Φωτισμός στη μορφή ήχου DTS 96/24

DTS 96/24 - Τι σημαίνει για οικιακό θέατρο και ακρόαση μουσικής

Το DTS 96/24 είναι μέρος της οικογένειας DTS των μορφών ήχου και surround ήχου, που περιλαμβάνει τα DTS Digital Surround 5.1 , DTS Neo: 6 , DTS-HD Master Audio και DTS: X , τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την εμπειρία ήχου για το σπίτι ψυχαγωγία και ακρόαση στο σπίτι.

Τι είναι το DTS 96/24

Το DTS 96/24 δεν είναι τόσο ξεχωριστό μορφότυπο surround, αλλά είναι μια "upscaled" έκδοση του DTS Digital Surround 5.1 που μπορεί να κωδικοποιηθεί σε DVD ή ως εναλλακτική επιλογή ακρόασης σε DVD-Audio Discs.

Αυτό που κάνει το DTS 96/24 σημαντικό είναι ότι παρέχει υψηλότερη ανάλυση ήχου από την παραδοσιακή μορφή DTS Digital Surround. Η ανάλυση ήχου εκφράζεται με το ρυθμό δειγματοληψίας και το βάθος δυαδικών ψηφίων . Αν και εξαιρετικά τεχνικά (πολλά μαθηματικά), αρκεί να πούμε ότι ακριβώς ήταν με το βίντεο, όσο υψηλότεροι είναι οι αριθμοί, τόσο το καλύτερο. Ο στόχος είναι να προσφέρετε στον θεατή οικιακού θεάτρου ή στον ακροατή μουσικής μια φυσικότερη ακουστική εμπειρία ακρόασης.

Με το DTS 96/24, αντί να χρησιμοποιείται ο τυπικός ρυθμός δειγματοληψίας DTS 48kHz, χρησιμοποιείται ρυθμός δειγματοληψίας 96kHz. Επίσης, το βάθος bit DTS Digital Surround των 16 bits επεκτείνεται μέχρι και 24 bit.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, περισσότερες πληροφορίες ήχου μπορούν να ενσωματωθούν στο soundtrack DVD, μεταφέροντας σε περισσότερες λεπτομέρειες και δυναμικό εύρος όταν αναπαράγονται σε συμβατές συσκευές 96/24. Αυτό που είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι εκτός από την ανύψωση του ήχου για τον ήχο surround, επωφελείται και η μουσική ακρόαση. Τα τυποποιημένα CDs κατακτώνται με ανάλυση ήχου 44 kHz / 16 bit, έτσι η εγγεγραμμένη μουσική που κατακτάται στο DTS 96/24 σε ένα DVD ή DVD δίσκο ήχου σίγουρα βελτιώνει την ποιότητα

Πρόσβαση στο DTS 96/24

Οι περισσότεροι δέκτες οικιακού κινηματογράφου παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο κωδικοποιημένου ήχου DTS 96/24. Για να μάθετε εάν το οικιακό σας θέατρο παρέχει αυτήν την επιλογή, ελέγξτε για το εικονίδιο 96/24 στο μπροστινό ή το επάνω μέρος του δέκτη σας, τις επιλογές ρύθμισης ήχου, αποκωδικοποίησης και επεξεργασίας του δέκτη ή ανοίξτε το εγχειρίδιο χρήσης και δείτε ένα από τα τα αρχεία συμβατότητας μορφής ήχου που πρέπει να παρέχονται.

Ωστόσο, ακόμη και αν η συσκευή πηγής σας (συσκευή αναπαραγωγής DVD ή DVD-Audio Disc) ή ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου δεν είναι συμβατή με το 96/24, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι μη συμβατές συσκευές εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον 48kHz δειγματοληπτικό ρυθμό και 16bit είναι επίσης παρούσα στο soundtrack ως "πυρήνας".

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μη αποκωδικοποιημένες ροές bit DTS 96/24 μπορούν να μεταφερθούν μόνο μέσω ψηφιακών οπτικών / ομοαξονικών ή HDMI συνδέσεων. Από την άλλη πλευρά, εάν το DVD ή το Blu-ray Disc player μπορεί να αποκωδικοποιήσει εσωτερικά το σήμα 96/24, το αποκωδικοποιημένο μη συμπιεσμένο ηχητικό σήμα μπορεί να περάσει ως PCM μέσω HDMI ή αναλογική έξοδο ήχου σε συμβατό δέκτη home theater.

Δίσκοι DTS 96/24 και DVD Audio

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι σε δίσκους DVD-Audio, η εναλλακτική λύση DTS 96/24 είναι στην πραγματικότητα τοποθετημένη σε ένα μέρος του χώρου που διατίθεται για το τυπικό τμήμα DVD του δίσκου. Αυτό επιτρέπει την αναπαραγωγή του δίσκου σε οποιαδήποτε συσκευή αναπαραγωγής DVD συμβατή με DTS (που σημαίνει πάνω από το 90% των παικτών). Με άλλα λόγια, εάν ένας δίσκος DVD-Audio διαθέτει δυνατότητα ακρόασης DTS 96/24, δεν χρειάζεστε συσκευή αναπαραγωγής με δυνατότητα αναπαραγωγής DVD-Audio για αναπαραγωγή του δίσκου.

Ωστόσο, όταν τοποθετείτε ένα δίσκο DVD-Audio σε ένα τυπικό DVD (ή Blu-ray Disc player) και βλέπετε το μενού του δίσκου DVD-Audio που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασής σας, θα έχετε πρόσβαση μόνο στο DTS Digital Surround 5.1 καναλιών , ή την επιλογή επιλογής DTS 96/24, αν είναι διαθέσιμες (μερικοί δίσκοι DVD διαθέτουν επίσης και μια επιλογή Dolby Digital ) αντί για την πλήρη μη-συμπιεσμένη επιλογή PCM 5.1 καναλιών που αποτελεί τη βάση της μορφής δίσκου DVD-Audio. Μερικές φορές, οι επιλογές DTS Digital Surround και DTS 96/24 φέρουν την ένδειξη DTS Digital Surround στο μενού DVD Audio Disc - Ωστόσο, ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου θα πρέπει να εμφανίζει τη σωστή μορφή στην οθόνη κατάστασης του μπροστινού πίνακα.

Η κατώτατη γραμμή

Δυστυχώς, όσον αφορά τα κινηματογραφικά DVD, υπάρχουν πολύ λίγα που έχουν κατακτηθεί στο DTS 96/24, οι περισσότεροι από τους τίτλους διατίθενται μόνο στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, το DTS 96/24 έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα σε δίσκους μουσικής DVD και DVD-Audio. Ανατρέξτε στην πλήρη λίστα των δίσκων CD και DVD-Audio που περιλαμβάνουν είτε DTS Digital Surround ή DTS 96/24 soundtracks.

Δεδομένου ότι οι δίσκοι Blu-ray Disc (όπως το DTS-HD Master Audio και το DTS: X) δεν είναι ήδη διαθέσιμοι σε δίσκους Blu-ray δίσκων υψηλότερης ανάλυσης από αυτούς που χρησιμοποιούνται σε DVD (συμπεριλαμβανομένου του DTS 96/24), δεν υπάρχουν τίτλοι δίσκων Blu-ray που χρησιμοποιούν Κωδικοποιητή DTS 96/24.