Εγκατάσταση και διαχείριση πρόσθετων προγραμμάτων περιήγησης Web και επεκτάσεων

Βελτιώστε τις δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης με χιλιάδες δωρεάν πρόσθετα

Τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης είναι γεμάτα από λειτουργίες που αποβλέπουν στην πιο ευχάριστη, παραγωγική και ασφαλή εμπειρία του Ιστού. Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των πωλητών του προγράμματος περιήγησης για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εξακολουθεί να δημιουργεί καινοτόμες λειτουργίες που βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή μας στο διαδίκτυο.

Νέες εκδόσεις των αγαπημένων μας browsers κυκλοφορούν συχνά, προσφέροντας προσθήκες και βελτιώσεις καθώς και ενημερώσεις ασφαλείας. Ενώ το πρόγραμμα περιήγησης είναι συνήθως μια ισχυρή εφαρμογή από μόνη της, χιλιάδες προγραμματιστές τρίτων συμβάλλουν επίσης στην επέκταση αυτής της λειτουργικότητας μέσω της μαγείας των επεκτάσεων.

Επίσης γνωστά ως add-ons, αυτά τα ανεξάρτητα προγράμματα ενσωματώνονται στον browser σας για να προσθέσουν ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά ή να βελτιώσουν τις υπάρχουσες περιοχές. Το εύρος αυτών των επεκτάσεων είναι φαινομενικά απεριόριστο, που κυμαίνεται από πρόσθετα που παρέχουν ανεπαίσθητες καιρικές προειδοποιήσεις σε εκείνες που σας προειδοποιούν όταν ένα συγκεκριμένο στοιχείο πωλείται.

Αφού περιορίζεται σε ένα επιλεγμένο ζεύγος προγραμμάτων περιήγησης, οι επεκτάσεις είναι πλέον ευρέως διαθέσιμες για πολλές εφαρμογές και πλατφόρμες. Επίσης, η πλειοψηφία αυτών των βολικών μικρών προσθέτων μπορεί να μεταφορτωθεί χωρίς κανένα κόστος.

Τα βήμα-βήμα tutorials παρακάτω σας δείχνουν πώς μπορείτε να βρείτε, να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε επεκτάσεις σε πολλά δημοφιλή προγράμματα περιήγησης.

Google Chrome

Chrome OS, Linux, Mac OS X, MacOS Sierra και Windows

  1. Πληκτρολογήστε το ακόλουθο κείμενο στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και πατήστε το πλήκτρο Enter ή Return : chrome: // extensions .
  2. Η διεπαφή διαχείρισης της Επεκτάσεις του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται στην τρέχουσα καρτέλα. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη σελίδα λαμβάνοντας την ακόλουθη διαδρομή από το κύριο μενού, που αντιπροσωπεύεται από τρεις κάθετα ευθυγραμμισμένες κουκίδες και βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του κύριου παραθύρου του προγράμματος περιήγησης: Περισσότερα Εργαλεία -> Επεκτάσεις . Παρακάτω παρατίθενται όλες οι επεκτάσεις που είναι εγκατεστημένες στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, συνοδευόμενες από τα εξής: εικονίδιο, τίτλο, αριθμός έκδοσης και περιγραφή.
  3. Παρέχεται επίσης με κάθε εγκατεστημένη επέκταση ένας σύνδεσμος " Λεπτομέρειες ", ο οποίος ανοίγει ένα αναδυόμενο παράθυρο που περιέχει πληροφορίες σε βάθος, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων δικαιωμάτων που έχει το αντίστοιχο πρόσθετο καθώς και συνδέσμων στην αντίστοιχη σελίδα του στο Chrome Web Store.
  4. Για να εγκαταστήσετε νέες επεκτάσεις, μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και επιλέξτε το σύνδεσμο Λήψη περισσότερων επεκτάσεων .
  5. Το Chrome Web Store θα εμφανιστεί τώρα σε μια νέα καρτέλα, προσφέροντας χιλιάδες επιλογές σε δεκάδες κατηγορίες. Περιγραφές, στιγμιότυπα οθόνης, κριτικές, αριθμός λήψεων, λεπτομέρειες συμβατότητας και άλλα στοιχεία παρέχονται εδώ για κάθε επέκταση. Για να εγκαταστήσετε μια νέα επέκταση, απλά κάντε κλικ στο μπλε και λευκό κουμπί ADD TO CHROME και ακολουθήστε τις επόμενες οδηγίες.
  1. Πολλές επεκτάσεις μπορούν να διαμορφωθούν, επιτρέποντάς σας να τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται. Επιστρέψτε στη διεπαφή διαχείρισης της Επεκτάσεις που περιγράφεται παραπάνω και κάντε κλικ στον σύνδεσμο Επιλογές , που βρίσκεται στα δεξιά των Λεπτομέρειες , για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προσφέρουν όλες αυτές οι επεκτάσεις αυτή τη δυνατότητα.
  2. Ακριβώς κάτω από τους προαναφερθέντες συνδέσμους υπάρχουν επιλογές που συνοδεύονται από πλαίσια ελέγχου, το πιο συνηθισμένο με την ένδειξη Allow in incognito . Απενεργοποιημένη από προεπιλογή, αυτή η ρύθμιση δίνει εντολή στο Chrome να εκτελεί την επέκταση ακόμα και όταν περιηγείστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης . Για να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής στο πλαίσιο κάνοντας κλικ σε αυτήν μία φορά.
  3. Τοποθετημένο στην άκρα δεξιά της επικεφαλίδας και του αριθμού έκδοσης κάθε άλλης επέκτασης, βρίσκεται ένα άλλο πλαίσιο ελέγχου, το οποίο έχει επισημανθεί με την επιλογή Ενεργοποιημένο . Προσθέστε ή αφαιρέστε το σημάδι ελέγχου σε αυτό το πλαίσιο κάνοντας κλικ σε αυτό μία φορά για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία μιας μεμονωμένης επέκτασης. Οι περισσότερες επεκτάσεις θα ενεργοποιηθούν από προεπιλογή κατά την εγκατάσταση.
  4. Στα δεξιά της επιλογής Ενεργοποιημένη είναι ένα δοχείο απορριμμάτων. Για να καταργήσετε (και κατά συνέπεια να απεγκαταστήσετε) μια επέκταση, κάντε πρώτα κλικ σε αυτήν την εικόνα. Θα εμφανιστεί τώρα ένα αναδυόμενο παράθυρο Επιβεβαίωση κατάργησης . Κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία διαγραφής.

Microsoft Edge

Μόνο για Windows

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί κύριου μενού που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης και αντιπροσωπεύεται από τρεις οριζόντια ευθυγραμμισμένες κουκίδες. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Επεκτάσεις .
  2. Πρέπει να εμφανιστεί ένα παράθυρο που εμφανίζεται με την ένδειξη " Επεκτάσεις" . Κάντε κλικ στην επιλογή Λήψη επεκτάσεων από το σύνδεσμο του Store .
  3. Ένα νέο παράθυρο θα ανοίξει τώρα, εμφανίζοντας το Microsoft Store και προσφέροντας επεκτάσεις για το πρόγραμμα περιήγησης Edge. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη επέκταση για να ανοίξετε τη σελίδα λεπτομερειών. Εδώ μπορείτε να βρείτε περιγραφές, κριτικές, screenshots, απαιτήσεις συστήματος και άλλες σχετικές πληροφορίες.
  4. Για να εγκαταστήσετε μια επέκταση στο Edge, κάντε πρώτα κλικ στο μπλε και λευκό κουμπί Get . Αυτό το κουμπί θα μετατραπεί σε γραμμή προόδου που δείχνει κατάσταση λήψης και εγκατάστασης.
  5. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί ένα σύντομο μήνυμα επιβεβαίωσης ακολουθούμενο από τη διαθεσιμότητα ενός κουμπιού εκκίνησης . Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί για να επιστρέψετε στο κύριο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.
  6. Μια ειδοποίηση με την ένδειξη " Έχετε μια νέα επέκταση θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία, δίνοντας λεπτομέρειες για τα δικαιώματα που θα σας χορηγηθεί η νέα επέκταση μόλις ενεργοποιηθεί. Είναι σημαντικό να τα διαβάσετε προσεκτικά. Εάν είστε εξοικειωμένοι με αυτά τα δικαιώματα, κάντε κλικ στο κουμπί Ενεργοποίηση για να ενεργοποιήσετε την επέκταση. Εάν όχι, επιλέξτε Διατηρήστε το αντί.
  1. Για να διαχειριστείτε τις εγκατεστημένες επεκτάσεις, επιστρέψτε στο κύριο μενού και επιλέξτε την επιλογή Επεκτάσεις από το αναπτυσσόμενο μενού.
  2. Πρέπει να εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις, κάθε μία από τις οποίες συνοδεύεται από την κατάσταση ενεργοποίησης (On ή Off). Κάντε κλικ στο όνομα της επέκτασης που θέλετε να τροποποιήσετε, ενεργοποιήσετε, απενεργοποιήσετε ή καταργήσετε από τον υπολογιστή σας.
  3. Αφού επιλέξετε μια επέκταση, το παράθυρο pop-out θα αντικατασταθεί με λεπτομέρειες και επιλογές που αφορούν συγκεκριμένα την επιλογή. Για να προσθέσετε τη δική σας βαθμολογία και σχόλια στο Microsoft Store, κάντε κλικ στο σύνδεσμο " Αξιολόγηση και επισκόπηση " και ακολουθήστε τις οδηγίες ανάλογα.
  4. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την επέκταση, κάντε κλικ στο μπλε και λευκό κουμπί Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα στοιχεία της άδειας επέκτασης.
  5. Προς το κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχουν δύο κουμπιά, με τίτλο " Επιλογές και απεγκατάσταση" . Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογές για να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις που είναι συγκεκριμένες σε αυτήν την επέκταση.
  6. Για να καταργήσετε πλήρως την επέκταση από τον υπολογιστή σας, επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης . Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιβεβαίωσης. Κάντε κλικ στο OK για να συνεχίσετε τη διαδικασία διαγραφής ή στο Cancel για να επιστρέψετε στην προηγούμενη οθόνη.

Mozilla Firefox

Linux, Mac OS X, MacOS Sierra και Windows

  1. Πληκτρολογήστε το παρακάτω κείμενο στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε το πλήκτρο Enter ή Return : about: addons .
  2. Ο Διαχειριστής πρόσθετων του Firefox θα πρέπει τώρα να είναι ορατός στην τρέχουσα καρτέλα. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, οι όροι add-on και επέκταση είναι κάπως εναλλάξιμοι. Στην περίπτωση του Mozilla, η λέξη add-on περιλαμβάνει επεκτάσεις, θέματα, προσθήκες και υπηρεσίες. Κάντε κλικ στην επιλογή Λήψη προσθέτων στο παράθυρο αριστερού μενού, αν δεν έχει ήδη επιλεγεί.
  3. Θα εμφανιστεί μια εισαγωγή στα πρόσθετα του Firefox, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που περιγράφει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιήγησης μέσω αυτών των προγραμμάτων τρίτων. Βρίσκονται επίσης σε αυτή τη σελίδα μερικά συνιστώμενα πρόσθετα, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από μια περιγραφή και ένα κουμπί. Για να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε ένα από αυτά, απλά κάντε κλικ στο εν λόγω κουμπί μία φορά μέχρι να γίνει πράσινο.
  4. Η δειγματοληψία των πρόσθετων που εμφανίζονται σε αυτή τη σελίδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ωστόσο. Μεταβείτε στο κάτω μέρος και κάντε κλικ στο κουμπί με την ένδειξη Δείτε περισσότερα πρόσθετα .
  5. Μια νέα καρτέλα θα φορτώσει τώρα τον ιστότοπο πρόσθετων του Firefox, έναν αποθετήριο που περιέχει πάνω από 20.000 επεκτάσεις, θέματα και άλλες προσθήκες. Κατακερματισμένο ανά κατηγορία, βαθμολογία, αριθμό λήψεων και άλλους παράγοντες, κάθε πρόσθετο έχει τη δική του σελίδα που εμφανίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε αν θα το κατεβάσετε ή όχι. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα συγκεκριμένο πρόσθετο, επιλέξτε το συνοδευτικό του κουμπί Προσθήκη στο Firefox .
  1. Ένας νέος διάλογος θα εμφανιστεί τώρα στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο λήψης. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση για να συνεχίσετε.
  2. Ορισμένα πρόσθετα απαιτούν τον τερματισμό του Firefox για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα εμφανιστεί ένα κουμπί με τίτλο Restart Firefox . Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί αν είστε έτοιμοι να κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας αυτή τη στιγμή. Εάν όχι, το πρόσθετο θα εγκατασταθεί την επόμενη φορά που θα κάνετε επανεκκίνηση της εφαρμογής. Μόλις εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί ένα πρόσθετο, οι δυνατότητές του θα καταστούν άμεσα διαθέσιμες στο Firefox.
  3. Επιστρέψτε στη διεπαφή του Διαχειριστή πρόσθετων και κάντε κλικ στην επιλογή Επεκτάσεις , που βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  4. Θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις μαζί με εικονίδια, τίτλους και περιγραφές για κάθε μία.
  5. Σε συνδυασμό με κάθε επέκταση στη λίστα υπάρχει ένας σύνδεσμος με τίτλο Περισσότερα , ο οποίος φορτώνει μια λεπτομερή σελίδα σχετικά με το πρόσθετο μέσα στην ίδια τη διεπαφή διαχειριστή. Κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο.
  6. Σε αυτήν τη σελίδα βρίσκεται μια ενότητα με τίτλο Αυτόματες ενημερώσεις , η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις επιλογές που συνοδεύονται από κουμπιά επιλογής: Προεπιλογή , Ενεργοποίηση , Απενεργοποίηση . Αυτή η ρύθμιση υπαγορεύει αν ο Firefox ελέγχει και εγκαθιστά τις διαθέσιμες ενημερώσεις στην επέκταση σε τακτική βάση. Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά για όλες τις επίσημες επεκτάσεις (αυτές που έχουν ληφθεί από τον ιστότοπο της Mozilla) είναι ότι ενημερώνονται αυτόματα, επομένως συνιστάται να μην αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση, εκτός εάν έχετε πολύ συγκεκριμένο λόγο για να το κάνετε.
  1. Βρήκατε μερικές παρακάτω ενότητες που μπορεί να είναι μια επιλογή με την ένδειξη Διαμόρφωση , συνοδευόμενη από ένα κουμπί. Δεν είναι διαθέσιμο για όλα τα πρόσθετα, κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί θα μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις που αφορούν τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα αυτής της συγκεκριμένης επέκτασης.
  2. Επίσης βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα, στην κάτω δεξιά γωνία, δύο κουμπιά με την αντίστοιχη ετικέτα Ενεργοποίηση ή Απενεργοποίηση και Κατάργηση . Κάντε κλικ στο Enable / Disable ( Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση) για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την επέκταση ανά πάσα στιγμή.
  3. Για να απεγκαταστήσετε πλήρως την επέκταση, κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση . Θα εμφανιστεί τώρα η κύρια οθόνη του Διαχειριστή πρόσθετων, η οποία θα περιέχει το ακόλουθο μήνυμα επιβεβαίωσης: Το <όνομα προέκτασης> έχει καταργηθεί . Βρίσκεται στα δεξιά αυτού του μηνύματος είναι ένα κουμπί Αναίρεση , το οποίο σας επιτρέπει να επανεγκαταστήσετε γρήγορα την επέκταση αν το επιθυμείτε. Τα κουμπιά Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση και Κατάργηση μπορούν επίσης να βρεθούν στην κύρια σελίδα επεκτάσεων επίσης, τοποθετημένα στη δεξιά άκρη της κάθε σειράς.
  4. Για να διαχειριστείτε την εμφάνιση του προγράμματος περιήγησης (θέματα), τις προσθήκες ή τις υπηρεσίες με παρόμοιο τρόπο με τις επεκτάσεις, κάντε κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο τους στο αριστερό παράθυρο μενού. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους προσθέτων θα παρουσιάζει διαφορετικές διαμορφώσιμες επιλογές και ρυθμίσεις με βάση τον επιμέρους σκοπό τους.

Apple Safari

Mac OS X, MacOS μόνο

  1. Κάντε κλικ στο Safari στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε Προτιμήσεις . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί: COMMAND + COMMA (,) .
  2. Η διασύνδεση προτιμήσεων Safari θα πρέπει να είναι τώρα ορατή, επικαλύπτοντας το κύριο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Επεκτάσεις" που βρίσκεται στην πάνω σειρά.
  3. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες επεκτάσεις στο αριστερό παράθυρο μενού. Επιλέξτε μια επιλογή από τη λίστα κάνοντας κλικ σε αυτήν μία φορά.
  4. Στη δεξιά πλευρά του παραθύρου, το εικονίδιο, ο τίτλος και η περιγραφή της αντίστοιχης επέκτασης πρέπει να είναι ορατά μαζί με διάφορες επιλογές και συνδέσμους. Για να φορτώσετε την αρχική σελίδα του προγραμματιστή επέκτασης σε μια νέα καρτέλα Safari, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που βρίσκεται δίπλα στον τίτλο του.
  5. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την επέκταση, προσθέστε ή καταργήστε το σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή Enable extension name . που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την περιγραφή.
  6. Για να καταργήσετε πλήρως την επέκταση από το Mac σας, κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall . Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιβεβαίωσης που θα σας ρωτάει εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να το κάνετε αυτό. Για να συνεχίσετε, κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης ξανά. Διαφορετικά, επιλέξτε το κουμπί Ακύρωση .
  1. Στο κάτω μέρος της διεπαφής Επεκτάσεις υπάρχει μια επιλογή με την ένδειξη Αυτόματη ενημέρωση επεκτάσεων από τη Συλλογή επεκτάσεων του Safari , συνοδευόμενη από ένα πλαίσιο ελέγχου. Αυτή η ρύθμιση ενεργοποιείται από προεπιλογή, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εγκατεστημένες επεκτάσεις θα ενημερωθούν στην πιο πρόσφατη έκδοση όταν θα είναι διαθέσιμες. Συνιστάται να αφήσετε αυτήν την επιλογή ενεργή για λόγους ασφαλείας καθώς και για τη συνολική εμπειρία περιήγησης, καθώς πολλές επεκτάσεις ενημερώνονται συχνά για να προσθέσετε νέες λειτουργίες και να διορθώσετε πιθανές ευπάθειες.
  2. Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει ένα κουμπί με τίτλο Λήψη επεκτάσεων , το οποίο φορτώνει τη συλλογή επεκτάσεων του Safari σε μια νέα καρτέλα. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί.
  3. Όλες οι διαθέσιμες επεκτάσεις βρίσκονται σε αυτόν τον ιστότοπο, οργανωμένες ανά κατηγορία και δημοτικότητα, καθώς και κατά ημερομηνία κυκλοφορίας. Για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε μια συγκεκριμένη επέκταση, κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση τώρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την περιγραφή του. Η νέα επέκτασή σας πρέπει να εγκατασταθεί και να ενεργοποιηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.