Τι είναι ένας αναγνώστης κώδικα αυτοκινήτου;

Τα οφέλη και οι περιορισμοί των αναγνωστών κώδικα

Ένας αναγνώστης κώδικα αυτοκινήτου είναι ένα από τα απλούστερα εργαλεία διάγνωσης αυτοκινήτων που θα βρείτε. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή ενός αυτοκινήτου και να αναφέρουν κωδικούς βλαβών σε ένα πολύ μη-frills είδος του τρόπου. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1996 απαιτούν ειδικούς, αποκλειστικούς αναγνώστες κωδικών OBD-I, ενώ τα νεότερα οχήματα χρησιμοποιούν καθολικούς αναγνώστες κώδικα OBD-II. Αυτός ο τύπος αναγνώστη κωδικών αυτοκινήτων είναι συνήθως φθηνός, ενώ ορισμένα καταστήματα και καταστήματα μερών θα διαβάζουν ακόμη και τους κωδικούς σας δωρεάν.

Πώς λειτουργεί ο αναγνώστης κώδικα αυτοκινήτου;

Ο έλεγχος των υπολογιστών άρχισε να εμφανίζεται στα αυτοκίνητα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, και τα συστήματα αυτά γρήγορα μεγάλωναν σε πολυπλοκότητα. Ακόμη και πολύ πρώιμοι έλεγχοι στον υπολογιστή περιλάμβαναν τη βασική λειτουργικότητα "επί του σκάφους διαγνωστικού ελέγχου" και αυτά τα πρώιμα ειδικά συστήματα ΟΕΜ αναφέρονται συλλογικά ως OBD-I. Το 1995, για το μοντέλο του 1996, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν τη μετάβαση προς το καθολικό πρότυπο OBD-II, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τότε.

Τα συστήματα OBD-I και OBD-II λειτουργούν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο, καθώς παρακολουθούν μια ποικιλία εισόδων και εξόδων αισθητήρων. Αν το σύστημα καθορίσει ότι οτιδήποτε είναι εκτός προδιαγραφών, ορίζει ένα "κωδικό προβλήματος" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαγνωστικές διαδικασίες. Κάθε κώδικας αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο σφάλμα και υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι κωδικών (δηλαδή σκληροί, μαλακοί) που αντιπροσωπεύουν τόσο τρέχοντα όσο και διαλείποντα προβλήματα.

Όταν έχει οριστεί ένας κωδικός προβλήματος, συνήθως ανάβει μια ειδική ένδειξη στο ταμπλό. Αυτή είναι η "ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας" και ουσιαστικά σημαίνει απλώς ότι μπορείτε να συνδέσετε έναν αναγνώστη κώδικα αυτοκινήτου για να δείτε ποιο είναι το πρόβλημα. Φυσικά, ορισμένοι κωδικοί δεν θα προκαλέσουν αυτό το φως να ανάψει.

Κάθε σύστημα OBD έχει κάποιο τύπο συνδέσμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση κωδικών. Στα συστήματα OBD-I, είναι μερικές φορές δυνατή η χρήση αυτού του συνδέσμου για τον έλεγχο κωδικών χωρίς αναγνώστη κωδικού αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να γεφυρωθεί ο σύνδεσμος ALDL της GM και στη συνέχεια να εξεταστεί το φως της μηχανής ελέγχου που αναβοσβήνει για να προσδιορίσει ποιες κωδικές έχουν ρυθμιστεί. Με παρόμοιο τρόπο, οι κωδικοί μπορούν να διαβαστούν από τα οχήματα OBD-I Chrysler ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας το κλειδί ανάφλεξης σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Σε άλλα συστήματα OBD-I και σε όλα τα συστήματα OBD-II, διαβάζονται κωδικοί βλαβών συνδέοντας έναν αναγνώστη κώδικα αυτοκινήτου στην υποδοχή OBD. Αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη κώδικα να διασυνδέεται με τον υπολογιστή του αυτοκινήτου, να τραβάει τους κώδικες και μερικές φορές να εκτελεί ορισμένες άλλες βασικές λειτουργίες.

Χρησιμοποιώντας έναν αναγνώστη κώδικα αυτοκινήτου

Για να χρησιμοποιήσετε έναν αναγνώστη κώδικα αυτοκινήτου, πρέπει να συνδεθεί σε ένα σύστημα OBD. Κάθε σύστημα OBD-I έχει το δικό του σύνδεσμο, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά μέρη. Αυτοί οι σύνδεσμοι βρίσκονται συχνά κάτω από την κουκούλα κοντά στο κουτί ασφαλειών, αλλά ενδέχεται να βρίσκονται κάτω από την ταμπέλα ή αλλού. Στα οχήματα που κατασκευάστηκαν μετά το 1996, ο σύνδεσμος OBD-II βρίσκεται συνήθως κάτω από την παύλα κοντά στη στήλη τιμονιού. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα πίνακα στην ταμπέλα ή ακόμα και πίσω από ένα τασάκι ή άλλο διαμέρισμα.

Αφού βρεθεί και συνδεθεί η υποδοχή OBD, ο αναγνώστης κώδικα αυτοκινήτου θα συνδεθεί με τον υπολογιστή του αυτοκινήτου. Οι απλοί αναγνώστες κωδικών είναι πραγματικά ικανοί να αντλούν ενέργεια μέσω σύνδεσης OBD-II, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνδεση του αναγνώστη μπορεί να το ενεργοποιήσει και να το ενεργοποιήσει επίσης. Σε εκείνο το σημείο, συνήθως θα είστε σε θέση να:

Οι συγκεκριμένες επιλογές ποικίλλουν από έναν αναγνώστη κώδικα αυτοκινήτου σε έναν άλλο, αλλά στο ελάχιστο πρέπει να είστε σε θέση να διαβάζετε και να καταργείτε τους κωδικούς. Φυσικά, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε την εκκαθάριση των κωδικών μέχρι να τις καταγράψετε, οπότε μπορείτε να τους αναζητήσετε σε ένα γράφημα κώδικα προβλημάτων.

Περιορισμοί αναγνώστης κώδικα αυτοκινήτου

Παρόλο που οι συσκευές ανάγνωσης κωδικών αυτοκινήτων προσφέρουν εξαιρετικό πλεονέκτημα για τη διαδικασία διάγνωσης, ένας κωδικός προβλήματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες διαγνωστικοί τεχνικοί χρησιμοποιούν συνήθως ακριβότερα εργαλεία σάρωσης που συνοδεύονται από εκτεταμένες βάσεις γνώσεων και διαγνωστικές διαδικασίες. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας αυτό το είδος εργαλείου, τότε μπορείτε να δείτε τον βασικό κωδικό προβλήματος και τις πληροφορίες αντιμετώπισης προβλημάτων online.

Αναγνώστες κωδικών ELM327 Vs

Τα εργαλεία σάρωσης ELM327 είναι μια εναλλακτική λύση για τους βασικούς αναγνώστες κωδικών αυτοκινήτων. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν τεχνολογία ELM327 για να επικοινωνούν με το σύστημα OBD-II του οχήματός σας, αλλά δεν διαθέτουν ενσωματωμένο λογισμικό, οθόνη ή οτιδήποτε άλλο έχει ένας παραδοσιακός αναγνώστης κώδικα. Αντίθετα, αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια διασύνδεση μεταξύ ενός tablet, έξυπνου τηλεφώνου, φορητού υπολογιστή ή άλλης συσκευής και του υπολογιστή του αυτοκινήτου σας. Το πιο βασικό δωρεάν λογισμικό θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο σάρωσης ELM327 και το τηλέφωνό σας ως έναν βασικό αναγνώστη κωδικών, ενώ πιο προηγμένο λογισμικό θα σας προσφέρει ένα ισχυρότερο περιβάλλον.