Προγραμματίστε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Θα κάνετε το σωστό (νομικό) πράγμα;

Μπορεί να γίνετε εγκληματίες, εν γνώσει και πρόθυμοι. Σε κάποιο σημείο ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε υλικό με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Ίσως ένας πελάτης να σας ζητήσει να κάνετε κάτι που ξέρει ότι είναι λάθος. Ξέρετε πώς θα χειριστείτε αυτή την κατάσταση;

Ο επιτραπέζιος εκδότης ή σχεδιαστής γραφικών έχει πολλές επιλογές όταν αντιμετωπίζει τη δυνατότητα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι προς το συμφέρον σας να εξετάσετε σοβαρά το πώς σχεδιάζετε να χειρίζεστε πελάτες που σας ζητούν να αναπαραγάγετε και να διανείμετε υλικό που είναι γνωστό ότι προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή όπου οι διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι ασαφείς.

Κάποιες επιλογές μπορεί να είναι:

Όταν υπάρχει αμφιβολία, είναι γενικά καλύτερα να σκεφτείτε από την πλευρά της προσοχής. Αν ξέρετε ότι είναι παράνομο, είναι παράνομο. Το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αντιγράφων εμπλέκονται δεν έχει καμία διαφορά.

Το γεγονός ότι όλοι το κάνουν δεν είναι άμυνα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να θέσετε την πολιτική σας σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις άδειες στο συμβόλαιο ελεύθερων επαγγελματιών σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αθέμιτη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Εάν ένας πελάτης σας πει ότι έχει άδεια από τον συγγραφέα να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο του, ενδέχεται να μην είστε υπόλογος σε περίπτωση που μια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων φέρει ο συντάκτης.

Από την άλλη πλευρά, εάν ένας πελάτης σας ζητήσει να ενσωματώσετε ένα γράφημα Charlie Brown ή Bart Simpson σε ένα αεροπλάνο, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι είναι προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα και καταχωρήθηκε και ότι απαιτείται άδεια για τη χρήση αυτής της τέχνης. Μην παίρνετε μόνο το λόγο τους για αυτό, δεν έχει σημασία πόσο ειλικρινής αισθάνεστε ότι ο πελάτης είναι. Ζητήστε ένα αντίγραφο της γραπτής άδειας ή απελευθέρωσης. Πολλοί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία και μορφή που επιτρέπει τη χρήση του υλικού τους και δεν είναι ποτέ απλά μια προφορική συμφωνία.

"Το βρήκα στο Διαδίκτυο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δημόσιο;" "Όχι όχι και όχι, το διαδίκτυο είναι απλώς ένα άλλο μέσο, ​​όπως μια ηλεκτρονική εφημερίδα." Ο εκδότης της εφημερίδας κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων του, τον εκδότη της ιστοσελίδας κατέχει συχνά πνευματικά δικαιώματα στις δικές τους ιστοσελίδες, κάτι που δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και εσείς. Μύθοι σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα

Αυτό το άρθρο (από τον ίδιο συντάκτη) εμφανίστηκε αρχικά στο περιοδικό INK Spot . Αυτή η ηλεκτρονική έκδοση έχει μερικές τροποποιήσεις.

Εκτός αν μεταφέρετε ένα ή περισσότερα από αυτά, έχετε πέντε αποκλειστικά δικαιώματα στη δική σας δουλειά:

Η αναφορά σε "όλα τα δικαιώματα που επιφυλάσσονται" είναι απλώς ένας τρόπος να δηλώσετε ότι εσείς, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, διατηρείτε όλα αυτά τα δικαιώματα, εκτός αν επιτρέπετε συγκεκριμένα σε κάποιον άλλο να το αντιγράψει, να το εμφανίσει κλπ.

Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε αρχικά στο περιοδικό INK Spot .