Πώς να πάρετε το Ubuntu για εκκίνηση πριν τα Windows

Όταν επιλέγετε την επιλογή εγκατάστασης του Ubuntu παράλληλα με τα Windows, το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι ότι κατά την εκκίνηση του υπολογιστή θα εμφανιστεί ένα μενού με επιλογές για εκκίνηση είτε του Ubuntu είτε των Windows.

Μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε για το σχεδιασμό και τα Windows μπότες πρώτα χωρίς καμία επιλογή που εμφανίζεται για την εκκίνηση του Ubuntu.

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξει πώς να διορθώσετε το bootloader στο Ubuntu και αν αυτό αποτύχει, θα σας δείξει πώς να διορθώσετε το πρόβλημα από τις ρυθμίσεις του UEFI του υπολογιστή σε περίπτωση αποτυχίας.

01 από 03

Χρησιμοποιήστε το efibootmgr για να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης στο Ubuntu

Το σύστημα μενού που χρησιμοποιείται για την παροχή επιλογών για εκκίνηση των Windows ή του Ubuntu ονομάζεται GRUB.

Για την εκκίνηση σε λειτουργία EFI, κάθε λειτουργικό σύστημα θα έχει ένα αρχείο EFI .

Εάν το μενού GRUB δεν εμφανίζεται, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή το αρχείο Ubuntu UEFI EFI βρίσκεται πίσω από το Window's στη λίστα προτεραιότητας.

Μπορείτε να το διορθώσετε με εκκίνηση στην έκδοση του Ubuntu και να εκτελέσετε μερικές εντολές.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Εισαγάγετε τη ζωντανή μονάδα Ubuntu USB στον υπολογιστή
  2. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

    sudo apt-get-install efibootmgr
  3. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και πατήστε Y όταν σας ρωτήσω αν θέλετε να συνεχίσετε.
  4. Εμφανίζεται μια λίστα με τις ακόλουθες πληροφορίες:

    BootCurrent: 0001
    Χρονικό όριο: 0
    Bootorder: 0001, 0002, 0003
    Εκκίνηση 0001 Windows
    Εκκίνηση 0002 Ubuntu
    Εκκίνηση 0003 EFI USB Drive

    Αυτός ο κατάλογος είναι ενδεικτικός μόνο του τι μπορείτε να δείτε.

    Το BootCurrent εμφανίζει το στοιχείο που εκκινεί αυτήν τη στιγμή και έτσι θα παρατηρήσετε ότι το BootCurrent στην παραπάνω λίστα ταιριάζει με τα Windows.

    Μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

    sudo efibootmgr - 0002,0001,0003

    Αυτό θα αλλάξει την σειρά εκκίνησης έτσι ώστε το Ubuntu να είναι το πρώτο και στη συνέχεια τα Windows και στη συνέχεια η μονάδα USB.
  5. Βγείτε από το παράθυρο του τερματικού και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας

    (Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τη μονάδα USB)
  6. Θα εμφανιστεί τώρα ένα μενού με την επιλογή εκκίνησης του Ubuntu ή των Windows.

Κάντε κλικ εδώ για έναν πλήρη οδηγό εκκίνησης EFI bootloader

02 του 03

Ο τρόπος αποτυχίας για να διορθώσετε το Bootorder

Εάν η πρώτη επιλογή δεν λειτουργεί, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την οθόνη ρυθμίσεων UEFI για τον υπολογιστή σας για να ρυθμίσετε τη σειρά εκκίνησης.

Οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν ένα κουμπί που μπορείτε να πατήσετε για να εμφανιστεί ένα μενού εκκίνησης. Εδώ είναι τα κλειδιά για ορισμένες δημοφιλείς μάρκες:

Απλά πρέπει να πατήσετε ένα από αυτά τα πλήκτρα για να εμφανιστεί το μενού εκκίνησης. Δυστυχώς, κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικό κλειδί και ο κατασκευαστής δεν τη διατηρεί ούτε καν στάνταρ σε ολόκληρη τη δική του σειρά.

Το μενού που εμφανίζεται πρέπει να εμφανίζει το Ubuntu εάν είναι εγκατεστημένο και μπορείτε να εκκινήσετε χρησιμοποιώντας αυτό το μενού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι μόνιμο και έτσι θα χρειαστεί να πατήσετε ξανά το αντίστοιχο πλήκτρο για να εμφανιστεί το μενού κάθε φορά που εκκινείτε.

Για να κάνετε τη μόνιμη επιλογή, πρέπει να μπείτε στην οθόνη ρυθμίσεων. Και πάλι, κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί το δικό του κλειδί για την πρόσβαση στις ρυθμίσεις.

Ένα μενού θα εμφανιστεί στην κορυφή και θα πρέπει να αναζητήσετε μια καλούμενη ρύθμιση εκκίνησης.

Στο κάτω μέρος της οθόνης θα δείτε την τρέχουσα σειρά εκκίνησης και θα εμφανιστεί κάτι τέτοιο:

Για να εμφανιστεί το Ubuntu πάνω από τα Windows, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της οθόνης για να δείτε ποιο κουμπί πρέπει να πατήσετε για να μετακινήσετε ένα στοιχείο προς τα πάνω ή προς τα κάτω στη λίστα.

Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να πατήσετε το πλήκτρο F5 για να μετακινηθείτε και την επιλογή κάτω και το F6 για να μετακινήσετε μια επιλογή προς τα επάνω.

Όταν τελειώσετε, πατήστε το σχετικό κουμπί για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές. Για παράδειγμα F10.

Σημειώστε ότι αυτά τα κουμπιά διαφέρουν από τον έναν κατασκευαστή στον άλλο.

Εδώ είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της σειράς εκκίνησης .

03 του 03

Το Ubuntu δεν εμφανίζεται ως επιλογή

Εκκίνηση του Ubuntu.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορείτε να δείτε το Ubuntu ούτε στο μενού εκκίνησης ούτε στην οθόνη ρυθμίσεων.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να έχουν εγκατασταθεί τα Windows και το Ubuntu χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους εκκίνησης. Για παράδειγμα, τα Windows εγκαταστάθηκαν χρησιμοποιώντας το EFI και το Ubuntu εγκαταστάθηκε χρησιμοποιώντας τη λειτουργία παλαιού τύπου ή αντίστροφα.

Για να δείτε εάν αυτή είναι η περίπτωση, μεταβείτε στην αντίθετη λειτουργία με αυτήν που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, αν η εκπομπή που εκτελείτε με τη λειτουργία EFI μεταβείτε στη λειτουργία παλαιού τύπου.

Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και επανεκκινήστε τον υπολογιστή. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι το Ubuntu εκκινεί τώρα, αλλά τα Windows δεν το κάνουν.

Αυτό προφανώς δεν είναι ιδανικό και η καλύτερη λύση για αυτό είναι να μεταβείτε σε όποιο τρόπο χρησιμοποιείτε τα Windows και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε ξανά το Ubuntu χρησιμοποιώντας την ίδια λειτουργία.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να συνεχίσετε την εναλλαγή μεταξύ της κληρονομιάς και της λειτουργίας EFI για εκκίνηση των Windows ή του Ubuntu.

Περίληψη

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός έχει λύσει τα προβλήματα που μερικοί από εσάς έχουν με τη διπλή εκκίνηση του Ubuntu και των Windows.