Τι είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο;

Ποιο είναι το συμπιεσμένο χαρακτηριστικό και θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε στα Windows;

Ένα συμπιεσμένο αρχείο είναι οποιοδήποτε αρχείο με ενεργοποιημένο το συμπιεσμένο χαρακτηριστικό .

Η χρήση του συμπιεσμένου χαρακτηριστικού είναι ένας τρόπος για να συμπιέσετε ένα αρχείο σε μικρότερο μέγεθος για να εξοικονομήσετε χώρο στον σκληρό δίσκο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με λίγους διαφορετικούς τρόπους (για τους οποίους αναφέρομαι παρακάτω).

Οι περισσότεροι υπολογιστές με Windows έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή για την εμφάνιση συμπιεσμένων αρχείων σε μπλε κείμενο σε κανονικές αναζητήσεις αρχείων και σε προβολές φακέλων.

Πώς λειτουργεί η συμπίεση;

Λοιπόν, τι κάνει πραγματικά η συμπίεση ενός αρχείου; Ενεργοποιώντας το χαρακτηριστικό συμπιεσμένου αρχείου για ένα αρχείο θα μειώσει το μέγεθος του αρχείου, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει στα Windows να το χρησιμοποιούν όπως ακριβώς και σε οποιοδήποτε άλλο αρχείο.

Η συμπίεση και η αποσυμπίεση συμβαίνουν επί τόπου. Όταν ένα συμπιεσμένο αρχείο είναι ανοιχτό, τα Windows τα αποσυμπιέζουν για αυτόματα. Όταν κλείνει, συμπιέζεται και πάλι. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά όσες φορές ανοίγετε και κλείνετε ένα συμπιεσμένο αρχείο.

Ενεργοποίησα την ιδιότητα συμπίεσης για ένα αρχείο 25 MB TXT για να ελέγξω την αποτελεσματικότητα του χρησιμοποιούμενου αλγορίθμου Windows. Μετά τη συμπίεση, το αρχείο χρησιμοποίησε μόνο 5 MB χώρου στο δίσκο.

Ακόμη και με αυτό ακριβώς το παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πόσο χώρο στο δίσκο θα μπορούσε να αποθηκευτεί εάν αυτό εφαρμόστηκε σε πολλά αρχεία ταυτόχρονα.

Πρέπει να συμπιέσω έναν ολόκληρο σκληρό δίσκο;

Όπως είδατε στο παράδειγμα του αρχείου TXT, η ρύθμιση του χαρακτηριστικού συμπιεσμένου αρχείου σε ένα αρχείο μπορεί να μειώσει σημαντικά το μέγεθός του. Ωστόσο, η εργασία με ένα αρχείο που είναι συμπιεσμένο θα χρησιμοποιήσει περισσότερο χρόνο επεξεργαστή από την εργασία με ένα μη συμπιεσμένο αρχείο επειδή τα Windows πρέπει να αποσυμπιέσει και να συμπιέσει το αρχείο κατά τη χρήση του.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν άφθονο χώρο στο σκληρό δίσκο, η συμπίεση συνήθως δεν συνιστάται, ειδικά επειδή το trade off είναι ένας συνολικά πιο αργός υπολογιστής χάρη στην απαιτούμενη επιπλέον χρήση του επεξεργαστή.

Όλα αυτά λένε ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο να συμπιέσετε ορισμένα αρχεία ή ομάδες αρχείων αν τα χρησιμοποιείτε σχεδόν καθόλου. Εάν δεν σχεδιάζετε να τις ανοίξετε συχνά ή ακόμα και καθόλου, τότε το γεγονός ότι θα απαιτήσουν την ικανότητα επεξεργασίας για να ανοίξουν είναι πιθανώς πολύ λίγη ανησυχία σε καθημερινή βάση.

Σημείωση: Η συμπίεση μεμονωμένων αρχείων είναι πολύ εύκολη στα Windows χάρη στο συμπιεσμένο χαρακτηριστικό, αλλά η χρήση ενός προγράμματος συμπίεσης αρχείων τρίτου μέρους είναι το καλύτερο για αρχειοθέτηση ή κοινή χρήση. Δείτε αυτή την λίστα των Ελεύθερων Εργαλείων Extractor αρχείων αν ενδιαφέρεστε για αυτό.

Πώς να συμπιέσετε αρχεία & amp; Φάκελοι στα Windows

Τόσο ο Explorer όσο και η εντολή γραμμής εντολών compact μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπίεση των αρχείων και των φακέλων στα Windows, ενεργοποιώντας το συμπιεσμένο χαρακτηριστικό.

Η Microsoft έχει αυτό το σεμινάριο που εξηγεί τη συμπίεση αρχείων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο File / Windows Explorer, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο συμπίεσης αρχείων από μια γραμμή εντολών και την κατάλληλη σύνταξη αυτής της εντολής γραμμής εντολών .

Η συμπίεση ενός αρχείου, βεβαίως, εφαρμόζει τη συμπίεση μόνο σε ένα αρχείο. Κατά τη συμπίεση ενός φακέλου (ή ολόκληρου του διαμερίσματος ), έχετε τη δυνατότητα να συμπιέσετε μόνο έναν φάκελο ή τον φάκελο μαζί με τους υποφακέλους του και όλα τα αρχεία που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Όπως βλέπετε παρακάτω, η συμπίεση ενός φακέλου με τον Εξερεύνηση σας δίνει δύο επιλογές: Εφαρμόστε τις αλλαγές σε αυτό το φάκελο μόνο και Εφαρμογή αλλαγών σε αυτόν το φάκελο, τους υποφακέλους και τα αρχεία .

Συμπίεση ενός φακέλου στα Windows 10.


Η πρώτη επιλογή για την εφαρμογή των αλλαγών στον ένα φάκελο στον οποίο βρίσκεστε θα ρυθμίσει το χαρακτηριστικό συμπίεσης μόνο για τα νέα αρχεία που εισάγετε στο φάκελο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε αρχείο που βρίσκεται στο φάκελο αυτή τη στιγμή δεν θα συμπεριληφθεί, αλλά τυχόν νέα αρχεία που θα προσθέσετε στο μέλλον θα συμπιεστούν. Αυτό ισχύει μόνο για τον ένα φάκελο στον οποίο το εφαρμόζετε, και όχι για τους υποφακέλους που μπορεί να έχει.

Η δεύτερη επιλογή - για να εφαρμόσετε τις αλλαγές στο φάκελο, τους υποφακέλους και όλα τα αρχεία τους - κάνει ακριβώς όπως ακούγεται. Όλα τα αρχεία του τρέχοντος φακέλου, συν όλα τα αρχεία σε οποιονδήποτε από τους υποφακέλους του, θα έχουν το συμπιεσμένο χαρακτηριστικό ενεργοποιημένο. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι τα τρέχοντα αρχεία θα είναι συμπιεσμένα, αλλά επίσης ότι το συμπιεσμένο χαρακτηριστικό εφαρμόζεται σε όλα τα νέα αρχεία που προσθέτετε στον τρέχοντα φάκελο καθώς και σε οποιονδήποτε υποφακέλους , όπου η διαφορά βρίσκεται μεταξύ αυτής της επιλογής και της άλλης.

Κατά τη συμπίεση της μονάδας C ή οποιασδήποτε άλλης μονάδας σκληρού δίσκου, έχετε τις ίδιες επιλογές με τη συμπίεση ενός φακέλου, αλλά τα βήματα είναι διαφορετικά. Ανοίξτε τις ιδιότητες της μονάδας στον Explorer και σημειώστε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή Συμπίεση αυτής της μονάδας για να εξοικονομήσετε χώρο στο δίσκο . Στη συνέχεια, έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε τη συμπίεση στη ρίζα της μονάδας δίσκου ή σε όλους τους υποφακέλους και αρχεία της.

Περιορισμοί του χαρακτηριστικού συμπιεσμένου αρχείου

Το σύστημα αρχείων NTFS είναι το μοναδικό σύστημα αρχείων των Windows που υποστηρίζει συμπιεσμένα αρχεία. Αυτό σημαίνει ότι τα διαμερίσματα που έχουν διαμορφωθεί στο σύστημα αρχείων FAT δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συμπίεση αρχείων.

Ορισμένοι σκληροί δίσκοι μπορούν να μορφοποιηθούν για να χρησιμοποιήσουν μεγέθη συμπλεγμάτων μεγαλύτερα από το προεπιλεγμένο μέγεθος 4 KB (περισσότερα για αυτό εδώ ). Οποιοδήποτε σύστημα αρχείων που χρησιμοποιεί ένα μέγεθος συμπλέγματος μεγαλύτερο από αυτό το προεπιλεγμένο μέγεθος, δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του χαρακτηριστικού συμπιεσμένου αρχείου.

Πολλά αρχεία δεν μπορούν να συμπιεστούν ταυτόχρονα, εκτός εάν περιέχονται σε ένα φάκελο και στη συνέχεια επιλέγετε την επιλογή συμπίεσης των περιεχομένων του φακέλου. Διαφορετικά, όταν επιλέγετε ένα μεμονωμένα αρχεία κάθε φορά (π.χ. επισημαίνοντας δύο ή περισσότερα αρχεία εικόνας), η επιλογή ενεργοποίησης του χαρακτηριστικού συμπίεσης δεν θα είναι διαθέσιμη.

Μερικά αρχεία στα Windows θα προκαλέσουν προβλήματα εάν είναι συμπιεσμένα επειδή είναι απαραίτητα για την εκκίνηση των Windows. Το BOOTMGR και το NTLDR είναι δύο παραδείγματα αρχείων που δεν πρέπει να συμπιεστούν. Οι νεότερες εκδόσεις των Windows δεν θα σας επιτρέψουν να συμπιέσετε αυτούς τους τύπους αρχείων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπίεση αρχείων

Παρόλο που πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη, τα μεγαλύτερα αρχεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συμπιεστούν από τα μικρότερα. Εάν συμπιεστεί ολόκληρος ο όγκος αρχείων, πιθανόν θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί, με το συνολικό χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των αρχείων στον τόμο, το μέγεθος των αρχείων και τη συνολική ταχύτητα του υπολογιστή.

Ορισμένα αρχεία δεν συμπιέζονται πολύ καλά, ενώ άλλα μπορεί να συμπιέσουν έως και 10% ή λιγότερα από το αρχικό τους μέγεθος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα αρχεία είναι ήδη συμπιεσμένα σε κάποιο βαθμό ακόμη και πριν από τη χρήση του εργαλείου συμπίεσης των Windows.

Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να δει εάν προσπαθήσετε να συμπιέσετε ένα αρχείο ISO . Τα περισσότερα αρχεία ISO είναι συμπιεσμένα όταν κατασκευαστούν για πρώτη φορά, οπότε η συμπίεση τους ξανά χρησιμοποιώντας τη συμπίεση των Windows, πιθανότατα δεν θα κάνει τίποτα για το συνολικό μέγεθος του αρχείου.

Όταν προβάλλετε τις ιδιότητες ενός αρχείου, υπάρχει ένα μέγεθος αρχείου που αναγράφεται για το πραγματικό μέγεθος του αρχείου (απλά ονομάζεται μέγεθος ) και ένα άλλο που αναφέρεται για το μέγεθος του αρχείου στον σκληρό δίσκο ( μέγεθος στο δίσκο ).

Ο πρώτος αριθμός δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από το εάν ένα αρχείο είναι συμπιεσμένο ή όχι, επειδή σας λέει το πραγματικό, μη συμπιεσμένο μέγεθος του αρχείου. Ο δεύτερος αριθμός, ωστόσο, είναι πόση χώρο το αρχείο αναλαμβάνει στον σκληρό δίσκο αυτή τη στιγμή. Έτσι, εάν το αρχείο είναι συμπιεσμένο, ο αριθμός δίπλα στο μέγεθος στο δίσκο θα είναι, φυσικά, συνήθως μικρότερος από τον άλλο αριθμό.

Η αντιγραφή ενός αρχείου σε διαφορετικό σκληρό δίσκο θα καταργήσει το χαρακτηριστικό συμπίεσης. Για παράδειγμα, εάν ένα αρχείο βίντεο στον κύριο σκληρό σας δίσκο είναι συμπιεσμένο, αλλά στη συνέχεια αντιγράφετε τον σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο , το αρχείο δεν θα συμπιεστεί πλέον σε αυτή τη νέα μονάδα, εκτός και αν το συμπιέσετε ξανά χειροκίνητα.

Η συμπίεση των αρχείων μπορεί να αυξήσει τον κατακερματισμό σε έναν τόμο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανασυγκρότηση ενός σκληρού δίσκου που περιέχει πολλά συμπιεσμένα αρχεία.

Τα Windows συμπιέζουν αρχεία χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο συμπίεσης LZNT1.