Αποκτήστε έναν κωδικό πρόσβασης λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την πρόσβαση MacOS Keychain

Αν δεν είστε εντελώς εκτός δικτύου (στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα δεν θα το διαβάσετε), γνωρίζετε ότι οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα πανταχού παρόν μέρος της σύγχρονης ζωής. Τους χρησιμοποιούμε για μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες και υπηρεσίες σε ηλεκτρονικές συσκευές και σε απευθείας σύνδεση. Μεταξύ των πιο σημαντικών και συχνά προσπελάσιμων υπηρεσιών με βάση τον κωδικό πρόσβασης είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πολλές υπηρεσίες, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως όνομα χρήστη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια του κωδικού πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, αυτός ο κωδικός πρόσβασης είναι εύκολα ανακτήσιμος.

Εάν βρίσκεστε σε μια συσκευή Mac, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να χρησιμοποιήσετε την τυπικά δυσκίνητη, ενοχλητική διαδικασία του "χαμένου κωδικού πρόσβασης" της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο κωδικός πρόσβασής σας είναι πιθανότατα αποθηκευμένος σε αυτό που η Apple καλεί ένα keychain, ως μέρος της ενσωματωμένης λειτουργίας αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης της macOS.

Τι είναι το Keychain;

Παρά το μάλλον δυσάρεστο όνομα, τα μπρελόκ έχουν έναν απλό σκοπό: Περιέχουν πληροφορίες σύνδεσης, όπως ονόματα λογαριασμών και κωδικούς πρόσβασης (σε κρυπτογραφημένη μορφή ασφαλείας) για εφαρμογές στη συσκευή σας, ιστότοπους, υπηρεσίες και άλλα εικονικά μέρη που επισκέπτεστε στον υπολογιστή σας.

Όταν ρυθμίζετε το Apple Mail ή άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνήθως ζητάτε να εξουσιοδοτείτε το πρόγραμμα να αποθηκεύσει το όνομα σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής σας. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται με ασφάλεια σε μια αλυσίδα κλειδιού στη συσκευή σας Apple, καθώς και στο iCloud αν το έχετε ενεργοποιήσει. Έτσι, εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - και εάν ακολουθήσατε οδηγίες για τη δημιουργία ασφαλών κωδικών πρόσβασης, οι πιθανότητες είναι να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει στη συσκευή σας ή στο σύννεφο και μπορείτε να την ανακτήσετε εύκολα.

Πώς να βρείτε το Email Keychain σας

Στο macOS (παλαιότερα γνωστό ως Mac OS X, λειτουργικό σύστημα της Apple), μπορείτε να βρείτε keychains - και ως εκ τούτου, τον ξεχασμένο κωδικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας - χρησιμοποιώντας Access Keychain. Θα το βρείτε στο φάκελο Εφαρμογές> Βοηθητικά προγράμματα> Πρόσβαση σε μπρελόκ . Η εφαρμογή θα σας ζητήσει να πληκτρολογήσετε τα διαπιστευτήρια του χρήστη macOS. στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Να επιτρέπεται (Σημειώστε ότι κάθε λογαριασμός χρήστη σε Mac έχει χωριστή σύνδεση.)

Το Keychain Access συγχρονίζει επίσης με το iCloud, ώστε να μπορείτε να το ανοίξετε και σε συσκευές iOS, όπως iPads, iPhones και iPod, πατώντας Ρυθμίσεις> [όνομα]> iCloud> Keychain . (Για iOS 10.2 ή παλαιότερη, επιλέξτε Ρυθμίσεις> iCloud> Keychain .)

Από εκεί, μπορείτε να βρείτε τον κωδικό σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διάφορους τρόπους:

  1. Κάντε πιο εύκολη την εύρεση, ταξινομώντας τα μπρελόκ σας με όνομα ή είδος , πατώντας στην κατάλληλη κεφαλίδα στήλης.
  2. Πληκτρολογήστε το όνομα του παροχέα σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια θυμάστε σχετικά με το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όνομα χρήστη, όνομα διακομιστή κ.λπ.) στο πλαίσιο Αναζήτηση στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.
  3. Επιλέξτε Κατηγορίες> Κωδικοί πρόσβασης και μετακινηθείτε μέχρι να βρείτε τις πληροφορίες του λογαριασμού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μόλις βρείτε τον σχετικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάντε διπλό κλικ σε αυτό. Από προεπιλογή, ο κωδικός πρόσβασης δεν θα είναι ορατός. Απλά επιλέξτε το πλαίσιο Εμφάνιση κωδικού πρόσβασης για να το δείτε. (Σκεφτείτε το να το αναιρέσετε όταν έχετε δει τον κωδικό πρόσβασης για να το διατηρήσετε ασφαλές.)

Εναλλακτικές μέθοδοι

Αν έχετε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω προγράμματος περιήγησης, το πρόγραμμα περιήγησής σας πιθανόν "ζήτησε" να αποθηκεύσει τα στοιχεία σύνδεσής σας την πρώτη φορά που επισκεφθήκατε τον ιστότοπο της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υποθέτοντας ότι επιτρέπετε αυτό, μπορείτε επίσης να βρείτε τον κωδικό σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Ρύθμιση πρόσβασης iCloud Keychain

Όπως προαναφέρθηκε, το iCloud σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε Access Keychain σε πολλές συσκευές Apple. Αυτό όμως δεν είναι μια αυτόματα ενεργοποιημένη λειτουργία. πρέπει να το ενεργοποιήσετε, αλλά είναι μια εύκολη διαδικασία.

Για να ρυθμίσετε την πρόσβαση στο iCloud Keychain:

  1. Κάντε κλικ στο μενού Apple. Θα το βρείτε στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης σας.
  2. Επιλέξτε Προτιμήσεις συστήματος .
  3. Κάντε κλικ στο iCloud .
  4. Κάντε κλικ στο πλαίσιο δίπλα στο Keychain .

Τώρα, θα μπορείτε να δείτε όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις συσκευές της Apple σας - συμπεριλαμβανομένου του ενοχλητικού αυτού που ξεχάσατε για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.