Ένας οδηγός αρχαρίων για την εναρμόνιση των χρωμάτων

Ανάλογα σχέδια χρωμάτων περιέχουν εναρμονισμένα χρώματα

Οι χρωματικές ρόδες έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια, και είναι εξίσου χρήσιμες για τους καλλιτέχνες σήμερα, όπως ήταν για τους ζωγράφους του 19ου αιώνα. Ένας χρωματικός τροχός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους σχεδιαστές καθώς επιλέγουν χρώματα για τα έργα τους. Τα γειτονικά χρώματα στον τροχό χρώματος, ειδικά ένα τρίο των γειτονικών χρωμάτων, λέγεται ότι εναρμονίζουν τα χρώματα. Δουλεύουν καλά μαζί σε σχέδια εκτύπωσης και σχέδια ιστοσελίδων - συνήθως.

Πώς να επιλέξετε ένα εναρμονισμένο σχήμα χρωμάτων για το σχέδιό σας

Κοιτάζοντας μια χρωματική ρόδα, οποιαδήποτε τρία γειτονικά χρώματα είναι αρμονικά. Φαίνονται καλά μαζί όταν χρησιμοποιούνται σε έντυπη μορφή ή στο διαδίκτυο και είναι άνετα μαζί, όχι μπερδεμένα. Οποιοδήποτε χρωματικό σχήμα που χρησιμοποιεί γειτονικά χρώματα ονομάζεται ανάλογο χρωματικό σχήμα. Για παράδειγμα, το κίτρινο, το κίτρινο-πράσινο και το πράσινο είναι αρμονικά χρώματα και ένα ανάλογο χρωματικό σχέδιο. Έτσι είναι μπλε, μπλε-ιώδες και βιολετί. Οποιαδήποτε τρία γειτονικά χρώματα στο τιμόνι αντιπροσωπεύουν ένα ανάλογο χρωματικό σχήμα. Όταν επιλέγετε ένα σχέδιο τριών χρωμάτων εναρμόνισης για το σχεδιασμό σας, χρησιμοποιήστε ένα χρώμα ως κυρίαρχο χρώμα, το δεύτερο για να το υποστηρίξετε και το τρίτο ως προφορά. Τα χρώματα δεν πρέπει όλοι να χρησιμοποιηθούν με πλήρη ισχύ. οι αποχρώσεις είναι ωραία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι απαραίτητες αποχρώσεις για να υπάρξει η απαραίτητη αντίθεση. Το μαύρο, το γκρι και το λευκό μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία με οποιοδήποτε εναρμονισμένο συνδυασμό χρωμάτων.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε τρία χρώματα για την αρμονία στο σχεδιασμό σας. Οποιαδήποτε δύο γειτονικά χρώματα στον τροχό χρώματος είναι επίσης αρμονικά. Το πορτοκαλί και το κίτρινο-πορτοκαλί ή το κίτρινο και το κίτρινο-πορτοκαλί είναι και οι δύο εναρμονισμένοι συνδυασμοί χρωμάτων που λειτουργούν καλά μαζί - και με μαύρο, γκρι και λευκό.

Ζητήματα κατά την επιλογή ενός χρωματικού σχήματος

Ο όρος "εναρμόνιση" ακούγεται ευχάριστο και παρόμοια σχέδια χρωμάτων είναι ευχάριστα για το μάτι, αλλά μερικά σχέδια εναρμόνισης δύο χρωμάτων μπορεί να εμφανίζονται ξεθωριασμένα, όπως σε κίτρινο και κίτρινο-πράσινο, ή πολύ σκοτεινά όπως στο μπλε και μπλε-ιώδες για να δουλέψουν καλά μαζί εκτός αν προστεθεί ένα τρίτο εναρμονιστικό (ή αντίθετο ) χρώμα στο μείγμα. Χρησιμοποιώντας μια απόχρωση ή σκιά ενός ζεύγους ή τρίτου εναρμονισμένων χρωμάτων βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται.

Ίσως το σχέδιό σας θα επωφεληθεί από ένα λιγότερο ευχάριστο σχέδιο χρωμάτων. Η χρήση ενός αντιπαραβαλλόμενου συνδυασμού χρωμάτων είναι πιο πιθανό να προσελκύσει την προσοχή και μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Παρόλο που ο "εναρμονισμένος" και ο "συμπληρωματικός" ήχος μοιάζουν με παρόμοια χρώματα, δεν το κάνουν. Τα συμπληρωματικά χρώματα έχουν μεγαλύτερο βαθμό διαχωρισμού το ένα από το άλλο στον τροχό χρώματος από την εναρμόνιση των χρωμάτων. Συμπληρωματικά χρώματα βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του τροχού χρώματος, αντί να το ένα δίπλα στο άλλο, όπως το κίτρινο και το μπλε ή το κόκκινο και το πράσινο. Άλλα σχέδια χρωμάτων από τον τροχό χρώματος περιλαμβάνουν: