Τρόπος λήψης του Ubuntu για εκκίνηση πριν από τα Windows που χρησιμοποιούν το EFI Boot Manager

Αν έχετε εγκαταστήσει πρόσφατα το Ubuntu μαζί με τα Windows ή οποιαδήποτε άλλη έκδοση του Linux παράλληλα με τα Windows, ίσως έχετε συναντήσει ένα πρόβλημα με το οποίο ο υπολογιστής εξακολουθεί να εκκινεί στα Windows χωρίς την επιλογή για εκκίνηση στο Linux. Αυτή είναι μια κοινή παρενέργεια των υπολογιστών με το EFI Boot Manager .

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο υπολογιστής σας εμφανίζει ένα μενού με επιλογές για εκκίνηση σε Ubuntu ή Windows.

Εκκίνηση σε μια ζωντανή έκδοση του Linux

Για να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό, θα χρειαστεί να εκκινήσετε μια ζωντανή έκδοση του Linux .

  1. Τοποθετήστε το USB ή το DVD που χρησιμοποιήσατε για την εγκατάσταση του Linux στον υπολογιστή σας.
  2. Εκκίνηση στα Windows
  3. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift και επανεκκινήστε το σύστημα (κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift)
  4. Όταν η μπλε οθόνη φαίνεται να κάνει κλικ στην επιλογή για εκκίνηση σε συσκευή USB ή DVD
  5. Το Linux θα πρέπει να φορτωθεί τώρα στην ζωντανή έκδοση του λειτουργικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο που το έκανε όταν το εγκαταστήσατε για πρώτη φορά.

Πώς να εγκαταστήσετε το EFI Boot Manager

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε το EFI Boot Manager που σας επιτρέπει να χειριστείτε τη σειρά εκκίνησης ώστε να μπορέσετε να εκκινήσετε το Linux και τα Windows.

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πιέζοντας ταυτόχρονα CTRL, ALT και T
  2. Εκτελέστε την κατάλληλη εντολή για την εγκατάσταση του διαχειριστή εκκίνησης EFI βάσει της διανομής Linux που χρησιμοποιείτε:
    1. Για το Ubuntu, το Linux Mint, το Debian, το Zorin κλπ χρησιμοποιήστε την εντολή apt-get :
    2. sudo apt-get να εγκαταστήσετε efibootmgr
    3. Για τα Fedora και CentOS χρησιμοποιήστε την εντολή yum :
    4. sudo yum εγκαταστήσετε efibootmgr
    5. Για το openSUSE:
    6. sudo zypper εγκαταστήσετε efibootmgr
    7. Για τους Arch, Manjaro, Antergos κλπ χρησιμοποιήστε την εντολή pacman :
    8. sudo pacman -Sefibootmgr

Πώς να μάθετε την τρέχουσα σειρά εκκίνησης

Για να εντοπίσετε τη σειρά με την οποία θα φορτωθούν τα συστήματα, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo efibootmgr

Το τμήμα sudo της εντολής αυξάνει τα δικαιώματα σας σε εκείνο του χρήστη root που απαιτείται όταν χρησιμοποιείτε το efibootmgr. Πρέπει να είστε ο χρήστης root για να χρησιμοποιήσετε το efibootmgr.

Η παραγωγή θα είναι κάτι σαν αυτό:

Τι μας λέει αυτό;

Η γραμμή BootCurrent δείχνει ποια από τις επιλογές εκκίνησης χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά. Στην περίπτωσή μου, ήταν στην πραγματικότητα το Linux Mint αλλά το Linux Mint είναι παράγωγο του Ubuntu και έτσι 0004 = ubuntu.

Το χρονικό όριο σάς ενημερώνει για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εμφανίζεται το μενού πριν από την επιλογή της πρώτης εκκίνησης και το προεπιλεγμένο επίπεδο είναι 0.

Το BootOrder εμφανίζει τη σειρά με την οποία κάθε επιλογή θα φορτωθεί. Το επόμενο στοιχείο της λίστας θα επιλεγεί μόνο αν δεν φορτώσει το προηγούμενο στοιχείο.

Στο παραπάνω παράδειγμα το σύστημα μου πρόκειται να εκκινήσει πρώτα το 0004 το οποίο είναι το Ubuntu, στη συνέχεια το 0001 το οποίο είναι Windows, 0002 δίκτυα, 0005 σκληρός δίσκος, 0006 CD / DVD drive και τελικά το 2001 που είναι η μονάδα USB.

Εάν η παραγγελία ήταν 2001.0006.0001 τότε το σύστημα θα προσπαθούσε να φορτώσει από μια μονάδα USB και αν δεν υπήρχε κανένα πακέτο θα ξεκινούσε από τη μονάδα DVD και τέλος θα εκκίνησης των Windows.

Πώς να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης EFI

Ο συνηθέστερος λόγος για να χρησιμοποιήσετε το EFI Boot Manager είναι να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης. Αν έχετε εγκαταστήσει το Linux και για κάποιο λόγο τα Windows εκκινεί πρώτα, τότε θα πρέπει να βρείτε την έκδοση του Linux στη λίστα εκκίνησης και να κάνετε εκκίνηση πριν από τα Windows.

Για παράδειγμα, πάρτε αυτή τη λίστα:

Θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε ότι τα Windows μπότες πρώτα επειδή έχει εκχωρηθεί στο 0001 που είναι η πρώτη στη σειρά εκκίνησης.

Το Ubuntu δεν θα φορτωθεί εκτός εάν τα Windows δεν μπορέσουν να εκκινήσουν επειδή είναι εκχωρημένα στο 0004 που έρχεται μετά από 0001 στη λίστα εντολών εκκίνησης.

Είναι καλή ιδέα όχι μόνο να τοποθετήσετε το Linux, τη μονάδα δίσκου USB και τη μονάδα δίσκου DVD πριν από την εκκίνηση των Windows στη σειρά εκκίνησης.

Για να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης έτσι ώστε η μονάδα USB να είναι η πρώτη, τότε η μονάδα DVD, ακολουθούμενη από το ubuntu και τελικά τα Windows θα χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή.

sudo efibootmgr - 2001.0006.0004.0001

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συντομότερη παράσταση ως εξής:

sudo efibootmgr -o 2001,6,4,1

Η λίστα εκκίνησης πρέπει τώρα να φαίνεται ως εξής:

Λάβετε υπόψη ότι αν δεν καταγράψετε όλες τις πιθανές επιλογές, τότε δεν θα εμφανίζονται ως μέρος της εντολής εκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι το 0002 και το 0005 θα αγνοηθούν.

Πώς να αλλάξετε την εντολή εκκίνησης για την επόμενη εκκίνηση μόνο

Αν θέλετε να το κάνετε προσωρινά έτσι ώστε η επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη επιλογή, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo efibootmgr -n 0002


Χρησιμοποιώντας την παραπάνω λίστα αυτό θα σήμαινε την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει η εκκίνηση του υπολογιστή από το δίκτυο.

Εάν αλλάξετε γνώμη και θέλετε να διαγράψετε την επόμενη επιλογή εκκίνησης, εκτελέστε την παρακάτω εντολή για να την ακυρώσετε.

sudo efibootmgr -N

Ρύθμιση χρονικού ορίου

Εάν θέλετε να μπορείτε να επιλέξετε από μια λίστα κάθε φορά που φορτώνεται ο υπολογιστής σας τότε μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό όριο.

Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo efibootmgr -t 10

Η παραπάνω εντολή θα ορίσει ένα χρονικό όριο 10 δευτερολέπτων. Μετά την εξάντληση του χρόνου θα επιλεγεί η προεπιλεγμένη επιλογή εκκίνησης.

Μπορείτε να διαγράψετε το χρονικό όριο χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo efibootmgr -T

Πώς να διαγράψετε ένα στοιχείο μενού εκκίνησης

Αν έχετε κάνει διπλή εκκίνηση του συστήματός σας και θέλετε να επιστρέψετε σε ένα μόνο σύστημα τότε θα χρειαστεί να ρυθμίσετε την σειρά εκκίνησης έτσι ώστε αυτή που διαγράφετε να μην είναι πρώτη στη λίστα και θα θέλετε να αφαιρέσετε το στοιχείο από το εντολή εκκίνησης συνολικά.

Αν έχετε τις παραπάνω επιλογές εκκίνησης και θέλετε να καταργήσετε το Ubuntu τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης ως εξής:

sudo efibootmgr -o 2001,6,1

Στη συνέχεια, θα διαγράψετε την επιλογή εκκίνησης του Ubuntu με την ακόλουθη εντολή:

sudo efibootmgr -b 4-Β

Το πρώτο -b επιλέγει την επιλογή εκκίνησης 0004 και το -B διαγράφει την επιλογή εκκίνησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παρόμοια εντολή για να κάνετε μια επιλογή εκκίνησης ανενεργή ως εξής:

sudo efibootmgr -b 4 -Α

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε εκ νέου την επιλογή εκκίνησης χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή:

sudo efibootmgr -b 4 -α

Περαιτέρω ανάγνωση

Υπάρχουν και άλλες εντολές που θα χρησιμοποιηθούν από τους εγκαταστάτες του OS για να δημιουργήσουν τις επιλογές του μενού εκκίνησης και για τους διαχειριστές συστημάτων να δημιουργήσουν επιλογές εκκίνησης δικτύου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτά διαβάζοντας τις σελίδες εγχειριδίου για το EFI Boot Manager χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

άνθρωπος efibootmgr