Σύνθετη ειδοποίηση αυτόματης σύγκρουσης

Κλήση για βοήθεια όταν δεν μπορείτε

Η αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης (ACN) αναφέρεται σε διάφορα συστήματα OEM που μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μετά από ένα ατύχημα. Το OnStar είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα που περιλαμβάνει αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης, αλλά η BMW Assist, η Safety Connect της Toyota, το σύστημα 911 Assist της Ford και άλλα συστήματα εκτελούν πολλές από τις ίδιες βασικές λειτουργίες. Δεδομένου ότι ο οδηγός και οι επιβάτες του οχήματος ενδέχεται να είναι ανίκανοι μετά από συντριβή, τα συστήματα αυτά είναι συνήθως ικανά να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν ο αερομεταφορέας κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Πώς λειτουργεί η αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης

Κάθε σύστημα αυτόματης ειδοποίησης σύγκρουσης είναι ελαφρώς διαφορετικό, αλλά τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με το σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας ενός οχήματος. Όταν συμβαίνουν συγκεκριμένα συμβάντα, όπως ένας ανεπτυγμένος αερόσακος, το ACN θα ενεργοποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα συνδεθεί με έναν χειριστή που θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον οδηγό ή τους επιβάτες. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ο χειριστής μπορεί να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα ACN θα πραγματοποιήσει μια κλήση απευθείας στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετά από ένα ατύχημα. Τα συστήματα με αυτό το χαρακτηριστικό παρέχουν συνήθως στον οδηγό ή τον επιβάτη τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κλήση σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί τυχαία.

Πώς αναπτύχθηκε η αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης

Τα συστήματα και οι υπηρεσίες ειδοποίησης σύγκρουσης έχουν αναπτυχθεί ανεξάρτητα από έναν αριθμό ΚΑΕ, αλλά το OnStar ήταν ένα από τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα που επέτρεψαν την αυτόματη επικοινωνία με έναν χειριστή μέσω μιας σύνδεσης κινητού τηλεφώνου CDMA.

Λόγω της μεγάλης βάσης εγκατάστασης και της εμπειρίας του OnStar στο πεδίο, τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) συνεργάστηκαν με τη θυγατρική της GM για να δημιουργήσουν μια βάση για την προηγμένη ειδοποίηση αυτόματης σύγκρουσης. Το CDC συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που ανέλυσε την τηλεμετρία συντριβής και δημιούργησαν μια έκθεση που παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο χρήσης της τηλεμετρίας συγκρούσεων για τον προσδιορισμό της πιθανότητας σοβαρότητας των τραυματισμών και, με τη σειρά της, την παροχή αποτελεσματικότερης φροντίδας έκτακτης ανάγκης.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την ειδοποίηση σύγκρουσης

Η διαθεσιμότητα της αυτόματης ειδοποίησης σύγκρουσης περιορίζεται σε νεότερα οχήματα που περιλαμβάνουν υπηρεσία συγκεκριμένου OEM όπως OnStar, Safety Connect ή 911 Assist. Οι περισσότεροι από τους ΚΑΕ προσφέρουν τώρα το ACN σε μία ή την άλλη μορφή, αν και είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο ενός οχήματος για να βεβαιωθείτε ότι έρχεται με αυτό το χαρακτηριστικό.

Οι ιδιοκτήτες πολλών παλαιότερων οχημάτων μπορούν επίσης να αποκτήσουν την προστασία του ACN χρησιμοποιώντας ένα προϊόν όπως το FMV του OnStar. Ενώ το FMV δεν παρέχει όλες τις ίδιες υπηρεσίες με το παραδοσιακό σύστημα OnStar, η συσκευή μπορεί να επικοινωνήσει με έναν χειριστή εάν εντοπίσει μια σύγκρουση.