Κατανόηση των προδιαγραφών εξόδου ισχύος ενισχυτή

Μην βασίζετε την ποιότητα ενός ενισχυτή μόνο στην έξοδο του

Το κύριο πράγμα που ξεχωρίζει στις διαδικτυακές και εφημερίδες Διαφημίσεις για ενισχυτές, στερεοφωνικούς δέκτες και δέκτες οικιακού κινηματογράφου είναι η βαθμολογία WAT (Watt) ανά κανάλι (WPC). Ένας δέκτης έχει 50 Watts-Per-Channel (WPC), άλλος ένας έχει 75, και ένας άλλος έχει 100. Όσο περισσότερο το watt το καλύτερο δικαίωμα; Οχι απαραίτητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι περισσότερες watts σημαίνουν περισσότερο όγκο. Ένας ενισχυτής με 100 WPC είναι διπλάσιος από 50 WPC, σωστά; Οχι ακριβώς.

Οι δηλωμένες αξιολογήσεις δύναμης μπορούν να αποστασιοποιηθούν

Όταν πρόκειται για πραγματική ισχύ εξόδου ενισχυτή, ειδικά για δέκτες surround ήχου , πολλά εξαρτώνται από το πόσο ειλικρινά ο κατασκευαστής καθορίζει την ονομαστική ισχύ εξόδου που επιλέγει να προωθήσει. Όταν βλέπετε διαφημίσεις ή ανακοινώσεις προϊόντων όπου ο κατασκευαστής δηλώνει τις ονομαστικές τιμές ισχύος, δεν μπορείτε να πάρετε αυτόν τον αριθμό στην ονομαστική του αξία. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικότερα το τι βασίζεται ο κατασκευαστής στις δηλώσεις τους.

Για παράδειγμα, σε δέκτες οικιακού κινηματογράφου που έχουν διαμορφώσεις 5.1 ή 7.1 καναλιών , η καθορισμένη εξειδικευμένη ισχύς εξόδου καθορίζεται όταν ο ενισχυτής οδηγεί μόνο ένα ή δύο κανάλια τη φορά ή είναι καθορισμένη η προδιαγραφή του ενισχυτή όταν όλα τα κανάλια είναι ταυτόχρονα; Επιπλέον, έγινε η μέτρηση χρησιμοποιώντας δοκιμαστικό τόνο 1 kHz ή με τόνους δοκιμής 20Hz έως 20KHz ;

Με άλλα λόγια, όταν βλέπετε μια τάση ενίσχυσης 100 Watt ανά κανάλι σε 1 kHz (που θεωρείται η τυπική αναφορά μέσης συχνότητας) με ένα κανάλι που οδηγείται, η πραγματική ισχύς εξόδου όταν όλα τα 5 ή 7 κανάλια που λειτουργούν ταυτόχρονα σε όλες τις συχνότητες θα είναι χαμηλότερες, πιθανώς έως και 30 ή 40% χαμηλότερες. Μια καλύτερη ένδειξη είναι να βασιστεί η μέτρηση όταν οδηγούνται δύο κανάλια και, αντί να χρησιμοποιείτε μόνο έναν τόνο 1kHz, χρησιμοποιείτε τόνους 20Hz έως 20kHz, που αντιπροσωπεύει την ευρύτερη ευαισθησία στην περιοχή συχνοτήτων που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει ακόμη πλήρως υπόψη την ικανότητα εξόδου του ενισχυτή όταν οδηγούνται όλα τα κανάλια.

Από την άλλη πλευρά, όλα τα κανάλια δεν απαιτούν την ίδια ισχύ ταυτόχρονα, καθώς οι μεταβολές στο περιεχόμενο ήχου επηρεάζουν τις απαιτήσεις για κάθε κανάλι ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, ένα soundtrack ταινίας θα έχει τμήματα όπου μόνο τα μπροστινά κανάλια ενδέχεται να απαιτούνται σε μια έξοδο ισχύος, αλλά τα κανάλια surround μπορεί να εκπέμπουν απλώς χαμηλότερους ήχους περιβάλλοντος. Με τον ίδιο τρόπο, τα κανάλια surround μπορούν να καλούνται να παράγουν πολλή ισχύ για εκρήξεις ή συντριβές, αλλά τα μπροστινά κανάλια μπορεί να απωθούνται ταυτόχρονα.

Βάσει αυτών των συνθηκών, μια εξειδικευμένη ονομασία ισχύος που εκφράζεται στο πλαίσιο είναι πιο πρακτική στις πραγματικές συνθήκες. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι 80 watts ανά κανάλι, μετρούμενο από 20Hz έως 20kHz, οδηγούμενο σε 2 κανάλια, 8ohms, .09% THD.

Αυτό που σημαίνει όλη αυτή η ορολογία είναι ότι ο ενισχυτής (ή ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου) έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 80-WPC (που είναι περισσότερο από αρκετό για το σαλόνι μέσου μεγέθους), χρησιμοποιώντας δοκιμαστικούς τόνους σε ολόκληρο το εύρος της ανθρώπινης ακοής όταν δύο κανάλια λειτουργούν με στάνταρ ηχεία 8 Ω . Συμπεριλαμβάνεται επίσης η σημείωση ότι η προκύπτουσα παραμόρφωση (που αναφέρεται σε μια THD ή συνολική αρμονική παραμόρφωση) είναι μόνο 0,9% - που αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή έξοδο ήχου (περισσότερο στο THD αργότερα σε αυτό το άρθρο).

Συνεχής ισχύς

Ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ικανότητα ενός δέκτη ή ενός ενισχυτή να παράγει πλήρη ισχύ συνεχώς. Με άλλα λόγια, μόνο και μόνο επειδή ο δέκτης / ενισχυτής σας μπορεί να αναφέρεται ως ικανός να εκπέμπει 100 WPC, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει για οποιοδήποτε σημαντικό χρονικό διάστημα. Πάντα βεβαιωθείτε ότι όταν ελέγχετε τις προδιαγραφές, η έξοδος WPC μετράται σε όρους RMS ή FTC και όχι όρους όπως η μέγιστη ισχύς ή η μέγιστη ισχύς.

Decibels

Τα ηχητικά επίπεδα μετριούνται σε Decibels (dB) . Τα αυτιά μας ανιχνεύουν διαφορές στο επίπεδο έντασης με μη γραμμικό τρόπο. Τα αυτιά καθίστανται λιγότερο ευαίσθητα στον ήχο καθώς αυξάνονται. Τα Decibels είναι μια λογαριθμική κλίμακα σχετικής έντασης. Μια διαφορά περίπου 1 dB μια ελάχιστη αισθητή αλλαγή στον όγκο, 3 dB είναι μια μέτρια μεταβολή του όγκου, και περίπου 10 dB είναι ένας κατά προσέγγιση αντιληπτός διπλασιασμός του όγκου.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πώς σχετίζεται αυτό με τις πραγματικές καταστάσεις, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

Προκειμένου ένας ενισχυτής να αναπαράγει ήχο δύο φορές πιο δυνατά από έναν άλλο σε ντεσιμπέλ, χρειάζεστε 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ εξόδου. Ένας ενισχυτής ονομασμένος σε 100 WPC μπορεί να διπλασιάσει την ένταση ενός ενισχυτή 10 WPC, ένας ενισχυτής ονομαστικός σε 100 WPC πρέπει να είναι 1.000 WPC για να είναι διπλάσιος. Με άλλα λόγια, η σχέση μεταξύ εξόδου όγκου και ισχύος είναι λογαριθμική και όχι γραμμική.

Παραμόρφωση

Επιπλέον, η ποιότητα του ενισχυτή δεν αντανακλάται μόνο στην έξοδο ισχύος και πόσο δυνατά γίνεται. Ένας ενισχυτής που εμφανίζει υπερβολικό θόρυβο ή παραμόρφωση σε έντονα επίπεδα έντασης μπορεί να μην είναι καταγραμμένος. Είστε καλύτερα με έναν ενισχυτή περίπου 50 WPC με χαμηλό επίπεδο παραμόρφωσης που είναι ένας πολύ ισχυρότερος ενισχυτής με υψηλά επίπεδα παραμόρφωσης.

Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε τις διαστρεβλώσεις μεταξύ ενισχυτών ή δέκτες οικιακού κινηματογράφου - τα πράγματα μπορούν να πάρουν "νεφελώδη" - όπως ίσως παρατηρήσετε στο φύλλο προδιαγραφών ότι ο ενισχυτής ή ο δέκτης Α μπορεί να έχει δηλωμένη τιμή στρέβλωσης 0,01% στα 100 watts , ενώ ο ενισχυτής ή ο δέκτης Β μπορεί να έχουν ονομαστική τιμή παραμόρφωσης 1% στα 150 watts εξόδου.

Μπορεί να υποθέσετε ότι ο ενισχυτής / δέκτης Α μπορεί να είναι ο καλύτερος δέκτης - αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι τιμές παραμόρφωσης των δύο δεκτών δεν αναφέρθηκαν για την ίδια έξοδο ισχύος. Μπορεί να είναι και οι δύο δέκτες να έχουν τις ίδιες (ή στενές) τιμές παραμόρφωσης όταν εκτελούνται και οι δύο με ισχύ 100 W ή όταν ο δέκτης A οδηγείται σε ισχύ 150 W, μπορεί να έχει την ίδια (ή χειρότερη) .

Από την άλλη πλευρά, εάν ένας ενισχυτής έχει συντελεστή παραμόρφωσης 1% στα 100 watt και ο άλλος έχει τιμή στρέβλωσης μόλις .01% στα 100 W, τότε είναι πιο προφανές ότι ο ενισχυτής ή ο δέκτης με βαθμολογία στρέβλωσης 0,01% είναι ο καλύτερος δέκτης, τουλάχιστον όσον αφορά τις προδιαγραφές αυτές.

Ως τελικό παράδειγμα, εάν περάσετε σε έναν ενισχυτή ή δέκτη που έχει δηλωμένη τιμή στρέβλωσης 10% στα 100 watt, θα ήταν αδύνατο να καταγραφεί σε αυτό το επίπεδο εξόδου ισχύος - είναι πιθανό να είναι ανιχνεύσιμο, με λιγότερες στρεβλώσεις, σε χαμηλότερο επίπεδο εξόδου ισχύος. Ωστόσο, εάν τρέχετε σε οποιοδήποτε ενισχυτή ή δέκτη που παραθέτει ένα επίπεδο παραμόρφωσης 10% (ή οποιοδήποτε επίπεδο στρέβλωσης υψηλότερο από 1%) για την δηλωμένη ισχύ εξόδου του - πιθανότατα θα έδινα σαφήνεια - ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσω να πάρω κάποια πρόσθετη διευκρίνιση από τον κατασκευαστή πριν από την αγορά.

Οι προδιαγραφές παραμόρφωσης εκφράζονται από τον όρο THD (Total Harmonic Distortion) .

Αναλογία σήματος προς θόρυβο (S / N)

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας στην ποιότητα του ενισχυτή είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο (S / N), ο οποίος είναι λόγος θορύβου ήχου προς υπόβαθρο. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία, τόσο περισσότερο οι επιθυμητοί ήχοι (μουσική, φωνή, εφέ) διαχωρίζονται από τα ηχητικά εφέ και το θόρυβο του περιβάλλοντος. Στις προδιαγραφές ενισχυτή, οι αναλογίες S / N εκφράζονται σε ντεσιμπέλ. Ένας λόγος S / N 70db είναι πολύ πιο επιθυμητός από έναν λόγο S / N των 50db.

Δυναμική κεφαλίδα

Τελευταία (για τους σκοπούς αυτής της συζήτησης), αλλά όχι λιγότερο (με οποιονδήποτε τρόπο), είναι η ικανότητα του δέκτη / ενισχυτή σας να εξάγει ισχύ σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο για μικρές περιόδους για να φιλοξενήσει μουσικές κορυφές ή ακραίες ηχητικές επιπτώσεις σε ταινίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στις εφαρμογές οικιακού κινηματογράφου, όπου εμφανίζονται ακραίες μεταβολές στον όγκο και την ένταση κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Αυτή η προδιαγραφή εκφράζεται ως Dynamic Headroom .

Το δυναμικό Headroom μετράται σε ντεσιμπέλ. Εάν ένας δέκτης / ενισχυτής έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την έξοδο ισχύος για μια σύντομη περίοδο για να ικανοποιήσει τις συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω, θα είχε Δυναμικό Headroom του 3db.

Η κατώτατη γραμμή

Κατά την αγορά ενός δέκτη / ενισχυτή, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις προδιαγραφές εξόδου ισχύος και επίσης να λαμβάνετε υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η συνολική αρμονική παραμόρφωση (THD), ο λόγος σήματος προς θόρυβο (S / N), το δυναμικό ύψος κεφαλής, ευαισθησία των ηχείων που χρησιμοποιείτε.

Ένας ενισχυτής ή δέκτης, παρόλο που είναι το κεντρικό στοιχείο του συστήματος ήχου ή οικιακού κινηματογράφου , συνδέονται στην αλυσίδα και άλλα εξαρτήματα όπως ηχεία, συσκευές εισόδου (CD, περιστρεφόμενο δίσκο, κασέτα, DVD, Blu-ray κ.λπ.). Ωστόσο, μπορείτε να έχετε τα καλύτερα διαθέσιμα εξαρτήματα, αλλά εάν ο δέκτης ή ο ενισχυτής σας δεν ανταποκρίνεται στην εργασία, η εμπειρία ακρόασης σίγουρα θα υποφέρει.

Παρόλο που κάθε προδιαγραφή συμβάλλει στην απόλυτη ικανότητα απόδοσης του δέκτη ή του ενισχυτή, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ένα μόνο spec, που έχει ληφθεί εκτός πλαισίου με άλλους παράγοντες, δεν σας δίνει μια ακριβή εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα οικιακού κινηματογράφου.

Επίσης, παρόλο που είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ορολογία που σας ρίχνει η διαφήμιση ή ο πωλητής, μην αφήσετε τους αριθμούς να σας συντρίψουν. Η τελική απόφαση πρέπει να βασίζεται στα δικά σας αυτιά και στο δικό σας δωμάτιο.