Οι αλλαγές στο Skype από το μοντέλο P2P σε μοντέλο πελάτη-διακομιστή

Πώς το Skype θα μεταφέρει τη φωνή σας και τα δεδομένα σας μέσω του Διαδικτύου

Το Skype δεν απαιτεί να γνωρίζετε τι υπάρχει μέσα στο κουτί ή πώς λειτουργεί ο μηχανισμός επικοινωνίας τεχνικά. Απλώς δίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ένα ωραίο περιβάλλον για να επικοινωνούν αρκετά αποτελεσματικά και δωρεάν. Αλλά περίεργα μυαλά όπως η δική μου, και πιθανότατα η δική σας (από τότε που διαβάζετε αυτό), δεν θέλουν να παραμείνουν εντελώς ανίδεοι για τα άχρηστα πράγματα μέσα. Τέλος, δεν είναι τόσο techie εάν έχετε κάποια βασική γνώση δικτύου. Ας δούμε πώς ταξιδεύει η φωνή σας όταν μιλάτε στο Skype και τι αλλάζει τώρα.

Skype και P2P

Το P2P σημαίνει peer-to-peer και αποτελεί μέσο μεταφοράς δεδομένων μέσω του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές και τις συσκευές των χρηστών του Skype (τεχνικά αναφερόμενοι ως κόμβοι) ως πόροι για προσωρινή αποθήκευση και προώθηση δεδομένων σε άλλους χρήστες. Το Skype ξεκίνησε με βάση το δικό του αποκεντρωμένο πρωτόκολλο P2P, το οποίο αξιοποιεί τη συσκευή κάθε χρήστη ως πόρο για μεταφορά δεδομένων στο δίκτυο.

Το Skype αναγνώρισε ορισμένους κόμβους ως «υπερκείμενα» που θα χρησίμευαν για την ευρετηρίαση και ως κόμβους μετάφρασης διεύθυνσης δικτύου (NAT). Αυτοί οι κόμβοι επιλέγονται μεταξύ των διαφορετικών χρηστών, φυσικά χωρίς να γνωρίζουν, με έναν αλγόριθμο που έκανε την επιλογή βάσει του χρόνου λειτουργίας τους, δεν περιορίζονται από τα λειτουργικά συστήματα ή τα τείχη προστασίας τους και από την ενημέρωση του πρωτοκόλλου P2P.

Γιατί P2P;

Το P2P προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για VoIP . Επιτρέπει στην υπηρεσία να αξιοποιήσει την ισχύ πίσω από τους ήδη υπάρχοντες πόρους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο. Αυτό εξοικονομεί το Skype από την ανάγκη να δημιουργήσει και να διατηρεί κεντρικούς διακομιστές για τον έλεγχο και τη διαβίβαση δεδομένων φωνής και βίντεο μέσω του Διαδικτύου. Ο χρόνος που απαιτείται για τους κόμβους και τους διακομιστές αναζήτησης και εντοπισμού είναι επίσης σημαντικά μειωμένος μέσω του P2P. Επομένως, η βάση των χρηστών βρίσκεται σε έναν διεθνή αποκεντρωμένο κατάλογο. Κάθε νέος χρήστης που συνδέεται με το δίκτυο αντιπροσωπεύει έναν κόμβο με τα φορτία του χυμού όπως το εύρος ζώνης και την υποδομή υλικού, και ενδεχομένως ένα υπερκείμενο.

Γιατί το Skype αλλάζει σε μοντέλο Client-Server και Cloud

Το μοντέλο πελάτη-διακομιστή είναι απλός - κάθε χρήστης είναι πελάτης που συνδέεται με διακομιστή ελεγχόμενο από το Skype για να ζητήσει την υπηρεσία. Οι πελάτες συνδέονται με εξυπηρετητές όπως αυτό με τρόπο έναν προς πολλούς. Και πολλοί εδώ σημαίνουν ένα πραγματικό τεράστιο ποσό.

Αυτοί οι διακομιστές ανήκουν στο Skype, που αποκαλούν «αποκλειστικά υπερκείμενα», τα οποία ελέγχουν και των οποίων οι παράμετροι μπορούν να χειριστούν, όπως ο όγκος των συνδεδεμένων πελατών, η προστασία των δεδομένων κ.ο.κ. Πίσω το 2012, το Skype είχε ήδη δέκα χιλιάδες αφιερωμένους υπερκείμενοι που φιλοξενούνται από την εταιρεία και δεν ήταν ήδη δυνατό να προωθηθεί ή να επιλεγεί η συσκευή του χρήστη ως αποκεντρωμένη υπερκείμενο.

Τι ήταν λάθος με το P2P; Με τον αυξανόμενο αριθμό συνδεδεμένων χρηστών σε κάθε χρονική στιγμή, με τα κοντινά, τα 50 εκατομμύρια, η αποτελεσματικότητα του P2P αμφισβητήθηκε, ιδίως μετά από δύο σοβαρές διακοπές που προκλήθηκαν από την ανικανότητά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο μεγάλος όγκος κόμβων χρήστη που ζήτησαν την υπηρεσία απαιτούσε όλο και πιο περίπλοκους αλγορίθμους.

Το Skype είδε μια δραστική αύξηση στον αριθμό των χρηστών από διαφορετικές πλατφόρμες, όπως οι iOS, Android και BlackBerry. Τώρα, αυτή η ποικιλομορφία σε πλατφόρμες και υλοποιήσεις αλγορίθμων κατέστησε το P2P πιο δύσκολο να αυξήσει την πιθανότητα αποτυχιών.

Ένας άλλος λόγος που προωθήθηκε από το Skype για απομάκρυνση από το P2P είναι η απόδοση της μπαταρίας σε κινητές συσκευές. Αυτά τα πρόσφατα χρόνια έχουν δει μια αύξηση του αριθμού των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που βασίζονται στις μπαταρίες τους για επικοινωνία. Με το P2P, αυτές οι κινητές συσκευές θα έπρεπε πολύ συχνά να βρίσκονται σε επικοινωνιακή δραστηριότητα πεινασμένη με ενέργεια, καθώς όλοι θα λειτουργούσαν ως ενεργοί κόμβοι. Αυτό θα απαιτούσε επίσης από αυτούς να χρησιμοποιούν περισσότερα από τα δεδομένα τους 3G ή 4G , καταναλώνοντας έτσι όχι μόνο χυμούς της μπαταρίας αλλά και συχνά ακριβά δεδομένα. Οι χρήστες του κινητού Skype, ειδικά εκείνοι που έχουν πολλές επαφές και πολλές συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων, θα βλέπουν τις συσκευές τους να ζεσταίνουν τα χέρια τους και να εκκενώσουν γρήγορα την μπαταρία τους. Το μοντέλο πελάτη-διακομιστή και το cloud-computing αναμένεται να το λύσει αυτό.

Ωστόσο, μετά από τα προβλήματα και τις ανακρίσεις που προέκυψαν από τις αποκαλύψεις του NSA σχετικά με την υποκλοπή των επικοινωνιών Skype, πολλοί χρήστες και αναλυτές έθεσαν τα φρύδια τους σχετικά με την αλλαγή από το P2P σε ελεγχόμενο από το Skype πρόγραμμα-πελάτη-διακομιστή. Μπορεί η αλλαγή να έχει και άλλα κίνητρα; Τα δεδομένα των χρηστών του Skype είναι πιο ασφαλή τώρα ή και λιγότερο; Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.