Οδηγός σύγκρισης τεχνολογιών τηλεόρασης

Plasma vs LCD vs LED έναντι DLP

Είτε ερευνάτε μια νέα τηλεόραση online είτε κοιτάζετε νέα μοντέλα στα καταστήματα , θα συναντήσετε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες που οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συνήθως σε σύγχρονα σύνολα HDTV. Όλοι τους έχουν τον ίδιο στόχο - ευχάριστη ποιότητα εικόνας - αλλά κάθε "συνταγή" έχει χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτά αξίζουν να γνωρίζετε καθώς αγοράζετε μια νέα τηλεόραση . Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας, να έχετε κατά νου ότι είναι ο προορισμός που μετράει, όχι το ταξίδι. μια καλή τηλεοπτική εικόνα είναι μια καλή τηλεοπτική εικόνα ανεξάρτητα από ποια τεχνολογία χρησιμοποιείται.

Τηλεοράσεις Plasma

Το Plasma ήταν η πρώτη τεχνολογία επίπεδης τηλεόρασης που θα μπορούσε να αναπαράγει εικόνες καλής ποιότητας σε οθόνες μεγέθους home theater μεγέθους 42 και άνω. Ενώ πολλοί εμπειρογνώμονες ότι το πλάσμα παρήγαγε την απόλυτη καλύτερη εικόνα, οι τηλεοράσεις πλάσματος δεν παράγονται πλέον λόγω του μειούμενου μεριδίου αγοράς υπέρ των τηλεοράσεων LCD.

LCD τηλεοράσεις

Παρόλο που χρειάστηκε λίγος χρόνος για την LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) για να καλύψει την αποδοχή και την τιμολόγηση της αγοράς, αυτή είναι πλέον η πιο κοινή τεχνολογία τηλεόρασης και διατίθεται σε μια σειρά από μάρκες, μεγέθη και επιλογές μοντέλου. Λόγω αυτού του ευρέος φάσματος, η ποιότητα της εικόνας μπορεί να ποικίλει σημαντικά, μερικές φορές ακόμη και μεταξύ διαφορετικών μοντέλων από την ίδια μάρκα.

Πλεονεκτήματα LCD

Οι τηλεοράσεις LCD έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν το φως, γεγονός που σημαίνει ότι οι οθόνες τους είναι συχνά μη ανακλαστικές και η έξοδος φωτός από την οθόνη είναι συχνά αισθητά υψηλότερη από ό, τι με άλλες τεχνολογίες. Οι τηλεοράσεις LCD παράγουν επίσης λιγότερη θερμότητα και συνήθως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Οι τηλεοράσεις ELCD είναι ανομοιογενείς από το screen-in και είναι μια καλή επιλογή όταν οι ακίνητες εικόνες αποτελούν μεγάλο μέρος των αναγκών προβολής. Τέλος, η οθόνη LCD θα σας δώσει τη μεγαλύτερη επιλογή των τιμών και των μεγεθών οθόνης.

LCD μειονεκτήματα

Περισσότερο από άλλες τηλεοπτικές τεχνολογίες, οι τηλεοράσεις LCD ποικίλλουν σημαντικά στην ποιότητα της εικόνας. Αυτό είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του τεράστιου αριθμού των διαθέσιμων μοντέλων, αλλά και επειδή η LCD είναι οικονομικά αποδοτική και πολλοί κατασκευαστές προσπαθούν να επιτύχουν τα χαμηλότερα πιθανά σημεία τιμών, ιδιαίτερα σε μοντέλα εισόδου-επιπέδου. Η κύρια τεχνολογική πρόκληση της LCD είναι οι γρήγορες εικόνες. σε ορισμένα σύνολα, μπορείτε να δείτε ένα ίχνος pixel ή ένα "μπλοκ" look σε γρήγορη κίνηση. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να το διορθώσουν με διάφορες βελτιώσεις "κίνησης", μερικές φορές με επιτυχία, μερικές φορές λιγότερο. Οι συμβατικές τηλεοράσεις LCD επίσης δεν αναπαράγουν το μαύρο χρώμα καθώς και άλλες τεχνολογίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες λεπτομέρειες και αντίθεση από ό, τι μπορείτε να πάρετε αλλού. Τέλος, η εικόνα σε πολλές τηλεοράσεις LCD είναι εμφανώς διαφορετική όταν παρακολουθείτε από πολύ μεγάλη γωνία.

Τηλεοράσεις LED

Οι λυχνίες LED (δίοδος εκπομπής φωτός) είναι τηλεοράσεις LCD με διαφορετική μέθοδο παραγωγής φωτός. Κάθε οθόνη LCD πρέπει να διαθέτει τα εικονοστοιχεία "ανάβει" για να παράγει εικόνες. Σε συμβατικά σύνολα LCD, χρησιμοποιείται λαμπτήρας φθορισμού στο πίσω μέρος του σετ, αλλά σε σετ LED, αντικατοπτρίζουν μικρότερες και αποδοτικότερες λυχνίες LED. Υπάρχουν δύο είδη τηλεοράσεων LED. Ένας από αυτούς ονομάζεται LED "φωτισμός άκρων" - αντί για ένα μεγάλο λαμπτήρα πίσω από τα εικονοστοιχεία, χρησιμοποιούνται μικρότερες λυχνίες LED γύρω από την άκρη της οθόνης. Αυτή είναι η λιγότερο δαπανηρή μέθοδος LED. Στην πιο περίτεχνη (και δαπανηρή) μέθοδο τοπικής ρύθμισης των LED, πολλές σειρές λαμπτήρων LED τοποθετούνται στο πίσω μέρος της οθόνης και επιτρέπουν την πλήρη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των κοντινών "τοπικών" εικονοστοιχείων, ανάλογα με τις στιγμιαίες ανάγκες του προγράμματος παρακολουθείτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αντίθεση.

Πλεονεκτήματα LED

Επειδή ο φωτισμός LED είναι φωτεινότερος και αποδοτικότερος από τον λαμπτήρα φθορισμού, η εικόνα σε μια τηλεοράδα LED "εμφανίζεται" περισσότερο από ένα συμβατικό σετ LCD, με μεγαλύτερη αντίθεση και λεπτομέρεια, συχνά πλησιάζοντας την ποιότητα εικόνας καλύτερων σετ πλάσματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τοπικά φωτιστικά LED που ονομάζονται επίσης μοντέλα "πλήρους LED". Τα σετ LED που χρησιμοποιούν τη λιγότερο δαπανηρή τεχνολογία φωτισμού "άκρη" μπορούν να γίνουν εξαιρετικά λεπτά - συχνά πάχους μικρότερης από μία ίντσα. Ενώ είναι ωραίο σε καλλυντικό επίπεδο, αυτό το επίτευγμα δεν έχει καμία επίδραση στην ποιότητα της εικόνας. Και οι δύο τύποι τηλεοράσεων LED είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί από ό, τι είτε πλάσμα ή συμβατική τηλεόραση LCD, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ένα πράσινο νοικοκυριό.

LED μειονεκτήματα

Οι τηλεοράσεις LED μπορεί να είναι πιο δαπανηρές από τις τηλεοράσεις LCD και υπάρχουν λιγότερες επιλογές στην τηλεόραση LED. δεν θα βρείτε τόσες μάρκες ή μεγέθη οθόνης για να διαλέξετε. Επίσης, δεδομένου ότι το LED είναι ουσιαστικά μια τεχνολογία LCD, η γωνία θέασης είναι ένα ζήτημα. η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει εάν κάθονται σε πολύ μεγάλη γωνία από την τηλεόραση.

Τηλεοράσεις DLP

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς έχει μετατοπιστεί σε τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, αρκετοί κατασκευαστές εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλες τηλεοράσεις προβολής "πίσω προβολής" με βάση τον κινητήρα Digital Light Processing (DLP) που αναπτύχθηκε από την Texas Instruments στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ψηφιακή προβολή σε κινηματογραφικές αίθουσες και χρησιμοποιεί ένα τσιπ με εκατομμύρια μικροσκοπικά καθρεφτάκια που αντανακλούν το φως (και τις εικόνες) στην οθόνη με βάση τις ανάγκες σε πραγματικό χρόνο του υλικού του προγράμματος. Ενώ αυτές οι τηλεοράσεις δεν είναι επίπεδες, δεν είναι τόσο βαθιά όσο οι τηλεοράσεις αναλογικού παλαιού σχολείου και έρχονται σε μια εντυπωσιακή σειρά μεγεθών μεγάλης οθόνης.

Προνόμια DLP

Το DLP είναι μια ώριμη τεχνολογία που έχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Λειτουργεί καλά σε φωτεινά ή σκοτεινά δωμάτια και έχει καλές οπτικές γωνίες. Εκτός από την ποιότητα της εικόνας, το μεγάλο πλεονέκτημα του DLP είναι το κτύπημα για το buck - μπορείτε να πάρετε μια μεγάλη οθόνη DLP για λιγότερα χρήματα από ένα μοντέλο επίπεδης οθόνης συγκρίσιμου μεγέθους και στην περίπτωση των μεγαλύτερων οθονών (60 ίντσες και άνω) για πολύ λιγότερα χρήματα. Οι τηλεοράσεις DLP διατίθενται επίσης σε μοντέλα 3D.

Απώλειες DLP

Οι τηλεοράσεις DLP δεν είναι επίπεδες. Θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χώρο ραφιού (ή χώρο δαπέδου) για μια τηλεόραση DLP, αλλά εάν έχετε το δωμάτιο για αυτό και δεν σας πειράζει ότι η τηλεόρασή σας δεν είναι επίπεδη, αυτό δεν είναι πρόβλημα.