Τι είναι ένα αρχείο μόνο για ανάγνωση;

Ορισμός ενός αρχείου μόνο για ανάγνωση και γιατί ορισμένα αρχεία χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό

Ένα αρχείο μόνο για ανάγνωση είναι οποιοδήποτε αρχείο με ενεργοποιημένο το χαρακτηριστικό αρχείου μόνο για ανάγνωση .

Ένα αρχείο που είναι μόνο για ανάγνωση μπορεί να ανοίξει και να προβληθεί όπως οποιοδήποτε άλλο αρχείο, αλλά η εγγραφή στο αρχείο (π.χ. αποθήκευση αλλαγών σε αυτό) δεν θα είναι δυνατή. Με άλλα λόγια, το αρχείο μπορεί να διαβαστεί μόνο από , όχι γραμμένο σε .

Ένα αρχείο που έχει επισημανθεί ως μόνο για ανάγνωση υποδηλώνει ότι το αρχείο δεν πρέπει να αλλάξει ή ότι πρέπει να ληφθεί μεγάλη προσοχή πριν να κάνετε αλλαγές σε αυτό.

Άλλα πράγματα εκτός από τα αρχεία μπορούν επίσης να διαβαστούν μόνο σαν ειδικά διαμορφωμένες μονάδες flash και άλλες συσκευές αποθήκευσης στερεάς κατάστασης, όπως κάρτες SD. Ορισμένες περιοχές της μνήμης του υπολογιστή σας μπορούν επίσης να οριστούν ως μόνο για ανάγνωση.

Ποιοι τύποι αρχείων είναι συνήθως μόνο για ανάγνωση;

Εκτός από τη σπάνια κατάσταση όπου εσείς ή κάποιος άλλος έχετε ρυθμίσει με μη αυτόματο τρόπο μια σημαία μόνο για ανάγνωση σε ένα αρχείο, οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους αρχείων που θα βρείτε είναι σημαντικοί που το λειτουργικό σας σύστημα πρέπει να ξεκινήσει σωστά ή όταν αλλάξει ή μπορεί να προκαλέσει διακοπή του υπολογιστή σας.

Ορισμένα αρχεία που είναι προεπιλεγμένα μόνο για ανάγνωση στα Windows περιλαμβάνουν bootmgr , hiberfil.sys , pagefile.sys και swapfile.sys και αυτό είναι ακριβώς στον ριζικό κατάλογο ! Ορισμένα αρχεία στο φάκελο C: \ Windows και οι υποφακέλοι του είναι προεπιλεγμένα μόνο για ανάγνωση.

Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, ορισμένα συνηθισμένα αρχεία μόνο για ανάγνωση περιλαμβάνουν τα boot.ini, io.sys, msdos.sys και άλλα.

Τα περισσότερα αρχεία των Windows που είναι μόνο για ανάγνωση συνήθως σημειώνονται ως κρυφά αρχεία .

Πώς κάνετε αλλαγές σε ένα αρχείο μόνο για ανάγνωση;

Τα αρχεία μόνο για ανάγνωση ενδέχεται να είναι μόνο για ανάγνωση σε επίπεδο αρχείου ή σε επίπεδο φακέλου , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν δύο τρόποι επεξεργασίας ενός αρχείου μόνο για ανάγνωση, ανάλογα με το επίπεδο που έχει επισημανθεί ως μόνο για ανάγνωση.

Αν μόνο ένα αρχείο έχει ένα χαρακτηριστικό μόνο για ανάγνωση, ο καλύτερος τρόπος για να το επεξεργαστείτε είναι να καταργήσετε την επιλογή του χαρακτηριστικού μόνο για ανάγνωση στις ιδιότητες του αρχείου (για να το απενεργοποιήσετε) και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές σε αυτό. Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, ενεργοποιήστε ξανά το χαρακτηριστικό μόνο για ανάγνωση όταν τελειώσετε.

Ωστόσο, εάν ένας φάκελος έχει επισημανθεί ως μόνο για ανάγνωση, συνήθως σημαίνει ότι όλα τα αρχεία του φακέλου είναι μόνο για ανάγνωση . Η διαφορά σε αυτό και ένα χαρακτηριστικό που βασίζεται μόνο σε ανάγνωση είναι ότι πρέπει να αλλάξετε τα δικαιώματα του φακέλου στο σύνολό του για να επεξεργαστείτε το αρχείο και όχι μόνο το μοναδικό αρχείο.

Σε αυτό το σενάριο, ίσως να μην θέλετε να αλλάξετε το χαρακτηριστικό μόνο για ανάγνωση για μια συλλογή αρχείων μόνο για να επεξεργαστείτε ένα ή δύο. Για να επεξεργαστείτε αυτό το είδος αρχείου μόνο για ανάγνωση, θα θέλατε να επεξεργαστείτε το αρχείο σε ένα φάκελο που επιτρέπει την επεξεργασία και, στη συνέχεια, να μετακινήσετε το αρχείο που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο φάκελο του πρωτότυπου αρχείου, αντικαθιστώντας το πρωτότυπο.

Για παράδειγμα, μια κοινή τοποθεσία για αρχεία μόνο για ανάγνωση είναι το C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc , το οποίο αποθηκεύει το αρχείο hosts . Αντί να επεξεργαστείτε και να αποθηκεύσετε το αρχείο hosts απευθείας στο φάκελο "etc", το οποίο δεν επιτρέπεται, πρέπει να κάνετε όλη τη δουλειά αλλού, όπως στην επιφάνεια εργασίας, και στη συνέχεια να το αντιγράψετε ξανά.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του αρχείου hosts , θα πήγαινε έτσι:

  1. Αντιγράψτε τους κεντρικούς υπολογιστές από το φάκελο κ.λπ. στην επιφάνεια εργασίας.
  2. Κάντε τις αλλαγές στο αρχείο hosts που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας.
  3. Αντιγράψτε το αρχείο hosts στην επιφάνεια εργασίας στο φάκελο κ.λπ.
  4. Επιβεβαιώστε την αντικατάσταση του αρχείου.

Η επεξεργασία των αρχείων μόνο για ανάγνωση λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν επεξεργάζεστε το ίδιο αρχείο, κάνετε νέο και αντικαθιστάτε το παλιό.