Πόση δύναμη χρειάζομαι πραγματικά τα στερεοφωνικά ηχεία μου;

Βγάλτε τη σωστή ποσότητα ενέργειας για το σύστημά σας

Ένα από τα πιο συγκεχυμένα θέματα στον ήχο είναι να υπολογίσετε ποιος ενισχυτής μεγέθους χρειάζονται τα ηχεία σας. Συνήθως, οι άνθρωποι παίρνουν μια τέτοια απόφαση βασισμένη σε απλές και μερικές φορές χωρίς νόημα προδιαγραφές εξόδου ηχείων και ενισχυτή . Πολλοί τείνουν να ακολουθούν παρανοήσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν οι ενισχυτές και οι ομιλητές. Έχουμε περάσει χρόνια δοκιμών και μετρήσεων ομιλητών - και έχουμε κερδίσει τις ιδέες πίσω από τις σκηνές από την ομιλία με κυριολεκτικά χιλιάδες μηχανικούς και επαγγελματίες μάρκετινγκ στην ηχητική επιχείρηση - οπότε εδώ πρέπει να ξέρετε!

Η αλήθεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά του Speaker Handling Specs

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι προδιαγραφές χειρισμού ισχύος ομιλητών είναι συνήθως χωρίς νόημα. Συνήθως, βλέπετε μια βαθμολογία "μέγιστης ισχύος" χωρίς καμία εξήγηση ως προς τον τρόπο που προέκυψε το spec. Είναι το μέγιστο συνεχές επίπεδο; Μέσο επίπεδο; Το επίπεδο κορυφής; Και για πόσο καιρό διατηρείται και με ποιο είδος υλικού; Αυτά είναι επίσης σημαντικά ερωτήματα.

Δυστυχώς, έχουν υπάρξει πολυάριθμα και αντικρουόμενα πρότυπα για τη μέτρηση της ισχύος των ομιλητών, τα οποία δημοσιεύονται από την Εταιρεία Audio Engineering Society (AES), την Ένωση Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών (EIA) και τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC). Είναι περίεργο γιατί ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταλήξει λίγο μπερδεμένος.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε μιλήσει δεν ακολουθούν αυτά τα πρότυπα. κάνουν απλώς μια εκπαιδευμένη εικασία. Συχνά, η απόφαση αυτή βασίζεται στο χειρισμό ισχύος του υπογούφερ. (Οι προδιαγραφές διακίνησης ισχύος για ακατέργαστους οδηγούς ηχείων, όπως τα μεγάφωνα και οι συσκευές tweeter, είναι πιο τυποποιημένες και σημαντικές από τις προδιαγραφές για πλήρη ηχεία.) Μερικές φορές ένα spec power speaker βασίζεται στο μάρκετινγκ. Μπορεί ακόμη και να δείτε έναν κατασκευαστή να δώσει σε ένα ακριβότερο ηχείο υψηλότερη βαθμολογία χειρισμού ισχύος σε σχέση με ένα ηχείο με χαμηλότερες τιμές, παρόλο που και οι δύο χρησιμοποιούν το ίδιο woofer.

Ρυθμίσεις έντασης ήχου σε σχέση με την ισχύ του ενισχυτή

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας ενισχυτής 200 watt βάζει ακριβώς την ίδια ισχύ με έναν ενισχυτή 10 watt. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ακροατές εμφανίζονται σε μέσα επίπεδα, όπου λιγότερο από 1 watt είναι αρκετή ενέργεια για ηχεία . Σε ένα δεδομένο φορτίο ηχείων σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση έντασης, όλοι οι ενισχυτές παρέχουν ακριβώς την ίδια ισχύ - εφ 'όσον είναι σε θέση να παραδώσουν αυτήν την πολύ ισχύ.

Έτσι είναι πραγματικά η ρύθμιση της έντασης που έχει σημασία, όχι την ισχύ του ενισχυτή. Αν ποτέ δεν στρέψετε το σύστημά σας στο επίπεδο όπου η ένταση είναι δυσάρεστη, ο ενισχυτής σας μπορεί ποτέ να μην πετάξει περισσότερο από 10 ή 20 Watt. Έτσι, μπορείτε να συνδέσετε με ασφάλεια έναν ενισχυτή 1.000 watt σε ένα μικρό ηχείο 2 ιντσών. Απλά μην γυρίσετε την ένταση προς τα πάνω πέρα ​​από το τι μπορεί να χειριστεί το ηχείο.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να συνδέσετε έναν ενισχυτή χαμηλής κατανάλωσης - ας πούμε, ένα μοντέλο 10 ή 20 watt - σε ένα τυπικό ηχείο και να γυρίσετε την ένταση ψηλά. Ο ενισχυτής χαμηλής ισχύος μπορεί να αποσπάσει (στρέβλωση) και η αποκοπή του ενισχυτή είναι η πιο κοινή αιτία της βλάβης του ηχείου. Όταν ο ενισχυτής σας είναι αποκομμένος, εξάγει πραγματικά μια τάση συνεχούς ρεύματος υψηλού επιπέδου κατευθείαν στο ηχείο. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τους πηνί φωνής των ηχείων σχεδόν αμέσως!

Πώς να υπολογίσετε ποιο μέγεθος χρειάζεστε

Η σύγχυση, όπως φαίνεται, είναι εύκολο να υπολογίσετε ποιο μέγεθος ενισχυτή χρειάζεστε. Και το καλύτερο μέρος είναι ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό στο κεφάλι σας. Δεν θα είναι τέλεια, επειδή θα βασίζεστε στις προδιαγραφές του ηχείου και των ενισχυτών, οι οποίες είναι συχνά ασαφείς και μερικές φορές υπερβολικές. Αλλά θα σας φτάσει αρκετά κοντά. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Πάρτε τη βαθμολογία ευαισθησίας του ηχείου , η οποία εκφράζεται σε ντεσιμπέλ (dB) σε 1 watt / 1 μέτρο. Εάν είναι καταχωρισμένο ως spec στο δωμάτιο ή το μισό διάστημα, χρησιμοποιήστε αυτόν τον αριθμό. Αν είναι ένα anechoic spec (όπως αυτά που βρίσκονται σε μερικές πραγματικές μετρήσεις ομιλητών) προσθέστε +3 dB. Ο αριθμός που έχετε τώρα θα σας πει περίπου το πόσο δυνατά θα παίξει ο ηχείο στην καρέκλα ακρόασης με σήμα ήχου 1 Watt.
  2. Αυτό που θέλουμε να φτάσουμε είναι η ποσότητα ισχύος που απαιτείται για να φτάσει τουλάχιστον 102 dB, η οποία είναι περίπου τόσο δυνατή όσο οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απολαύσουν. Πόσο δυνατά είναι αυτά; Ήταν ποτέ σε ένα πραγματικά δυναμικό κινηματογράφο; Ένα σωστά βαθμολογημένο θέατρο που λειτουργεί σε επίπεδο αναφοράς θα σας δώσει περίπου 105 dB ανά κανάλι. Αυτό είναι πολύ δυνατά - πιο δυνατά από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν - γι 'αυτό τα θέατρα σπάνια παίζουν ταινίες σε όγκους τόσο υψηλές. Έτσι 102 dB κάνει καλό στόχο.
  3. Εδώ είναι το βασικό γεγονός που πρέπει να γνωρίζετε. για να λάβετε αυτά τα επιπλέον 3 dB του όγκου, θα πρέπει να διπλασιάσετε την ισχύ του ενισχυτή. Έτσι, εάν έχετε ένα ηχείο με ευαισθησία στο δωμάτιο 88 dB σε 1 watt, τότε 2 watt θα σας πάρουν 91 dB, 4 watt θα σας πάρουν 94 dB, και ούτω καθεξής. Απλά μετρήστε από εκεί: 8 βατ σας παίρνουν 97 dB, 16 βατ σας παίρνουν 100 dB, και 32 watt σας παίρνει 103 dB.

Έτσι, τι θα χρειαστείτε είναι ένας ενισχυτής ικανός να παραδώσει 32 watt. Φυσικά, κανείς δεν κάνει έναν ενισχυτή 32 watt, αλλά ένας δέκτης ή ενισχυτής 40 ή 50 watt θα πρέπει να κάνει καλά. Εάν ο ενισχυτής ή δέκτης που θέλετε βγάζει, ας πούμε, 100 Watt, μην ανησυχείτε γι 'αυτό. Θυμηθείτε, κατά τη μέση στάθμη ακρόασης με τα τυπικά ηχεία, οποιοσδήποτε ενισχυτής βάζει έξω μόνο περίπου 1 watt, ούτως ή άλλως.