Πώς συμβαίνει η τυπική αναβάθμιση του DVD με το Blu-ray;

DVD και τις τηλεοράσεις του σήμερα

Με την εμφάνιση της τηλεόρασης HDTV (και πιο πρόσφατα της τηλεόρασης 4K Ultra HD ), η ανάπτυξη εξαρτημάτων που ταιριάζουν με τις δυνατότητες ανάλυσης αυτών των τηλεοράσεων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ως λύση, οι περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής DVD (οι οποίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες) είναι εξοπλισμένες με δυνατότητα "αναβάθμισης" για καλύτερη αντιστοίχιση της απόδοσης του DVD player με τις δυνατότητες των σημερινών συσκευών HD και 4K Ultra HD.

Ωστόσο, η παρουσία της μορφής δίσκου Blu-ray έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ της αναβάθμισης του τυπικού DVD και της πραγματικής δυνατότητας υψηλής ευκρίνειας του Blu-ray.

Για μια εξήγηση της αναβάθμισης βίντεο DVD και πώς σχετίζεται με το πραγματικό βίντεο υψηλής ευκρίνειας, όπως το Blu-ray, συνεχίστε να διαβάζετε ...

Τυπική ανάλυση DVD

Η μορφή DVD υποστηρίζει εγγενή ανάλυση βίντεο 720x480 (480i). Αυτό σημαίνει ότι όταν τοποθετείτε ένα δίσκο σε μια συσκευή αναπαραγωγής DVD, αυτή είναι η ανάλυση που η συσκευή αναπαράγει από το δίσκο. Ως αποτέλεσμα, το DVD ταξινομείται ως τυποποιημένη μορφή ανάλυσης.

Παρόλο που αυτό ήταν καλό, όταν η μορφή DVD έκανε το ντεμπούτο του το 1997, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, οι κατασκευαστές DVD αποφάσισαν να βελτιώσουν την ποιότητα των DVD εικόνων μέσω της εφαρμογής πρόσθετης επεξεργασίας στο σήμα DVD μετά την ανάγνωση του δίσκου, έφτασε στην τηλεόραση. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως προοδευτική σάρωση .

Οι συσκευές αναπαραγωγής DVD με προοδευτική σάρωση εκπέμπουν την ίδια ανάλυση (720x480) ως συσκευή αναπαραγωγής DVD χωρίς προοδευτική σάρωση, ωστόσο η προοδευτική σάρωση παρέχει μια ομαλότερη εικόνα.

Εδώ είναι μια σύγκριση των 480i και 480p:

Η διαδικασία αναβάθμισης

Παρόλο που η προοδευτική σάρωση παρείχε βελτιωμένες εικόνες ποιότητας σε συμβατές τηλεοράσεις με την εισαγωγή της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, έγινε σύντομα προφανές ότι παρόλο που τα DVD παρείχαν μόνο ανάλυση 720x480, η ποιότητα αυτών των εικόνων προέλευσης θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο εφαρμόζοντας μια διαδικασία που ονομάζεται Upscaling.

Η αναβάθμιση είναι μια διαδικασία που αντιστοιχεί μαθηματικά στον αριθμό pixel της εξόδου του σήματος DVD με τον αριθμό φυσικών εικονοστοιχείων σε μια HDTV, η οποία είναι τυπικά 1280x720 (720p) , 1920x1080 (1080i ή 1080p) και τώρα πολλές τηλεοράσεις διαθέτουν 3840x2160 (2160p ή 4Κ) .

Η πρακτική επίδραση της αναβάθμισης του DVD

Οπτικά, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στο μάτι του μέσου καταναλωτή μεταξύ 720p και 1080i . Ωστόσο, το 720p μπορεί να προσφέρει μια ελαφρώς ομαλότερη εικόνα, λόγω του γεγονότος ότι οι γραμμές και τα εικονοστοιχεία εμφανίζονται σε διαδοχικό μοτίβο, αντί σε εναλλακτικό μοτίβο.

Η διαδικασία αναβάθμισης κάνει μια καλή δουλειά να ταιριάζει με την αυξημένη έξοδο pixel μιας συσκευής αναπαραγωγής DVD στην εγγενή ανάλυση εικόνας εικονοκυττάρου μιας τηλεόρασης με δυνατότητα HDTV, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια και συνέπεια χρώματος.

Ωστόσο, η αναβάθμιση, όπως εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να μετατρέψει τις τυπικές εικόνες DVD σε πραγματικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας (ή 4Κ). Στην πραγματικότητα, παρόλο που η upscaling λειτουργεί καλά με σταθερές οθόνες pixel, όπως οι τηλεοράσεις Plasma , LCD και OLED , τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα συμβατά στις HDTV με βάση το CRT (ευτυχώς δεν υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά που χρησιμοποιούνται ακόμα).

Σημεία που πρέπει να θυμάστε για DVDs και DVD Upscaling:

DVD αναβάθμιση έναντι Blu-ray

Πρόσθετες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες του προγράμματος αναπαραγωγής HD-DVD

Η μορφή HD-DVD σταμάτησε επίσημα το 2008. Ωστόσο, για όσους εξακολουθούν να κατέχουν και χρησιμοποιούν μια συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD και δίσκους, η ίδια εξήγηση που δημοσιεύτηκε παραπάνω ισχύει και για τη σχέση μεταξύ DVD Upscaling και HD-DVD, όπως συμβαίνει μεταξύ αναβάθμισης DVD και δίσκου Blu-ray.