεσα από τους μηχανικούς της Microsoft, ότι πολλά παλιά προγράμματα είχαν τεμπέλης σάρωση για οποιαδήποτε ετικέτα έκδοσης λειτουργικού συστήματος όπως "Windows 95" ή "Windows 98" -όπως αυτά τα προγράμματα θα ερμηνεύσουν εσφαλμένα τα Windows 9 ως πολύ μεγαλύτερα από ό, τι θα ήταν.