Τι είναι ένας κώδικας ήχου;

Ορισμός κωδικών μπιπ BIOS και περισσότερη βοήθεια Κατανόηση τους

Όταν ξεκινάει ο υπολογιστής για πρώτη φορά, εκτελείται δοκιμή αυτόματης δοκιμής (POST) και εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος στην οθόνη αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, εάν το BIOS αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αλλά δεν έχει εκκινήσει αρκετά ώστε να μπορεί να εμφανίσει ένα μήνυμα POST e rror στην οθόνη , θα ακούγεται ένας κωδικός μπιπ - μια ακουστική έκδοση ενός μηνύματος σφάλματος.

Οι κωδικοί μπιπ είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι εάν η κύρια αιτία του προβλήματος έχει σχέση με ένα βίντεο. Αν δεν μπορείτε να διαβάσετε ένα μήνυμα σφάλματος ή έναν κωδικό σφάλματος στην οθόνη εξαιτίας ενός προβλήματος που σχετίζεται με βίντεο, σίγουρα πρόκειται να αποτρέψετε τις προσπάθειές σας να μάθετε τι συμβαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχετε την επιλογή να ακούσετε τα σφάλματα, καθώς ένας κωδικός μπιπ είναι τόσο απίστευτα χρήσιμος.

Οι κωδικοί των ηχητικών μηνυμάτων περνούν μερικές φορές από ονόματα όπως τα μπιπ σφάλματος BIOS, τους κωδικούς μπιπ BIOS, τους κωδικούς σφαλμάτων POST ή τους κωδικούς μπιπ POST , αλλά συνήθως θα τα δείτε μόνο ως κωδικούς ήχων .

Πώς να κατανοήσετε τους κωδικούς σημάτων POST

Εάν ο υπολογιστής σας δεν εκκινεί αλλά προκαλεί θόρυβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του υπολογιστή ή της μητρικής πλακέτας σας για να μεταφέρετε τους κωδικούς μπιπ σε κάτι ουσιαστικό, όπως ένα συγκεκριμένο θέμα που συμβαίνει.

Ενώ δεν υπάρχουν πάρα πολλοί κατασκευαστές του BIOS εκεί έξω, ο καθένας έχει το δικό του σύνολο κωδικών μπιπ. Μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά μοτίβα και μήκη μπιπ - κάποια είναι πραγματικά σύντομα, μερικά είναι μακρά και παντού ενδιάμεσα. Έτσι, ο ίδιος ήχος μπιπ σε δύο διαφορετικούς υπολογιστές μάλλον εκφράζει δύο τελείως διαφορετικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι κωδικοί μπιπ AMIBIOS θα δώσουν 8 σύντομα μπιπ για να υποδείξουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τη μνήμη οθόνης, που συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία, λείπει ή χαλαρή κάρτα οθόνης . Χωρίς να γνωρίζετε τι σημαίνει 8 ηχητικά σήματα έναντι 4 (ή 2, ή 10, κ.λπ.), θα σας αφήσει αρκετά συγκεχυμένη ως προς το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Ομοίως, κοιτάζοντας τις λανθασμένες πληροφορίες κώδικα μπιπ κατασκευαστή μπορεί να έχετε σκεφτεί ότι αυτά τα 8 μπιπ συσχετίζονται με τον σκληρό δίσκο αντ 'αυτού, το οποίο πρόκειται να σας απενεργοποιήσει σε λάθος βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων κώδικα μπιπ για οδηγίες σχετικά με την εύρεση του κατασκευαστή του BIOS της μητρικής πλακέτας (συνήθως AMI , Award ή Phoenix ) και στη συνέχεια αποκρυπτογραφήστε το ποια είναι η μορφή του μπιπ.

Σημείωση: Στους περισσότερους υπολογιστές, το BIOS της μητρικής πλακέτας παράγει έναν ενιαίο, ενίοτε διπλό, σύντομο κωδικό μπιπ ως ένα είδος "όλων των συστημάτων καθαρό", μια ένδειξη ότι οι δοκιμές υλικού επανήλθαν κανονικά. Αυτός ο απλός κώδικας μπιπ δεν είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση προβλημάτων.

Τι εάν δεν υπάρχει ήχος ήχου;

Αν έχετε κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες εκκίνησης του υπολογιστή σας, αλλά δεν βλέπετε μηνύματα σφάλματος ούτε ακούτε κωδικούς ήχου, μπορεί να υπάρχει ελπίδα!

Οι πιθανότητες είναι ότι, χωρίς κωδικό μπιπ, ο υπολογιστής σας δεν έχει μόνο εσωτερικό ηχείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ακούσει τίποτα, ακόμα και αν το BIOS το παράγει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη λύση για να μάθετε τι είναι λάθος είναι να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμαστική κάρτα POST για να δείτε το μήνυμα σφάλματος σε ψηφιακή μορφή.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να μην ακούσετε να ακούγεται ηχεί όταν ξεκινά ο υπολογιστής σας είναι ότι η παροχή ρεύματος είναι κακή. Καμία τροφοδοσία στη μητρική πλακέτα σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει δύναμη στο εσωτερικό ηχείο, γεγονός που καθιστά ανίκανο να κάνει ηχητικούς ήχους.