Πώς να προσθέσετε αριθμούς στο Excel χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα

Το μάθημα δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο όταν χρησιμοποιείτε το Excel

Όπως συμβαίνει με όλες τις βασικές λειτουργίες μαθηματικών στο Excel για να προσθέσετε δύο ή περισσότερους αριθμούς στο Excel, πρέπει να δημιουργήσετε έναν τύπο .

Σημείωση: Για να προσθέσετε πολλούς αριθμούς που βρίσκονται σε μια στήλη ή γραμμή σε ένα φύλλο εργασίας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία SUM , η οποία προσφέρει μια συντόμευση για τη δημιουργία μιας μακράς φόρμου προσθήκης.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τους τύπους του Excel:

  1. Οι τύποι στο Excel πάντοτε ξεκινούν με το ίση σημάδι ( = ).
  2. Το ίσιο σημάδι πληκτρολογείται πάντα στο κελί όπου θέλετε να εμφανιστεί η απάντηση.
  3. Το σύμβολο προσθήκης στο Excel είναι το σύμβολο συν (+).
  4. Ο τύπος ολοκληρώνεται πατώντας το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο.

Χρησιμοποιήστε αναφορά κυττάρων σε τύπους προσθήκης

© Ted French

Στην παραπάνω εικόνα, η πρώτη σειρά παραδειγμάτων (σειρές 1 έως 3) χρησιμοποιεί έναν απλό τύπο - που βρίσκεται στη στήλη C - για να προσθέσει μαζί τα δεδομένα στις στήλες Α και Β.

Παρόλο που είναι δυνατή η εισαγωγή αριθμών απευθείας σε έναν τύπο προσθήκης - όπως φαίνεται από τον τύπο:

= 5 + 5

στη σειρά 2 της εικόνας - είναι πολύ καλύτερο να εισάγετε τα δεδομένα σε κελιά του φύλλου εργασίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τις διευθύνσεις ή τις αναφορές αυτών των κυττάρων στον τύπο - όπως φαίνεται από τον τύπο

= Α3 + Β3

στη σειρά 3 παραπάνω.

Ένα πλεονέκτημα της χρήσης των αναφορών κυττάρων και όχι των πραγματικών δεδομένων σε έναν τύπο είναι ότι, εάν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τα δεδομένα , είναι απλό να αντικαταστήσουμε τα δεδομένα στο κελί αντί να ξαναγράψουμε τον τύπο.

Κανονικά, τα αποτελέσματα του τύπου θα ενημερώνονται αυτόματα μόλις αλλάξουν τα δεδομένα.

Εισαγωγή αναφορών κυττάρων με σημείο και κλικ

Παρόλο που είναι δυνατό να πληκτρολογήσετε ακριβώς τον παραπάνω τύπο στο κελί C3 και να εμφανιστεί η σωστή απάντηση, είναι συνήθως καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το σημείο και να κάνετε κλικ ή να δείξετε , να προσθέσετε τις αναφορές κελιών στους τύπους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα σφαλμάτων που δημιουργήθηκαν από πληκτρολογώντας μια λανθασμένη αναφορά κυψέλης.

Το σημείο και το κλικ περιλαμβάνουν απλά κλικ στο κελί που περιέχει τα δεδομένα με το δείκτη του ποντικιού για να προσθέσετε την αναφορά κυττάρων στον τύπο.

Δημιουργία του τύπου προσθήκης

Τα βήματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του τύπου προσθήκης στο κελί C3 είναι:

  1. Πληκτρολογήστε ένα ίσο σύμβολο στο κελί C3 για να ξεκινήσετε τον τύπο.
  2. Κάντε κλικ στο κελί A3 με το δείκτη του ποντικιού για να προσθέσετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στον τύπο μετά το ίση σημάδι.
  3. Πληκτρολογήστε το σύμβολο συν (+) στον τύπο μετά το A3.
  4. Κάντε κλικ στο κελί B3 με το δείκτη του ποντικιού για να προσθέσετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στον τύπο μετά το σημάδι προσθήκης.
  5. Πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο για να ολοκληρώσετε τον τύπο.
  6. Η απάντηση 20 θα πρέπει να υπάρχει στο κελί C3.
  7. Παρόλο που βλέπετε την απάντηση στο κελί C3, κάνοντας κλικ σε αυτό το κελί θα εμφανιστεί ο τύπος = A3 + B3 στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας.

Αλλαγή του τύπου

Εάν είναι απαραίτητο να διορθώσετε ή να αλλάξετε μια φόρμουλα, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι:

Δημιουργία πιο σύνθετων τύπων

Για να γράψετε πιο σύνθετους τύπους που περιλαμβάνουν πολλαπλές λειτουργίες - όπως διαίρεση ή αφαίρεση ή προσθήκη - όπως φαίνεται στις σειρές πέντε έως επτά στο παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω για να ξεκινήσετε και μετά συνεχίστε να προσθέτετε τον σωστό μαθηματικό χειριστή ακολουθούμενο από το αναφορές κυττάρων που περιέχουν τα νέα δεδομένα.

Ωστόσο, πριν από την ανάμειξη διαφορετικών μαθηματικών λειτουργιών σε μια φόρμουλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σειρά λειτουργιών που ακολουθεί το Excel κατά την αξιολόγηση μιας φόρμουλας.

Για πρακτική, δοκιμάστε αυτό το βήμα προς βήμα παράδειγμα μιας πιο σύνθετης φόρμουλας .

Δημιουργία ακολουθίας Fibonacci

© Ted French

Μια ακολουθία Fibonacci, που δημιουργήθηκε από τον ιταλικό μαθηματικό του δωδέκατου αιώνα Leonardo Pisano, αποτελεί μια συνεχή σειρά αυξανόμενων αριθμών.

Αυτές οι σειρές χρησιμοποιούνται συχνά για να εξηγήσουν, μαθηματικά, μεταξύ άλλων, διαφορετικά πρότυπα που απαντώνται στη φύση όπως:

Μετά από δύο αριθμούς έναρξης, κάθε πρόσθετος αριθμός στη σειρά είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων αριθμών.

Η απλούστερη ακολουθία Fibonacci, που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, αρχίζει με τους αριθμούς 0 και 1:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584 ...

Fibonacci και Excel

Δεδομένου ότι μια σειρά Fibonacci περιλαμβάνει προσθήκη, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί με έναν τύπο προσθήκης στο Excel όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Τα παρακάτω βήματα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο δημιουργίας της απλούστερης ακολουθίας Fibonacci χρησιμοποιώντας έναν τύπο. Τα βήματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία του πρώτου τύπου στο κελί A3 και στη συνέχεια την αντιγραφή αυτού του τύπου στα υπόλοιπα κελιά χρησιμοποιώντας τη λαβή πλήρωσης .

Κάθε επανάληψη, ή αντίγραφο, του τύπου, προσθέτει μαζί τους προηγούμενους δύο αριθμούς στην ακολουθία.

Τα παρακάτω βήματα δημιουργούν την ακολουθία σε μία στήλη και όχι σε τρεις στήλες που εμφανίζονται στο παράδειγμα εικόνας για να διευκολύνουν τη διαδικασία αντιγραφής.

Για να δημιουργήσετε τη σειρά Fibonacci που φαίνεται στο παράδειγμα χρησιμοποιώντας έναν τύπο προσθήκης:

  1. Στο κελί A1 πληκτρολογήστε μηδέν (0) και πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο.
  2. Στο κελί A2 πληκτρολογήστε a 1 και πατήστε το πλήκτρο Enter .
  3. Στον τύπο κυψέλης Α3 ο τύπος = A1 + A2 και πατήστε το πλήκτρο Enter .
  4. Κάντε κλικ στο κελί A3 για να γίνει το ενεργό κελί .
  5. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στη λαβή πλήρωσης - η μαύρη κουκίδα στην κάτω δεξιά γωνία του κελί A3 - ο δείκτης αλλάζει σε ένα σύμβολο μαύρου συν ( + ) όταν βρίσκεται πάνω από τη λαβή πλήρωσης.
  6. Κρατήστε πατημένο το κουμπί του ποντικιού στη λαβή πλήρωσης και σύρετε το δείκτη του ποντικιού προς τα κάτω στο κελί A31.
  7. Το Α31 πρέπει να περιέχει τον αριθμό 514229 .