Χρησιμοποιώντας μετρήσεις για την εκκαθάριση της διαμάχης καλωδίων

01 του 06

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις για την εκκαθάριση της διαμάχης καλωδίων

Brent Butterworth

Όταν έγραψα το αρχικό μου άρθρο που ερεύνησε αν τα αποτελέσματα των καλωδίων των ηχείων στην απόδοση των ηχείων θα μπορούσαν να μετρηθούν, έδειξα ότι η αλλαγή των καλωδίων ηχείων θα μπορούσε να έχει ηχητικά αποτελέσματα στον ήχο ενός συστήματος.

Για τη δοκιμή αυτή, χρησιμοποιούσα ως επί το πλείστον ακραία παραδείγματα: για παράδειγμα, ένα καλώδιο 24-gauge έναντι ενός καλωδίου 12-gauge. Πολλοί αναγνώστες διερωτήθηκαν τι είδους διαφορά θα έκανα αν συγκρίνω ένα γενικό καλώδιο 12-gauge σε καλώδιο ηχείων υψηλού επιπέδου. Αναρωτήθηκα επίσης.

Έτσι πήρα τα καλώδια υψηλής τεχνολογίας που είχα, δανείστηκε μερικά καλώδια υψηλής ραδιοσυχνότητας από μερικούς φίλους και επαναλάμβανα τη δοκιμή.

Ακριβώς για να ανακεφαλαιώσετε τη μέθοδο δοκιμής: χρησιμοποίησα τον αναλυτή ήχου Clio 10 FW και το μικρόφωνο μέτρησης MIC-01 για να μετρήσω την απόκριση ενός από τα ηχεία Revel Performa3 F206 μου στο δωμάτιο. Η μέτρηση στο δωμάτιο απαιτήθηκε για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπήρχε σημαντικός περιβαλλοντικός θόρυβος. Ναι, η μέτρηση στο δωμάτιο δείχνει πολλά αποτελέσματα της ακουστικής του δωματίου, αλλά αυτό δεν είχε σημασία γιατί εδώ, έψαχνα μόνο για τη διαφορά στο μετρημένο αποτέλεσμα όταν άλλαξα καλώδια.

Και μόνο για να ανακεφαλαιώσετε τη θεωρία πίσω από αυτό: Οι οδηγοί ενός ηχείου και τα εξαρτήματα crossover λειτουργούν ως ένα σύνθετο ηλεκτρικό φίλτρο που συντονίζεται για να δώσει στο ηχείο τον επιθυμητό ήχο. Η προσθήκη αντοχής, με τη μορφή καλωδίου ηχείων πιο ανθεκτικών, θα αλλάξει τις συχνότητες στις οποίες λειτουργεί το φίλτρο και έτσι θα αλλάξει την απόκριση συχνότητας του ηχείου. Εάν το καλώδιο προσθέσει σημαντικά στο φίλτρο σημαντικά περισσότερη επαγωγή ή χωρητικότητα, τότε αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ήχο.

02 του 06

Δοκιμή 1: AudioQuest vs. QED έναντι 12-Gauge

Brent Butterworth

Στις δοκιμές μου, μέτρησα τις επιδράσεις των διαφόρων καλωδίων υψηλής τάσης σε μήκη 10 έως 12 ποδιών και τα συνέκρινε με τη μέτρηση με γενικό καλώδιο ηχείων 12 μετρητών. Επειδή οι μετρήσεις ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο παρόμοιες, θα τις παρουσιάσω εδώ τρεις φορές, με δύο καλώδια high-end έναντι του γενικού καλωδίου.

Στο διάγραμμα εμφανίζεται το γενικό καλώδιο (μπλε ίχνος), το καλώδιο AudioQuest Type 4 (κόκκινο ίχνος) και το καλώδιο QED Silver Anniversary (πράσινο ίχνος). Όπως μπορείτε να δείτε, ως επί το πλείστον οι διαφορές είναι εξαιρετικά μικροσκοπικές. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες διακυμάνσεις είναι εντός των κανονικών, μικρών διαφορών μέτρησης-μέτρησης που λαμβάνετε όταν κάνετε μετρήσεις μετατροπέων ήχου εξαιτίας ίχνους θορύβου, θερμικών διακυμάνσεων στους οδηγούς κλπ.

Υπάρχει μικρή διαφορά κάτω από 35 Hz. τα καλώδια υψηλότερου άκρου παράγουν πραγματικά λιγότερη έξοδο μπάσου από το ηχείο κάτω των 35 Hz, αν και η διαφορά είναι της τάξεως -0,2 dB. Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό να είναι ακουστικό, λόγω της σχετικής αναισθησίας του αυτιού σε αυτό το εύρος. στο γεγονός ότι η περισσότερη μουσική δεν έχει πολύ περιεχόμενο σε αυτό το εύρος (για σύγκριση, η χαμηλότερη νότα στις κανονικές κιθάρες μπάσων και τα όρθια μπάσα είναι 41 Hz). και επειδή μόνο τα μεγάλα μεγάφωνα πύργων έχουν μεγάλη ισχύ κάτω των 30 Hz. (Ναι, θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα υπογούφερ για να πάτε τόσο χαμηλά, αλλά σχεδόν όλα αυτά είναι αυτοτροφοδοτούμενα και έτσι δεν θα επηρεαστούν από το καλώδιο ηχείων.) Θα ακούσετε μια μεγαλύτερη διαφορά στην απόκριση των μπάσων μετακινώντας το κεφάλι σας 1 πάτημα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Δεν είχα την ευκαιρία να μετρήσω τις ηλεκτρικές ιδιότητες του καλωδίου AudioQuest (ο τύπος το χρειάστηκε ξαφνικά), αλλά έκανα μέτρηση της αντίστασης και της χωρητικότητας των QED και των γενικών καλωδίων. (Η αυτεπαγωγή των καλωδίων ήταν πολύ χαμηλή για τη μέτρηση του Clio 10 FW.)

Γενικό 12-gauge
Αντίσταση: 0,0057 Ω ανά ft.
Χωρητικότητα: 0,023 nF ανά πόδι

QED Ασημένια επέτειος
Αντίσταση: 0,0085 Ω ανά ft.
Χωρητικότητα: 0,014 nF ανά πόδι

03 του 06

Δοκιμή 2: Shunyata εναντίον πρωτοτύπου υψηλού σημείου έναντι 12-gauge

Brent Butterworth

Αυτός ο επόμενος γύρος έφερε έξω ένα πολύ καλύτερο καλώδιο: ένα πάχος 1,25 ιντσών Shunyata Research Etron Anaconda και ένα καλώδιο πρωτοτύπου πάχους 0,88 ιντσών που αναπτύχθηκε για μια εταιρία ήχου υψηλού επιπέδου. Και οι δύο εμφανίζονται παχύτεροι επειδή χρησιμοποιούν υφασμένα σωληνάρια για να καλύψουν τα εσωτερικά καλώδια, αλλά εξακολουθούν να είναι τόσο βαριά και ακριβή. Το καλώδιο Shunyata Reserach πηγαίνει για περίπου $ 5.000 / ζεύγος.

Στο διάγραμμα εμφανίζεται το γενικό καλώδιο (μπλε ίχνος), το καλώδιο Shunyata Research (κόκκινο ίχνος) και το πρωτότυπο καλώδιο υψηλής ανάλυσης πρωτοτύπου (πράσινο ίχνος). Εδώ είναι οι ηλεκτρικές μετρήσεις:

Έρευνα Shunyata Etron Anaconda
Αντίσταση: 0,0020 Ω ανά ft.
Χωρητικότητα: 0,020 nF ανά πόδι

Πρωτότυπο υψηλής τεχνολογίας
Αντίσταση: 0,0031 Ω ανά ft.
Χωρητικότητα: 0,038 nF ανά πόδι

Εδώ αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες διαφορές, ειδικά πάνω από περίπου 2 kHz. Ας μεγεθυνθούμε για πιο προσεκτική εμφάνιση ...

04 του 06

Δοκιμή 2: Προβολή ζουμ

Brent Butterworth

Με την επέκταση της κλίμακας μεγέθους (dB) και τον περιορισμό του εύρους ζώνης, μπορούμε να δούμε ότι αυτά τα μεγαλύτερα, παχύτερα καλώδια παράγουν μια μετρήσιμη διαφορά στην απάντηση του ομιλητή. Το F206 είναι ηχείο 8 ωμών. το μέγεθος αυτής της διαφοράς θα αυξανόταν με ένα ηχείο 4 Ω.

Δεν είναι μεγάλη διαφορά - συνήθως μια ώθηση +0,20 dB με το Shunyata, +0,19 dB με το πρωτότυπο - αλλά καλύπτει μια σειρά από περισσότερες από τρεις οκτάβες. Με ηχείο 4 Ω, οι αριθμοί θα πρέπει να είναι διπλοί, έτσι +0,40 dB για το Shunyata, + 0,38 dB για το πρωτότυπο.

Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρθηκε στο αρχικό μου άρθρο , μπορούν να ακουστούν συντονισμοί χαμηλού Q (υψηλού εύρους ζώνης) μεγέθους 0,3 dB. Επομένως, με τη μετάβαση από ένα γενικό καλώδιο ή ένα καλώδιο υψηλής τάσης μικρότερου διαμετρήματος σε ένα από αυτά τα μεγαλύτερα καλώδια, είναι απολύτως, σίγουρα πιθανό να ακουστεί μια διαφορά.

Τι σημαίνει αυτή η διαφορά; Δεν γνωρίζω. Ίσως ή ίσως να μην το παρατηρήσετε, και θα ήταν πολύ λεπτό να πούμε το λιγότερο. Δεν μπορώ να σκεφτώ αν θα βελτιώσει ή θα υποβαθμίσει τον ήχο του ομιλητή. θα ανυψώσει τα πρίμα, και με μερικά ηχεία που θα ήταν καλά και άλλα θα ήταν κακό. Λάβετε υπόψη ότι οι συνήθεις επεξεργασίες ακουστικής απορροφητικής αίθουσας θα έχουν μεγαλύτερο μετρούμενο αποτέλεσμα.

05 του 06

Δοκιμή 3: Φάση

Brent Butterworth

Από απόλυτη περιέργεια, έκανα επίσης μια σύγκριση του βαθμού μετατόπισης φάσης που προκλήθηκε από τα καλώδια, με το γενικό καλώδιο μπλε, το Audioquest με κόκκινο χρώμα, το πρωτότυπο πράσινο, το QED με το πορτοκαλί και το Shunyata με μωβ. Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, δεν υπάρχει παρατηρήσιμη μετατόπιση φάσης παρά μόνο σε πολύ χαμηλές συχνότητες. Αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιδράσεις κάτω από 40 Hz, και γίνονται πιο ορατές γύρω στα 20 Hz.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτά τα εφέ πιθανότατα δεν θα ήταν πολύ ακουστικά για τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή η περισσότερη μουσική δεν έχει πολύ περιεχόμενο σε τόσο χαμηλές συχνότητες και οι περισσότεροι ομιλητές δεν έχουν μεγάλη απόδοση μεταξύ των 30 Hz. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτά τα αποτελέσματα θα είναι ακουστικά.

06 του 06

Έτσι DO καλώδια ηχείων κάνει μια διαφορά;

Brent Butterworth

Αυτό που δείχνουν αυτές οι δοκιμές είναι ότι οι άνθρωποι που σας επιμένουν δεν μπορούν να ακούσουν μια διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών καλωδίων ηχείων εύλογου μετρητή είναι λάθος. Είναι δυνατό να ακούσετε μια διαφορά με την εναλλαγή καλωδίων.

Τώρα, τι θα σήμαινε αυτή η διαφορά σε σας; Σίγουρα θα ήταν λεπτή. Καθώς η τυφλή σύγκριση των γενικών καλωδίων ηχείων που πραγματοποιήσαμε στο The Wirecutter έδειξε, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι ακροατές μπορούν να ακούσουν μια διαφορά μεταξύ καλωδίων, η επιθυμία αυτής της διαφοράς μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον ομιλητή που χρησιμοποιείτε.

Από αυτές τις περιορισμένες δοκιμές, μου φαίνεται ότι οι μεγάλες διαφορές στην απόδοση του καλωδίου των ηχείων οφείλονται κυρίως στην ποσότητα αντίστασης σε ένα καλώδιο. Οι μεγαλύτερες διαφορές που μέτρησα ήταν με τα δύο καλώδια που είχαν σημαντικά χαμηλότερη αντίσταση από τα άλλα.

Έτσι ναι, τα καλώδια των ηχείων μπορούν να αλλάξουν τον ήχο ενός συστήματος. Όχι πολύ. Αλλά μπορούν σίγουρα να αλλάξουν τον ήχο.