Τι σημαίνει η ευαισθησία των ηχείων και γιατί είναι σημαντική;

Κατανοώντας ένα από τα πιο σημαντικά αλλά συγχέοντας Specs Specs

Εάν υπάρχει μια προδιαγραφή ηχείων που αξίζει ποτέ να δούμε, είναι η βαθμολογία ευαισθησίας. Η ευαισθησία σας δείχνει πόση ένταση θα πάρετε από ένα ηχείο με μια δεδομένη ισχύ. Όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του ηχείου, αλλά και την επιλογή στερεοφωνικού δέκτη / ενισχυτή . Η ευαισθησία είναι ενσωματωμένη στα ηχεία Bluetooth , τις γραμμές ήχου και τα subwoofer, παρόλο που τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να μην παραθέτουν τις προδιαγραφές.

Τι σημαίνει ευαισθησία

Η ευαισθησία του ηχείου είναι αυτονόητη όταν καταλάβετε πώς μετριέται. Ξεκινήστε τοποθετώντας ένα μετρητό μικρόφωνο ή έναν μετρητή SPL (στάθμη ηχητικής πίεσης) ακριβώς ένα μέτρο μακριά από το μπροστινό μέρος του ηχείου. Στη συνέχεια, συνδέστε έναν ενισχυτή στο ηχείο και πατήστε ένα σήμα. θα πρέπει να ρυθμίσετε το επίπεδο έτσι ώστε ο ενισχυτής να παρέχει μόνο ένα ρεύμα ρεύματος στο ηχείο . Τώρα παρατηρήστε τα αποτελέσματα, μετρημένα σε ντεσιμπέλ (dB), στο μικρόφωνο ή το μετρητή SPL. Αυτή είναι η ευαισθησία του ομιλητή.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία ευαισθησίας ενός ηχείου, τόσο πιο δυνατά θα παίξει με μια ορισμένη ποσότητα ισχύος. Για παράδειγμα, ορισμένα ηχεία έχουν ευαισθησία περίπου 81 dB ή έτσι. Αυτό σημαίνει ότι με ένα ρεύμα ισχύος, θα παρέχουν ένα μέτριο επίπεδο ακρόασης. Θέλετε 84 dB; Θα χρειαστείτε δύο βατ - αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε επιπλέον 3 dB του όγκου απαιτεί διπλάσια ισχύ. Θέλετε να χτυπήσετε μερικές ωραίες και δυνατές κορυφές 102 dB στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου σας; Θα χρειαστείτε 128 βατ.

Οι μετρήσεις ευαισθησίας των 88 dB είναι περίπου μέσος όρος. Οτιδήποτε κάτω από τα 84 dB θεωρείται μάλλον κακή ευαισθησία. Η ευαισθησία των 92 dB ή μεγαλύτερη είναι πολύ καλή και πρέπει να αναζητηθεί.

Είναι η ίδια η απόδοση και η ευαισθησία;

Ναι και ΟΧΙ. Θα δείτε συχνά τους όρους "ευαισθησία" και "αποτελεσματικότητα" που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στον ήχο, πράγμα που είναι εντάξει. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ομιλητής έχει απόδοση 89 dB. Από τεχνική άποψη, η αποτελεσματικότητα και η ευαισθησία είναι διαφορετικές, παρόλο που περιγράφουν την ίδια έννοια. Οι προδιαγραφές ευαισθησίας μπορούν να μετατραπούν σε προδιαγραφές αποδοτικότητας και αντίστροφα.

Η αποδοτικότητα είναι η ποσότητα της εξουσίας που πηγαίνει σε ένα ηχείο που στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ήχο. Αυτή η τιμή είναι συνήθως μικρότερη από το ένα τοις εκατό, πράγμα που σας λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος που στέλνετε σε ένα ηχείο τελειώνει ως θερμότητα και δεν είναι υγιές.

Πώς μπορούν να ποικίλουν οι μετρήσεις ευαισθησίας

Είναι σπάνιο για έναν κατασκευαστή ομιλητών να περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο μέτρησης της ευαισθησίας. Οι περισσότεροι προτιμούν να σας πω τι γνωρίζετε ήδη. η μέτρηση έγινε σε ένα watt σε απόσταση ενός μέτρου. Δυστυχώς, οι μετρήσεις ευαισθησίας μπορούν να εκτελεστούν με διάφορους τρόπους.

Μπορείτε να μετρήσετε την ευαισθησία με ροζ θόρυβο. Ωστόσο, ο ροζ θόρυβος κυμαίνεται σε επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ ακριβές αν δεν έχετε ένα μετρητή που εκτελεί μέσους όρους για αρκετά δευτερόλεπτα. Ο ροζ θόρυβος επίσης δεν επιτρέπει πολλά για τον περιορισμό της μέτρησης σε μια συγκεκριμένη ζώνη ήχου. Για παράδειγμα, ένα ηχείο με μπάσο ενισχυμένο κατά + 10 dB θα παρουσιάσει υψηλότερη βαθμολογία ευαισθησίας, αλλά είναι βασικά "εξαπάτηση" εξαιτίας όλων των ανεπιθύμητων μπάσων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε καμπύλες στάθμισης - όπως το A-weighting, το οποίο επικεντρώνεται στους ήχους μεταξύ περίπου 500 Hz και 10 kHz - σε ένα μετρητή SPL για να φιλτράρει τα άκρα της συχνότητας. Αλλά αυτό είναι πρόσθετο έργο.

Πολλοί προτιμούν να αξιολογήσουν την ευαισθησία λαμβάνοντας μετρήσεις απόκρισης συχνότητας σε ηχεία των ηχείων σε μια καθορισμένη τάση. Τότε θα υπολογίζατε όλα τα σημεία δεδομένων απόκρισης μεταξύ 300 Hz και 3.000 Hz. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ καλή στην παροχή επαναληπτικών αποτελεσμάτων με ακρίβεια έως περίπου 0,1 dB.

Αλλά τότε υπάρχει το ερώτημα εάν οι μετρήσεις ευαισθησίας έγιναν ανεξικά ή στο δωμάτιο. Μια ανηχοϊκή μέτρηση λαμβάνει υπόψη μόνο τον ήχο που εκπέμπεται από το ηχείο και αγνοεί τις αντανακλάσεις από άλλα αντικείμενα. Αυτή είναι μια ευνοούμενη τεχνική, είναι ότι είναι επαναλαμβανόμενη και ακριβής. Ωστόσο, οι μετρήσεις στο δωμάτιο σας δίνουν μια πιο πραγματική εικόνα των ηχητικών επιπέδων που εκπέμπει ένα ηχείο. Αλλά οι μετρήσεις στο δωμάτιο σας δίνουν συνήθως επιπλέον 3 dB ή έτσι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν σας λένε αν οι μετρήσεις ευαισθησίας είναι ανόικο ή στο δωμάτιο - η καλύτερη περίπτωση είναι όταν σας δίνουν και οι δύο έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε μόνοι σας.

Τι πρέπει να κάνει αυτό με τα ηχεία ήχου και τα ηχεία Bluetooth;

Παρατηρήσατε ποτέ ότι τα ηχεία που λειτουργούν εσωτερικά, όπως τα υπογούφερ, τα ηχοσύμβολα και τα ηχεία Bluetooth , δεν δείχνουν σχεδόν ποτέ την ευαισθησία τους; Αυτά τα ηχεία θεωρούνται "κλειστά συστήματα", που σημαίνει ότι η ευαισθησία (ή ακόμα και η ονομαστική ισχύς) δεν έχει σημασία τόσο όσο ο συνολικός όγκος που μπορεί να έχει η μονάδα.

Θα ήταν ωραίο να βλέπετε βαθμολογίες ευαισθησίας για τους οδηγούς ομιλητών που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα. Οι κατασκευαστές σπάνια διστάζουν να καθορίσουν τη δύναμη των εσωτερικών ενισχυτών, πάντα να βγάζουν εντυπωσιακούς αριθμούς, όπως 300 W για φθηνό ήχο ή 1.000 W για ένα σύστημα home-in-a-box.

Αλλά οι αξιολογήσεις ισχύος για αυτά τα προϊόντα είναι σχεδόν άσχετες για τρεις λόγους:

  1. Ο κατασκευαστής σχεδόν ποτέ δεν σας λέει πώς μετράται η ισχύς (μέγιστο επίπεδο παραμόρφωσης, αντίσταση φορτίου, κλπ.) Ή αν η τροφοδοσία της μονάδας μπορεί πραγματικά να αποδώσει αυτό το πολύ χυμό.
  2. Η ονομαστική ισχύς του ενισχυτή δεν σας λέει πόσο δυνατά θα παίξει η μονάδα, εκτός και αν γνωρίζετε επίσης την ευαισθησία των προγραμμάτων οδήγησης ηχείων.
  3. Ακόμα κι αν ο ενισχυτής βγάζει τόσο μεγάλη ισχύ, δεν γνωρίζετε ότι οι οδηγοί ηχείων μπορούν να χειριστούν την ισχύ. Οι οδηγοί ηχείων και ηχείων Bluetooth τείνουν να είναι μάλλον φθηνές.

Ας πούμε ότι μια ηχητική μπάρα, με ονομαστική ισχύ 250 W, θέτει 30 Watt ανά κανάλι σε πραγματική χρήση. Αν η ηχητική μπάρα χρησιμοποιεί πολύ φθηνούς οδηγούς - ας πάμε με ευαισθησία 82 dB - τότε η θεωρητική έξοδος είναι περίπου 97 dB. Αυτό θα ήταν ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο για τα παιχνίδια και τις ταινίες δράσης! Αλλά υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. αυτοί οι οδηγοί θα μπορούσαν να χειριστούν μόνο 10 watts, πράγμα που θα περιόριζε την ηχητική μπάρα στα 92 dB. Και αυτό δεν είναι αρκετά δυνατό για τίποτα περισσότερο από την περιστασιακή παρακολούθηση της τηλεόρασης.

Εάν η ηχητική λυχνία έχει προγράμματα οδήγησης με ευαισθησία 90 dB, χρειάζεστε μόνο οκτώ βατ για να τα ωθήσετε στα 99 dB. Και οι οκτώ βολές ισχύος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ωθήσουν τους οδηγούς πέρα ​​από τα όριά τους.

Το λογικό συμπέρασμα για να φτάσουμε εδώ είναι ότι τα εσωτερικά ενισχυμένα προϊόντα, όπως οι ηχοβολισμοί, τα ηχεία Bluetooth και τα υπογούφερ, πρέπει να αξιολογούνται από τον συνολικό όγκο που μπορούν να παραδώσουν και όχι από καθαρή ισχύ. Μια βαθμολογία SPL σε μια ηχητική λυχνία, ένα ηχείο Bluetooth ή ένα υπογούφερ έχει νόημα, διότι σας δίνει μια πραγματική ιδέα για το τι επίπεδα όγκου μπορούν να επιτύχουν τα προϊόντα. Μια αξιολόγηση ισχύος δεν ισχύει.

Ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα. Το υπογούφερ VTF-15H της Hsu Research διαθέτει ενισχυτή 350 W και βάζει έναν SPL 123,2 dB κατά μέσο όρο μεταξύ 40 και 63 Hz. Το υπογούφερ Atmos της Sunfire - ένας πολύ μικρός σχεδιασμός που είναι πολύ λιγότερο αποδοτικός - διαθέτει ενισχυτή 1.400 Watt, όμως έχει μόνο 108.4 dB SPL μεταξύ 40 και 63 Hz. Σαφώς, η ισχύς δεν λέει την ιστορία εδώ. Δεν έρχεται ούτε καν κοντά.

Από το 2017, δεν υπάρχουν βιομηχανικά πρότυπα για αξιολογήσεις SPL για ενεργά προϊόντα, αν και υπάρχουν εύλογες πρακτικές. Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να μετατρέψετε το προϊόν στο μέγιστο επίπεδο που μπορεί να επιτύχει προτού η παραμόρφωση γίνει ανάρμοστη (πολλά, αν όχι τα περισσότερα, ακουστικά και ηχεία Bluetooth μπορούν να λειτουργούν με πλήρη ένταση χωρίς απαράδεκτη παραμόρφωση) και μετρήστε την έξοδο σε ένα μέτρο χρησιμοποιώντας ένα σήμα ροζ θορύβου -10 dB. Φυσικά, η απόφαση για το ποιο επίπεδο παραμόρφωσης είναι απαράδεκτο είναι υποκειμενικό. ο κατασκευαστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πραγματική μετρήσεις παραμόρφωσης , που λαμβάνονται στο πρόγραμμα οδήγησης ομιλητών, αντ 'αυτού.

Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για μια ομάδα της βιομηχανίας να δημιουργήσει πρακτικές και πρότυπα για τη μέτρηση της ενεργής παραγωγής προϊόντων ήχου. Αυτό συμβαίνει με το πρότυπο CEA-2010 για τα υπογούφερ. Λόγω αυτού του προτύπου, μπορούμε τώρα να έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το πόσο δυνατά θα παίξει ένα υπογούφερ.

Είναι η ευαισθησία πάντα καλή;

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί οι κατασκευαστές δεν παράγουν ηχεία όσο το δυνατόν πιο ευαίσθητα. Είναι συνήθως επειδή πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να επιτευχθούν ορισμένα επίπεδα ευαισθησίας. Για παράδειγμα, ο κώνος σε ένα γούφερ / οδηγό μπορεί να ελαφρύνει για να βελτιώσει την ευαισθησία. Αλλά αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε έναν πιο ευέλικτο κώνο, που θα αυξήσει τη συνολική παραμόρφωση. Και όταν οι μηχανικοί ομιλητών εξαλείφουν τις ανεπιθύμητες κορυφές με την απάντηση ενός ηχείου, συνήθως πρέπει να μειώσουν την ευαισθησία. Έτσι, οι πτυχές αυτές είναι ότι οι κατασκευαστές πρέπει να εξισορροπήσουν.

Αλλά με όλα τα πράγματα που εξετάζονται, η επιλογή ενός ομιλητή με υψηλότερη βαθμολογία ευαισθησίας είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή. Μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε λίγο περισσότερο, αλλά θα αξίζει στο τέλος.