Τι είναι η επέκταση του Firefox ή το πρόσθετο;

Το άρθρο αυτό ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 22 Νοεμβρίου 2015.

Ο περιηγητής Firefox του Mozilla ανέπτυξε ένα πιστό μήνυμα μετά την απελευθέρωσή του εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης τάσεων του W3Schools του Οκτωβρίου 2015, το πρόγραμμα περιήγησης ανοιχτού κώδικα κατέχει περίπου το 20% του συνολικού μεριδίου αγοράς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να αποδοθούν στη δημοτικότητα του Firefox, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής , της ασφάλειας, της ταχύτητας και της ευκολίας χρήσης.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος περιήγησης που προσελκύει χρήστες, ωστόσο, είναι ο μεγάλος αριθμός δωρεάν διαθέσιμων επεκτάσεων.

Τι είναι οι επεκτάσεις;

Οι επεκτάσεις είναι πρόσθετα στο Firefox που δίνουν στην εφαρμογή σας νέες λειτουργίες. Αυτά ποικίλλουν από προσαρμοσμένους αναγνώστες ειδήσεων σε online παιχνίδια. Αυτές οι επεκτάσεις παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσετε την εμφάνιση και την αίσθηση του φυλλομετρητή σας σε διάφορες μορφές. Για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επεκτάσεις, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox. Εάν δεν είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, κάντε λήψη της τελευταίας έκδοσης του Firefox.

Πώς μπορώ να τα βρω;

Τα πρόσθετα έχουν μεγάλη έκκληση λόγω της ευκολίας εγκατάστασης και της ευρείας χρήσης. Το ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο μέρος για να κατεβάσετε αυτές τις επεκτάσεις είναι μέσω του ιστότοπου πρόσθετων του Firefox του Mozilla. Μια επίσκεψη εκεί θα σας προσφέρει μια φαινομενικά ατελείωτη συλλογή πρόσθετων για να διαλέξετε, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θεμάτων αν θέλετε να τροποποιήσετε την εμφάνιση του προγράμματος περιήγησης. Τα περισσότερα συνοδεύονται από λεπτομερή περιγραφή, στιγμιότυπα οθόνης και ακόμη και κριτικές χρηστών για να σας βοηθήσουν να κάνετε τις επιλογές σας. Η πλειοψηφία των επεκτάσεων και των θεμάτων μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πολλά με ένα μόνο κλικ ή δύο από το ποντίκι σας.

Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα δημιουργούνται από καθημερινούς ανθρώπους, αν και άτομα με σταθερό επίπεδο δεξιοτήτων προγραμματισμού. Εξαιτίας αυτού, θα βρείτε ένα καλό ποσό των επεκτάσεων είναι πολύ πρακτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη ζωή σας στο Web με πολλούς τρόπους.

Ανάπτυξη των δικών σας επεκτάσεων

Η πρόσθετη κοινότητα προγραμματιστών συνεχίζει να ανθίζει τόσο σε μέγεθος όσο και σε γνώση χάρη σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο προγραμματιστών του Mozilla. Καθώς η τεχνολογία επεκτείνεται, το κάνει και η πολυπλοκότητα των πρόσθετων. Μόνο ο χρόνος θα πει πόσο μακριά αυτοί οι πρόθυμοι προγραμματιστές μπορούν να τεντώσουν τα όρια της φαντασίας μας, αλλά αν τα τελευταία χρόνια είναι κάποια ένδειξη τότε τα καλύτερα είναι ακόμα να έρθουν.

Πιθανές παγίδες

Συνήθως, όταν κάτι στον κόσμο της τεχνολογίας γίνεται ευρέως χρησιμοποιούμενο, υπάρχει πάντα μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να την εκμεταλλευτούν με λιγότερο θετικό κίνητρο πίσω από τις πράξεις τους. Στην περίπτωση πρόσθετων προγραμμάτων Firefox, ορισμένοι απατεώνες προγραμματιστές έχουν χρησιμοποιήσει την εύκολη και δωρεάν προσφυγή τους ως συσκευή παράδοσης κακόβουλου λογισμικού, συνδέοντας αυτό που φαίνεται να είναι μια νόμιμη λειτουργικότητα με λογισμικό που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές ή τουλάχιστον ενοχλητικό για εσάς και ο υπολογιστής σου. Για να αποφευχθεί αυτή η δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, ο χρυσός κανόνας θα πρέπει να είναι η εγκατάσταση επεκτάσεων μόνο από τον επίσημο ιστότοπο της Mozilla και πουθενά αλλού.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τα πρόσθετα του Firefox είναι αντιφατική συμπεριφορά, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν έχετε εγκαταστήσει πολλά προγράμματα με κάποια επικαλυπτόμενη λειτουργικότητα. Ενώ οι περισσότερες επεκτάσεις τείνουν να παίζουν ωραία μαζί, κάποιοι μπορεί να αποκλείσουν άλλους από άποψη κοινών συνόλων χαρακτηριστικών. Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια παράξενη συμπεριφορά, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε ή να απεγκαταστήσετε μια παράταση κάθε φορά, μέχρι να μπορέσετε να απομονώσετε τον ένοχο.