Τι είναι ένας σαρωτής OBD-II;

Το Onboard Diagnostics II (OBD-II) είναι ένα τυποποιημένο σύστημα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές των αυτοκινήτων και των φορτηγών για αυτοδιάγνωση και αναφορά. Το σύστημα αυτό εξελίχθηκε από τους κανονισμούς της Californa Air Resources Board (CARB) και εφαρμόστηκε με προδιαγραφές που αναπτύχθηκαν από την Εταιρεία Αυτοκινήτων Μηχανικών (ΣΑΕ).

Σε αντίθεση με προηγούμενα συστήματα OBD-I ειδικά για OEM, τα συστήματα OBD-II χρησιμοποιούν τα ίδια πρωτόκολλα επικοινωνίας, κωδικούς και συνδέσεις από έναν κατασκευαστή στον άλλο. Αυτό επιτρέπει σε ένα μόνο σαρωτή OBD-II να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα που αυτά τα συστήματα είναι σε θέση να παράσχουν σε όλες τις μάρκες και τα μοντέλα των οχημάτων που παράγονται από το 1996, το οποίο ήταν το πρώτο μοντέλο που χρειάστηκε όλο το OBD-II.

Είδη σαρωτών OBD-II

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες των σαρωτών OBD-II που θα συναντήσετε στη φύση.

Τι μπορεί να κάνει ένας σαρωτής OBD-II;

Η λειτουργία ενός σαρωτή OBD-II εξαρτάται από το αν πρόκειται για βασικό "αναγνώστη κώδικα" ή για ένα πιο προηγμένο "εργαλείο σάρωσης". Οι βασικοί αναγνώστες κωδικών μπορούν να διαβάζουν και να διαγράφουν μόνο τους κωδικούς, ενώ τα προηγμένα εργαλεία σάρωσης μπορούν επίσης να προβάλλουν ζωντανά και καταγεγραμμένα δεδομένα, παρέχουν εκτεταμένες βάσεις γνώσεων, παρέχουν πρόσβαση σε αμφίδρομους ελέγχους και δοκιμές και άλλες προηγμένες λειτουργίες.

Όλα τα εργαλεία σάρωσης OBD-II προσφέρουν κάποια βασική λειτουργικότητα, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάγνωσης και διαγραφής κωδικών. Αυτοί οι σαρωτές μπορούν επίσης να προσφέρουν τη δυνατότητα ελέγχου εκκρεμών ή μαλακών κωδικών που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμη τη λάμπα του κινητήρα ελέγχου και παρέχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Τα δεδομένα από σχεδόν κάθε αισθητήρα που παρέχει είσοδο στον ενσωματωμένο υπολογιστή μπορούν να προβληθούν μέσω ενός σαρωτή OBD-II και ορισμένοι σαρωτές μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες λίστες αναγνωριστικών παραμέτρων (PID). Ορισμένοι σαρωτές παρέχουν επίσης πρόσβαση σε οθόνες ετοιμότητας και άλλες πληροφορίες.

Πώς λειτουργούν οι σαρωτές OBD-II;

Δεδομένου ότι τα συστήματα OBD-II είναι τυποποιημένα, οι σαρωτές OBD-II είναι σχετικά απλοί στη χρήση. Όλοι χρησιμοποιούν τον ίδιο σύνδεσμο, ο οποίος ορίζεται από το SAE J1962. Τα βασικά εργαλεία σάρωσης λειτουργούν απλά εισάγοντας ένα γενικό βύσμα στο διαγνωστικό συνδετήρα OBD-II σε ένα όχημα. Ορισμένα προηγμένα εργαλεία σάρωσης περιλαμβάνουν επίσης πλήκτρα ή μονάδες που αυξάνουν την υποδοχή γενικής χρήσης, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση ή να αλληλεπιδράσετε με πληροφορίες ή χειριστήρια ειδικά για τον ΚΑΕ.

Επιλογή του σωστού σαρωτή OBD-II

Εάν διαθέτετε αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μετά το 1996 και κάνετε οποιαδήποτε εργασία σε αυτό, είτε για να εξοικονομήσετε χρήματα είτε απλώς και μόνο επειδή απολαμβάνετε να βγάλετε τα χέρια σας βρώμικα, τότε ένας σαρωτής OBD-II μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στην εργαλειοθήκη σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μηχανικός κατώφλι θα πρέπει να κατευθύνει και να ρίξει $ 20.000 σε ένα εργαλείο σάρωσης υψηλού επιπέδου από το Snap-on ή το Mac.

Οι μηχανικοί do-it-yourself έχουν πολλές λιγότερο δαπανηρές επιλογές για εξερεύνηση, επομένως θα θέλετε να τις ελέγξετε πριν κάνετε μια αγορά. Για παράδειγμα, πολλά καταστήματα εξαρτημάτων θα ελέγχουν πραγματικά τους κωδικούς σας δωρεάν και μπορείτε να βρείτε πολλές διαγνωστικές πληροφορίες δωρεάν στο Διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Εάν θέλετε λίγο περισσότερη ευελιξία, υπάρχουν πολλές επιλογές φθηνών εργαλείων σάρωσης που μπορείτε να ελέγξετε έξω. Αφιερωμένοι αναγνώστες κώδικα που παρέχουν επίσης πρόσβαση σε PIDs είναι μια επιλογή για να εξετάσουμε, και μπορείτε συχνά να βρείτε ένα αξιοπρεπές για κάτω από $ 100. Μια άλλη επιλογή, ειδικά αν έχετε ένα αξιοπρεπές smartphone Android, είναι ένας σαρωτής Bluetooth ELM 327 , ο οποίος είναι μια φθηνότερη διαδρομή για ουσιαστικά την ίδια λειτουργικότητα.