Πώς να χρησιμοποιήσετε γραφήματα και γραφήματα στο Excel

Πειραματιστείτε με τα διαγράμματα και τα γραφήματα του Excel για να εμφανίσετε τα δεδομένα σας

Τα διαγράμματα και τα γραφήματα είναι οπτικές αναπαραστάσεις των δεδομένων φύλλου εργασίας. Συχνά διευκολύνουν την κατανόηση των δεδομένων σε ένα φύλλο εργασίας επειδή οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν πρότυπα και τάσεις που διαφορετικά είναι δύσκολο να δουν στα δεδομένα. Συνήθως, τα γραφήματα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση των τάσεων με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα γραφήματα απεικονίζουν σχέδια ή περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα. Επιλέξτε το διάγραμμα Excel ή τη μορφή γραφήματος που απεικονίζει καλύτερα τις πληροφορίες για τις ανάγκες σας.

Pie Charts

Διαγράμματα πίτας (ή γραφήματα κύκλου) χρησιμοποιούνται για τη διαγράμμιση μίας μόνο μεταβλητής τη φορά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την εμφάνιση ποσοστών.

Ο κύκλος των πινακίδων αντιπροσωπεύει το 100 τοις εκατό. Ο κύκλος υποδιαιρείται σε φέτες που αντιπροσωπεύουν τιμές δεδομένων. Το μέγεθος κάθε φέτας δείχνει ποιο μέρος του 100 τοις εκατό αντιπροσωπεύει.

Τα διαγράμματα πίτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν θέλετε να δείξετε τι ποσοστό αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο στοιχείο μιας σειράς δεδομένων. Για παράδειγμα:

Διαγράμματα στήλης

Διαγράμματα στήλης , επίσης γνωστές ως γραφικές παραστάσεις, χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση συγκρίσεων μεταξύ στοιχείων δεδομένων. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους γραφημάτων που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση δεδομένων. Τα ποσά εμφανίζονται χρησιμοποιώντας μια κάθετη γραμμή ή ορθογώνιο και κάθε στήλη στο γράφημα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική τιμή δεδομένων. Για παράδειγμα:

Οι γραφικές παραστάσεις καθιστούν εύκολο να δείτε τις διαφορές στα δεδομένα που συγκρίνονται.

Ραβδογράμματα

Τα διαγράμματα bar είναι διαγράμματα στηλών που έχουν πέσει στο πλάι τους. Οι ράβδοι ή οι στήλες λειτουργούν οριζόντια κατά μήκος της σελίδας και όχι κάθετα. Οι άξονες αλλάζουν επίσης - ο άξονας y είναι ο οριζόντιος άξονας κατά μήκος του κάτω μέρους του διαγράμματος και ο άξονας x λειτουργεί κάθετα προς τα πάνω στην αριστερή πλευρά.

Γραμμές Γραμμής

Γραμμές γραμμής ή γραμμικά γράμματα χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση τάσεων με την πάροδο του χρόνου. Κάθε γραμμή στο γράφημα δείχνει τις αλλαγές στην τιμή ενός στοιχείου δεδομένων.

Παρόμοια με τα περισσότερα άλλα γραφήματα, τα γραφήματα γραμμής έχουν έναν κατακόρυφο άξονα και έναν οριζόντιο άξονα. Αν σχεδιάζετε μεταβολές στα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου, ο χρόνος σχεδιάζεται κατά μήκος του οριζόντιου ή του άξονα x και τα άλλα σας δεδομένα, όπως τα ποσά βροχόπτωσης, χαράσσονται ως μεμονωμένα σημεία κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα ή του άξονα y.

Όταν τα επιμέρους σημεία δεδομένων συνδέονται με γραμμές, εμφανίζουν αλλαγές στα δεδομένα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να παρουσιάσετε αλλαγές στο βάρος σας για μια περίοδο μηνών ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τυριού και χάμπουργκερ μπέικον κάθε μέρα για μεσημεριανό γεύμα ή θα μπορούσατε να σχεδιάζετε καθημερινές αλλαγές στις χρηματιστηριακές τιμές. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή δεδομένων που έχουν καταγραφεί από επιστημονικά πειράματα, όπως για παράδειγμα με ποιο τρόπο μια χημική ουσία αντιδρά στην αλλαγή θερμοκρασίας ή στην ατμοσφαιρική πίεση.

Διαγράμματα γραφικών διάσπασης

Τα γραφήματα γραφικών Scatter χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση τάσεων στα δεδομένα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν έχετε μεγάλο αριθμό σημείων δεδομένων. Όπως και τα γραφήματα γραμμής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή δεδομένων που έχουν καταγραφεί από επιστημονικά πειράματα, όπως για παράδειγμα με το πώς μια χημική ουσία αντιδρά στην αλλαγή θερμοκρασίας ή την ατμοσφαιρική πίεση.

Ενώ τα γραφήματα γραμμής συνδέουν τις κουκίδες ή τα σημεία των δεδομένων για να δείξουν κάθε αλλαγή, με ένα διάγραμμα σκέδασης που σχεδιάζετε μια γραμμή "καλύτερης προσαρμογής". Τα σημεία δεδομένων είναι διάσπαρτα γύρω από τη γραμμή. Όσο πλησιέστερα είναι τα σημεία δεδομένων στη γραμμή, τόσο ισχυρότερη είναι η σχέση ή η επίδραση μιας μεταβλητής από την άλλη.

Εάν η καλύτερη γραμμή προσαρμογής αυξάνεται από αριστερά προς τα δεξιά, η γραφική παράσταση διασποράς εμφανίζει θετική συσχέτιση στα δεδομένα. Εάν η γραμμή μειώνεται από αριστερά προς τα δεξιά, υπάρχει αρνητική συσχέτιση στα δεδομένα.

Combo Charts

Τα συνδυαστικά διαγράμματα συνδυάζουν δύο διαφορετικούς τύπους διαγραμμάτων σε μία οθόνη. Συνήθως, τα δύο διαγράμματα είναι ένα γραμμικό γράφημα και ένα γράφημα στήλης. Για να επιτευχθεί αυτό, το Excel κάνει χρήση ενός τρίτου άξονα που ονομάζεται δευτερεύων άξονας Y, ο οποίος τρέχει προς τα δεξιά της διάταξης.

Τα συνδυαστικά διαγράμματα μπορούν να εμφανίζουν μαζί τα στοιχεία μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, να παράγουν δεδομένα όπως μονάδες παραγωγής και κόστος παραγωγής ή μηνιαίο όγκο πωλήσεων και μέση μηνιαία τιμή πώλησης.

Εικονόγραμμα

Τα εικονογράμματα ή τα εικονογράμματα είναι διαγράμματα στηλών που χρησιμοποιούν εικόνες για την αναπαραγωγή δεδομένων αντί για τις τυπικές έγχρωμες στήλες. Ένα εικονογράφημα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες εικόνες χάμπουργκερ στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο για να δείξει πόσες θερμίδες περιέχει ένα τυρί και ένα χάμπουργκερ μπέικον σε σύγκριση με μια μικροσκοπική στοίβα εικόνων για τα τεύτλα των τεύτλων.

Διαγράμματα Χρηματιστηρίου

Τα γραφήματα της Χρηματιστηριακής Αγοράς παρουσιάζουν πληροφορίες για μετοχές ή μετοχές, όπως οι τιμές ανοίγματος και κλεισίματος και ο όγκος των μετοχών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαρτοφυλακίων διαθέσιμων στο Excel. Κάθε μία παρουσιάζει διαφορετικές πληροφορίες.

Οι νεώτερες εκδόσεις του Excel περιλαμβάνουν επίσης διαγράμματα επιφανειών, χάρτες XY BubbleScatter ) και διαγράμματα ραντάρ .

Προσθέτοντας ένα γράφημα στο Excel

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε για τα διάφορα διαγράμματα στο Excel είναι να τα δοκιμάσετε.

  1. Ανοίξτε ένα αρχείο Excel που περιέχει δεδομένα.
  2. Επιλέξτε το εύρος που θέλετε να γράψετε με κλικ από το πρώτο κελί στο τελευταίο.
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή και επιλέξτε Διάγραμμα από το αναπτυσσόμενο μενού.
  4. Επιλέξτε έναν από τους τύπους γραφημάτων από το δευτερεύον μενού. Όταν το κάνετε, ανοίγει η καρτέλα " Σχεδίαση γραφήματος " που δείχνει τις επιλογές για τον συγκεκριμένο τύπο χάρτη που επιλέξατε. Κάντε τις επιλογές σας και δείτε το γράφημα να εμφανίζεται στο έγγραφο.

Πιθανότατα πρέπει να πειραματιστείτε για να προσδιορίσετε ποιος τύπος γραφήματος λειτουργεί καλύτερα με τα δεδομένα που επιλέξατε, αλλά μπορείτε να δείτε γρήγορα τους διάφορους τύπους γραφημάτων για να δείτε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.