Τι είναι αυτόματο σύστημα πέδησης;

Οι τεχνολογίες αυτόματης πέδησης συνδυάζουν αισθητήρες και χειριστήρια φρένων για την πρόληψη συγκρούσεων μεγάλης ταχύτητας. Ορισμένα αυτόματα συστήματα πέδησης μπορούν να αποτρέψουν εντελώς τις συγκρούσεις, αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν απλά την ταχύτητα ενός οχήματος προτού να χτυπήσει κάτι. Δεδομένου ότι οι συντριβές μεγάλης ταχύτητας είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρες από τις συγκρούσεις χαμηλής ταχύτητας, τα αυτόματα συστήματα πέδησης μπορούν να σώσουν ζωές και να μειώσουν το ποσό των υλικών ζημιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Μερικά από αυτά τα συστήματα παρέχουν βοήθεια φρεναρίσματος στον οδηγό και άλλα είναι πραγματικά ικανά να ενεργοποιήσουν τα φρένα χωρίς είσοδο οδηγού.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα αυτόματης πέδησης;

Κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει τη δική του αυτόματη τεχνολογία συστήματος πέδησης, αλλά όλοι βασίζονται σε κάποιο είδος εισόδου αισθητήρα. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν λέιζερ, άλλοι χρησιμοποιούν ραντάρ, ενώ μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη και δεδομένα βίντεο. Αυτή η είσοδος αισθητήρα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να προσδιορίσει εάν υπάρχουν αντικείμενα στη διαδρομή του οχήματος. Αν εντοπιστεί ένα αντικείμενο, τότε το σύστημα μπορεί να καθορίσει εάν η ταχύτητα του οχήματος είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του αντικειμένου μπροστά του. Μια σημαντική διαφορά ταχύτητας μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, οπότε το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τα φρένα.

Εκτός από την άμεση μέτρηση των δεδομένων αισθητήρων, ορισμένα συστήματα αυτόματης πέδησης μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν δεδομένα GPS. Εάν ένα όχημα διαθέτει ακριβές σύστημα GPS και πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με πινακίδες στάσης και άλλες πληροφορίες, μπορεί να ενεργοποιήσει τα αυτόματα φρένα του εάν ο οδηγός αποτύχει τυχαία να σταματήσει εγκαίρως.

Χρειάζομαι πραγματικά αυτόματα φρένα;

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς την είσοδο του οδηγού, οπότε δεν χρειάζεται να οδηγείτε όχημα με αυτόματα φρένα διαφορετικά από ό, τι θα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο ή φορτηγό. Αν παραμείνετε απόλυτα σε επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε ποτέ ότι το όχημά σας έχει ακόμη αυτόματο σύστημα πέδησης.

Ωστόσο, τα αυτόματα φρένα μπορούν να σας σώσει τη ζωή εάν υποφέρετε από μια στιγμιαία διακοπή της συγκέντρωσης. Τα συστήματα αυτόματης πέδησης σχεδιάζονται κυρίως ως εγγύηση κατά της αποσπασματικής οδήγησης και η τεχνολογία μπορεί επίσης να σώσει τις ζωές αν ένας οδηγός τυχαίνει να κοιμάται πίσω από τον τροχό. Πολλοί οδηγοί δεν θα χρειαστεί ποτέ να κάνουν χρήση αυτού του τύπου συστήματος, αλλά είναι ακόμα ένα ωραίο δίχτυ ασφαλείας.

Ποια συστήματα χρησιμοποιούν τα αυτόματα φρένα;

Η αρχική χρήση των αυτόματων φρένων είναι σε συστήματα πρόληψης και αποφυγής σύγκρουσης . Αυτά τα συστήματα τυπικά μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδηγό για μια επικείμενη σύγκρουση, να σφίξουν τη ζώνη ασφαλείας και να προβούν σε άλλες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός ατυχήματος ή στη μείωση των ζημιών που προκύπτουν κατά τη σύγκρουση.

Εκτός από τα συστήματα προ-συγκρούσεων και αποφυγής συγκρούσεων, πολλά προσαρμοστικά συστήματα ελέγχου κρουαζιερόπλοιων χρησιμοποιούν επίσης αυτόματα φρένα. Αυτά τα συστήματα είναι σε θέση να μετρήσουν την ταχύτητα ενός κορυφαίου οχήματος και να το ταιριάξουν. Μπορούν επίσης να μειώσουν την ταχύτητα κόβοντας το γκάζι, μειώνοντας την ταχύτητα και τελικά ενεργοποιώντας τα φρένα.

Πώς να βρείτε ένα όχημα με αυτόματο φρενάρισμα

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν τουλάχιστον ένα μοντέλο που προσφέρει είτε προσαρμοστικό cruise control είτε σύστημα αποφυγής συγκρούσεων. Ορισμένα από τα πρώτα συστήματα precrash εισήχθησαν από το 2002 έως το 2003 από εταιρείες όπως η Honda και η Mercedes-Benz, έτσι ώστε τα οχήματα που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας να είναι ή να μην διαθέτουν αυτόματο φρενάρισμα.

Το προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού ήταν μακρύτερα, αλλά αυτά τα συστήματα έχουν μόλις πρόσφατα τη δυνατότητα να κάνουν αυτόματη πέδηση. Μία από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που θα κυκλοφορήσει ένα προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου cruise control που μπορεί να φρενάρει σε μια πλήρη στάση είναι η BMW, η οποία εισήγαγε το χαρακτηριστικό αυτό το 2007.

Δεδομένου ότι η αυτόματη πέδηση είναι τόσο αποτελεσματική για τη μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων, το Ινστιτούτο Ασφαλίσεων για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων διατηρεί ένα κατάλογο οχημάτων που διαθέτουν συγκεκριμένες προηγμένες λειτουργίες αποφυγής συγκρούσεων, όπως αυτόματη πέδηση, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε ένα ασφαλέστερο όχημα που συνοδεύει τα ακριβή χαρακτηριστικά ασφαλείας που θέλετε.