Πώς να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις παρακολούθησης στο Mac OS X

01 από 05

Μην παρακολουθείτε

(Εικόνα © Shutterstock # 149923409).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα OS X.

Καθώς περιηγείστε στον Ιστό, εικονικά κομμάτια από όπου βρισκόσασταν και τι έχετε κάνει είναι διάσπαρτα παντού. Από το ιστορικό περιήγησης και τα cookies που έχουν αποθηκευτεί στο σκληρό σας δίσκο σε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό διάστημα που έχετε δει μια συγκεκριμένη σελίδα που αποστέλλεται στον διακομιστή ενός ιστότοπου, τα κομμάτια παραμένουν πάντα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ακόμη και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου συνήθως διατηρούν αρχεία καταγραφής κάποιων από τις ηλεκτρονικές σας συμπεριφορές, που χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της χρήσης και άλλων τάσεων.

Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης προσφέρουν τη δυνατότητα να διαγράψετε αυτά τα δυνητικά ευαίσθητα αρχεία από τη συσκευή σας, καθώς και τη δυνατότητα πλοήγησης σε ιδιωτική λειτουργία, ώστε να μην αποθηκεύονται τοπικά τοπικά απομεινάρια. Όσον αφορά τις πληροφορίες που στέλνονται σιωπηρά στους ιστότοπους που βλέπετε ή στον ISP σας, τείνουν να είναι αβλαβείς και μερικώς ανώνυμοι ούτως ή άλλως.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη μορφή ηλεκτρονικής παρακολούθησης της συμπεριφοράς, η οποία δεν είναι πάντα καθμένος με το ευρύ κοινό. Η παρακολούθηση από τρίτους επιτρέπει σε ιστότοπους που ο χρήστης δεν επισκέπτεται ρητά για να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με την περίοδο περιήγησής τους, συνήθως μέσω διαφημίσεων που φιλοξενούνται στον ιστότοπο που πραγματικά βλέπατε. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται για ανάλυση, μάρκετινγκ και άλλες έρευνες. Παρόλο που οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα για κακόβουλους σκοπούς είναι περιορισμένα σε κανέναν, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου δεν αισθάνονται άνετα με ένα τρίτο μέρος που παρακολουθεί τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Αυτό το συναίσθημα ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να εξελίχθηκε μια νέα τεχνολογία και πρόταση πολιτικής, η κίνηση Do Not Track.

Διατίθεται σε πολλά δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, το Do Not Track επιτρέπει σε έναν ιστότοπο να γνωρίζει ότι ο χρήστης δεν θέλει να παρακολουθείται από τρίτο μέρος κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Ο μεγάλος λόφος σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ορισμένες ιστοσελίδες τιμούν τη σημαία εθελοντικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζουν όλοι οι ιστότοποι το γεγονός ότι έχετε επιλέξει.

Στέλλεται στο διακομιστή ως τμήμα μιας κεφαλίδας HTTP, αυτή η προτίμηση συνήθως πρέπει να ενεργοποιείται χειροκίνητα στο ίδιο το πρόγραμμα περιήγησης. Κάθε πρόγραμμα περιήγησης έχει τη δική του μοναδική μέθοδο για την ενεργοποίηση του Do Not Track, και αυτό το σεμινάριο σας περιγράφει τη διαδικασία σε κάθε μία από την πλατφόρμα OS X.

02 του 05

Σαφάρι

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα OS X.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μη παρακολούθηση στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari.
  2. Κάντε κλικ στο Safari στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις .... Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: COMMAND + COMMA (,)
  3. Το παράθυρο " Προτιμήσεις Safari" θα πρέπει να εμφανιστεί τώρα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Απόρρητο" .
  4. Οι προτιμήσεις απορρήτου του Safari πρέπει τώρα να εμφανίζονται. Τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή με τίτλο " Ζητήστε από τους ιστότοπους να μην με παρακολουθούν" , που περιγράφονται στο παραπάνω παράδειγμα, κάνοντας κλικ στο κουτί επιλογής που συνοδεύει μία φορά. Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, απλώς καταργήστε αυτό το σημάδι επιλογής.
  5. Κάντε κλικ στο κόκκινο κουμπί "X", που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου Προτιμήσεις , για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

03 του 05

Χρώμιο

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα OS X.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.
  2. Κάντε κλικ στο Chrome στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις .... Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: COMMAND + COMMA (,)
  3. Η διεπαφή ρυθμίσεων του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα. Μεταβείτε στο κάτω μέρος της οθόνης, αν είναι απαραίτητο, και κάντε κλικ στη σύνδεση Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων ....
  4. Εντοπίστε την ενότητα " Απόρρητο ", που εμφανίζεται στο παραπάνω παράδειγμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή με τίτλο " Στείλτε ένα αίτημα" Do not Track "με την επισκεψιμότητά σας περιήγησης κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ελέγχου που συνοδεύει μία φορά. Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, απλώς καταργήστε αυτό το σημάδι επιλογής.
  5. Κλείστε την τρέχουσα καρτέλα για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

04 του 05

Firefox

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα OS X.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μη παρακολουθείτε στον περιηγητή Firefox του Mozilla, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.
  2. Κάντε κλικ στο Firefox στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις .... Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: COMMAND + COMMA (,)
  3. Το παράθυρο " Προτιμήσεις" του Firefox πρέπει τώρα να εμφανίζεται. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Απόρρητο" .
  4. Θα πρέπει τώρα να εμφανίζονται οι προτιμήσεις απορρήτου του Firefox. Η ενότητα " Παρακολούθηση " περιέχει τρεις επιλογές, καθεμία από τις οποίες συνοδεύεται από ένα κουμπί επιλογής. Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μη παρακολούθηση, επιλέξτε την επιλογή με την ετικέτα Πείτε ιστοτόπους που δεν θέλω να παρακολουθώ . Για να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία σε οποιοδήποτε σημείο, επιλέξτε μία από τις άλλες δύο διαθέσιμες επιλογές - την πρώτη που ενημερώνει ρητά τους ιστότοπους που θέλετε να παρακολουθούνται από τρίτο μέρος και ο δεύτερος που δεν στέλνει απολύτως καμία προτίμηση παρακολούθησης στο διακομιστή.
  5. Κάντε κλικ στο κόκκινο κουμπί "X", που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου Προτιμήσεις , για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.

05 του 05

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

(Εικόνα © Scott Orgera).

Αυτό το σεμινάριο προορίζεται μόνο για χρήστες υπολογιστών / φορητών υπολογιστών που εκτελούν το λειτουργικό σύστημα OS X.

Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθήσετε στο πρόγραμμα περιήγησης Opera, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Opera.
  2. Κάντε κλικ στην Όπερα στο μενού του προγράμματος περιήγησης που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Προτιμήσεις .... Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συντόμευση πληκτρολογίου αντί της επιλογής αυτού του στοιχείου μενού: COMMAND + COMMA (,)
  3. Η διεπαφή προτιμήσεων της Opera θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας , που βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού.
  4. Εντοπίστε την ενότητα Προστασία απορρήτου , τοποθετημένη στο επάνω μέρος του παραθύρου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στην επιλογή με τίτλο " Στείλτε ένα αίτημα" Do not Track "με την επισκεψιμότητά σας περιήγησης κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ελέγχου που συνοδεύει μία φορά. Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή Μην παρακολουθείτε σε οποιοδήποτε σημείο, απλώς καταργήστε αυτό το σημάδι επιλογής.
  5. Κλείστε την τρέχουσα καρτέλα για να επιστρέψετε στη συνεδρία σας περιήγησης.