Τι είναι ένας προσαρμογέας Bluetooth OBD2;

Πηγαίνοντας ασύρματα με το OBD-II Bluetooth

Αν φαίνεται ότι όλα χρησιμοποιούν Bluetooth αυτές τις μέρες, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή σχεδόν όλα χρησιμοποιούν Bluetooth για αυτές τις μέρες - και αυτό περιλαμβάνει τους σαρωτές OBD-II . Η τεχνολογία Bluetooth ίσως αρχικά θεωρήθηκε ως ανταγωνιστής για Wi-Fi, αλλά η τεχνολογία έχει πραγματικά χτυπήσει πραγματικά το άλμα της τα τελευταία χρόνια ως ασύρματο δίκτυο υπολογιστή-προς-συσκευή και συνδέοντας τον ενσωματωμένο υπολογιστή του αυτοκινήτου σας σε ένα εργαλείο σάρωσης ταιριάζει σίγουρα με αυτό το νομοσχέδιο .

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις επιλογές σας.

Ασύρματες συνδέσεις Bluetooth OBD-II

Οι παραδοσιακοί αναγνώστες κώδικα OBD-II και εργαλεία σάρωσης χρησιμοποιούν συνδέσεις με σκληρό καλώδιο, αλλά το Bluetooth έχει αναδυθεί ως εναλλακτική λύση που κόβει το παροιμιώδες καλώδιο. Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα παραδοσιακά εργαλεία σάρωσης που χρησιμοποιούν ασύρματη σύνδεση αντί για φυσικό καλώδιο και βύσμα, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές λύσεις εκεί έξω.

DIY προσαρμογείς Bluetooth OBD-II

Οι περισσότεροι προσαρμογείς Bluetooth OBD-II χρησιμοποιούν τον μικροελεγκτή ELM327 , ο οποίος παρέχει μια διασύνδεση με τον ενσωματωμένο υπολογιστή του οχήματος. Δεδομένου ότι αυτοί οι προσαρμογείς περιλαμβάνουν ραδιόφωνα Bluetooth, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα Bluetooth. Οι φορητοί υπολογιστές, τα tablet, τα smartphone και άλλες συσκευές μπορούν όλα να λειτουργούν ως εργαλεία σάρωσης όταν συνδυάζονται με προσαρμογέα Bluetooth ELM327 .

Η κύρια εξαίρεση είναι οι συσκευές iOS, οι οποίες δεν μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε προσαρμογέα Bluetooth OBD-2. Εάν διαθέτετε μια συσκευή iOS και θέλετε να την συνδέσετε ασύρματα στον ενσωματωμένο υπολογιστή του αυτοκινήτου σας, τότε είστε καλύτερα με ένα προσαρμογέα Wi-Fi OBD-II από το να ψάχνετε για έναν προσαρμογέα iPhone ELM327 .

Πλήρεις σαρωτές Bluetooth OBD-II

Μια χούφτα εταιρειών προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν προσαρμογέα ή dongle Bluetooth OBD-II, συσκευή όπως PDA, tablet ή φορητό υπολογιστή και προ-εγκατεστημένο λογισμικό εργαλείων σάρωσης. Αυτά τα πακέτα είναι κατάλληλα για όσους δεν διαθέτουν συμβατή συσκευή ή δεν θέλουν να ανακατευτούν με πιθανές ασυμβατότητες ή να αγοράσουν ξεχωριστό λογισμικό.

Λογισμικό και προγράμματα οδήγησης Bluetooth OBD-II

Η λειτουργικότητα της σύνδεσης του προσαρμογέα Bluetooth OBD-II θα διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή στην οποία συνδέεστε και το λογισμικό που έχετε εγκαταστήσει. Υπάρχει δωρεάν λογισμικό σαρωτή ELM327 που διατίθεται για πλατφόρμες όπως τα Windows και το Android, αλλά το premium λογισμικό προσφέρει συνήθως πρόσθετη λειτουργικότητα και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά.

Οι συσκευές που είναι εξοπλισμένες με Bluetooth συνήθως δεν απαιτούν πρόσθετα προγράμματα οδήγησης για να συνδέσουν έναν προσαρμογέα Bluetooth OBD-II. Η διαδικασία αντιστοίχισης αυτού του τύπου προσαρμογέα είναι παρόμοια με την αντιστοίχιση ενός ακουστικού ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής Bluetooth, επομένως είναι σχετικά απλή.

Συσκευές Bluetooth OBD-II ELM327 πλαστών

Ορισμένοι προσαρμογείς Bluetooth χαμηλού κόστους OBD-II χρησιμοποιούν ανεπίσημους μικροελεγκτές ELM327 που βασίζονται σε πειρατικές προδιαγραφές και όχι σε επίσημα εξαρτήματα ηλεκτρονικών ELM. Αυτοί οι μικροελεγκτές αποτυγχάνουν μερικές φορές να λειτουργούν σωστά εξαιτίας του κακού ελέγχου ποιότητας και επίσης δεν διαθέτουν τις βελτιώσεις και βελτιώσεις που παρουσιάζονται στους επίσημους μικροελεγκτές ELM327 που παράγονται με άδεια και σύμφωνα με τις ενημερωμένες προδιαγραφές. Έτσι πριν αγοράσετε έναν προσαρμογέα Bluetooth OBD-II, πληρώνει για να ελέγξει εάν έχει ή όχι πειρατικό chip.