Συστήματα αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτων

Τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτων λειτουργούν σύμφωνα με την κατευθυντήρια αρχή ότι ακόμα και αν μια επικείμενη σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, τα σωστά διορθωτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα ενός ατυχήματος. Με τη μείωση της σοβαρότητας ενός ατυχήματος, οι τυχόν ζημιές στην ιδιοκτησία και οι τραυματισμοί ή η απώλεια της ζωής μειώνονται ομοίως. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης χρησιμοποιούν μια ποικιλία αισθητήρων που είναι σε θέση να ανιχνεύουν αναπόφευκτα εμπόδια μπροστά από ένα κινούμενο όχημα. Ανάλογα με το συγκεκριμένο σύστημα, εάν μπορεί τότε να εκδώσει μια προειδοποίηση στον οδηγό ή να λάβει οποιοδήποτε αριθμό άμεσων διορθωτικών ενεργειών.

Γιατί έχουν εφαρμοστεί τα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων αυτοκινήτου;

Κρατικές υπηρεσίες όπως η NHTSA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τρίτες οργανώσεις, εκτελούν τακτικές μελέτες για τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αναμφισβήτητα στοιχεία που υποδεικνύουν τη δυνατότητα μιας νέας τεχνολογίας για τη διάσωση ζωών. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο καθοριστικά. Οι τεχνολογίες αποφυγής συγκρούσεων έχουν αποδώσει ικανοποιητικά σε ελεγχόμενες μελέτες και η έρευνα από το IIHS οδήγησε σε αποφασιστικότητα ότι ορισμένες τεχνολογίες precrash θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση των συγκρούσεων στο πίσω μέρος.

Οι μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα και οι εντολές του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτων εκχωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011. Η απόφαση αυτή θέσπισε μια προθεσμία για το 2013 για όλα τα καινούργια επαγγελματικά οχήματα να διαθέτουν αυτόματα συστήματα πέδησης , έως το 2015 για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα επιβατικά οχήματα. Έχοντας αυτό υπόψη, κάθε σημαντικός ΚΑΕ διαθέτει τις δικές του τεχνολογίες συστήματος αποφυγής συγκρούσεων, οι οποίες είναι διαθέσιμες τόσο στην ΕΕ όσο και σε άλλες αγορές.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης;

Τα περισσότερα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτων βασίζονται σε υπάρχουσες τεχνολογίες. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά απαιτούν αισθητήρες που βλέπουν προς τα εμπρός, συχνά τραβούν δεδομένα από τους ίδιους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται από ένα προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού. Ανάλογα με το συγκεκριμένο σύστημα, αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιούν ραντάρ, λέιζερ ή άλλες τεχνικές για να χαρτογραφήσουν τον φυσικό χώρο μπροστά από ένα όχημα.

Όταν λαμβάνει δεδομένα από τους πρόσθιους αισθητήρες, ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εκτελεί υπολογισμούς για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανά εμπόδια. Εάν η διαφορά ταχύτητας μεταξύ του οχήματος και οποιουδήποτε αντικειμένου μπροστά του είναι πολύ μεγάλη, τότε το σύστημα μπορεί να είναι ικανό να εκτελεί μια χούφτα διαφορετικών εργασιών. Τα απλούστερα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων θα εκδώσουν μια προειδοποίηση σε αυτό το σημείο, η οποία ελπίζουμε ότι θα παράσχει στον οδηγό επαρκή προειδοποίηση για να πέσει στα φρένα ή να απομακρυνθεί από το εμπόδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης μπορεί επίσης να προ-φορτίσει τα φρένα σε συνδυασμό με ένα αυτόματο σύστημα πέδησης ή έκτακτης ανάγκης . Αυτό μπορεί να προσφέρει στον οδηγό μια σημαντική ποσότητα ισχύος πέδησης τη στιγμή που πιέζει το πεντάλ, πράγμα που μπορεί αποτελεσματικά μείωση της σοβαρότητας ενός ατυχήματος.

Ορισμένα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτων είναι επίσης σε θέση να λαμβάνουν άμεσα διορθωτικά μέτρα. Αν ένα από αυτά τα συστήματα καθορίσει ότι μια σύγκρουση είναι επικείμενη, μπορεί πραγματικά να εμπλέξει τα φρένα και όχι απλά να τα φορτίσει. Άλλα συστήματα, όπως το ABS και ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας , μπορούν επίσης να εισχωρήσουν για να κρατήσουν το όχημα ελλιπές, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό να διατηρήσει τον έλεγχο του οχήματος.

Εκτός από την αυτόματη πέδηση, ορισμένα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και πρόρρησης μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν:

Ποιος προσφέρεται Συστήματα Αποφυγής Συγκρούσεων Αυτοκινήτου

Λόγω των επιτακτικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αποφυγής συγκρούσεων αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε μείζων ΚΑΕ έχει το δικό του σύστημα αποφυγής συγκρούσεων. Αυτά τα συστήματα τυπικά δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα μοντέλα και μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν μόνο συστήματα αποφυγής συγκρούσεων όπως αυτόματη πέδηση στα οχήματα ναυαρχίδων ή μοντέλα πολυτελείας.