Εξασφαλίζοντας τον υπολογιστή σας μετά από ένα σοβαρό περιστατικό ασφαλείας

Ίσως ο υπολογιστής σας να χτυπηθεί ή ίσως κάνατε κλικ σε κάποια άσχημη σύνδεση κακόβουλου λογισμικού κατά λάθος και γλίστρησε πέρα ​​από το ξεπερασμένο κατά του malware. Όποια και αν είναι η περίπτωση, κάτι πολύ κακό συνέβη στον υπολογιστή σας και έχετε έρθει στο μυαλό ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σκουπίσετε και να φορτώσετε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα, όλες τις εφαρμογές σας και τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ενώ κανείς δεν προσβλέπει στην πλήρη έναρξη, έχει κάποια πλεονεκτήματα. Μπορεί να σας δώσει ώθηση ταχύτητας από τότε που θα εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού σας συστήματος. Θα ξεπλύνετε τις κρυφές μνήμες και θα ξεκαθαρίσετε όλους τους τρόπους των προσωρινών αρχείων που μπορεί να επιβραδύνουν το σύστημά σας.

Η εκκίνηση σας δίνει επίσης την ευκαιρία να επαναβεβαιώσετε το σύστημά σας και αυτό είναι το άρθρο αυτό. Θα πάμε σε κάθε μέρος της διαδικασίας σάρωσης και επαναφόρτωσης και θα προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε ότι οπουδήποτε μπορείτε, προσθέτετε μέτρα ασφαλείας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Πριν ξεκινήσεις

Πριν σκουπίσετε και φορτώσετε ξανά τον υπολογιστή σας, πρέπει πρώτα να κάνετε μερικά πράγματα, διαφορετικά ίσως να είστε εκτός προμήθειας για περισσότερο από ό, τι θέλετε. Ας περάσουμε μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε τώρα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα δαπανηρά λάθη αργότερα στη διαδικασία.

Συγκεντρώστε τους δίσκους λογισμικού και τα κλειδιά προϊόντος

Πριν σκουπίσετε το σκληρό σας δίσκο κατά την προετοιμασία για μια πλήρη φόρτωση από το μηδέν, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τους αρχικούς δίσκους του λειτουργικού σας συστήματος που συνοδεύουν τον υπολογιστή σας. Μερικοί υπολογιστές δεν έρχονται με δίσκους αλλά έρχονται με ένα αντίγραφο ασφαλείας που βρίσκεται σε ξεχωριστό διαμέρισμα του σκληρού σας δίσκου. Ελέγξτε την τεκμηρίωση που συνοδεύει τον υπολογιστή σας για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε το μέσο εγκατάστασης ή να δημιουργήσετε μια δισκέτα εγκατάστασης.

Θα χρειαστεί επίσης το κλειδί προϊόντος για το λειτουργικό σας σύστημα. Μερικές φορές αυτό το κλειδί βρίσκεται σε ένα αυτοκόλλητο στην περίπτωση του υπολογιστή σας ή μπορεί να βρίσκεται σε μια κάρτα με την τεκμηρίωση του συστήματός σας.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Τι μπορείτε να προλάβετε να σκουπίσετε το δίσκο σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε τα αρχεία σας

Προφανώς θέλετε να σώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα πριν σκουπίσετε το αυτοκίνητό σας. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων προσωπικών δεδομένων σε αφαιρούμενα μέσα (όπως CD, DVD ή μονάδα Flash). Πριν πάρετε αυτό το μέσο σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι οι ορισμοί του antimalware του υπολογιστή είναι ενημερωμένοι και ότι ολοκληρωμένη σάρωση ολοκληρώθηκε στα μέσα πριν από την αντιγραφή οποιουδήποτε άλλου αρχείου.

Βεβαιωθείτε ότι τα μέσα που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας έχουν στην κατοχή σας τα αρχεία προσωπικών δεδομένων που δεν διαθέτουν κακόβουλο λογισμικό, προτού προχωρήσετε περαιτέρω.

Σκουπίστε με ασφάλεια τον σκληρό σας δίσκο

Αφού επαληθεύσετε το αντίγραφο ασφαλείας και εντοπίσετε όλους τους δίσκους και τις άδειες χρήσης, είναι καιρός να διαγράψετε με ασφάλεια τον σκληρό σας δίσκο. Για κάποιες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία αυτή, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Σκουπίστε ή διαγράψτε το σκληρό σας δίσκο πριν από τη διάθεσή του (αλλά προφανώς παραλείψτε το τμήμα διάθεσης). Επιπλέον, εδώ είναι μια λίστα με πολλά εργαλεία σκουπίστε δίσκο για να κάνετε τη δουλειά.

Εξετάστε τη χρήση ενός σαρωτή κακόβουλου λογισμικού εκτός σύνδεσης για να βεβαιωθείτε ότι η μονάδα δεν είναι κακόβουλη

Εάν είστε σούπερ παρανοϊκοί (όπως και εγώ) και ανησυχείτε ότι ακόμα και αφού έχετε σκουπίσει τη μονάδα σας ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παραμείνει ακόμα στο σκληρό σας δίσκο, μπορείτε πάντα να φορτώσετε έναν σαρωτή κακόβουλου λογισμικού εκτός σύνδεσης για να ελέγξετε για τυχόν κακόβουλο λογισμικό που ενδέχεται να κρύβεται κάπου στη μονάδα σας. Πιθανότατα δεν θα βρείτε τίποτα, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να είστε πολύ προσεκτικοί, οπότε γιατί να μην το δώσετε έναν τελευταίο έλεγχο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού σας συστήματος

Εάν επαναφορτίζετε το λειτουργικό σας σύστημα από δίσκους που συνοδεύουν τον υπολογιστή σας, είναι προφανές ότι θα πάτε πίσω σε προγενέστερο επίπεδο εμπλοκής από αυτό που είναι διαθέσιμο. Αν είναι δυνατόν, κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση της δισκέτας εγκατάστασης από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας ή από τον κατασκευαστή λειτουργικών συστημάτων. Αυτό όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει χρόνο φόρτωσης patches αργότερα, θα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε μια καθαρότερη εγκατάσταση.

Εγκαταστήστε το λειτουργικό σας σύστημα από αξιόπιστα μέσα ή μια αξιόπιστη πηγή

Εάν έχετε χάσει το δίσκο εγκατάστασης, ίσως μπείτε στον πειρασμό να κάνετε λήψη ενός από το Internet ή να αγοράσετε ένα "φτηνό αντίγραφο" κάπου. Αποφύγετε τη λήψη δίσκων λειτουργικού συστήματος από οπουδήποτε εκτός από τον ιστότοπο του OS του Maker. Ορισμένα "φτηνά αντίγραφα" ενδέχεται να είναι πειρατικά και ενδέχεται να προ-μολύνονται από κακόβουλο λογισμικό.

Προσέξτε να αγοράσετε σφραγισμένα αντίγραφα ή να κατεβάσετε απευθείας από τον κατασκευαστή του OS.

Ενεργοποιήστε τις λειτουργίες ασφαλείας κατά την εγκατάσταση

Μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού σας συστήματος, πιθανότατα θα σας ζητηθεί πλήθος ερωτήσεων κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Ο πειρασμός είναι να επιλέξετε όλες τις αθετήσεις, αλλά αυτές μπορεί να μην είναι οι καλύτερες επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Ελέγξτε κάθε μια από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που παρουσιάζετε και σκεφτείτε να επιλέξετε την πιο ασφαλή επιλογή. Ίσως θελήσετε επίσης να επιλέξετε την κρυπτογράφηση ολόκληρου του δίσκου εάν είναι διαθέσιμη ως επιλογή κατά την εγκατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κρυπτογράφησης της μονάδας δίσκου και για ποιο λόγο ίσως θέλετε, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Πώς να κρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας και γιατί πρέπει

Εγκαταστήστε όλες τις ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας OS

Μόλις φορτωθεί το λειτουργικό σας σύστημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι κατεβάζετε την πιο πρόσφατη έκδοση του. Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ένα εργαλείο αυτόματης ενημέρωσης που θα μεταβεί στον ιστότοπο του κατασκευαστή του λειτουργικού συστήματος και θα μεταφορτώσει τα πιο πρόσφατα ενημερωμένα ενημερώσεις κώδικα, προγράμματα οδήγησης και ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες για να ολοκληρωθεί και ίσως χρειαστεί να εκτελεστεί αρκετές φορές, καθώς μερικές ενημερώσεις κώδικα εξαρτώνται από άλλα patches και δεν μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς την παρουσία πιο πρόσφατων αρχείων. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου η λειτουργία ενημέρωσης του λειτουργικού σας συστήματος αναφέρει ότι είναι εντελώς ενημερωμένη και ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα μπαλώματα, προγράμματα οδήγησης ή άλλες ενημερώσεις.

Εγκαταστήστε ένα πρωτεύον λογισμικό αντιμετώπισης ιών / αντιμονομάτων

Αφού αποκτήσετε το λειτουργικό σύστημα που έχετε φορτώσει και τροποποιήσει, η επόμενη εγκατάσταση θα πρέπει να είναι μια λύση αντιμετώπισης ιών / antimalware. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα αξιόπιστο που έχει εξεταστεί καλά από μεγάλους ιστοτόπους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επιλογή ενός σαρωτή που δεν έχετε ακούσει ποτέ ή που βρίσκετε από έναν σύνδεσμο σε ένα αναδυόμενο παράθυρο είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να είναι ψεύτικο antivirus ή Scareware , ή ακόμα χειρότερα, θα μπορούσε να είναι το ίδιο το κακόβουλο λογισμικό.

Μόλις τοποθετήσετε το πρωτεύον λογισμικό προστασίας από ιούς / λογισμικό αντιμετώπισης ιών, φροντίστε να το θέσετε εκτός λειτουργίας και να ενημερωθείτε και να ενεργοποιήσετε την ενεργή προστασία σε πραγματικό χρόνο (αν είναι διαθέσιμη).

Εγκαταστήστε έναν σαρωτή κακόβουλης λειτουργίας δεύτερης γνώμης

Ακριβώς επειδή έχετε εγκατεστημένο και ενημερωμένο το λογισμικό αντιμολικής προστασίας δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς από όλα τα κακόβουλα προγράμματα. Μερικές φορές, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί και θα αποφύγει τον πρωτογενή ανιχνευτή ανίχνευσης σκουπιδιών σας και θα κάνει το δρόμο του στο σύστημά σας χωρίς να γνωρίζετε εσείς ή το antimalware σας.

Για το λόγο αυτό, ίσως θελήσετε να εξετάσετε την εγκατάσταση αυτού που είναι γνωστό ως Secondware Scanner Malware. Αυτοί οι σαρωτές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην παρεμβάλλονται στον πρωτογενή σαρωτή σας και είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργήσουν ως δεύτερη γραμμή άμυνας, έτσι ώστε αν κάτι γλιστρά πέρα ​​από τον πρωτογενή σαρωτή σας, ο δεύτερος ανιχνευτής γνωμοδότησης θα το πιάσει.

Κάποιοι γνωστοί σαρωτές δεύτερης άποψης περιλαμβάνουν. SurfRight's HitmanPro και Malwarebytes Anti-malware. Για πρόσθετους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν δεύτερο τύπο σαρωτή κακόβουλου λογισμικού, ανατρέξτε στο άρθρο μας: Γιατί χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη σαρωτή κακόβουλου λογισμικού

Εγκαταστήστε τις τρέχουσες εκδόσεις όλων των εφαρμογών σας και των ενημερωμένων εκδόσεων ασφαλείας τους

Μόλις φτάσετε στην κατάστασή σας από την antivirus / antimalware, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την επανεγκατάσταση όλων των εφαρμογών σας. Και πάλι, όπως και με το λειτουργικό σύστημα, θα θέλετε να φορτώσετε την πιο πρόσφατη δυνατή έκδοση όλων των εφαρμογών και προσθηκών σας. Εάν μια εφαρμογή έχει τη δική της δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, φροντίστε να την ενεργοποιήσετε επίσης.

Βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα περιήγησής σας στο Internet είναι επίσης ενημερωμένα και ασφαλή και ότι οι λειτουργίες ασφαλείας τους είναι ενεργοποιημένες και λειτουργούν σωστά (αναδυόμενα παράθυρα, χαρακτηριστικά απορρήτου κ.λπ.).

Σαρώστε τα δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας πριν τα τοποθετήσετε στο σύστημά σας

Προτού φορτώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τα αφαιρούμενα μέσα στα οποία μεταφέρατε, σαρώστε τα για κακόβουλα προγράμματα πριν τα αντιγράψετε ξανά στον πρόσφατα φορτισμένο υπολογιστή σας. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το antimalware σας έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία "ενεργού" σάρωσης σε πραγματικό χρόνο για αυτή τη διαδικασία και να ορίσετε μια "πλήρη" ή "βαθιά" σάρωση των αφαιρούμενων μέσων.

Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης OS και εφαρμογής

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα θα σας επιτρέψουν να ορίσετε χρόνο για να εκτελέσετε τη διαδικασία ενημέρωσης, σκεφτείτε να ρυθμίσετε αυτό σε μια στιγμή που δεν χρησιμοποιείτε ενεργά τον υπολογιστή σας, αλλιώς μπορεί να απογοητευτείτε και να την απενεργοποιήσετε αν σας συμβεί να διακόψετε και στη συνέχεια το σύστημά σας δεν θα λάβετε τις ενημερώσεις κώδικα και τις ενημερώσεις ασφαλείας που χρειάζεστε στο μέλλον.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του συστήματός σας και δημιουργία προγράμματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Μόλις έχετε τα πάντα όλα τέλεια και με τον τρόπο που σας αρέσει, θα πρέπει να εκτελέσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας. Το λειτουργικό σας σύστημα μπορεί να έχει ενσωματωμένο εργαλείο για να το επιτύχει ή μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που βασίζεται σε σύννεφο καθώς και ένα τοπικό λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με τα "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας" και "Μην" για μερικές συμβουλές σχετικά με αυτή τη διαδικασία.

Μην το ορίσετε και ξεχάστε το & # 34;

Ακριβώς επειδή έχετε ρυθμίσει τις λειτουργίες αυτόματης ενημέρωσης σε "ON", δεν σημαίνει ότι θα λειτουργούν πάντα όπως θα έπρεπε. Πρέπει να ελέγχετε περιοδικά για να διαπιστώσετε εάν η διαδικασία ενημέρωσης λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και να βεβαιωθείτε ότι έχουν φορτωθεί όλα τα τρέχοντα προγράμματα οδήγησης, ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις. Επίσης, ελέγξτε τους σαρωτές antimalware για να βεβαιωθείτε ότι έχουν και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις διαθέσιμες επίσης.