Γιατί χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη σαρωτή κακόβουλου λογισμικού

Το λογισμικό προστασίας από ιούς σας έχασε κάτι. Ήρθε η ώρα για μια δεύτερη γνώμη.

Έχετε το πιο πρόσφατο, πιο ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς. Έχετε εκτελέσει πλήρη σάρωση του συστήματος και όλα εμφανίζονται "πράσινα" χωρίς προβλήματα. Όλα φαίνεται να λειτουργούν ομαλά, εκτός από το ότι το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας συνεχίζει να σας ανακατευθύνει σε ιστότοπους καζίνο ανεξάρτητα από το τι πληκτρολογείτε στο Google. Ποιο είναι το καλό;

Ακούγεται σαν να χρειαστείτε ένα δεύτερο scanner malware για να ρίξετε μια ματιά στο σύστημά σας για να δείτε εάν ο κύριος ανιχνευτής προστασίας από ιούς ή ο ανιχνευτής κακόβουλου λογισμικού μπορεί να έχει αφήσει κάτι να μην εισχωρήσει στο σύστημά σας ανιχνευμένο.

Ένας δεύτερος σαρωτής γνώμης είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ένα δευτερεύον πρόγραμμα ανίχνευσης και αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού που λειτουργεί ως δεύτερη γραμμή υπεράσπισης για τον υπολογιστή σας, εάν ο πρωτογενής σαρωτής σας δεν καταφέρει να ανιχνεύσει μια ενεργή λοίμωξη malware

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας μόνο σαρωτής που έχει τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών / κακόβουλου λογισμικού θα προστατεύσει το σύστημά του από βλάβη, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Οι προγραμματιστές ιών και κακόβουλου λογισμικού κωδικοποιούν σκόπιμα το κακόβουλο λογισμικό τους για να αποφύγουν την ανίχνευση από πολλούς από τους σημαντικότερους σαρωτές ιού / κακόβουλου λογισμικού στην αγορά. Οι κακοί χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση, τις τεχνικές μυστικότητας και όλες τις μορφές μαύρης τέχνης που κωδικοποιούν για να κρύψουν τα ωφέλιμα φορτία τους, τα οποία συνήθως είναι πακέτα λογισμικού κακόβουλου λογισμικού σχεδιασμένα να υποδουλώσουν τον υπολογιστή σας ενώ παράλληλα κάνουν τους προγραμματιστές και τους κακόβουλους συνεργάτες τους χρήματα.

Γιατί ένας δεύτερος ανιχνευτής γνώμης βρίσκει πράγματα που ο κύριος σαρωτής σας δεν κάνει;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού . Οι διαφορετικοί σαρωτές κακόβουλου λογισμικού ενδέχεται να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους σάρωσης. Κάποιος μπορεί να ειδικεύεται στην ανίχνευση ριζικού κώδικα ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ψάχνει για συγκεκριμένες υπογραφές ιών .

Είμαι προσωπικά μάρτυρας μιας προσβολής ενός rootkit που κατόρθωσε να αποφύγει την ανίχνευση από τέσσερις από τους κορυφαίους σαρωτές antivirus / anti-malware στην αγορά σήμερα. Τα rootkits είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να εγκατασταθούν σε firmware ή οδηγούς χαμηλού επιπέδου που κάποια εργαλεία σάρωσης δεν μπορούν να επιθεωρήσουν καθόλου.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες των δεύτερων σαρωτών γνώμης διαθέσιμες σήμερα, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγετε ένα, επειδή ορισμένοι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού θα παράγουν πλαστά προϊόντα κατά των ιών ή το Scareware που θα εισαγάγει πραγματικά κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας αντί να το αφαιρέσει. Πολλοί από αυτούς έχουν πολύ έξυπνα ηχητικά ονόματα και μπορεί να έχουν πολύ πειστικές ιστοσελίδες που φαίνεται να είναι νόμιμες. Θα πρέπει να Google οποιοδήποτε σαρωτή που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμη και όχι απάτη.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικούς από τους πιο αξιόπιστους, νόμιμους και αποτελεσματικούς σαρωτές δεύτερης άποψης στην αγορά:

Malwarebytes (Windows) - Ένα από τα πιο ευρέως συνιστώμενα σαρωτές δεύτερης άποψης στην αγορά. Ενημερώνεται πολύ συχνά και έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολλές μορφές κακόβουλου λογισμικού που χάνονται οι παραδοσιακοί ανιχνευτές ιών . Υπάρχει μια ελεύθερη έκδοση διαθέσιμη καθώς και μια πληρωμένη έκδοση που προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο.

HitMan Pro (Windows) - Το HitMan Pro υιοθετεί μια μοναδική προσέγγιση που βασίζεται στον σύννεφο για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού . Μπορεί να σαρώσει έναν υπολογιστή για πολλές μορφές κακόβουλου λογισμικού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Διαθέτει επίσης δωρεάν έκδοση.

Kaspersky TDS Killer Anti-rootkit βοηθητικό πρόγραμμα (Windows) - Το TDS Killer σαρωτής είναι ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία της έσχατης λύσης. Αν νομίζετε ότι έχετε ένα rootkit στο σύστημά σας που έχει χαθεί από όλα τα άλλα εργαλεία, ο TDS Killer είναι συχνά η τελευταία και καλύτερη σας ελπίδα για την εξάλειψη του rootkit. Είναι ένα δωρεάν εργαλείο που επικεντρώνεται στην ποικιλία TDL των root kits που είναι πολύ εξελιγμένα και εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν.

Ακόμα κι αν ο δεύτερος ανιχνευτής γνώμης που εγκαταστήσατε αποτυγχάνει να ανακαλύψει το κακόβουλο λογισμικό που είστε σίγουροι εξακολουθεί να κρύβεται στο σύστημά σας, δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Υπάρχει ένας εξαιρετικός δικτυακός τόπος που ονομάζεται Bleeping Computer που διαθέτει έμπειρο προσωπικό εθελοντών εμπειρογνωμόνων που θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία εύρεσης και απαλλαγής του υπολογιστή σας από σχεδόν οποιαδήποτε μορφή κακόβουλου λογισμικού που υπάρχει σήμερα. Έχουν μια διαγνωστική διαδικασία που απαιτεί κάποια προσπάθεια εκ μέρους σας, αλλά είναι εκεί για να σας βοηθήσουν σε κάθε βήμα του τρόπου.