Έγινε ανασκόπηση του ηχείου Fluance XL5F 3 οδών

Η τάση αυτές τις μέρες για πολλά συστήματα ηχείων οικιακού κινηματογράφου είναι για ηχεία μεγέθους βιβλιοθήκης για να εξυπηρετούν τα μπροστινά, στο κέντρο και τα κανάλια surround, με ένα επιπλέον υπογούφερ για τον πρόσθετο ρόλο των βαθιών μπάσων.

Ωστόσο, τόσο καλά όσο πολλά από αυτά τα συστήματα ήχου, όταν πρόκειται για στερεοφωνική μουσική δύο καναλιών ακούγοντας, μερικές φορές έρχονται κοντά. Με άλλα λόγια, εάν είστε αμφότεροι ένας άπληστος τηλεοπτικός παρατηρητής και ένας σοβαρός ακροατής μουσικής, είναι μερικές φορές επιθυμητό να έχετε μεγάλα ηχεία με βάση το δάπεδο για μπροστά αριστερά και δεξιά κανάλια, αντί για ράφια. Έχοντας αυτό υπόψη, ο ανεξάρτητος κατασκευαστής ηχείων Fluance προσφέρει το μεγάφωνο 40 ιντσών XL5F με 3 δρόμους.

Ο προσδιορισμός τριών τρόπων σημαίνει ότι το XL5F φιλοξενεί τρεις τύπους προγραμμάτων οδήγησης ηχείων μέσα στο ίδιο ντουλάπι, στους οποίους έχουν ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι στη διαδικασία αναπαραγωγής του ήχου. Υπάρχει ένα tweeter για τις υψηλές συχνότητες, ένα μεσαίο εύρος για φωνητικά και άλλους ήχους εντός αυτής της περιοχής συχνοτήτων, και ένα γούφερ που αναπαράγει χαμηλότερες συχνότητες.

Για στερεοφωνική ακρόαση δύο καναλιών, αυτή η διάταξη, αν έχει σχεδιαστεί καλά, μπορεί να λειτουργήσει καλά. Εντούτοις, σε ένα περιβάλλον ακρόασης στο σπίτι, αν και τα woofer σε ένα καλό ηχείο με βάση το δάπεδο μπορούν να είναι αποτελεσματικά για τις συχνότητες των μπάσων, η προσθήκη ενός subwoofer στο μίγμα βοηθά με τα αποτελέσματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (που αναφέρονται ως LFE) σε πολλές ταινίες.

Ρύθμιση και χρήση

Το Fluance XL5F μπορεί να ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους.

Κατά την αξιολόγηση του Fluence XL5F επέλεξα μια σταθερή στερεοφωνική εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας μόνο τα XL5F σε παραδοσιακές και αμφίδρομες / bi-amp διαμορφώσεις, καθώς και ρύθμιση καναλιών Dolby Atmos 5.1.2 , χρησιμοποιώντας τα ηχεία Fluance XL5F ως μπροστά αριστερά και δεξιά κανάλια, ένα κεντρικό κανάλι Klipsch C-2, διπολικά ηχεία Fluance XLBP ως αριστερό και δεξιό κανάλι surround και δύο μονάδες ηχείων Vertical Onkyo SKH-410 για τα κανάλια ύψους Dolby Atmos.

Για το subwoofer, χρησιμοποίησα ένα Klipsch Synergy Sub 10 . Ωστόσο, χρησιμοποίησα επίσης μια εγκατάσταση όπου το subwoofer Klipsch αφαιρέθηκε και βασίστηκε στα woofer του XL5F για την έξοδο μπάσου.

Ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου που χρησιμοποίησα ήταν το Onkyo TX-NR555 (για το δάνειο αναθεώρησης) το οποίο μου επέτρεψε να ακούσω τόσο το Fluance XL5F σε περιβάλλον Dolby Atmos, όσο και σε μια στερεοφωνική λειτουργία δύο καναλιών. Το TX-NR555 έχει επίσης τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις επιλογές σύνδεσης των ηχείων Bi-Wiring και Bi-Amping. Έβαλα τις δύο μονάδες Onkyo SKH-410 στην κορυφή του Fluance XL5F.

Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα ίδια μεγάφωνα μάρκας καθ 'όλη τη διάρκεια, αλλά ως κριτικός, καταλήγω να παίρνω πολλά διαφορετικά πράγματα, επομένως τη "συλλογή" που χρησιμοποιείται σε αυτή την ανασκόπηση. Χρησιμοποιούσα το σύστημα βαθμονόμησης δωματίων AccuEQ του Onkyo TX-NR555 και κάποια πρόσθετη μικροαλλαγές χρησιμοποιώντας έναν μετρητή ήχου για να έχετε την καλύτερη δυνατή ηχητική σχέση ανάμεσα στη θέση ακρόασης, στα χαρακτηριστικά του δωματίου και σε όλα τα ηχεία που χρησιμοποιούνται στο σύστημα.

Η κύρια συσκευή εξωτερικής πηγής που χρησιμοποίησα για αυτήν την κριτική ήταν ο OPPO BDP-103 Blu-ray Disc player, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για την αναπαραγωγή δίσκων Blu-ray αλλά DVDs / CDs / SACDs / DVD-Audio Discs ).

Η εμπειρία ακρόασης

Πηγαίνοντας στην αναθεώρηση του Fluence XL5F δεν εξετάζω μόνο αυτά τα ηχεία, αλλά ταυτόχρονα έλεγα τον δέκτη Onkyo TX-NR555 και τις μονάδες ηχείων του SKH-410 κάθετα. Ωστόσο, τα σχόλια που ακολουθούν αφορούν ειδικά τις εντυπώσεις μου για το Fluence XL5F σε δύο καναλιού στερεοφωνικού ήχου και surround ήχου.

Εκτελώντας το τμήμα Audio Test Essentials: Disc Basic Basics Test (έκδοση Blu-ray Disc) (διαθέσιμο στην Amazon), ήταν σε θέση να παράγουν ένα ελαφρώς ακουστικό τόνο ξεκινώντας από λίγο κάτω από 32Hz με χρήση χαμηλής συχνότητας εξόδου στο περίπου 40Hz και ισχυρή έξοδο ήχου ξεκινώντας από πάνω από 45Hz. Συνεχίζοντας με τους τόνους δοκιμής, η μετάβαση από τα μπάσα μέσω της μεσαίας τάξης και στις υψηλές συχνότητες ήταν ομαλή.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πραγματικά πολύ καλά, είτε για στερεοφωνικό ή για home theater setup. Υπάρχει αφθονία απόκρισης χαμηλής απόδοσης για χρήση σε σταθερή στερεοφωνική διαμόρφωση δύο καναλιών και, στην πραγματικότητα, αρκετά χαμηλή ανταπόκριση για μια εγκατάσταση home theater, αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή μικρό condo, έχετε ευαίσθητους γείτονες ή απλά πιστεύετε ότι έχετε subwoofer είναι λίγο overkill.

Ως στερεοφωνικό ζεύγος, η μπροστινή ηχητική σκηνή ήταν μεγάλη, με καλό διαχωρισμό καναλιών και τα φωνητικά αγκυρώθηκαν καλά στο κέντρο καθώς θα έπρεπε να είναι για καλή αναπαραγωγή στερεοφωνικής μουσικής. Το μεσαίο τμήμα ήταν γεμάτο και καθαρό.

Σε μια στερεοφωνική εγκατάσταση "χωρίς υπογούφερ", διαπίστωσα ότι το κάτω άκρο του XL5F ήταν περισσότερο από επαρκές για μουσικά CD με προεξέχοντα μπάσα, όπως το Nora Jones - Come Away With Me , το Sade's - Soldier of Love .

Επίσης, ως μέρος ενός "μη υπογούφερ" surround ήχου ρύθμισης, το XL5F έκανε εκπληκτικά καλά στο τμήμα μπάσων με ταινίες soundtracks όπως Batman vs Superman: Αυγή της Δικαιοσύνης, στην καρδιά της θάλασσας, ο Δίας Αύξουσα (Dolby Atmos) , The Huntsman - Πόλεμος του Χειμώνα, και Ειρηνικός Ωκεανός .

Παρόλο που παρέχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε μια ρύθμιση surround ήχου "χωρίς υπογούφερ", ο συνδυασμός των XL5F με ένα υπογούφερ εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για κίνηση κινηματογραφικών ταινιών εάν θέλετε να κάνετε βροντές, βαθιά μπάσα όταν αυτές οι πληροφορίες παρέχονται από την πηγή. Το βρήκα αυτό όταν έχω συμπεριλάβει το Klipsch Sub10 στην εγκατάσταση αναθεώρησης.

Στο τέλος της υψηλής συχνότητας, τα XL5F παρέχουν πολύ καλή παρουσία για κρουστά (μουσική) και μεταβατικούς ήχους (εφέ ταινιών), αλλά μερικές φορές παρουσιάζουν κάποια ευθραυστότητα.

Συμβουλή ρύθμισης: Εάν χρησιμοποιείτε τα XL5F σε ρύθμιση 5.1 ή 7.1 ή στο Dolby Atmos / DTS: X και ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου διαθέτει πρόγραμμα αυτόματης ρύθμισης ηχείων / διόρθωσης δωματίου και εάν δεν χρησιμοποιείτε υπογούφερ - ρυθμίστε το μπροστινό σας αριστερό και δεξιό ηχείο σε πλήρη εμβέλεια ή μεγάλο, εάν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη.

Ωστόσο, εάν έχετε υπογούφερ, παρόλο που τα XL5F είναι ηχεία με βάση το δάπεδο, ρυθμίστε τα ηχεία σας σε Μικρή και αφήστε το πρόγραμμα ρύθμισης να καθορίσει την κατάλληλη συχνότητα διασταύρωσης.

Επίσης, μια άλλη επιλογή που μπορεί να έχετε είναι να πείτε στο δέκτη του οικιακού σας θεάτρου ότι οι χαμηλές συχνότητες θα βγουν τόσο από τα XL5F όσο και από το Subwoofer (μερικές φορές χαρακτηρίζονται ως LFE + Main).

Το πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πειραματιστείτε να δείτε ποια από τις παραπάνω επιλογές προσφέρει την καλύτερη, χαμηλότερη, απάντηση μπάσων).

Επίσης, όταν χρησιμοποιούσα ως κύρια ηχεία σε εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου, διαπίστωσα ότι τα XL5F έκαναν πολύ καλό να κατευθύνουν τον ήχο στο δωμάτιο και να αναμιγνύονται καλά με τα surround ηχεία Fluance XLBP και για το Dolby Atmos επίσης να μοιάζουν καλά με τις μονάδες Onkyo. Επιπλέον, η κορυφαία επιφάνεια του XL5F παρέχει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει τις μονάδες Onkyo Dolby Atmos (θα πρέπει επίσης να συνεργάζεται με τις περισσότερες άλλες επώνυμες ενότητες).

Τελική λήψη

Ακούγοντας τα XL5F για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνομαι καμία διαφορά απόδοσης όταν χρησιμοποιώ τις επιλογές σύνδεσης Bi-Amp ή Bi-Wire με τον δέκτη home cinema Onkyo TX-NR555. Τούτου λεχθέντος, διαπίστωσα ότι το XL5F ακουγόταν πολύ καλά σε όλες τις ρυθμίσεις που χρησιμοποίησα - ειδικά αν σκεφτήκατε τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα ήχου που προσφέρουν για λιγότερο από $ 600 ένα ζευγάρι (τα ηχεία μπορούν να πωληθούν ως μεμονωμένες μονάδες ή ζεύγη - .

Εντούτοις, κανένα ηχείο δεν είναι τέλειο και παρόλο που τα XL5F είναι πολύ ευέλικτα όσον αφορά τη ρύθμιση και τη χρήση, και η ποιότητα του ήχου τους, αν και πολύ καλή (βλέπε "επαγγελματίες" παρακάτω), δεν ταιριάζει αρκετά με τα καθαρότερα σκούτερ, το μπάσο των ηχείων στο πάτωμα που έχω στη δική μου "συλλογή" που περιλαμβάνει ένα ζευγάρι των Klipsch Synergy F2 και ένα ζευγάρι JBL Balboa 30s (τόσο τα Klipsch όσο και τα JBL δεν είναι πλέον στην παραγωγή - και όταν ήταν καινούργια, από το Fluance XL5F).

Fluance XL5F Πλεονεκτήματα

Fluance XL5F Μειονεκτήματα

Λαμβάνοντας όλα τα υπόψη, αν ψάχνετε για ένα σύνολο ηχείων με βάση το δάπεδο για στερεοφωνικό ή οικιακό σύστημα θέασης και δεν έχετε πολλά χρήματα, το Fluance XL5F είναι σίγουρα μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε.

Fluance XL5F Προδιαγραφές προϊόντος

Αγοράστε από το Amazon (διατίθεται σε μαόνι, σκοτεινό καρύδι ή μαύρη τέφρα).

Για περισσότερα σχετικά με τα ηχεία Fluance, διαβάστε την προηγούμενη αναθεώρηση του συστήματος ηχείων 5.1 καναλιών σειράς XL και των ηχείων Bipole Surround XLBP Surround

Πρόσθετες ταινίες και μουσική που χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με αυτήν την αναθεώρηση

Δίσκοι Blu-ray: Η εποχή του Adaline , Αμερικάνικο σκοπευτής , Θωρηκτό , Βαρύτητα: Diamond Luxe Edition , Mad Max: Οδός Fury , και Unbroken

Πρότυπο DVD: Το σπήλαιο, το σπίτι των πετώντας μαχαίρια, John Wick, Kill Bill - τόμος 1/2, Βασίλειο του ουρανού (Cut Cut), Άρχοντας των Δαχτυλιδιών Trilogy, πλοίαρχος και διοικητής, Outlander, U571, και V Για Vendetta .

CDs: Al Stewart - Σπινθήρες του Αρχαίου Φωτός , Beatles - ΑΓΑΠΗ , Μπλε Μάντσεστερ Μπιτς - Το Συγκρότημα , Joshua Bell - Bernstein - Δυτική Side Story Σουίτα , Eric Kunzel - 1812 Overture , HEART - Dreamboat Annie .

Δίσκοι DVD-Audio: Βασίλισσα - Νύχτα στην Όπερα / Το Παιχνίδι , Eagles - Ξενοδοχείο Καλιφόρνια , και Medeski, Martin, και Ξύλο - Ορατό , Sheila Nicholls - Wake .

Δίσκοι SACD: Pink Floyd - Σκοτεινή πλευρά της Σελήνης , Steely Dan - Gaucho , Ποιος - Tommy .