Τι είναι ένα αρχείο APK;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία APK

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου APK είναι ένα αρχείο πακέτου Android το οποίο χρησιμοποιείται για τη διανομή εφαρμογών στο λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Τα αρχεία APK αποθηκεύονται στη μορφή ZIP και συνήθως μεταφορτώνονται απευθείας σε συσκευές Android, συνήθως μέσω του καταστήματος Google Play, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε άλλους ιστότοπους.

Κάποιο από το περιεχόμενο που βρίσκεται σε ένα τυπικό αρχείο APK περιλαμβάνει ένα αρχείο AndroidManifest.xml, classes.dex και resources.arsc . καθώς και ένα φάκελο META-INF και res .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο APK

Τα αρχεία APK μπορούν να ανοίξουν σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε συσκευές Android.

Ανοίξτε ένα αρχείο APK στο Android

Για να ανοίξετε ένα αρχείο APK στη συσκευή σας Android, απαιτείται μόνο να το κατεβάσετε όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε αρχείο και στη συνέχεια να το ανοίξετε όταν σας ζητηθεί. Ωστόσο, τα αρχεία APK που έχουν εγκατασταθεί εκτός του καταστήματος Google Play ενδέχεται να μην εγκατασταθούν αμέσως λόγω της δημιουργίας ενός μπλοκ ασφαλείας.

Για να παρακάμψετε αυτόν τον περιορισμό λήψης και να εγκαταστήσετε αρχεία APK από άγνωστες πηγές, μεταβείτε στην επιλογή Ρυθμίσεις> ΑσφάλειαΡυθμίσεις> Εφαρμογή σε παλιότερες συσκευές) και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στις Άγνωστες πηγές . Ίσως χρειαστεί να επιβεβαιώσετε αυτήν την ενέργεια με ένα OK .

Αν το αρχείο APK δεν ανοίξει στο Android σας, δοκιμάστε να τον περιηγηθείτε με ένα διαχειριστή αρχείων, όπως το Astro File Manager ή το ES File Explorer File Manager.

Ανοίξτε ένα αρχείο APK στα Windows

Μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο APK σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας είτε το Android Studio είτε το BlueStacks. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το BlueStacks, μεταβείτε στην καρτέλα Οι εφαρμογές μου και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εγκατάσταση apk από την κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.

Άνοιγμα αρχείου APK σε Mac

Το ARC Welder είναι μια επέκταση του Google Chrome που προορίζεται για τη δοκιμή εφαρμογών Android για το Chrome OS, αλλά λειτουργεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε ένα APK στον υπολογιστή σας Mac ή Windows, εφόσον έχετε εγκαταστήσει αυτήν την εφαρμογή στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

Ανοίξτε ένα αρχείο APK στο iOS

Δεν μπορείτε να ανοίξετε ή να εγκαταστήσετε αρχεία APK σε μια συσκευή iOS (iPhone, iPad κ.λπ.) επειδή το αρχείο είναι κατασκευασμένο με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές και οι δύο πλατφόρμες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους.

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να ανοίξετε ένα αρχείο APK σε Windows, macOS ή σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας, με ένα εργαλείο εξαγωγής αρχείων. Δεδομένου ότι τα αρχεία APK είναι απλά αρχεία πολλών φακέλων και αρχείων, μπορείτε να τα αποσυμπιέσετε με ένα πρόγραμμα όπως το 7-Zip ή το PeaZip για να δείτε τα διάφορα στοιχεία που αποτελούν την εφαρμογή.

Ωστόσο, αυτό δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το αρχείο APK σε έναν υπολογιστή. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένας εξομοιωτής Android (όπως το BlueStacks), ο οποίος ουσιαστικά τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android στον υπολογιστή.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο APK

Παρόλο που ένα πρόγραμμα μετατροπής αρχείων ή μια υπηρεσία είναι συνήθως απαραίτητο για τη μετατροπή ενός τύπου αρχείου σε άλλο, δεν είναι πολύ χρήσιμο όταν πρόκειται για αρχεία APK. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα αρχείο APK είναι μια εφαρμογή που προορίζεται να εκτελείται μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές, σε αντίθεση με άλλους τύπους αρχείων όπως MP4 ή PDF που λειτουργούν σε διάφορες πλατφόρμες.

Αντίθετα, εάν θέλετε να μετατρέψετε το αρχείο APK σας σε ZIP, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις οδηγίες που εξηγούνται παραπάνω. Είτε ανοίξτε το αρχείο APK σε ένα εργαλείο εξαγωγής αρχείων και, στη συνέχεια, επανασυσκευάστε το ως ZIP είτε απλά μετονομάστε το αρχείο .APK σε .ZIP.

Σημείωση: Η μετονομασία ενός αρχείου όπως αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπετε το αρχείο. Λειτουργεί μόνο στην περίπτωση των αρχείων APK, επειδή η μορφή αρχείου χρησιμοποιεί ήδη ZIP αλλά απλώς προσθέτει μια άλλη επέκταση αρχείου (.APK) στο τέλος.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο APK στο IPA για χρήση σε iOS, ούτε μπορείτε να μετατρέψετε το APK σε EXE για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Android στα Windows.

Ωστόσο, μπορείτε κανονικά να βρείτε μια εναλλακτική λύση iOS που λειτουργεί αντί της εφαρμογής Android που θέλετε να εγκαταστήσετε στο iPhone ή στο iPad σας. Οι περισσότεροι προγραμματιστές έχουν την ίδια εφαρμογή διαθέσιμη και στις δύο πλατφόρμες (τόσο APK για Android όσο και IPA για iOS).

Όσο για τον μετατροπέα APK to EXE, απλά εγκαταστήστε ένα από τα παραπάνω ένα ανοιχτήρι APK των Windows και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το για να ανοίξετε την εφαρμογή Android στον υπολογιστή σας. δεν χρειάζεται να υπάρχει στη μορφή αρχείου EXE για να λειτουργήσει.

Μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο APK σας στο BAR για χρήση με μια συσκευή BlackBerry μόλις μεταφορτώσετε το αρχείο APK στον ηλεκτρονικό APK στον ηλεκτρονικό αναγνώστη Good e-Reader σε μετατροπέα BAR. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η μετατροπή και, στη συνέχεια, κάντε λήψη του αρχείου BAR στον υπολογιστή σας.