Τι είναι οι πληρωμές Peer-to-Peer (P2P);

Οι παροχές κινητής τηλεφωνίας μεταξύ παρόχων, όπως το Πορτοφόλι Google, έχουν ενταχθεί

Η φράση "peer-to-peer payments" (ή πληρωμές P2P) αναφέρεται στη μέθοδο μεταφοράς χρημάτων από ένα άτομο σε άλλο χωρίς την άμεση συμμετοχή τρίτου.

Πολλές εφαρμογές για smartphone smartphone υποστηρίζουν τη λειτουργία πληρωμής μέσω P2P με τη μορφή τραπεζικών μεταφορών. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον τομέα P2P είναι οι πολυάριθμες εταιρείες όπως το PayPal , το Venmo και το Square Cash, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και επικεντρωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη διευκόλυνση, ταχύτερη και φθηνότερη για τους χρήστες τους να στέλνουν χρήματα μεταξύ τους παρά με παραδοσιακά τράπεζες.

Πολλές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων έχουν αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών P2P.

Όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν εφαρμογές P2P;

Οι εφαρμογές πληρωμής από ομότιμους χρήστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή χρημάτων σε άλλα άτομα για οποιονδήποτε λόγο ανά πάσα στιγμή. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς λόγους για τη χρήση τους είναι να χωρίσουν ένα λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή να δώσουν χρήματα σε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο.

Πολλές επιχειρήσεις αποδέχονται επίσης την πληρωμή από ορισμένες εφαρμογές πληρωμής P2P, ώστε να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος. Σημειώστε, ωστόσο, ότι όλες οι εφαρμογές για κινητές πληρωμές δεν υποστηρίζουν μεταφορές χρημάτων από ομοτίμους. Το Microsoft Wallet της Microsoft είναι ένα παράδειγμα μιας εφαρμογής για κινητά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές εντός ενός καταστήματος αλλά δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα σε κάποιον άλλο.

Είναι ασφαλείς οι πληρωμές Venmo και άλλες Peer-to-Peer πληρωμές;

Καμία τεχνολογία δεν είναι απολύτως ασφαλής από τις παραβιάσεις της ασφάλειας, οπότε είναι πάντα σημαντικό να διαβάσετε τις αναθεωρήσεις μιας εφαρμογής και να τις ερευνήσετε πριν τη μεταφόρτωση. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία πίσω από μια εφαρμογή, τόσο περισσότεροι πόροι και χρόνος για την βελτίωση της ασφάλειας και της χρηστικότητας. Είναι απολύτως κατανοητό να είστε ύποπτοι για νέες εφαρμογές πληρωμής από ομότιμους χρήστες με λίγες μόνο κριτικές και καμία κάλυψη από τον Τύπο.

Πάντα να ψάχνετε μια εφαρμογή αργά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Ειδικά αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε τα χρήματά σας.

Πώς να ασφαλίσετε τις εφαρμογές P2P σας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια εφαρμογών πληρωμών P2P δεν είναι συνήθως ο κώδικας της εφαρμογής ή η εταιρεία πίσω από αυτήν, αλλά ο χρήστης δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τις πληροφορίες και τα χρήματά τους. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τις εφαρμογές P2P σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

  1. Χρησιμοποιήστε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης: Όπως συμβαίνει με όλες τις online υπηρεσίες, είναι σημαντικό να προστατεύετε τον λογαριασμό σας πληρωμής από ομότιμους χρήστες με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που δεν περιέχει λέξεις και χρησιμοποιεί συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων και συμβόλων κεφαλαίων και πεζών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερες από μία υπηρεσίες, επειδή σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς γίνει πειρατεμένος, όλοι οι λογαριασμοί σας υποβαθμίζονται.
  2. Χρησιμοποιήστε έναν μοναδικό κωδικό PIN: Ένας αριθμητικός κωδικός PIN μπορεί να είναι προαιρετικός, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα να τον ενεργοποιήσετε και, όπως ο κωδικός πρόσβασής σας, να τον καταστήσετε μοναδικό σε κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία.
  3. Η ενεργοποίηση του ελέγχου 2FA: 2FA ή 2-factor authentication είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που απαιτεί την εισαγωγή πρόσθετων πληροφοριών σύνδεσης πριν αποκτήσετε πρόσβαση σε μια εφαρμογή. Παραδείγματα του 2FA είναι οι εφαρμογές Google ή Microsoft Authentication ή ο νέος μοναδικός κωδικός PIN που δημιουργήθηκε μέσω ενός μηνύματος SMS. Δεν υποστηρίζονται όλες οι εφαρμογές 2FA, αλλά θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες αν είναι διαθέσιμες, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που έχει πρόσβαση στα χρήματά σας.
  4. Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Οι περισσότερες εφαρμογές P2P έχουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις οι οποίες, μόλις ενεργοποιηθούν, θα σας στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε φορά που αποστέλλονται χρήματα από το λογαριασμό σας. Αυτός είναι ένας απλός και βολικός τρόπος για να είστε ενημερωμένοι στη δραστηριότητα του λογαριασμού σας.
  1. Ελέγξτε το ιστορικό συναλλαγών σας: Ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή Peer-to-Peer ή ο σχετικός λογαριασμός είναι ασφαλής είναι να ελέγχετε ξανά και ξανά το ιστορικό συναλλαγών σας. Μια καταγραφή όλων των αποστολών σας και των ληφθεισών πληρωμών θα πρέπει να είναι ορατή μέσα στην εφαρμογή σας.
  2. Διπλός έλεγχος της διεύθυνσης του δικαιούχου: Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιμένετε να περάσει μια συναλλαγή μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι τα χρήματά σας έχουν σταλεί σε λάθος άτομο. Είτε χρησιμοποιείτε όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή καταχώρηση βιβλίου διευθύνσεων για την αποστολή ενός P2P, βεβαιωθείτε πάντοτε ότι οι πληροφορίες είναι σωστές.

Τι είναι οι εφαρμογές πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου;

Το PayPal, το Square Cash και το Venmo επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην αποστολή χρημάτων μεταξύ χρηστών και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και για τις casual και για τις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η Google και η Apple παρουσίασαν τις δικές τους υπηρεσίες πληρωμής πρώτου μέρους, το Google Pay και το Apple Pay Cash . Και οι δύο λειτουργούν με τα smartphones και τα tablet της αντίστοιχης εταιρείας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση πληρωμών προσωπικά ή για την αποστολή χρημάτων στις επαφές ενός χρήστη. Η υπηρεσία μηνυμάτων iMessage της Apple υποστηρίζει το Apple Pay Cash και επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν χρήματα απευθείας μέσα από μια συνομιλία κειμένου.

Το Facebook έχει επίσης αρχίσει να πειραματίζεται με πληρωμές μέσω P2P με τη δική του εφαρμογή συνομιλίας Facebook Messenger , που φαινομενικά αντλεί έμπνευση από τις εταιρείες WeChat και Line οι οποίες κυριαρχούσαν στις αντίστοιχες αγορές κινητής τηλεφωνίας από την Κίνα και την Ιαπωνία με την WeChat Pay and Line Pay. Όταν ακούτε για την απίστευτη δημοτικότητα των αγορών κινητής τηλεφωνίας στην Ασία, η WeChat και η Line είναι σχεδόν πάντα μέρος της συζήτησης.