Πώς να σχεδιάσετε ολόκληρο το σπίτι σας ή το σύστημα μουσικής πολλαπλών δωματίων

Εξετάστε τα όταν προγραμματίζετε ολόκληρο το σπίτι ή πολυχώρου ήχου

Η δημιουργία ολόκληρων συστημάτων μουσικής στο σπίτι ή σε πολλά δωμάτια μπορεί να φαίνεται εκφοβιστική σε όσους δεν το κάνουν καθημερινά. Αλλά όπως και με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, τα φαινομενικά δύσκολα καθήκοντα μπορούν εύκολα να επιτευχθούν αν κάποιος σκέφτεται τα πράγματα και δημιουργεί πρώτα ένα σχέδιο. Ακριβώς όπως ακολουθώντας μια συνταγή κουζίνας, βοηθάει να προετοιμαστείτε με τα απαραίτητα συστατικά και εργαλεία που έχουν τεθεί κατά μέρος.

Πριν αρχίσετε να μετράτε τα μήκη των καλωδίων ή τα κινούμενα έπιπλα, αποφασίστε για τα χαρακτηριστικά και τις συνδέσεις του ήχου που θέλετε από ένα σύστημα. Συγκρίνετε τις ανάγκες σας σε σχέση με το τι σας προσφέρει ο τρέχων εξοπλισμός ή η εγκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε να προσδιορίσετε ποιες (αν υπάρχουν) αγορές θα πρέπει να γίνουν ή αν θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν ανάδοχο. Η παρακάτω λίστα ελέγχου θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και να προσδιορίσετε τον καλύτερο τρόπο για να σχεδιάσετε ολόκληρο το σπίτι ή το πολυχώρο σύστημα ήχου.

Πόσα δωμάτια (ή ζώνες) στο σύστημα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι πόσα δωμάτια ή ζώνες να συμπεριληφθούν σε ολόκληρο το οικιακό σύστημα. Αυτό θα σας ενημερώσει γρήγορα τι εξοπλισμό μπορεί να χρειαστεί καθώς και να σας δώσει μια ιδέα για το εύρος της εγκατάστασης. Θυμήσου:

Θα θελήσετε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις συνδέσεις που έχετε στη διάθεσή σας. Ένα απλό σύστημα δύο δωματίων μπορεί να εγκατασταθεί χρησιμοποιώντας το διακόπτη B του δέκτη. Πολλοί δέκτες AV διαθέτουν λειτουργίες πολλαπλών ζωνών που μπορούν να υποστηρίξουν επιπλέον σύνολα ηχείων και πηγών. Εάν ο δέκτης σας δεν διαθέτει αρκετές συνδέσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διακόπτη επιλογής ηχείων φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, να έχετε κατά νου:

Πόσες πηγές;

Ο αριθμός των πηγών ήχου είναι επίσης ένα βασικό ζήτημα για να απαντήσετε. Θέλετε να ακούσετε την ίδια πηγή σε όλες τις ζώνες; Ή θα προτιμούσατε να μεταφέρετε ταυτόχρονα διαφορετικές πηγές σε ξεχωριστές ζώνες; Οι περισσότεροι δέκτες προσφέρουν δυνατότητες πολλαπλών ζωνών, αλλά δεν έχουν σχεδιασθεί όλοι οι δέκτες για υποστήριξη περισσότερων από μία πηγών τη φορά. Οι δυνατότητες του δέκτη σας είναι πολύ σημαντικές όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση πολλαπλών ζωνών και πολλαπλών πηγών σε ένα σύστημα .

Εάν ζείτε σε ένα νοικοκυριό όπου πολλά άτομα ενδέχεται να θέλουν να χρησιμοποιούν ηχεία ταυτοχρόνως (π.χ. κάποιος μπορεί να θέλει να απολαμβάνει μουσική σε μια πίσω κρεβατοκάμαρα ενώ παρακολουθείτε ένα DVD στο σαλόνι), τότε ένα σύστημα πολλαπλών πηγών θα μειώσει τις εντάσεις πάνω από ποιος παίρνει τον έλεγχο του ήχου.

Πόσες πηγές χρειάζεστε εξαρτώνται από εσάς. Δημιουργήστε μια λίστα με τα στοιχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε, όπως:

Θυμηθείτε ότι πρόσθετες πηγές μπορούν να αυξήσουν την πολυπλοκότητα και το κόστος ενός συστήματος.

Ένα ενσύρματο ή ασύρματο σύστημα; Ή και τα δύο?

Τα ασύρματα συστήματα μουσικής πολλαπλών δωματίων προσελκύουν γρήγορα τα ενσύρματα συστήματα από την άποψη της ποιότητας ήχου και του ελέγχου. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης ασύρματων ηχείων ή / και εξοπλισμού είναι η ευελιξία. Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να αναδιατάξετε ένα δωμάτιο ή να μετακινήσετε ηχεία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλες τις εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση και τη συγκάλυψη όλων των καλωδίων .

Υπάρχουν πολλά ασύρματα ηχεία διαθέσιμα και τα νεότερα μοντέλα κυκλοφορούν πάντα. Θυμήσου:

Εάν δεν βλέπετε να αλλάζετε τα ηχεία πολύ συχνά, τότε ένα ενσύρματο σύστημα μπορεί να σας ταιριάξει πολύ καλά. Μπορείτε σχεδόν πάντα να εξαρτάται από την ποιότητα και τη συνέπεια του ενσύρματου ήχου, ενώ τα ασύρματα μπορούν να βιώσουν κάποιους περιορισμούς (ανάλογα με).

Αλλά ακόμα κι αν έχετε ένα ενσύρματο σύστημα, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε να έχετε ασύρματο έλεγχο . Τα κιτ ενεργοποίησης IR μπορούν να συνδέουν και να λειτουργούν ταυτόχρονα πολλά στοιχεία. Και τα σύγχρονα τηλεχειριστήρια γενικής χρήσης έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πλήρη έλεγχο σε οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα IR.

Έχετε ήδη εγκατεστημένο δίκτυο υπολογιστών;

Ένα δίκτυο υπολογιστών ενσύρματο με καλώδια CAT-5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή σήματος γραμμής (μη ενισχυμένων) σε πολλές ζώνες ενός σπιτιού. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια σύνδεσης ηχείων - μπορεί επίσης να κοστίσει περισσότερο χρόνο και χρήμα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η πτυχή είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την καλωδίωση CAT-5 για ήχο, απαιτείται να έχετε έναν ενισχυτή (ή ένα ενισχυμένο πληκτρολόγιο) σε κάθε ζώνη για να ελέγξετε το σύστημα και ένα ζευγάρι ηχείων. Αυτό μπορεί να είναι ένας ισχυρός και ευέλικτος τρόπος για να συνδέσετε ήχο, εκτός από μια πιθανή αποτυχία.

Σημείωση; Ένα δίκτυο CAT-5 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για δικτύωση υπολογιστών και ήχο. Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθούν εντελώς ξεχωριστά δίκτυα, τα οποία μπορεί να είναι δαπανηρή λύση για ορισμένους.

Σε τοίχο, σε βιβλιοθήκη ή σε ημιτελή ηχεία;

Εάν είστε ένας για να εκτιμήσετε το εσωτερικό σχεδιασμό, το είδος του ομιλητή που επιλέγετε έχει τεράστιο αντίκτυπο. Όλοι δεν ενδιαφέρονται για μια μονολιθική ματιά που διαταράσσει τη ροή των χώρων διαβίωσης. Το μέγεθος, το ύφος και η θέση, κυρίως επειδή οι πτυχές αυτές συμβαδίζουν με την παραγωγή. Οι εταιρείες, όπως το Libratone και Thiel Audio, δημιουργούν φανταστικό υλικό που ακούγεται σε διάφορες χρωστικές διαδρομές για να συμπληρώσει τις προσωπικές προτιμήσεις.

Θυμήσου:

Έτοιμο για DIY ή χρειάζεστε έναν ανάδοχο;

Ορισμένες εργασίες, όπως η τοποθέτηση ομιλητών και η λειτουργία καλωδίων μεταξύ ξεχωριστών δωματίων, μπορούν να γίνουν από τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Άλλοι, όπως η προσαρμοσμένη τοποθέτηση ηχείων στο τοίχο / στοίβαγμα, ο προγραμματισμός ενός συστήματος για εύκολη λειτουργία ή η τοποθέτηση των χειριστηρίων πληκτρολογίου σε κάθε δωμάτιο, είναι οι εργασίες που ίσως απομένουν καλύτερα σε έναν επαγγελματία με τα σωστά εργαλεία και εμπειρία.

Μέχρι που καταλαβαίνετε το εύρος ολόκληρου του ηχοσυστήματος στο σπίτι ή σε πολλά δωμάτια που θέλετε, πρέπει να ξέρετε αν είναι κάτι που μπορείτε ή έχετε το χρόνο να κάνετε τον εαυτό σας ή όχι. Αλλά μερικές φορές αξίζει να αφήσετε κάποιον άλλο να κάνει όλη τη δουλειά, ειδικά εάν το όραμά σας είναι μοναδικό και / ή περίπλοκο.

Ορισμένες εταιρείες, όπως ο James Loudspeaker, είναι ειδικοί στο σχεδιασμό υλικού ήχου προσαρμοσμένου σε συγκεκριμένες ανάγκες. Εάν ένας κατασκευαστής ομιλητών δεν παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης, μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στην CEDIA, την Ένωση σχεδιασμού και εγκατάστασης προσαρμοσμένης ηλεκτρονικής. Αυτή η ομάδα εμπορικών κλάδων προσφέρει μια υπηρεσία παραπομπής για να σας βοηθήσει να βρείτε εξειδικευμένους εγκαταστάτες και ολοκληρωτές συστημάτων στην περιοχή σας.