Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα στήλης στο Excel

01 του 06

Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα στήλης στο Excel

Excel 2013 Column Chart. © Ted French

Τα βήματα για τη δημιουργία ενός βασικού γραφήματος στήλης στο Excel είναι:

  1. Επισημάνετε τα δεδομένα που θα συμπεριληφθούν στο διάγραμμα - περιλαμβάνουν τις επικεφαλίδες των γραμμών και των στηλών, αλλά όχι τον τίτλο του πίνακα δεδομένων.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας .
  3. Στο πλαίσιο Χαρτιά της κορδέλας, κάντε κλικ στο εικονίδιο " Εισαγωγή στήλης" για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα των διαθέσιμων τύπων γραφημάτων.
  4. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν τύπο γραφήματος για να διαβάσετε μια περιγραφή του γραφήματος.
  5. Κάντε κλικ στο επιθυμητό γράφημα.

Ένα απλό, μη μορφοποιημένο γράφημα - ένα που εμφανίζει μόνο τις στήλες που αντιπροσωπεύουν την επιλεγμένη σειρά δεδομένων , έναν προεπιλεγμένο τίτλο γραφήματος, έναν τίτλο και τιμές αξόνων - θα προστεθούν στο τρέχον φύλλο εργασίας.

Διαφορές εκδόσεων στο Excel

Τα βήματα σε αυτό το σεμινάριο χρησιμοποιούν τις επιλογές μορφοποίησης και διαρρύθμισης που είναι διαθέσιμες στο Excel 2013. Αυτές διαφέρουν από αυτές που βρέθηκαν στις πρώτες εκδόσεις του προγράμματος. Χρησιμοποιήστε τους ακόλουθους συνδέσμους για τα σεμινάρια διαγράμματος στήλης για άλλες εκδόσεις του Excel.

Μια σημείωση για τα χρώματα θεμάτων του Excel

Το Excel, όπως όλα τα προγράμματα του Microsoft Office, χρησιμοποιεί θέματα για να ρυθμίσει την εμφάνιση των εγγράφων του.

Το θέμα που χρησιμοποιείται για αυτό το σεμινάριο είναι το προεπιλεγμένο θέμα του Office .

Εάν χρησιμοποιείτε άλλο θέμα κατά την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου, τα χρώματα που αναφέρονται στα βήματα του οδηγού ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα στο θέμα που χρησιμοποιείτε. Αν όχι, απλά επιλέξτε τα χρώματα που σας αρέσουν ως υποκατάστατα και συνεχίστε.

02 του 06

Εισαγωγή των δεδομένων γραφήματος και δημιουργία ενός βασικού γραφήματος στήλης

Εισαγάγετε τα Δεδομένα Tutorial. © Ted French

Σημείωση: Εάν δεν διαθέτετε δεδομένα που να χρησιμοποιείτε με αυτό το σεμινάριο, τα βήματα σε αυτό το σεμινάριο κάνουν χρήση των δεδομένων που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα.

Η εισαγωγή των δεδομένων γραφήματος είναι πάντα το πρώτο βήμα στη δημιουργία ενός διαγράμματος - ανεξάρτητα από τον τύπο του γραφήματος που δημιουργείται.

Το δεύτερο βήμα είναι η επισήμανση των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του γραφήματος.

  1. Καταχωρίστε τα δεδομένα που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα στα σωστά κελιά του φύλλου εργασίας
  2. Μόλις εισαχθεί, επισημάνετε την περιοχή των κυψελών από A2 σε D5 - αυτή είναι η περιοχή των δεδομένων που θα αντιπροσωπεύονται από το διάγραμμα στήλης

Δημιουργία του βασικού πίνακα στήλης

Τα παρακάτω βήματα θα δημιουργήσουν ένα βασικό γράφημα στήλης - ένα απλό, μη μορφοποιημένο γράφημα - που θα εμφανίζει τις τρεις σειρές δεδομένων, ένα μύθο και έναν προεπιλεγμένο τίτλο γραφήματος.

Μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε, το σεμινάριο καλύπτει τον τρόπο χρήσης κάποιων από τις συνηθέστερες δυνατότητες μορφοποίησης, οι οποίες, αν ακολουθηθούν, θα αλλάξουν το βασικό γράφημα ώστε να ταιριάζουν με αυτό που εμφανίζεται στην κορυφή αυτού του οδηγού.

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας
  2. Στο πλαίσιο Χαρτιά της κορδέλας, κάντε κλικ στο εικονίδιο Εισαγωγή γραφήματος στήλης για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα των διαθέσιμων τύπων γραφημάτων
  3. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν τύπο γραφήματος για να διαβάσετε μια περιγραφή του γραφήματος
  4. Στην ενότητα " 2-D στήλη " της λίστας, κάντε κλικ στην " Ομαδοποιημένη στήλη" - για να προσθέσετε αυτό το βασικό γράφημα στο φύλλο εργασίας

03 του 06

Προσθήκη του τίτλου γραφήματος

Προσθήκη του τίτλου στον πίνακα στήλης. © Ted French

Επεξεργαστείτε τον προεπιλεγμένο Τίτλο του Χάρτη κάνοντας κλικ σε αυτό δύο φορές - αλλά μην κάνετε διπλό κλικ

  1. Κάντε κλικ μία φορά στον προεπιλεγμένο τίτλο του γραφήματος για να το επιλέξετε - θα πρέπει να εμφανίζεται ένα κουτί γύρω από τις λέξεις Τίτλος γραφήματος
  2. Κάντε δεύτερη κλικ για να θέσετε το Excel σε λειτουργία επεξεργασίας , η οποία τοποθετεί τον κέρσορα μέσα στο πλαίσιο τίτλου
  3. Διαγράψτε το προεπιλεγμένο κείμενο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Delete / Backspace στο πληκτρολόγιο
  4. Καταχωρίστε τον τίτλο του διαγράμματος - Το Περίληψη Εισοδήματος Cookie Shop 2013 - στο πλαίσιο τίτλου
  5. Τοποθετήστε το δρομέα μεταξύ του Shop και του 2013 στον τίτλο και πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο για να διαχωρίσετε τον τίτλο σε δύο γραμμές

Σε αυτό το σημείο, το γράφημά σας θα πρέπει να μοιάζει με το παράδειγμα που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Κάνοντας κλικ στο λάθος μέρος του χάρτη

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τμήματα σε ένα γράφημα στο Excel - όπως η περιοχή γραφήματος που περιέχει το γράφημα στήλης που αντιπροσωπεύει την επιλεγμένη σειρά δεδομένων, τον θρύλο και τον τίτλο του γραφήματος.

Όλα αυτά τα μέρη θεωρούνται χωριστά αντικείμενα από το πρόγραμμα και, ως τέτοια, μπορούν να μορφοποιηθούν ξεχωριστά. Μπορείτε να πείτε στο Excel ποιο μέρος του διαγράμματος θέλετε να μορφοποιήσετε κάνοντας κλικ πάνω του με το δείκτη του ποντικιού.

Στα παρακάτω βήματα, εάν τα αποτελέσματά σας δεν μοιάζουν με αυτά που αναφέρονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε το σωστό μέρος του επιλεγμένου χάρτη όταν προσθέσετε την επιλογή μορφοποίησης.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να κάνετε κλικ στην περιοχή του οικοπέδου στο κέντρο του καροτσιού όταν θέλετε να επιλέξετε ολόκληρο το διάγραμμα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα είναι να κάνετε κλικ στην επάνω αριστερή ή τη δεξιά γωνία μακριά από τον τίτλο του γραφήματος.

Εάν γίνει κάποιο λάθος, μπορεί να διορθωθεί γρήγορα χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό αναίρεσης του Excel για να αναιρέσετε το λάθος. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο δεξί μέρος του γραφήματος και δοκιμάστε ξανά.

04 του 06

Αλλαγή του χρώματος στυλ διαγράμματος και στήλης

Οι καρτέλες εργαλείων γραφήματος. © Ted French

Οι καρτέλες εργαλείων γραφήματος

Όταν δημιουργείται ένα γράφημα στο Excel ή όταν επιλέγεται ένα υπάρχον γράφημα κάνοντας κλικ σε αυτό, προστίθενται δύο πρόσθετες καρτέλες στην κορδέλα όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Αυτές οι καρτέλες Γραφήματα - σχεδιασμός και μορφή - περιέχουν επιλογές μορφοποίησης και διάταξης ειδικά για γραφήματα και θα χρησιμοποιηθούν στα παρακάτω βήματα για τη μορφοποίηση του γραφήματος στηλών.

Αλλαγή του στυλ γραφήματος

Τα στυλ γραφημάτων είναι προκαθορισμένοι συνδυασμοί επιλογών μορφοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γρήγορη διαμόρφωση ενός διαγράμματος χρησιμοποιώντας μια ποικιλία επιλογών.

Ή, όπως συμβαίνει με αυτό το σεμινάριο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για τη μορφοποίηση, με πρόσθετες αλλαγές στο επιλεγμένο στυλ.

  1. Κάντε κλικ στο φόντο του διαγράμματος για να επιλέξετε ολόκληρο το διάγραμμα
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Σχεδίαση της κορδέλας
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Στυλ 3 στην ενότητα Στυλ γραμματοσειρών της κορδέλας
  4. Όλες οι στήλες στο γράφημα θα πρέπει να έχουν κοντές, λευκές, οριζόντιες γραμμές που τρέχουν μέσα από αυτές και ο θρύλος θα πρέπει να μετακινηθεί στην κορυφή του γραφήματος κάτω από τον τίτλο

Αλλαγή των χρωμάτων της στήλης

  1. Κάντε κλικ στο φόντο του διαγράμματος για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα, εάν είναι απαραίτητο
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή χρωμάτων που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της καρτέλας Σχεδίαση της κορδέλας για να ανοίξετε μια αναπτυσσόμενη λίστα επιλογών χρώματος
  3. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από κάθε σειρά χρωμάτων για να δείτε το όνομα της επιλογής
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Χρώμα 3 στη λίστα - η τρίτη επιλογή στην ενότητα " Πολύχρωμες " της λίστας
  5. Τα χρώματα στήλης για κάθε σειρά θα πρέπει να αλλάξουν σε πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, αλλά οι λευκές γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε στήλη

Αλλαγή του χρώματος φόντου του γραφήματος

Αυτό το βήμα μεταβάλλει το φόντο του γραφήματος σε ανοιχτό γκρι χρησιμοποιώντας την επιλογή Shape Fill που βρίσκεται στην καρτέλα Μορφή της κορδέλας που προσδιορίζεται στην παραπάνω εικόνα.

  1. Κάντε κλικ στο παρασκήνιο για να επιλέξετε ολόκληρο το διάγραμμα και για να εμφανίσετε τις καρτέλες Εργαλείο γραφήματος στη κορδέλα
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Shape Fill για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο πλαίσιο Colour Colors
  4. Επιλέξτε Gray -50%, Accent 3, Lighter 40% από το τμήμα Theme Colors του πίνακα για να αλλάξετε το χρώμα φόντου του γραφήματος σε ανοιχτό γκρι

05 του 06

Αλλαγή του κειμένου του γραφήματος

Αλλαγή χρωμάτων διαγραμμάτων στήλης. © Ted French

Αλλαγή του χρώματος κειμένου

Τώρα που το φόντο είναι γκρίζο, το προεπιλεγμένο μαύρο κείμενο δεν είναι πολύ ορατό. Αυτή η επόμενη ενότητα αλλάζει το χρώμα όλων των κειμένων στο γράφημα σε πράσινο για να βελτιώσει την αντίθεση μεταξύ των δύο χρησιμοποιώντας την επιλογή " Συμπλήρωση κειμένου ".

Αυτή η επιλογή βρίσκεται στην καρτέλα Μορφή της κορδέλας που προσδιορίζεται στην εικόνα στην προηγούμενη σελίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος.

  1. Κάντε κλικ στο φόντο του διαγράμματος για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα, εάν είναι απαραίτητο
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση της κορδέλας
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή " Συμπλήρωση κειμένου " για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα "Χρώματα κειμένου"
  4. Επιλέξτε Πράσινο, Έμφαση 6, Σκοτεινότερο 25% από την ενότητα Χρώματα θεμάτων της λίστας
  5. Όλο το κείμενο στον τίτλο, τους άξονες και το μύθο θα πρέπει να αλλάξει σε πράσινο χρώμα

Αλλαγή του τύπου γραμματοσειράς, του μεγέθους και της έμφασης

Η αλλαγή του μεγέθους και του τύπου της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται για όλο το κείμενο στο γράφημα δεν θα είναι μόνο μια βελτίωση σε σχέση με την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, αλλά θα διευκολύνει επίσης την ανάγνωση των ονομάτων και αξιών των λεζάντων και αξόνων στο γράφημα. Η έντονη μορφοποίηση θα προστεθεί επίσης στο κείμενο, ώστε να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από το φόντο.

Αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας τις επιλογές που βρίσκονται στην περιοχή γραμματοσειράς της καρτέλας " Αρχική " της κορδέλας.

Σημείωση : Το μέγεθος μιας γραμματοσειράς μετράται σε σημεία - συχνά συντομεύεται σε pt .
72 pt. το κείμενο είναι ίσο με μία ίντσα - 2,5 cm - σε μέγεθος.

Αλλαγή του κειμένου τίτλου γραφήματος

  1. Κάντε κλικ μία φορά στον τίτλο του γραφήματος για να το επιλέξετε
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχική σελίδα της κορδέλας
  3. Στο τμήμα γραμματοσειράς της κορδέλας, κάντε κλικ στο πλαίσιο γραμματοσειράς για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα διαθέσιμων γραμματοσειρών
  4. Κάντε κύλιση για να βρείτε και κάντε κλικ στη γραμματοσειρά Leelawadee στη λίστα για να αλλάξετε τον τίτλο σε αυτή τη γραμματοσειρά
  5. Στο πλαίσιο Μέγεθος γραμματοσειράς δίπλα στο πλαίσιο γραμματοσειράς, ορίστε το μέγεθος γραμματοσειράς τίτλου σε 16 pt.
  6. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Bold (το γράμμα B ) κάτω από το πλαίσιο γραμματοσειράς για να προσθέσετε έντονη μορφοποίηση στον τίτλο

Αλλαγή του κειμένου Legend and Axes

  1. Κάντε κλικ μία φορά στις ετικέτες του άξονα Χ (οριζόντια) στο γράφημα για να επιλέξετε τα ονόματα των cookies
  2. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα για να αλλάξετε το κείμενο του τίτλου, ορίστε αυτές τις ετικέτες αξόνων σε 10 pt Leelawadee, με έντονα γράμματα
  3. Κάντε κλικ μία φορά στις ετικέτες του άξονα Y (κάθετες) στο διάγραμμα για να επιλέξετε τα ποσά νομισμάτων στην αριστερή πλευρά του γραφήματος
  4. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, ορίστε αυτές τις ετικέτες αξόνων σε 10 pt Leelawadee, με έντονα γράμματα
  5. Κάντε κλικ μία φορά στο μύθο του διαγράμματος για να το επιλέξετε
  6. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, ορίστε το κείμενο του θρύλου σε 10 pt Leelawadee, τολμηρό

Όλο το κείμενο στο γράφημα πρέπει τώρα να είναι η γραμματοσειρά Leelawadee και σκούρο πράσινο χρώμα. Σε αυτό το σημείο, το γράφημά σας θα πρέπει να μοιάζει με το διάγραμμα στην παραπάνω εικόνα.

06 του 06

Προσθήκη γραμμών πλέγματος και αλλαγή χρώματος

Προσθήκη και μορφοποίηση της γραμμής άξονα Χ. © Ted French

Παρόλο που οι οριζόντιες γραμμές πλέγματος ήταν αρχικά παρούσες με τον προεπιλεγμένο πίνακα στηλών, δεν αποτελούσαν μέρος του νέου σχεδιασμού που επιλέχθηκε στο βήμα 3 και, ως εκ τούτου, καταργήθηκαν.

Αυτό το βήμα θα προσθέσει τα πλέγματα πάλι στην περιοχή γραφήματος του γραφήματος.

Ελλείψει ετικετών δεδομένων που δείχνουν την πραγματική τιμή κάθε στήλης, οι γραμμές πλέγματος διευκολύνουν την ανάγνωση των τιμών των στηλών από τα ποσά των νομισμάτων που παρατίθενται στον άξονα Y (κάθετος).

Οι γραμμές πλέγματος προστίθενται χρησιμοποιώντας την επιλογή Προσθήκη στοιχείου γραφήματος στην καρτέλα Σχεδίαση της κορδέλας.

  1. Κάντε κλικ μία φορά σε μία περιοχή του γραφήματος για να την επιλέξετε
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Σχεδίαση της κορδέλας αν είναι απαραίτητο
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη στοιχείων στοιχείου στην αριστερή πλευρά της κορδέλας για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού
  4. Στο αναπτυσσόμενο μενού, κάντε κλικ στο Gridlines> Primary Horizontal Major για να προσθέσετε αχνά, λευκά, πλέγματα στην περιοχή γραφήματος του διαγράμματος

Δημιουργία αλλαγών μορφοποίησης χρησιμοποιώντας το παράθυρο εργασιών μορφοποίησης

Τα επόμενα βήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος χρησιμοποιούν το παράθυρο εργασιών μορφοποίησης , το οποίο περιέχει τις περισσότερες από τις διαθέσιμες επιλογές διαμόρφωσης για γραφήματα.

Στο Excel 2013, όταν ενεργοποιηθεί, το παράθυρο εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης του Excel όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Η επικεφαλίδα και οι επιλογές που εμφανίζονται στο παράθυρο αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή του διαγράμματος που επιλέξατε.

Το πρώτο βήμα θα αλλάξει το χρώμα των γραμμών πλέγματος που μόλις προστέθηκαν από λευκό σε πορτοκαλί για να τα καταστήσετε πιο ορατά από το γκρίζο πίσω μέρος της επιφάνειας του γραφήματος.

Αλλαγή του χρώματος των γραμμών πλέγματος

  1. Στο γράφημα, κάντε κλικ μία φορά στη γραμμή πλέγματος $ 60,000 που τρέχει μέσα από το γράφημα - όλες οι γραμμές πλέγματος θα πρέπει να επισημαίνονται (μπλε και άσπρα κουκκίδες στο τέλος κάθε γραμμής πλέγματος)
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση της κορδέλας, εάν είναι απαραίτητο
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή μορφοποίησης στην αριστερή πλευρά της κορδέλας για να ανοίξετε το παράθυρο Task Formatting - η επικεφαλίδα στην κορυφή του παραθύρου θα πρέπει να είναι Μορφή μεγάλων πινάκων πλέγματος
  4. Στο παράθυρο, ορίστε τον τύπο γραμμής στη γραμμή Solid
  5. Ρυθμίστε το χρώμα πλέγματος σε Πορτοκαλί, Ακουστικό 2, Σκούρο 25%
  6. Όλες οι γραμμές πλέγματος στην περιοχή του οικοπέδου πρέπει να αλλάξουν σε σκούρο πορτοκαλί χρώμα

Μορφοποίηση της γραμμής άξονα Χ

Η γραμμή του άξονα Χ υπάρχει πάνω από τις ετικέτες του άξονα Χ (ονόματα cookie), αλλά, όπως και οι γραμμές πλέγματος, είναι δύσκολο να δει κανείς λόγω του γκρίζου φόντου του διαγράμματος. Αυτό το βήμα θα αλλάξει το χρώμα του άξονα και το πάχος της γραμμής ώστε να ταιριάζει με εκείνο των μορφοποιημένων γραμμών πλέγματος.

  1. Κάντε κλικ στις ετικέτες του άξονα Χ για να επισημάνετε τη γραμμή του άξονα Χ
  2. Στο παράθυρο εργασιών μορφοποίησης, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, ορίστε τον τύπο γραμμής στη γραμμή Solid
  3. Ορίστε το χρώμα γραμμής άξονα σε Πορτοκαλί, Ακουστικό 2, Σκοτεινότερο 25%
  4. Ορίστε το πλάτος γραμμής άξονα σε 0,75 pt.
  5. Η γραμμή του άξονα Χ πρέπει τώρα να ταιριάζει με τις γραμμές πλέγματος του χάρτη

Εάν έχετε ακολουθήσει όλα τα βήματα σε αυτό το σεμινάριο, το γράφημά σας θα πρέπει τώρα να ταιριάζει με το παράδειγμα που εμφανίζεται στο επάνω μέρος αυτής της σελίδας.