Πώς να αποτρέψετε το Spyware να μολύνει τον υπολογιστή σας

Το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σας και να επαναρυθμίσει τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης στο Internet αλλάζοντας την αρχική σας σελίδα και τροποποιώντας τα αποτελέσματα αναζήτησης. Ακόμα και αν τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις σας στο αρχικό τους τρόπο ρύθμισης, το spyware θα επαναφέρει κακόβουλα τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Επιπλέον, ενδέχεται να λάβετε ανεπιθύμητα αναδυόμενα διαφημιστικά μηνύματα που δεν σχετίζονται με τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και ενδέχεται να εμφανίζονται ακόμη και όταν δεν πλοηγείτε στο Web. Το Spyware μπορεί επίσης να εγκαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης στον υπολογιστή σας και να καταγράψει τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης σε συγκεκριμένους ιστότοπους, όπως τον ιστότοπο της τράπεζάς σας, καταγράφοντας τις πληκτρολογήσεις σας κάθε φορά που επιχειρείτε να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας.

Λόγω της σοβαρότητας του spyware και της βλάβης που μπορεί να κάνει στο σύστημά σας και στις προσωπικές σας πληροφορίες, συνιστάται ιδιαίτερα να λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να αποφύγετε την προσπέραση του spyware από το σύστημά σας:

Λήψη και εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από λογισμικό υποκλοπής spyware

Ίσως το πιο κρίσιμο βήμα για την αποτροπή της μόλυνσης του συστήματός σας από το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι να εγκαταστήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα που μπορεί να αποτρέψει τις απειλές από κακόβουλο λογισμικό από την εγκατάσταση στον υπολογιστή σας. Οι περισσότερες εφαρμογές προστασίας από ιούς είναι αποτελεσματικές στον εντοπισμό διαφορετικών τύπων κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού υποκλοπής spyware, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις παραλλαγές spyware. Εκτός από το να έχετε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς , πρέπει να επενδύσετε σε μια λύση κατά του spyware ή να λάβετε ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα για να σας βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των απειλών κατά του spyware.

Μόλις εγκαταστήσετε το λογισμικό anti-spyware στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να διατηρήσετε την εφαρμογή anti-spyware ενημερωμένη για να συμβαδίσει με τις τελευταίες μορφές λογισμικού υποκλοπής spyware. Διαμορφώστε το λογισμικό anti-spyware για να ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις. Εάν το λογισμικό προστασίας από spyware δεν περιέχει τα πιο πρόσφατα αρχεία ενημέρωσης, θα καταστεί άχρηστο από τις πιο πρόσφατες απειλές λογισμικού υποκλοπής spyware.

Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε πλοήγηση στο Web

Η καλύτερη άμυνα κατά του spyware δεν είναι να το κατεβάσετε στην πρώτη θέση. Το Spyware εγκαθίσταται συχνά στον υπολογιστή σας όταν επισκέπτεστε έναν μολυσμένο ή κακόβουλο ιστότοπο. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε προσεκτικοί με συνδέσμους σε ιστότοπους από άγνωστες πηγές. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε λήψη προγραμμάτων μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους. Αν δεν είστε σίγουροι για ένα πρόγραμμα που σκέφτεστε να κάνετε λήψη, πραγματοποιήστε περαιτέρω έρευνα αναλύοντας κριτικές σχετικά με το προϊόν. Κατά τη λήψη ενός συγκεκριμένου προγράμματος, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε λήψη πειρατικού λογισμικού. Το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να διανεμηθεί από εκμεταλλεύσεις που προωθούν την πειρατεία λογισμικού.

Αναζητήστε Pop-Ups

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σας προσελκύσει στην εγκατάσταση λογισμικού υποκλοπής spyware στον υπολογιστή σας, προτρέποντάς σας με ένα αναδυόμενο παράθυρο. Αν δείτε ανεπιθύμητη ή τυχαία αναδυόμενη ειδοποίηση, μην κάνετε κλικ στο "Agree" ή στο "OK" για να κλείσετε το αναδυόμενο παράθυρο. Αυτό θα εγκαταστήσει στην πραγματικότητα το κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Αντ 'αυτού, πατήστε Alt + F4 ή κάντε κλικ στο κόκκινο "X" στη γωνία της αναδυόμενης ειδοποίησης για να κλείσετε το παράθυρο.

Κρατήστε το τρέχον με τις ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος

Σημαντικές ενημερώσεις συστήματος παρέχουν σημαντικά οφέλη, όπως βελτιωμένη ασφάλεια. Όπως και με οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό αντιμετώπισης λογισμικού υποκλοπής spyware, η μη τήρηση των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος θα κάνει τον υπολογιστή σας ευάλωτο στις πιο πρόσφατες απειλές κακόβουλου λογισμικού. Για να αποτρέψετε τις απειλές κατά του spyware, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα Αυτόματων ενημερώσεων (Automatic Updates ) στα Windows και ότι ο υπολογιστής σας πραγματοποιεί αυτόματες λήψεις ενημερώσεων ασφαλείας της Microsoft.

Εφαρμογή ενημερωμένων εκδόσεων στο λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα patches σε όλες τις εφαρμογές λογισμικού, όπως το λογισμικό Microsoft Office, τα προϊόντα της Adobe και η Java. Αυτοί οι πωλητές απελευθερώνουν συχνά ενημερώσεις κώδικα λογισμικού για τα προϊόντα τους για να διορθώσουν τις ευπάθειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου ως μέσο για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού, όπως το spyware.

Κρατήστε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης

Τα ενημερωμένα προγράμματα περιήγησης ιστού ενδέχεται να αποτρέψουν την εκμετάλλευση κάνοντας αρκετά αμυντικά βήματα κατά του λογισμικού υποκλοπής spyware. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ιστού θα σας προειδοποιήσουν για εκτελέσιμα προγράμματα και θα σας προτείνουν μια ασφαλή πορεία δράσης. Εκτός από την ύπαρξη ενημερωμένου προγράμματος περιήγησης στο Web, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαμορφώσει σωστά το πρόγραμμα περιήγησης και ότι όλες οι προσθήκες και τα πρόσθετα ενημερώνονται, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων Java, Flash και Adobe.

Ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας

Τα τείχη προστασίας παρακολουθούν το δίκτυο και είναι σε θέση να εμποδίσουν την ύποπτη κυκλοφορία, η οποία μπορεί να αποτρέψει την προσβολή του spyware από το σύστημά σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας σύνδεσης του Microsoft Windows για τον υπολογιστή σας.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε από λογισμικό υποκλοπής spyware. Επιπλέον, αυτά τα βήματα θα σας προστατεύσουν επίσης από άλλες απειλές κακόβουλου λογισμικού υψηλού κινδύνου .