Τι είναι ο ήχος Surround και πώς το παίρνω;

Ποιος είναι ο ήχος Surround

Ο ήχος surround είναι ένας όρος που εφαρμόζεται σε διάφορους τύπους μορφών που επιτρέπουν στον ακροατή να βιώνει ήχο που προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις, ανάλογα με το υλικό προέλευσης.

Από τη δεκαετία του 1990, ο ήχος surround αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας στο home theater και, με αυτό, έχει έρθει μια ιστορία μορφών surround ήχου για να διαλέξετε.

Οι παίκτες στο τοπίο ήχου Surround

Οι κύριοι παίκτες στο τοπίο του ήχου surround είναι το Dolby και το DTS, αλλά υπήρξαν και υπάρχουν άλλοι, όπως οι Auro Audio Technologies. Επίσης, σχεδόν κάθε κατασκευαστής δέκτη οικιακού κινηματογράφου έχει, επιπλέον, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών από μία ή περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, επίσης προσφέρουν τις δικές τους προστιθέμενες περιστροφές για να ενισχύσουν την εμπειρία surround.

Τι χρειάζεστε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον ήχο Surround

Για να ακούσετε ήχο, χρειάζεστε έναν συμβατό δέκτη οικιακού κινηματογράφου που υποστηρίζει ένα ελάχιστο σύστημα ηχείων 5.1 καναλιών , έναν προενισχυτή / επεξεργαστή AV που συνδυάζεται με ενισχυτή πολλαπλών καναλιών και ηχεία, σύστημα home-in-a-box ή μια γραμμή ήχου.

Ωστόσο, ο αριθμός και ο τύπος των ηχείων ή η γραμμή ήχου που έχετε στη ρύθμιση είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Για να επωφεληθείτε από τον ήχο surround, πρέπει επίσης να έχετε πρόσβαση στο ηχητικό περιεχόμενο που ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου ή άλλη συμβατή συσκευή έχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσει ή να επεξεργαστεί. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Αποκωδικοποίηση ήχου Surround

Ένας τρόπος πρόσβασης στον περιβάλλοντα ήχο είναι μέσω μιας διαδικασίας κωδικοποίησης / αποκωδικοποίησης. Αυτή η μέθοδος απαιτεί να αναμιγνύεται το σήμα ήχου surround, να κωδικοποιείται και να τοποθετείται στο δίσκο ή στο αρχείο ήχου από τον παροχέα περιεχομένου (όπως ένα κινηματογραφικό στούντιο). Ένα κωδικοποιημένο σήμα ήχου surround πρέπει να διαβάζεται από μια συμβατή συσκευή αναπαραγωγής (Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, DVD) ή μια ταινία πολυμέσων (Roku Box, Amazon Fire, Chromecast).

Στη συνέχεια, ο φορέας ή η ταινία στέλνει αυτό το κωδικοποιημένο σήμα μέσω ψηφιακής οπτικής / ομοαξονικής σύνδεσης ή σύνδεσης HDMI σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου, επεξεργαστή προενισχυτή AV ή άλλη συμβατή συσκευή που μπορεί να αποκωδικοποιήσει το σήμα και να διανεμηθεί στα κατάλληλα κανάλια και ηχεία, να ακουστεί από έναν ακροατή.

Παραδείγματα μορφών περιβάλλοντος ήχου που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν: Dolby Digital, EX, Dolby Digital Plus , Dolby TrueHD , Dolby Atmos , DTS Digital Surround , DTS 92/24 , DTS-ES , DTS- και Auro 3D Audio .

Επεξεργασία ήχου Surround

Ένας άλλος τρόπος για να έχετε πρόσβαση στον ήχο surround είναι η επεξεργασία ήχου surround. Αυτό είναι διαφορετικό, δεδομένου ότι χρειάζεστε ένα home theater, επεξεργαστή AV ή μια μπάρα ήχου για να έχετε πρόσβαση σε αυτό, δεν απαιτεί ειδική διαδικασία κωδικοποίησης στο μπροστινό μέρος.

Αντίθετα, η επεξεργασία περιβάλλοντος ήχου πραγματοποιείται από τον δέκτη οικιακού κινηματογράφου (κ.λπ.) που διαβάζει το εισερχόμενο ηχητικό σήμα (το οποίο μπορεί να είναι αναλογικό ή ψηφιακό) και στη συνέχεια ψάχνει για ήδη ενσωματωμένα σήματα που παρέχουν μια ένδειξη για το πού οι ήχοι αυτοί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εάν ήταν σε κωδικοποιημένη μορφή ήχου surround.

Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ακριβή όσο το surround surround που χρησιμοποιεί ένα σύστημα κωδικοποίησης / αποκωδικοποίησης, το περιεχόμενο δεν έχει κωδικοποιηθεί προηγουμένως με ήχο surround.

Αυτό που είναι πολύ ωραίο για αυτές τις ιδέες είναι ότι μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε στερεοφωνικό σήμα δύο καναλιών και να το "αναμίξετε" σε 4, 5, 7 ή περισσότερα κανάλια, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη μορφή επεξεργασίας ήχου surround.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η παλιά παλαιά βιντεοκάμερα VHS Hifi, οι κασέτες ήχου, τα CD, οι δίσκοι βινυλίου και ακόμη και οι στερεοφωνικές εκπομπές FM που ακούγεται σαν surround ήχος, η επεξεργασία του ήχου surround είναι ο τρόπος για να το κάνετε.

Ορισμένες μορφές επεξεργασίας ήχου surround που περιλαμβάνονται σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου και σε άλλες συμβατές συσκευές περιλαμβάνουν Dolby Pro-Logic (μέχρι 4 κανάλια), Pro-Logic II (μέχρι 5 κανάλια), IIx σε 7 κανάλια ή σε κανάλια με κωδικοποίηση 5.1 καναλιών έως 7.1 κανάλια) και Dolby Surround Upmixer (τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν από 2, 5 ή 7 κανάλια σε μια surround εμπειρία Dolby Amos με δύο ή περισσότερα κατακόρυφα κανάλια).

Από την πλευρά DTS, υπάρχει DTS Neo: 6 (μπορεί να αναμίξει δύο ή 5 κανάλια σε 6 κανάλια), DTS Neo: X (μπορεί να αναμίξει 2, 5 ή 7 κανάλια σε 11,1 κανάλια), DTS Neural: X με παρόμοιο τρόπο όπως ο Dolby Atmos upmixer).

Άλλοι τρόποι επεξεργασίας περιβάλλοντος ήχου περιλαμβάνουν το Audyssey DSX (μπορεί να επεκτείνει ένα αποκωδικοποιημένο σήμα 5.1 καναλιών προσθέτοντας τόσο ένα πολύ ευρύ κανάλι είτε ένα κανάλι εμπρόσθιου ύψους ή και τα δύο.

Επίσης, η Auro 3D Technologies διαθέτει επίσης τη δική της μορφή επεξεργασίας ήχου που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τον Dolby Surround και τον DTS Neural: X upmixers.

Ακόμη και η THX προσφέρει λειτουργίες επεξεργασίας surround ήχου που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν την εμπειρία ακρόασης στο σπίτι για ταινίες, παιχνίδια και μουσική.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές αποκωδικοποίησης και επεξεργασίας ήχου surround, ανάλογα με το εμπορικό σήμα / μοντέλο του δέκτη οικιακού σας θεάτρου, του επεξεργαστή AV ή της γραμμής ήχου, αλλά αυτό δεν είναι όλο.

Εκτός από τις παραπάνω μορφές αποκωδικοποίησης και επεξεργασίας surround ήχου, μερικοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου, επεξεργαστές AV και συσκευές δημιουργίας ήχου προσθέτουν τη δική τους γεύση με μορφές όπως το Anthem Logic (Anthem AV) και το Cinema DSP (Yamaha).

Virtual Surround

Ενώ οι παραπάνω μορφές αποκωδικοποίησης και επεξεργασίας surround λειτουργούν εξαιρετικά για συστήματα με πολλαπλά ηχεία, κάτι διαφορετικό πρέπει να χρησιμοποιηθούν με Sound Bars - εδώ έρχεται ο εικονικός ήχος surround. Ο εικονικός ήχος surround επιτρέπει μια μπάρα ήχου ή άλλο σύστημα υποδοχή οικιακού κινηματογράφου ως άλλη επιλογή) που παρέχει έναν "ήχο surround" ακούγοντας μόνο δύο ηχεία (ή δύο ηχεία και υπογούφερ).

Γνωστή με πολλά ονόματα (ανάλογα με το σήμα της γραμμής ήχου) Phase Cue (Zvox), Circle Surround (SRS / DTS - Circle Surround μπορεί να λειτουργήσει τόσο με κωδικοποιημένες πηγές), S-Force Front Surround, Sony, AirSurround Xtreme ), και το Dolby Virtual Speaker (Dolby), το εικονικό περιβάλλον δεν είναι πραγματικά πραγματικός ήχος surround, αλλά μια ομάδα τεχνολογιών που με τη χρήση μετατόπισης φάσεων, καθυστέρησης ήχου, αντανάκλασης ήχου και άλλων τεχνικών, κόβουν τα αυτιά σας σε σκέψη αντιμετωπίζουν ήχο surround.

Το εικονικό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους, μπορεί είτε να λάβει σήμα δύο καναλιών και να δώσει μια περιπετειώδη επεξεργασία ήχου, είτε μπορεί να πάρει ένα εισερχόμενο σήμα 5.1 καναλιών, να το αναμίξει σε δύο κανάλια και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα συνθήματα αυτά για να προσφέρει εμπειρία surround ήχου χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο διαθέσιμα ηχεία με τα οποία πρέπει να εργαστεί.

Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για τον εικονικό ήχο Surround είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει μια εμπειρία ακρόασης surround ήχου σε ένα περιβάλλον ακρόασης ακουστικών. Δύο παραδείγματα είναι το Yamaha Silent Cinema και το ακουστικό Dolby.

Ενίσχυση της ατμόσφαιρας

Ο ήχος surround μπορεί να συμπληρώνεται περαιτέρω μέσω της εφαρμογής βελτιωμένης ατμοσφαιρικής ρύθμισης. Στους περισσότερους δέκτες οικιακού κινηματογράφου, προσφέρονται ρυθμίσεις βελτίωσης ήχου που μπορούν να προσθέσουν ατμόσφαιρα στην ακρόαση ήχου surround, εάν το περιεχόμενο της πηγής αποκωδικοποιείται ή επεξεργάζεται.

Η βελτίωση της ατμόσφαιρας έχει τις ρίζες της στη χρήση του Reverb για την προσομοίωση ενός μεγαλύτερου χώρου ακρόασης στη δεκαετία του '60 και του '70 (χρησιμοποιείται πολύ στον ήχο του αυτοκινήτου), αλλά ειλικρινά, όπως ισχύει τότε, θα μπορούσε να είναι πολύ ενοχλητικό.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το περιεχόμενο ανανέωσης αυτές τις μέρες, είναι μέσω των λειτουργιών ήχου ή ακρόασης που παρέχονται σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου και επεξεργαστές AV. Οι τρόποι προσθήκης προσθέτουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι είναι προσαρμοσμένες για συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου ή προσομοιώνουν την ατμόσφαιρα και τις ακουστικές ιδιότητες συγκεκριμένων περιβαλλόντων χώρου.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν τρόποι ακρόασης για ταινία, μουσική, παιχνίδι ή αθλητικό περιεχόμενο - και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένος (ταινία Sci-Fi, ταινία περιπέτειας, τζαζ, ροκ κ.λπ.).

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα. Ορισμένοι δέκτες οικιακού κινηματογράφου περιλαμβάνουν επίσης ρυθμίσεις που προσομοιώνουν την ακουστική του περιβάλλοντα χώρου, όπως ένα κινηματογραφικό θέατρο, αμφιθέατρο, αρένα ή εκκλησία.

Η τελική πινελιά που είναι διαθέσιμη σε ορισμένους δέκτες υψηλής ευκρίνειας για οικιακούς κινηματογράφους είναι η δυνατότητα των χρηστών να προσαρμόζουν περαιτέρω τις ρυθμίσεις προκαθορισμένης λειτουργίας ακρόασης / ατμόσφαιρας με μη αυτόματο τρόπο, ώστε να παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα προσαρμόζοντας παράγοντες όπως μέγεθος δωματίου, καθυστέρηση, ζωντάνια και ο χρόνος αντήχησης.

Η κατώτατη γραμμή

Όπως βλέπετε, ο Ήχος Surround είναι κάτι περισσότερο από μια φραστική φράση. Ανάλογα με το διαθέσιμο περιεχόμενο, τη συσκευή αναπαραγωγής και τα χαρακτηριστικά του δωματίου, υπάρχουν πολλές επιλογές ακρόασης που είναι προσβάσιμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.