Τα πλεονεκτήματα της χρήσης πολλαπλών υπογούφερ

Δεν πρόκειται για πιο μπάσο, αλλά για καλύτερο και ομαλότερο μπάσο

Η απόκτηση της καλύτερης απόκρισης μπάσων από ένα υπογούφερ είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές απόδοσης ενός καλού συστήματος ήχου. Αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο δύσκολα να επιτευχθεί. Τα μπάσα που ακούγονται φουσκωμένα, φουσκωμένα, υπερβολικά συντονισμένα ή / και φανταχτερά, μπορούν να καταστρέψουν εντελώς την εμπειρία ακρόασης - δεν θα πειράξει πόσο καλοί είναι οι ομιλητές που έχετε. Από την άλλη πλευρά, το σφιχτό, καλά καθορισμένο και ομοιόμορφα κατανεμημένο μπάσο ενισχύει σημαντικά την ακουστική, στερεοφωνική και οικιακή θέα στο σπίτι .

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να έχετε ένα ενιαίο κάλυμμα υπογούφερ ευρύχωρο ή / και παρακείμενα δωμάτια ομοιόμορφα με τον ήχο. Ωστόσο, προσθέτοντας μερικά άλλα υπογούφερ στο μίγμα, μπορείτε να επηρεάσετε την ποιότητα και την απόδοση του ηχοσυστήματός σας.

Θέσεις τοποθέτησης και ακρόασης υπογούφερ

Η ποιότητα των μπάσων εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: την τοποθέτηση υπογούφερ και τη θέση του ακροατή. Σε μια τυπική αίθουσα ακρόασης στο σπίτι, οι συχνότητες των μπάσων μπορούν να ακουστούν υπερβολικά σε ορισμένες θέσεις, ακόμα πολύ φτωχές σε άλλες. Όλα εξαρτώνται από το πού είναι τοποθετημένο το υπογούφερ και από όπου κάθεστε για να απολαύσετε τον ήχο. Ο λόγος για αυτό είναι συντονισμοί χώρου.

Οι συντονισμοί χώρου είναι χώροι όπου τα μερικά από τα ηχητικά κύματα του υπογούφερ (δηλ. Τα στάσιμα κύματα) συσσωρεύονται για να κάνουν τα μπάσα πιο δυνατά από ό, τι θα έπρεπε (κορυφές). Οι συντονισμοί χώρου δημιουργούν επίσης περιοχές όπου ορισμένα από τα κύματα ακυρώνουν ο ένας τον άλλον για να κάνουν τον ήχο των μπάσων αδύνατο (βουτιά). Το πείραμα - μπορεί να αισθάνεται πολύ σαν δοκιμή και λάθος - με την τοποθέτηση υπογούφερ για καλύτερη απόδοση είναι πώς μπορείτε να βρείτε τις τοποθεσίες που βοηθούν στην εξάλειψη (ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση) πολλών κορυφών και βουημάτων. Λεία μπάσα είναι αυτό που θέλετε.

Περισσότερα μπορεί πραγματικά να είναι καλύτερα

Υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των μπάσων: τον αριθμό των subwoofer. Ενώ ένα υπογούφερ μπορεί να παράγει αρκετά μπάσα για ένα δωμάτιο μέσου μεγέθους, η αγορά επιπλέον υπογούφερ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των συντονισμών δωματίου και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα μπάσων σε όλο το δωμάτιο. Το βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι δεν πρόκειται για την προσθήκη περισσότερων μπάσων. είναι η βελτίωση της ποιότητας των μπάσων και η διανομή της πιο ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές.

Δύο, τρία ή και τέσσερα κατάλληλα τοποθετημένα υπογούφερ μπορούν να ακυρώσουν αποτελεσματικά κάποιους (αν όχι τους περισσότερους ή όλους) συντονισμούς δωματίου. Όχι μόνο βελτιώνεται η συνολική απόδοση των μπάσων, αλλά μπορεί να βελτιωθεί για πολλαπλές θέσεις ακρόασης αντί για μία μόνο. Σκεφτείτε τα πολλαπλά υπογούφερ, όπως ο κεντρικός αέρας που μπορεί να επηρεάσει όλες τις περιοχές του σπιτιού, ενώ ένα υπογούφερ είναι σαν ανεμιστήρας οροφής με περιορισμένη απόσταση.

Πολλές τυπικές ρυθμίσεις χρησιμοποιούν δύο υπογούφερ που βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε μια σημαντική βελτίωση και να καλύψετε περισσότερο χώρο. Υπάρχουν επίσης συστήματα subwoofer που περιλαμβάνουν τέσσερα ξεχωριστά υπογούφερ που τροφοδοτούνται από έναν μόνο ενισχυτή - η καλύτερη αναπαραγωγή μπάσων βελτιώνεται πρακτικά σχεδόν παντού στο δωμάτιο. Ενώ τέσσερα υπογούφερ μπορεί να φαίνονται σαν υπερβολές σε μερικούς, έχοντας ένα ζεύγος διαχειρίσιμο και θα προσφέρει πολύ καλύτερα μπάσα από ένα μόνο υπογούφερ μόνο.

Τα υπογούφερ διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών από μερικές εκατοντάδες έως πολλές χιλιάδες δολάρια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ παθητικών και τροφοδοτούμενων subwoofer (θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας μπορεί να τα χειριστεί όλα). Η βελτίωση της απόκρισης των μπάσων με τα πολλαπλά υπογούφερ είναι τόσο εμφανής που πολλοί υποστηρίζουν την αγορά πολλαπλών χαμηλού κόστους και / ή μικρότερων υποσυνόλων πάνω από ένα ακριβό και / ή μεγαλύτερο. Η απόδοση των τεσσάρων γενικά χτυπάει δύο, αλλά δύο είναι πάντα καλύτερες από μία.

Πού να τοποθετήσετε δύο υπογούφερ

Εάν χρησιμοποιείτε δύο υπογούφερ, προσπαθήστε να δοκιμάσετε την τοποθέτηση ως εξής:

Πού να τοποθετήσετε τέσσερα υπογούφερ

Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια στρατηγική, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τέσσερα υπογούφερ ως εξής:

Συμβουλές: