Χρησιμοποιώντας θερμαντήρα χώρου ως ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτου

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα χώρου ως ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτου: ως αντικατάσταση ενός δυσλειτουργικού συστήματος HVAC ή ως εναλλακτική λύση στο "γκαράζ" του οχήματός σας. Δεδομένου ότι κάθε ένα από αυτά έχει τους δικούς του ελαφρώς διαφορετικούς στόχους, υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε ή χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική θερμάστρα αυτοκινήτου.

Μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να σκεφτείτε προτού αγοράσετε ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτων είναι εάν θα χρησιμοποιήσετε θερμαντήρα 120 V ή 12 V, αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε καθόλου ένα φορητό θερμαντήρα αυτοκινήτων και πόση ισχύς χρειάζεστε για να ζεσταθεί το αυτοκίνητό σας. Οι κύριες παγίδες που μπορεί να συναντήσετε περιλαμβάνουν σημεία συμφόρησης τροφοδοσίας, κινδύνους πυρκαγιάς και απώλεια θερμότητας.

Καλοριφέρ οικιακών χώρων έναντι ηλεκτρικών θερμαντήρων αυτοκινήτου 12 Volt

Οι οικιακοί θερμοσίφωνες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα. Στη Βόρεια Αμερική, αυτό σημαίνει ότι τρέχουν σε 120 V AC. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ηλεκτρικό σύστημα στο αυτοκίνητό σας παρέχει 12 V DC, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με παράγοντες όπως το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και το συνολικό φορτίο στο σύστημα. Για να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα κατοικιών ως ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτου, πρέπει να συνδεθεί σε έναν μετατροπέα , ο οποίος είναι μια συσκευή που μετατρέπει αποτελεσματικά την ισχύ DC από το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος στην ισχύ εναλλασσόμενου ρεύματος που χρειάζεται ο θερμαντήρας.

Ορισμένοι θερμοσίφωνες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως ηλεκτρικοί θερμαντήρες αυτοκινήτων. Αυτές οι μονάδες λειτουργούν με DC αντί για AC, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε μετατροπέα. Ορισμένες θερμαντικές συσκευές αυτοκινήτων 12 V μπορούν να συνδεθούν σε μια υποδοχή αναπτήρα ή μια ειδική πρίζα , αλλά μπορούν να παρέχουν μόνο περιορισμένη ποσότητα θερμότητας. Οι πιο ισχυροί θερμαντήρες αυτοκινήτων 12 V απαιτούν άμεση σύνδεση με την μπαταρία λόγω της ποσότητας έντασης που πρέπει να σχεδιάσουν.

Σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται ένας θερμαντήρας χώρου για να αντικαταστήσει ένα δυσλειτουργικό σύστημα HVAC, είναι συνήθως καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα 12 V. Παρόλο που είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε θερμαντήρα κατοικιών σε ένα αυτοκίνητο, είναι πιο αποδοτικό να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα 12 V παρά να συνδέσετε έναν θερμαντήρα 120 V σε έναν μετατροπέα.

Σε περιπτώσεις όπου ο θερμαντήρας χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για το γκαράζ (δηλαδή για να θερμανθεί το όχημα πριν από ένα δροσερό πρωινό), ένας θερμαντήρας χώρου 120 V είναι μερικές φορές η καλύτερη επιλογή. Η λειτουργία ενός θερμαντήρα 12 V όταν το όχημα είναι απενεργοποιημένο μπορεί να αποστραγγίσει την μπαταρία στο σημείο όπου το όχημα δεν θα ξεκινήσει ενώ ένα οικιακό θερμαντήρα 120 V μπορεί να συνδεθεί σε μια κατάλληλη έξοδο με ένα κατάλληλο καλώδιο επέκτασης σχεδιασμένο για εξωτερική χρήση.

Η ερώτηση καύσης

Ανεξάρτητα από το γιατί χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτων, το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσετε είναι εάν δημιουργείτε ακούσια κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περισσότεροι θερμαντήρες οικιακών χώρων φέρουν προειδοποιήσεις ότι όλα τα εύφλεκτα υλικά πρέπει να διατηρούνται σε ελάχιστη απόσταση από όλες τις πλευρές του θερμαντήρα. Η συγκεκριμένη απόσταση μπορεί να ποικίλει, αλλά είναι συνήθως τουλάχιστον μερικά πόδια, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την εξεύρεση μιας ασφαλούς θέσης για να τοποθετηθεί ένας θερμαντήρας χώρου κατοικίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό. Δεν είναι αδύνατο, αλλά θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική και να αποφεύγετε την τοποθέτηση ενός από αυτούς τους θερμαντήρες κοντά σε καύσιμα αντικείμενα.

Δεδομένου ότι οι θερμαντήρες αυτοκινήτων 12 V είναι ειδικά σχεδιασμένοι για εφαρμογές αυτοκινήτων, είναι συνήθως πιο ασφαλείς για χρήση σε αυτές τις εφαρμογές από τους οικιακούς θερμοσίφωνες. Είναι ακόμα σημαντικό να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική όταν εγκαθιστάτε μία από αυτές τις συσκευές θέρμανσης και η καλωδίωση σε ένα θερμαντήρα 12 V μπορεί επίσης να εισαγάγει πρόσθετους κινδύνους πυρκαγιάς, αν δεν γίνει σωστά.

Κυβικά πλάνα και απώλεια θερμότητας

Όταν επιλέγετε έναν θερμαντήρα χώρου για να χρησιμοποιήσετε ως ηλεκτρικό θερμαντήρα αυτοκινήτου, σκεφτείτε την ποσότητα του αέρα που πρέπει να θερμανθεί επιπλέον της απώλειας θερμότητας. Ενώ ένας θερμαντήρας κατοικιών που έχει σχεδιαστεί για τη θέρμανση μιας αίθουσας 10 'x 10' δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα στη θέρμανση του εσωτερικού όγκου ενός μικρού επιβατικού αυτοκινήτου ή καμπίνας φορτηγών, η απώλεια θερμότητας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.