Τι είναι ένας «ιός υπολογιστών»;

Ερώτηση: Τι είναι ένας «ιός υπολογιστών»;

Απάντηση: Ο "ιός" είναι ένας όρο ομπρέλα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή κακόβουλων προγραμμάτων που ανεπιθύμητα εγκατασταθούν στον υπολογιστή σας. Οι ιοί θα σας προκαλέσουν μια σειρά ζημιών, από την πολύ ήπια έως την πλήρη απώλεια των δεδομένων του υπολογιστή σας.

Ένας καλός τρόπος για να περιγράψουμε τους ιούς είναι να τους αποκαλούμε «κακόβουλο λογισμικό» ή προγράμματα λογισμικού που έχουν κακόβουλη πρόθεση.

Οι ιοί / κακόβουλο λογισμικό κατατάσσονται συνήθως σε κλασικούς ιούς, Trojans, Worms, adware και spyware.

Οι "κλασικοί ιοί" είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε το 1983. Οι κλασικοί ιοί είναι κακόβουλα προγράμματα που ξαναγράφουν τον υπάρχοντα κώδικα στον υπολογιστή σας. Οι κλασικοί ιοί δεν είναι τόσο ανεπιθύμητες προσθήκες στο σύστημά σας, καθώς είναι μεταλλάξεις του υπάρχοντος κώδικα.

Trojans , ή Trojan Horses , είναι προσθήκες στο σύστημά σας. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα μεταμφιέζονται ως νόμιμα αρχεία στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, εξαπατώντας σας να τα προσθέσετε προληπτικά στο σκληρό σας δίσκο . Τα δούρειοι ίπποι βασίζονται σε σας για να ανοίξετε σκόπιμα τον υπολογιστή σας σε αυτούς. Μόλις φτάσετε στο μηχάνημά σας, οι Trojans λειτουργούν ως ανεξάρτητα προγράμματα που λειτουργούν κρυφά.

Συνήθως, οι Trojans κλέβουν κωδικούς πρόσβασης ή εκτελούν επιθέσεις " άρνησης εξυπηρέτησης " (overload your system). Παραδείγματα trojans περιλαμβάνουν Backdoor και Nuker.

Τα σκουλήκια ή οι σκουλήκια στο διαδίκτυο είναι επίσης ανεπιθύμητες προσθήκες στο σύστημά σας. Τα σκουλήκια είναι διαφορετικά από τα Τρώια, όμως, διότι αντιγράφουν τον εαυτό τους χωρίς την άμεση βοήθειά σας ... robotically σκουπίζουν το δρόμο τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, και να αρχίσουν να εκπέμπουν αντίγραφα του εαυτού τους χωρίς άδεια. Επειδή δεν απαιτούν την αναπαραγωγή από την παρέμβαση του χρήστη, τα σκουλήκια αναπαράγονται με ανησυχητικό ρυθμό. Παραδείγματα σκουληκιών περιλαμβάνουν Scalper, SoBig και Swen.

Το Adware και το Spyware είναι ξαδέλφια σε trojans, worms και ιούς. Αυτά τα προγράμματα "παραμονεύουν" στο μηχάνημά σας. Το Adware και το spyware σχεδιάζονται για να τηρούν τις συνήθειες του Διαδικτύου σας και στη συνέχεια να σας υποσκάπτουν με τη διαφήμιση ή να αναφέρουν στους κατόχους τους μέσω μυστικών μηνυμάτων. Μερικές φορές, αυτά τα προϊόντα θα χρησιμοποιήσουν ακόμη και τον σκληρό σας δίσκο για να αποθηκεύσουν και να μεταδώσουν πορνογραφία και διαφήμιση στο Διαδίκτυο. Δυσάρεστος!

Όπου αυτές οι σημασιολογίες και οι ορισμοί των ιών / κακόβουλου λογισμικού μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένοι στον μη τεχνικό χρήστη.

Ωστόσο, δεν είναι ζωτικής σημασίας η τεχνική διάκριση μεταξύ αυτών των προϊόντων. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπερασπιστείτε συνειδητά αυτές τις μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.

Επόμενο: Πόροι για την κατανόηση και την άμυνα κατά των ιών / Spyware / Hackers

  1. Κλείδωμα του υπολογιστή σας: Το εγχειρίδιο αντιμετώπισης ιών
  2. Κορυφαία 9 Windows Antivirus, 2004
  3. Κατανόηση των ονομάτων των ιών
  4. Αποκλεισμός Spyware: Τα βασικά
  5. Σταματήστε αυτό το spam email!
  6. Αποτροπή επιθέσεων Phishing
  7. Βοήθεια! Νομίζω ότι έχω πειραχτεί!

Δημοφιλή άρθρα σχετικά με το dmcr.com:

Σχετικά Άρθρα: