Τι είναι ο Διαχειριστής εκκίνησης των Windows (BOOTMGR);

Ορισμός του Boot Manager των Windows (BOOTMGR)

Ο Διαχειριστής εκκίνησης των Windows (BOOTMGR) είναι ένα μικρό κομμάτι λογισμικού, που ονομάζεται διαχειριστής εκκίνησης, ο οποίος είναι φορτωμένος από τον κωδικό εκκίνησης του τόμου , ο οποίος αποτελεί μέρος του αρχείου εκκίνησης τόμου .

Το BOOTMGR βοηθά στην εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 ή Windows Vista .

Το BOOTMGR τελικά εκτελεί το winload.exe , ο φορτωτής συστήματος που χρησιμοποιείται για να συνεχίσει τη διαδικασία εκκίνησης των Windows.

Πού βρίσκεται ο διαχειριστής εκκίνησης των Windows (BOOTMGR);

Τα δεδομένα διαμόρφωσης που απαιτούνται για το BOOTMGR μπορούν να βρεθούν στο χώρο αποθήκευσης στοιχείων εκκίνησης Boot Configuration (BCD), μια βάση δεδομένων που βασίζεται σε μητρώα και αντικατέστησε το αρχείο boot.ini που χρησιμοποιείται σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows XP .

Το ίδιο το αρχείο BOOTMGR είναι μόνο για ανάγνωση και κρυφό και βρίσκεται στον ριζικό κατάλογο του διαμερίσματος που έχει επισημανθεί ως ενεργή στη Διαχείριση δίσκων . Στους περισσότερους υπολογιστές με Windows, αυτό το διαμέρισμα έχει την ετικέτα System Reserved και δεν έχει γράμμα μονάδας δίσκου.

Εάν δεν διαθέτετε το Partition System Reserved , το BOOTMGR βρίσκεται πιθανώς στην κύρια μονάδα δίσκου σας, η οποία είναι συνήθως C:.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Windows Boot Manager;

Γιατί θέλετε να απενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη Διαχείριση εκκίνησης των Windows; Με απλά λόγια, μπορεί να επιβραδύνει άσκοπα τη διαδικασία εκκίνησης καθώς περιμένει να σας ρωτήσει ποιο λειτουργικό σύστημα θα εκκινήσει. Εάν δεν χρειάζεται να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα να εκκινήσετε, ίσως επειδή πάντα θέλετε να ξεκινήσετε το ίδιο, τότε μπορείτε να το αποφύγετε, προεπιλέγοντας αυτό που πάντα θέλετε να ξεκινήσετε.

Ωστόσο, δεν μπορείτε στην πραγματικότητα να καταργήσετε το Windows Boot Manager. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τον χρόνο που περιμένει στην οθόνη για να απαντήσετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να ξεκινήσετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας εκ των προτέρων το λειτουργικό σύστημα και στη συνέχεια μειώνοντας το χρόνο λήξης, παρακάμπτοντας συνολικά το Boot Manager των Windows.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του εργαλείου ρύθμισης παραμέτρων συστήματος ( msconfig.exe ). Ωστόσο, προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε το εργαλείο "Διαμόρφωση συστήματος" - μπορείτε να κάνετε περιττές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση στο μέλλον.

Δείτε πώς να το κάνετε αυτό:

  1. Ανοίξτε το Configuration System μέσω Εργαλεία διαχείρισης , το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του συνδέσμου Σύστημα και ασφάλεια στον Πίνακα Ελέγχου .
    1. Μια άλλη επιλογή για το άνοιγμα του Configuration System είναι η χρήση της εντολής της γραμμής εντολών. Ανοίξτε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση (Windows Key + R) ή τη γραμμή εντολών και εισαγάγετε την εντολή msconfig.exe .
  2. Μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση στο παράθυρο διαμόρφωσης συστήματος .
  3. Επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θέλετε πάντα να εκκινήσετε. Θυμηθείτε ότι μπορείτε πάντα να αλλάξετε αυτό ξανά αργότερα αν αποφασίσετε να εκκινήσετε σε διαφορετικό.
  4. Ρυθμίστε το χρόνο "Timeout" στο χαμηλότερο δυνατό χρονικό διάστημα, το οποίο πιθανόν είναι 3 δευτερόλεπτα.
  5. Κάντε κλικ ή πατήστε το κουμπί OK ή Εφαρμογή για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
    1. Σημείωση: Μπορεί να εμφανιστεί μια οθόνη διαμόρφωσης συστήματος μετά την αποθήκευση αυτών των αλλαγών, για να σας ενημερώσουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας . Είναι ασφαλές να επιλέξετε Έξοδος χωρίς επανεκκίνηση - θα δείτε την επίδραση αυτής της αλλαγής την επόμενη φορά που θα κάνετε επανεκκίνηση.

Πρόσθετες πληροφορίες για το BOOTMGR

Ένα κοινό σφάλμα εκκίνησης στα Windows είναι το σφάλμα BOOTMGR που λείπει .

Το BOOTMGR, μαζί με το winload.exe , αντικαθιστά τις λειτουργίες που εκτελούνται από το NTLDR σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows XP. Επίσης νέος είναι ο φορτωτής επαναφοράς των Windows, winresume.exe .

Όταν εγκαθίσταται και επιλέγεται τουλάχιστον ένα λειτουργικό σύστημα Windows σε ένα σενάριο πολλαπλής εκκίνησης, ο Boot Manager των Windows φορτώνεται και διαβάζει και εφαρμόζει τις συγκεκριμένες παραμέτρους που ισχύουν για το λειτουργικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο σε αυτό το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Εάν η επιλογή Legacy έχει επιλεγεί, ο Διαχειριστής εκκίνησης των Windows εκκινεί NTLDR και συνεχίζει τη διαδικασία όπως θα κάνανε κατά την εκκίνηση οποιασδήποτε έκδοσης των Windows που χρησιμοποιεί NTLDR, όπως τα Windows XP. Εάν υπάρχουν περισσότερες από μία εγκαταστάσεις Windows που είναι προ-Vista, δίνεται ένα άλλο μενού εκκίνησης (ένα που δημιουργείται από τα περιεχόμενα του αρχείου boot.ini ) ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα.

Το αποθηκευτικό χώρο των ρυθμίσεων εκκίνησης είναι πιο ασφαλές από τις επιλογές εκκίνησης που έχουν βρεθεί σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows επειδή επιτρέπει στους διαχειριστές να κλειδώνουν το κατάστημα BCD και να παρέχουν ορισμένα δικαιώματα σε άλλους χρήστες για να καθορίσουν ποια μπορούν να διαχειριστούν τις επιλογές εκκίνησης.

Όσο είστε στην ομάδα Administrators, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις επιλογές εκκίνησης στα Windows Vista και νεότερες εκδόσεις των Windows χρησιμοποιώντας το εργαλείο BCDEdit.exe που περιλαμβάνεται σε αυτές τις εκδόσεις των Windows. Αν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση των Windows, χρησιμοποιούνται αντ 'αυτού τα εργαλεία Bootcfg και NvrBoot .