Μια αναθεώρηση του Ubuntu 15.04

Εισαγωγή

Η άνοιξη είναι τώρα σε πλήρη ροή (παρά το χιόνι εδώ στα βόρεια της Σκωτίας) και αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα, η πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu έχει κυκλοφορήσει.

Σε αυτήν την αναθεώρηση θα επισημάνω τα κύρια χαρακτηριστικά του Ubuntu για όσους από εσάς δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Ubuntu πριν.

Θα επισημάνω επίσης τα νέα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα στο Ubuntu 15.04.

Τέλος, θα δούμε κάποια από τα γνωστά ζητήματα.

Πώς να πάρετε το Ubuntu 15.04

Εάν είστε νέοι στο Ubuntu, μπορείτε να κάνετε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης από το http://www.ubuntu.com/download/desktop.

Η σελίδα λήψης συμβουλεύει τους περισσότερους χρήστες να κατεβάσουν την έκδοση 14.04.2 η οποία είναι η μακροπρόθεσμη έκδοση υποστήριξης και αυτό είναι κάτι που θα έρθει αργότερα στην αναθεώρηση.

Η τελευταία έκδοση είναι 15.04 και μπορείτε να την κατεβάσετε μεταβαίνοντας προς τα κάτω τη σελίδα.

Σημειώστε ότι μπορείτε να κάνετε λήψη εκδόσεων 32-bit ή 64-bit του Ubuntu. Αν σχεδιάζετε διπλή εκκίνηση με τα Windows 8.1, θα χρειαστείτε την έκδοση 64-bit. Η πλειοψηφία των σύγχρονων υπολογιστών είναι πλέον 64-bit.

Πώς να δοκιμάσετε το Ubuntu 15.04

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι να δοκιμάσετε το Ubuntu χωρίς να χρεώνετε το λειτουργικό σύστημα που τρέχετε αυτήν την περίοδο.

Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να δοκιμάσετε το Ubuntu:

Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu 15.04 (ή 14.04.2)

Μετά τη λήψη του Ubuntu 15.04 ISO (ή 14.04.2) ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να δημιουργήσετε ένα bootable Ubuntu 15.04 USB drive .

Τώρα μπορείτε είτε να αντικαταστήσετε το τρέχον λειτουργικό σας σύστημα με το Ubuntu χρησιμοποιώντας την επίσημη τεκμηρίωση κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο είτε εναλλακτικά κάντε κλικ εδώ για διπλή εκκίνηση του Ubuntu 15.04 με τα Windows 7 ή κάντε κλικ εδώ για διπλή εκκίνηση του Ubuntu 15.04 με τα Windows 8.1 .

Πώς να αναβαθμίσετε από μια προηγούμενη έκδοση του Ubuntu

Κάντε κλικ εδώ για ένα άρθρο που δείχνει πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε την τρέχουσα έκδοση του Ubuntu στις 15.04.

Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu 14.04 θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε πρώτα το Ubuntu 14.10 πρώτα και στη συνέχεια να αναβαθμίσετε πάλι στο Ubuntu 15.04.

Πρώτες εντυπώσεις

Οι πρώτες εντυπώσεις σας για το Ubuntu, αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν, πιθανόν να εξαρτώνται από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή.

Αν χρησιμοποιείτε Windows 7 τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι η διεπαφή χρήστη για το Ubuntu είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα πολύ μοντέρνα.

Οι χρήστες των Windows 8.1 πιθανότατα θα αισθάνονται λίγο πιο εξοικειωμένοι και ίσως εκπλήξουν ευχάριστα το γεγονός ότι η επιφάνεια εργασίας Unity που συνοδεύει το Ubuntu είναι λειτουργικά πολύ καλύτερη από την επιφάνεια εργασίας των Windows 8.1.

Η επιφάνεια εργασίας Unity του Ubuntu έχει μια λίστα εικονιδίων σε μια μπάρα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης που ονομάζεται εκτοξευτής. Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για το εκκινητή Ubuntu .

Στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο με εικονίδια στη δεξιά γωνία. Τα εικονίδια από αριστερά προς τα δεξιά σας επιτρέπουν να κάνετε τα εξής:

Το Ubuntu και συγκεκριμένα η Unity παρέχει γρήγορη πλοήγηση και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας.

Ο εκτοξευτής είναι προφανώς πολύ χρήσιμος για το άνοιγμα των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox, η σουίτα LibreOffice και το Κέντρο λογισμικού.

Για οτιδήποτε άλλο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Dash και ο ευκολότερος τρόπος για να πλοηγηθείτε στη Dash είναι να χρησιμοποιήσετε συντομεύσεις πληκτρολογίου. Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό στην Ενότητα Dash .

Για να σας βοηθήσουμε στην εκμάθηση των συντομεύσεων πληκτρολογίου, υπάρχει ένα εύχρηστο πλήκτρο το οποίο μπορεί να διατεθεί κρατώντας το πλήκτρο super (πλήκτρο Windows) στο πληκτρολόγιό σας για λίγα δευτερόλεπτα.

Ο πίνακας εργαλείων

Το Dash έχει πολλές διαφορετικές απόψεις γνωστές ως φακοί. Αν κοιτάξετε στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν μικρά εικονίδια που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση διαφορετικών τύπων πληροφοριών ως εξής:

Σε κάθε προβολή υπάρχουν τοπικά αποτελέσματα και αποτελέσματα σε απευθείας σύνδεση και για τις περισσότερες προβολές υπάρχει ένα φίλτρο. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στο φακό μουσικής, μπορείτε να φιλτράρετε ανά άλμπουμ, καλλιτέχνη, είδος και δεκαετία.

Η παύλα επιτρέπει κατ 'ουσίαν την εκτέλεση πολλών διαφορετικών καθηκόντων χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε μια εφαρμογή.

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, κάντε κλικ στο εικονίδιο του τυπικού δικτύου στην επάνω δεξιά γωνία, όπως φαίνεται στην εικόνα, και στη συνέχεια επιλέξτε το δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε.

Εάν συνδέεστε σε ασφαλές δίκτυο, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το κλειδί ασφαλείας. Πρέπει μόνο να το κάνετε αυτό μία φορά, θα το θυμάστε για την επόμενη φορά.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό για τη σύνδεση στο διαδίκτυο με το Ubuntu

MP3 Audio, Flash και ιδιόκτητα προϊόντα

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεγάλες διανομές, πρέπει να εγκαταστήσετε επιπλέον πακέτα για να παίξετε αρχεία MP3 και να παρακολουθήσετε βίντεο Flash.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης σας ζητείται να σημειώσετε ένα κουτί για να μπορείτε να αναπαράγετε αρχεία MP3, αλλά αν δεν το κάνατε αυτό δεν χάθηκε.

Υπάρχει ένα πακέτο στο Κέντρο λογισμικού του Ubuntu που ονομάζεται "Ubuntu Restricted Extras" το οποίο σας δίνει όλα όσα χρειάζεστε.

Δυστυχώς, η εγκατάσταση του πακέτου "Ubuntu Restricted Extras" μέσα στο Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu έχει ένα σημαντικό ελάττωμα. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ένα πλαίσιο αποδοχής άδειας χρήσης υποτίθεται ότι εμφανίζεται για χρήση γραμματοσειρών TrueType της Microsoft.

Μερικές φορές το πλαίσιο αποδοχής άδειας χρήσης εμφανίζεται πίσω από το παράθυρο του Κέντρου λογισμικού. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πλαίσιο κάνοντας κλικ στο "?" εικονίδιο στο πρόγραμμα εκκίνησης.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι μερικές φορές το μήνυμα αποδοχής δεν εμφανίζεται καθόλου.

Για να είμαι ειλικρινής, ο ευκολότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε το πακέτο "Ubuntu Restricted Extras" είναι να χρησιμοποιήσετε το τερματικό.

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού (Πατήστε Ctrl - Alt - T ταυτόχρονα) και εισαγάγετε τις ακόλουθες εντολές στο παράθυρο που εμφανίζεται:

sudo apt-get ενημέρωση

sudo apt-get να εγκαταστήσετε το ubuntu-restricted-extras

Κατά την εγκατάσταση της συσκευασίας θα εμφανιστεί το πλαίσιο άδειας χρήσης. Πατήστε το πλήκτρο καρτέλας για να επιλέξετε το κουμπί "OK" και πατήστε enter για να συνεχίσετε.

Εφαρμογές

Για όσους από εσάς ανησυχείτε ότι το Ubuntu ίσως δεν έχει τις εφαρμογές με τις οποίες εξοικειωθείτε με τα Windows, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου.

Το Ubuntu έχει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος περιήγησης ιστού, μιας σουίτας γραφείου, πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πελάτες συνομιλίας, προγράμματος αναπαραγωγής ήχου και media player.

Οι εγκατεστημένες εφαρμογές περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα εξής:

Εγκατάσταση εφαρμογών


Εάν ο τύπος εφαρμογής που χρειάζεστε δεν είναι εγκατεστημένος από προεπιλογή, είναι πολύ πιθανό να είναι διαθέσιμο από το Κέντρο λογισμικού του Ubuntu.

Εάν θέλετε απλώς να περιηγηθείτε μπορείτε να κάνετε κλικ στις μεμονωμένες κατηγορίες και να έχετε μια καλή ματιά, αλλά ως επί το πλείστον θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο αναζήτησης για να κάνετε αναζήτηση ανά λέξη-κλειδί ή τίτλο.

Το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu βελτιώνεται και σίγουρα επιστρέφει περισσότερα αποτελέσματα από ό, τι πριν, αλλά εξακολουθεί να κάνει κάποια ιδιαίτερα ενοχλητικά πράγματα.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Steam, θα σκεφτόσαστε ότι το ψάχνετε στο Κέντρο Λογισμικού. Σίγουρα υπάρχει μια καταχώρηση για το Steam και μια περιγραφή. Κάνοντας κλικ στην περιγραφή δηλώνει ότι το λογισμικό δεν βρίσκεται στα αποθετήρια σας.

Τώρα κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στην επιλογή "Όλα τα λογισμικά" στην κορυφή και επιλέξτε "Παρέχεται από το Ubuntu". Εμφανίζεται μια νέα λίστα αποτελεσμάτων με μια επιλογή για το "Σύστημα παράδοσης ατμού της βαλβίδας". Η εγκατάσταση αυτού του πακέτου σας δίνει τον πελάτη Steam.

Γιατί δεν σημαίνει "Όλο το Λογισμικό" Όλο το Λογισμικό;

Νέες λειτουργίες στο Ubuntu 15.04

Το Ubuntu 15.04 έχει τα ακόλουθα νέα χαρακτηριστικά:

Κάντε κλικ εδώ για τις πλήρεις σημειώσεις απελευθέρωσης

Γνωστά προβλήματα

Τα παρακάτω είναι γνωστά ζητήματα στο Ubuntu 15.04:

Ubuntu 14.04 Versus Ubuntu 14.10 Versus Ubuntu 15.04

Ποια έκδοση του Ubuntu πρέπει να επιλέξετε;

Εάν είστε νέος χρήστης και εγκαταστήσετε το Ubuntu για πρώτη φορά, τότε ίσως είναι πιο συνετό να εγκαταστήσετε το Ubuntu 14.04 καθώς έχει υποστήριξη αξίας 5 ετών και δεν θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση κάθε 9 μήνες.

Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu 14.10 αυτή τη στιγμή, αξίζει σίγουρα να αναβαθμιστεί από το Ubuntu 14.10 στο Ubuntu 15.04 ώστε να παραμείνετε υποστηριγμένοι.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταστήσετε το Ubuntu 14.10 ως νέα εγκατάσταση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε από το Ubuntu 14.04 στο Ubuntu 14.10 για να αναβαθμίσετε πάλι στο Ubuntu 15.04 αν επιθυμείτε να μετακινηθείτε από το Ubuntu 14.04 στο Ubuntu 15.04. Η εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας και η επανεγκατάσταση του Ubuntu 15.04 από την αρχή.

Το Ubuntu 15.04 είναι κυρίως μια έκδοση fix bug με μικρές βελτιώσεις. Δεν υπάρχει κανένας νέος μούστος. Το λειτουργικό σύστημα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου η έμφαση είναι σίγουρα εξέλιξη πέρα ​​από την επανάσταση.

Μυστικότητα

Οι νέοι χρήστες στο Ubuntu πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης στο πλαίσιο της παύλας της Unity περιλαμβάνουν διαφημίσεις για προϊόντα της Amazon και η σύμβαση άδειας Ubuntu αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των προϊόντων που προσφέρονται σε εσάς. Είναι βασικά το ίδιο με το Google που στοχεύει τα αποτελέσματα βάσει προηγούμενων αναζητήσεων.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία και να παραλείψετε τα αποτελέσματα του διαδικτύου από το Dash.

Κάντε κλικ εδώ για την πλήρη πολιτική απορρήτου

Περίληψη

Είμαι πάντα οπαδός του Ubuntu, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν φαίνεται να γίνονται καλύτερα. Για παράδειγμα το Κέντρο Λογισμικού. Γιατί δεν μπορεί απλά να επιστρέψει όλα τα αποτελέσματα από όλες τις αποθήκες που έχουν επιλεγεί. Το κουμπί λέει "Όλα τα αποτελέσματα", επιστρέφουν όλα τα αποτελέσματα.

Ο φακός βίντεο δεν έχει πια φίλτρο. Συνήθιζε να επιτρέψτε μου να επιλέξω τις πηγές βίντεο σε απευθείας σύνδεση για αναζήτηση, αλλά αυτό έχει πάει.

Το πακέτο "Ubuntu Restricted Extras" είναι τόσο σημαντικό, αλλά υπάρχει μια τόσο βασική αιτία με τη συμφωνία άδειας που κρύβεται πίσω από το κέντρο λογισμικού ή δεν εμφανίζεται καθόλου.

Η επιφάνεια εργασίας της Unity ήταν ένα λαμπερό φως στα σύγχρονα επιτραπέζια καταστήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα έλεγα ότι η επιφάνεια εργασίας του GNOME είναι πλέον μια καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν ενσωματώνετε το GNOME Music και το GNOME Video.

Έχω αναθεωρήσει πρόσφατα το openSUSE και το Fedora και δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι το Ubuntu είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο από αυτά.

Το μόνο πράγμα που το Ubuntu έχει 100% δικαίωμα είναι ο εγκαταστάτης. Είναι το πιο εύκολο στη χρήση και πιο ολοκληρωμένο από όλους τους εγκαταστάτες που έχω δοκιμάσει.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Αυτή η έκδοση του Ubuntu δεν είναι κακή, δεν υπάρχει τίποτα που οι έμπειροι χρήστες του Ubuntu θα βρουν δυσάρεστες, αλλά υπάρχουν αρκετές ακατέργαστες άκρες που θα μπορούσαν να βάλουν τους δυνητικούς χρήστες για καλό.

Το Ubuntu εξακολουθεί να είναι ένα από τα λαμπερά φώτα για το Linux και είναι σίγουρα ένα από αυτά που πρέπει να εξεταστεί αν είστε αρχάριος ή έμπειρος επαγγελματίας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Μετά την εγκατάσταση του Ubuntu, ανατρέξτε στον παρακάτω οδηγό: