Ποιες είναι οι θύρες εισόδου / εξόδου σε φορητό υπολογιστή;

Οι θύρες I / O αναφέρονται σε θύρες εισόδου / εξόδου. Αυτές είναι οι συνδέσεις στο φορητό σας υπολογιστή που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, τηλεοράσεις, εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης, εκτυπωτές και σαρωτές. Ο αριθμός και ο τύπος θύρας εισόδου / εξόδου ποικίλλει ανάλογα με το στυλ του φορητού υπολογιστή και θα πληρώσετε για να έχετε περισσότερες επιλογές θύρας.

Bluetooth

Matt Cardy / Stringer / Getty Images
Χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία σε μικρές αποστάσεις (περίπου 30 πόδια) για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών. Όταν κοιτάζετε φορητούς υπολογιστές με Bluetooth, αναζητήστε μοντέλα που θα σας επιτρέψουν να απενεργοποιήσετε το Bluetooth χωρίς να χρειάζεται να περάσετε πολλά βήματα. Ως προφύλαξη ασφαλείας δεν θέλετε να αφήσετε την Bluetooth ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Περισσότερο "

Θύρα DVI

Το DVI σημαίνει Digital Visual Interface και είναι μια υψηλής ποιότητας σύνδεση μεταξύ του φορητού υπολογιστή και μιας εξωτερικής οθόνης ή μιας τηλεόρασης. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κινητής τηλεφωνίας με τη χρήση του DVI είναι αν έχουν πρόσβαση σε παλαιότερες τηλεοράσεις ή οθόνες που δεν διαθέτουν δυνατότητα DVI σύνδεσης. Είναι καλύτερο να είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο μέσο σύνδεσης με μια εξωτερική οθόνη ή οθόνη.

FireWire 400 & 800 (IEEE 1394 και 1394b)

Οι θύρες FireWire αρχικά βρέθηκαν μόνο σε υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές της Apple . Είναι μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας που είναι κατάλληλη για τη μεταφορά βίντεο, γραφικών και μουσικής. Υπάρχουν τώρα εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που συνδέονται με το FireWire και αυτό κάνει τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ του φορητού σας υπολογιστή και του σκληρού δίσκου FireWire πολύ γρήγορη. Οι συσκευές FireWire μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια μια συσκευή συνδέεται με ένα φορητό υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε δεδομένα από μια συσκευή FireWire σε άλλη χωρίς να χρειάζεστε το laptop σας. Αυτό μπορεί να είναι βολικό με βιντεοκάμερες ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Αντί να βάζετε το φορητό σας υπολογιστή παντού, μπορείτε να πάρετε έναν φορητό σκληρό δίσκο.

Θύρα ακουστικών

Και πάλι, η υποδοχή ακουστικών είναι εύκολη στην κατανόηση. Μπορείτε να συνδέσετε ακουστικά αν δεν θέλετε να ενοχλείτε τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας ή να χρησιμοποιείτε εξωτερικά ηχεία για να μοιράζεστε τη μουσική σας.

IrDA (Σύνδεση δεδομένων υπερύθρων)

Τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν χρησιμοποιώντας υπέρυθρα κύματα φωτός μεταξύ φορητών υπολογιστών, φορητού υπολογιστή και PDA και εκτυπωτών. Αυτό μπορεί να είναι πολύ βολικό δεδομένου ότι δεν χρειάζεστε καλώδια. Οι θύρες IrDa μεταφέρουν δεδομένα περίπου με την ίδια ταχύτητα με τις θύρες parletlet και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές που μεταφέρονται μεταξύ τους βρίσκονται σε σειρά και μέσα σε λίγα πόδια το ένα από το άλλο.

Αναγνώστες καρτών μνήμης

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν τώρα ενσωματωμένους αναγνώστες καρτών μνήμης, αλλά οι φορητοί υπολογιστές δεν θα είναι πάντοτε σε θέση να διαβάζουν / γράφουν όλους τους τύπους καρτών μνήμης. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αναγνώστη καρτών μνήμης, όπως το MacBook, απαιτείται εξωτερικός αναγνώστης καρτών μνήμης. Ανάλογα με τον τύπο της κάρτας μνήμης, ενδέχεται να απαιτείται προσαρμογέας για να τοποθετήσετε την κάρτα μνήμης στο φορητό σας υπολογιστή. Το microSD μπορεί να διαβαστεί και να γραφτεί σε φορητούς υπολογιστές με τη χρήση προσαρμογέα. Οι περισσότερες κάρτες microSD θα περιλαμβάνουν έναν προσαρμογέα. Ο αναγνώστης καρτών μνήμης συνδέεται στο φορητό σας υπολογιστή μέσω USB. Διαφέρουν στις τιμές και τις δυνατότητες. Η D-Link και η IOGear είναι κατασκευαστές κοινά αναγνωρισμένων συσκευών ανάγνωσης καρτών μνήμης.

Κάρτες μνήμης

Οι κάρτες μνήμης είναι ένας τρόπος για να επεκτείνετε τη μνήμη του φορητού σας υπολογιστή και να μοιραστείτε αρχεία μεταξύ συσκευών Οι κάρτες μνήμης μπορούν να είναι συγκεκριμένες για έναν τύπο gadget, όπως το Memory Stick Sony που χρησιμοποιείται στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της Sony . Άλλες μορφές κάρτας μνήμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε τύπο συσκευής και δεν απαιτούν ειδικό λογισμικό. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρτών μνήμης είναι: Compact Flash I και II, SD, MMC, Memory Stick, Memory Stick Duo και Memory Stick Pro και Pro Duos XD-Picture, Mini SD και Micro SD. Οι κάρτες μνήμης μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι καλύτερες εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τις αγοράσετε. Θα ξοδεύετε λιγότερο χρόνο μεταφοράς δεδομένων και μπορείτε να κάνετε περισσότερα με κάρτες μνήμης υψηλότερης χωρητικότητας.

Θύρα μικροφώνου

Ακριβώς όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτή είναι μια θύρα για να συνδέσετε ένα μικρόφωνο που μπορεί να είναι βολικό όταν αφηγείται τη μεγάλη ταινία σας ή μια παρουσίαση του PowerPoint για δουλειά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρόφωνο με διαφορετικά προγράμματα άμεσων μηνυμάτων και προγράμματα VoIP. Η ποιότητα των εισροών θα διαφέρει ανάλογα με τους φορητούς υπολογιστές και, όπως πάντα, θα έχετε καλύτερη ποιότητα και κάρτες ήχου με μοντέλα υψηλότερης τιμής.

Μόντεμ (RJ-11)

Η θύρα μόντεμ σάς δίνει τη δυνατότητα να συνδέεστε σε τηλεφωνικές γραμμές για σύνδεση μέσω τηλεφώνου μέσω Internet ή για να μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε φαξ. Συνδέετε ένα συνηθισμένο καλώδιο τηλεφωνικής γραμμής στο μόντεμ και μετά σε μια ενεργή υποδοχή τηλεφώνου.

Παράλληλη / θύρα εκτυπωτή

Ορισμένοι παλαιότεροι φορητοί υπολογιστές και φορητοί υπολογιστές αντικατάστασης υπολογιστών θα εξακολουθούν να έχουν παράλληλες θύρες. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύνδεση σε εκτυπωτές, σαρωτές και σε άλλους υπολογιστές σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι παράλληλες θύρες είναι μια πιο αργή μέθοδος μεταφοράς και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί από θύρες USB ή / και FireWire.

PCMCIA Τύπου Ι / ΙΙ / ΙΙ

Το PCMCIA αντιπροσωπεύει τον Διεθνή Σύνδεσμο Κάρτας Μνήμης Προσωπικού Υπολογιστή. Ήταν μια από τις αρχικές μεθόδους για την προσθήκη περισσότερης μνήμης σε φορητούς υπολογιστές. Αυτοί οι τρεις τύποι καρτών έχουν το ίδιο μήκος αλλά έχουν διαφορετικά πλάτη. Οι κάρτες PCMCIA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσθήκη δυνατοτήτων δικτύωσης, μνήμης ROM ή μνήμης RAM , δυνατοτήτων μόντεμ ή απλώς περισσότερου αποθηκευτικού χώρου. Κάθε τύπος κάρτας ταιριάζει σε έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχής PCMCIA και δεν είναι εναλλάξιμοι, παρόλο που ο Τύπος ΙΙΙ μπορεί να περιέχει μία κάρτα Τύπου ΙΙΙ ή συνδυασμό Τύπου Ι ή Τύπου ΙΙ. Ο πίνακας 1.3 δείχνει τον τύπο κάρτας, το πάχος και τις πιθανές χρήσεις για κάθε τύπο κάρτας PCMCIA. ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Οι κάρτες Compact Flash μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θύρες PCMCIA και για να τις χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα κάρτας PC.

RJ-45 (Ethernet)

Η θύρα Ethernet RJ-45 σάς επιτρέπει να συνδέεστε σε ενσύρματα δίκτυα για να μοιράζεστε πόρους υπολογιστή ή συνδέσεις Internet. Ορισμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών θα έχουν θύρες 100Base-T (Fast Ethernet) και οι νεότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν Gigabit Ethernet, ο οποίος έχει πολύ πιο γρήγορο ρυθμό μεταφοράς.

S-Video

Το S-Video αντιπροσωπεύει το Super-Video και είναι μια άλλη μέθοδος για τη μεταφορά των σημάτων βίντεο. Οι θύρες S-Video εντοπίζονται συχνότερα σε μοντέλα αντικατάστασης επιφάνειας εργασίας και φορητούς υπολογιστές πολυμέσων. Αυτό σας επιτρέπει να συνδέσετε το φορητό υπολογιστή σας σε μια τηλεόραση για να δείτε τις δημιουργίες σας σε μια μεγαλύτερη οθόνη ή να μεταφέρετε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στο φορητό υπολογιστή σας.

USB

Το USB σημαίνει Universal Serial Bus. Μπορείτε να συνδέσετε σχεδόν κάθε είδους περιφερειακά στο φορητό υπολογιστή σας με USB. Το USB έχει αντικαταστήσει σειριακές και παράλληλες θύρες σε φορητούς υπολογιστές Παρέχει ταχύτερη ταχύτητα μεταφοράς και είναι δυνατή η σύνδεση έως και 127 συσκευών σε μία θύρα USB. Οι χαμηλότεροι υπολογιστές έχουν γενικά δύο θύρες USB και τα μοντέλα υψηλότερης τιμής μπορούν να έχουν 4 - 6 θύρες. Οι συσκευές USB αντλούν τη δύναμή τους από τη σύνδεση USB και δεν αντλούν πολύ ενέργεια, ώστε να μην αποστραγγίζουν την μπαταρία σας. Οι συσκευές που αντλούν περισσότερη ισχύ θα έρθουν με τους δικούς τους προσαρμογείς AC / DC. Για να συνδεθείτε με το βύσμα USB στο gadget και το σύστημα πρέπει να το αναγνωρίσει. Εάν το σύστημά σας δεν διαθέτει ήδη εγκατεστημένο πρόγραμμα οδήγησης για τη συγκεκριμένη συσκευή, θα σας ζητηθεί ο οδηγός.

Θύρα οθόνης VGA

Η θύρα οθόνης VGA σας επιτρέπει να συνδέσετε μια εξωτερική οθόνη στο φορητό υπολογιστή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξωτερική οθόνη από μόνη της (εύχρηστη όταν έχετε ένα φορητό φορητό υπολογιστή με οθόνη 13,3 "). Καθώς οι τιμές των οθονών μειώνονται, πολλοί ιδιοκτήτες φορητών υπολογιστών επενδύουν σε οθόνη μεγάλης οθόνης και χρησιμοποιούν το φορητό υπολογιστή τους με την εξωτερική μεγάλη οθόνη. τα λειτουργικά συστήματα (Mac και Windows) υποστηρίζουν τη χρήση πολλαπλών οθονών και είναι εύκολο να εγκατασταθούν.Υπάρχουν επίσης λύσεις υλικού όπως το Matrox DualHead2Go και το TripleHead2Go που σας επιτρέπουν να προσθέσετε 2 ή 3 εξωτερικές οθόνες στο φορητό σας υπολογιστή. μια πρόσθετη οθόνη ή δύο μπορεί να κάνει τη δουλειά πολύ λιγότερο κουραστική και να εργάζεται με πολυμέσα πολύ πιο ευχάριστη.

Wi-Fi

Βρείτε μοντέλα που διαθέτουν εξωτερικό διακόπτη για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi. Εάν δεν εργάζεστε και δεν χρειάζεστε ασύρματη σύνδεση, δεν χρειάζεται να έχετε ενεργοποιημένη την ασύρματη σύνδεση. Θα απλώς αποστραγγίζει την μπαταρία σας γρηγορότερα και ενδεχομένως θα σας αφήσει ανοιχτό σε ανεπιθύμητη πρόσβαση.