Τι είναι ένας δρομολογητής και πώς λειτουργεί;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία της κατοικημένης πύλης σας

Ο δρομολογητής, τουλάχιστον η κοινή συσκευή οικιακού δικτύου που συνήθως ονομάζουμε δρομολογητή, είναι το κομμάτι του υλικού δικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του τοπικού οικιακού σας δικτύου - δηλαδή των προσωπικών σας υπολογιστών και άλλων συνδεδεμένων συσκευών - και του Διαδικτύου.

Ο δρομολογητής που χρησιμοποιείται σε οικιακά και μικρά δίκτυα ονομάζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια μια κατοικημένη πύλη, αλλά δεν θα τα δείτε ποτέ να το ονομάζουν.

Τι είναι ένας δρομολογητής;

Ένας δρομολογητής είναι η πρώτη γραμμή ασφαλείας από την εισβολή σε ένα δίκτυο. Η ενεργοποίηση του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στον δρομολογητή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το σύστημα και τις πληροφορίες του υπολογιστή σας ασφαλή από την επίθεση.

Οι δρομολογητές περιέχουν λογισμικό που ονομάζεται υλικολογισμικό το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεται όπως απελευθερώνεται από τον κατασκευαστή του δρομολογητή.

Οι περισσότεροι δρομολογητές συνδέονται με άλλες συσκευές δικτύου μόνο μέσω καλωδίων δικτύου και δεν απαιτούν τα προγράμματα οδήγησης να λειτουργούν στα Windows ή σε άλλα λειτουργικά συστήματα . Ωστόσο, οι δρομολογητές που συνδέονται με έναν υπολογιστή μέσω USB ή FireWire απαιτούν τυπικά τους οδηγούς να λειτουργούν σωστά.

Οι δρομολογητές λειτουργούν συχνά ως διακομιστές DHCP σε μικρά δίκτυα, εκδίδοντας μοναδικές διευθύνσεις IP .

Οι περισσότεροι δρομολογητές κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Linksys , η 3Com , η Belkin, η D-Link , η Motorola, η TRENDnet και η Cisco , αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Δείτε τους καλύτερους ασύρματους δρομολογητές μας για να αγοράσετε τον οδηγό για την επιλογή βοήθειας ανάμεσα στις εκατοντάδες μάρκες και τα μοντέλα εκεί έξω.

Πώς λειτουργούν οι δρομολογητές

Οι δρομολογητές συνδέουν ένα μόντεμ - όπως μια ίνα, καλώδιο ή μόντεμ DSL - σε άλλες συσκευές για να επιτρέψουν την επικοινωνία μεταξύ αυτών των συσκευών και του Internet. Οι περισσότεροι δρομολογητές, ακόμα και ασύρματοι δρομολογητές, διαθέτουν συνήθως αρκετές θύρες δικτύου για να συνδέουν ταυτόχρονα πολλές συσκευές στο Internet.

Συνήθως, ένας δρομολογητής συνδέεται φυσικά μέσω καλωδίου δικτύου με το μόντεμ μέσω της θύρας "Internet" ή "WAN" και στη συνέχεια, φυσικά, πάλι μέσω καλωδίου δικτύου, στην κάρτα διασύνδεσης δικτύου σε οποιεσδήποτε συσκευές ενσύρματου δικτύου που μπορεί να έχετε. Ένας ασύρματος δρομολογητής μπορεί να συνδεθεί μέσω διαφόρων ασύρματων προτύπων σε συσκευές που υποστηρίζουν επίσης το συγκεκριμένο πρότυπο που χρησιμοποιείται.

Η διεύθυνση IP που αντιστοιχεί στη σύνδεση "WAN" ή "Internet" είναι μια δημόσια διεύθυνση IP . Η διεύθυνση IP που αντιστοιχεί στη σύνδεση "LAN" ή στο τοπικό δίκτυο είναι μια ιδιωτική διεύθυνση IP . Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP που αντιστοιχίζονται σε δρομολογητή είναι συνήθως η προεπιλεγμένη πύλη για τις διάφορες συσκευές του δικτύου.

Οι ασύρματες δρομολογητές και οι ενσύρματοι δρομολογητές με πολλαπλές συνδέσεις λειτουργούν επίσης ως απλοί διακόπτες δικτύου που επιτρέπουν στις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αρκετοί υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε δρομολογητή μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μοιράζονται εκτυπωτές και αρχεία μεταξύ τους.

Κοινά πράγματα που μπορείς να κάνεις

Ακολουθούν μερικά κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα δρομολογητή: