Αναφορές κυττάρων - Σχετική, Απόλυτη και Μικτή

Ορισμός και χρήση αναφοράς κυττάρων στο Excel και στο Google Sheets

Μια αναφορά κυττάρων σε προγράμματα υπολογιστικών φύλλων όπως το Excel και το Google Sheets προσδιορίζει την τοποθεσία ενός κελιού στο φύλλο εργασίας .

Ένα κύτταρο είναι μία από τις δομές που μοιάζουν με κιβώτια και γεμίζουν ένα φύλλο εργασίας και κάθε κύτταρο μπορεί να εντοπιστεί μέσω των αναφορών κυττάρων του - όπως A1, F26 ή W345 - που αποτελείται από το γράμμα της στήλης και τον αριθμό σειράς που τέμνονται στη θέση του κελιού. Κατά την αναφορά μιας αναφοράς κυψέλης, το γράμμα της στήλης παρατίθεται πάντα πρώτα

Οι αναφορές κελιών χρησιμοποιούνται σε τύπους , λειτουργίες, διαγράμματα και άλλες εντολές του Excel.

Ενημέρωση τύπων και διαγραμμάτων

Ένα πλεονέκτημα στη χρήση των αναφορών κυττάρων σε τύπους υπολογιστικών φύλλων είναι ότι, κανονικά, αν τα δεδομένα που βρίσκονται στα αναφερόμενα κελιά αλλάζουν, ο τύπος ή το γράφημα ενημερώνεται αυτόματα για να αντικατοπτρίζει την αλλαγή.

Εάν έχει οριστεί ένα βιβλίο εργασίας ώστε να μην ενημερώνεται αυτόματα όταν πραγματοποιούνται αλλαγές σε ένα φύλλο εργασίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειροκίνητη ενημέρωση πατώντας το πλήκτρο F9 στο πληκτρολόγιο.

Διαφορετικά φύλλα εργασίας και βιβλία εργασίας

Οι αναφορές κυττάρων δεν περιορίζονται στο ίδιο φύλλο εργασίας όπου βρίσκονται τα δεδομένα. Τα κελιά μπορούν να αναφέρονται από διαφορετικά φύλλα εργασίας.

Όταν συμβεί αυτό, το όνομα του φύλλου εργασίας συμπεριλαμβάνεται όπως φαίνεται στον τύπο στη γραμμή 3 στην παραπάνω εικόνα που περιλαμβάνει αναφορά στο κελί Α2 στο φύλλο 2 του ίδιου βιβλίου εργασίας.

Ομοίως, όταν γίνεται αναφορά σε δεδομένα που βρίσκονται σε διαφορετικό βιβλίο εργασίας, το όνομα του βιβλίου εργασίας και του φύλλου εργασίας περιλαμβάνονται στην αναφορά μαζί με την τοποθεσία κυψέλης. Ο τύπος στη σειρά 3 της εικόνας περιλαμβάνει μια αναφορά στο κελί A1 που βρίσκεται στο φύλλο 1 του Book2 - το όνομα του δεύτερου βιβλίου εργασίας.

Εύρος κυττάρων Α2: Α4

Ενώ οι αναφορές συχνά αναφέρονται σε μεμονωμένα κύτταρα - όπως το Α1, μπορούν επίσης να αναφέρονται σε μια ομάδα ή περιοχή κυττάρων.

Οι περιοχές προσδιορίζονται από τις αναφορές κυττάρων των κυττάρων στην επάνω αριστερή και κάτω δεξιά γωνία της περιοχής.

Οι δύο αναφορές κυψελών που χρησιμοποιούνται για ένα εύρος χωρίζονται από ένα τελεία (:) που λέει στο Excel ή στα υπολογιστικά φύλλα Google να περιλαμβάνουν όλα τα κελιά μεταξύ αυτών των αρχικών και των τελικών σημείων.

Ένα παράδειγμα μιας σειράς παρακείμενων κυττάρων εμφανίζεται στη σειρά 3 της εικόνας παραπάνω, όπου η συνάρτηση SUM χρησιμοποιείται για να ομαδοποιήσει τους αριθμούς στην περιοχή Α2: Α4.

Σχετικές, απόλυτες και μεικτές αναφορές κυττάρων

Υπάρχουν τρεις τύποι αναφορών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Excel και στο Google Sheets και είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από την παρουσία ή την απουσία πινακίδων δολαρίου ($) στην αναφορά κυττάρων:

Αντιγράφοντας τους τύπους και τις διαφορετικές αναφορές κυττάρων

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα στη χρήση των αναφορών κυττάρων στους τύπους είναι ότι διευκολύνουν την αντιγραφή των τύπων από μια τοποθεσία σε μια άλλη σε ένα φύλλο εργασίας ή βιβλίο εργασίας .

Οι σχετικές αναφορές κελιών αλλάζουν όταν αντιγράφονται ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα θέση του τύπου. Για παράδειγμα, εάν ο τύπος

= Α2 + Α4

αντιγράφηκε από το κελί Β2 στο Β3, οι αναφορές θα άλλαζαν έτσι ώστε ο τύπος να είναι:

= Α3 + Α5

Το σχετικό όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι αλλάζουν σε σχέση με την τοποθεσία τους όταν αντιγράφονται. Αυτό είναι συνήθως ένα καλό πράγμα και γι 'αυτό οι σχετικές αναφορές κυττάρων είναι ο προεπιλεγμένος τύπος αναφοράς που χρησιμοποιείται στους τύπους.

Μερικές φορές, αν και οι αναφορές κυττάρων πρέπει να παραμείνουν στατικές όταν αντιγράφονται οι τύποι. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιείται μια απόλυτη αναφορά (= $ A $ 2 + $ A $ 4) η οποία δεν αλλάζει όταν αντιγράφεται.

Ακόμα, σε άλλες χρονικές στιγμές, μπορεί να θέλετε να αλλάξετε μέρος της αναφοράς κελί - όπως το γράμμα της στήλης - ενώ ο αριθμός σειράς παραμένει στατικός - ή αντίστροφα όταν αντιγράφεται ένας τύπος.

Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται μια μικτή αναφορά κυττάρων (= $ A2 + A $ 4). Οποιοδήποτε μέρος της αναφοράς έχει ένα σύμβολο δολαρίου συνδεδεμένο με αυτό παραμένει στατικό, ενώ το άλλο μέρος αλλάζει όταν αντιγράφεται.

Έτσι για $ A2, όταν αντιγραφεί, το γράμμα στήλης θα είναι πάντα A, αλλά οι αριθμοί σειράς θα αλλάξουν σε $ A3, $ A4, $ A5, και ούτω καθεξής.

Η απόφαση χρήσης των διαφορετικών αναφορών κυττάρων κατά τη δημιουργία του τύπου βασίζεται στη θέση των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν από τους αντιγραμμένους τύπους.

Χρησιμοποιήστε το F4 για να προσθέσετε τα δολάρια

Ο ευκολότερος τρόπος για να αλλάξετε τις αναφορές κυττάρων από σχετική σε απόλυτη ή μεικτή είναι να πατήσετε το πλήκτρο F4 στο πληκτρολόγιο:

Για να αλλάξετε τις υπάρχουσες αναφορές κελιών, το Excel πρέπει να είναι σε κατάσταση επεξεργασίας, το οποίο μπορεί να γίνει κάνοντας διπλό κλικ σε ένα κελί με τον δείκτη του ποντικιού ή πατώντας το πλήκτρο F2 στο πληκτρολόγιο.

Για να μετατρέψετε σχετικές αναφορές κυττάρων σε απόλυτες ή μικτές αναφορές κυττάρων: