Δημιουργία και μορφοποίηση γραφήματος γραμμής στο Excel σε 5 βήματα

Όταν χρειάζεστε μόνο μια γραμμή, υπάρχουν απλές συμβουλές για χρήση

Στο Microsoft Excel, η προσθήκη γραφήματος γραμμής σε ένα φύλλο ή βιβλίο εργασίας δημιουργεί μια οπτική αναπαράσταση των δεδομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η εικόνα των δεδομένων θα μπορούσε να διακρίνει τις τάσεις και τις αλλαγές που διαφορετικά θα μπορούσαν να παραβλεφθούν όταν τα δεδομένα θάβονται σε σειρές και στήλες.

Δημιουργία γραφήματος γραμμής - Η σύντομη έκδοση

Τα βήματα για την προσθήκη ενός βασικού γραφήματος γραμμής ή ενός γραφήματος γραμμής σε ένα φύλλο εργασίας του Excel είναι:

  1. Επισημάνετε τα δεδομένα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο γράφημα - περιλαμβάνουν επικεφαλίδες γραμμών και στηλών, αλλά όχι τον τίτλο για τον πίνακα δεδομένων.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας .
  3. Στην ενότητα Χάρτες της κορδέλας, κάντε κλικ στο εικονίδιο Εισαγωγή γραφήματος γραμμής για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα των διαθέσιμων τύπων γραφήματος / γραφήματος.
  4. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν τύπο γραφήματος για να διαβάσετε μια περιγραφή του γραφήματος / γραφήματος.
  5. Κάντε κλικ στο επιθυμητό γράφημα.

Ένα απλό, μη μορφοποιημένο γράφημα - ένα που εμφανίζει μόνο τις γραμμές που αντιπροσωπεύουν την επιλεγμένη σειρά δεδομένων , έναν προεπιλεγμένο τίτλο γραφήματος, μια τιμή μύθου και αξίες - θα προστεθεί στο τρέχον φύλλο εργασίας.

Διαφορές εκδόσεων

Τα βήματα σε αυτό το σεμινάριο χρησιμοποιούν τις επιλογές μορφοποίησης και διαρρύθμισης που είναι διαθέσιμες στο Excel 2013. Αυτές διαφέρουν από αυτές που βρέθηκαν στις πρώτες εκδόσεις του προγράμματος. Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω συνδέσμους για γραφήματα γραφημάτων γραμμών για άλλες εκδόσεις του Excel.

Μια σημείωση για τα χρώματα θεμάτων του Excel

Το Excel, όπως όλα τα προγράμματα του Microsoft Office, χρησιμοποιεί θέματα για να ρυθμίσει την εμφάνιση των εγγράφων του. Ανάλογα με το θέμα που χρησιμοποιείτε κατά την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου, τα χρώματα που αναφέρονται στα βήματα του οδηγού ενδέχεται να μην είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να επιλέξετε το θέμα που προτιμάτε και να συνεχίσετε.

Δημιουργία γραφήματος γραμμής - Η μεγάλη έκδοση

Σημείωση: Εάν δεν διαθέτετε δεδομένα που να χρησιμοποιείτε με αυτό το σεμινάριο, τα βήματα σε αυτό το σεμινάριο κάνουν χρήση των δεδομένων που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα.

Η εισαγωγή των άλλων δεδομένων είναι πάντα το πρώτο βήμα στη δημιουργία ενός γραφήματος - ανεξάρτητα από το είδος του γραφήματος ή του γραφήματος που δημιουργείται.

Το δεύτερο βήμα είναι η επισήμανση των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του γραφήματος. Τα δεδομένα που επιλέγονται συνήθως περιλαμβάνουν τους τίτλους των στηλών και τις επικεφαλίδες των γραμμών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ετικέτες στο γράφημα.

  1. Καταχωρίστε τα δεδομένα που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα στα σωστά κελιά του φύλλου εργασίας .
  2. Μόλις εισαχθεί, επισημάνετε το εύρος των κυψελών από το A2 στο C6.

Όταν επιλέγετε τα δεδομένα, οι επικεφαλίδες των γραμμών και των στηλών περιλαμβάνονται στην επιλογή, αλλά ο τίτλος στην κορυφή του πίνακα δεδομένων δεν είναι. Ο τίτλος πρέπει να προστεθεί χειροκίνητα στο γράφημα.

Δημιουργία του βασικού γραφήματος γραμμής

Τα παρακάτω βήματα θα δημιουργήσουν ένα βασικό γράφημα γραμμής - ένα απλό, μη μορφοποιημένο γράφημα - που θα εμφανίζει τις επιλεγμένες σειρές δεδομένων και τους άξονες.

Μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε, το σεμινάριο καλύπτει τον τρόπο χρήσης κάποιων από τις πιο κοινές λειτουργίες μορφοποίησης, οι οποίες, αν ακολουθηθούν, θα αλλάξουν το βασικό γράφημα ώστε να ταιριάζουν με το γράφημα γραμμής που εμφανίζεται στην πρώτη διαφάνεια αυτού του σεμιναρίου.

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή της κορδέλας.
  2. Στην ενότητα Χάρτες του μενού κορδέλας, κάντε κλικ στο εικονίδιο Εισαγωγή γραφήματος γραμμής για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα των διαθέσιμων τύπων γραφικών / γραφημάτων.
  3. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν τύπο γραφήματος για να διαβάσετε μια περιγραφή του γραφήματος.
  4. Κάντε κλικ στον πρώτο τύπο γραφήματος γραμμής 2-d στη λίστα για να την επιλέξετε.
  5. Ένα βασικό γράφημα γραμμής δημιουργείται και τοποθετείται στο φύλλο εργασίας σας όπως φαίνεται στην εικόνα στην επόμενη διαφάνεια παρακάτω.

Μορφοποίηση του βασικού γραφήματος γραμμής: Προσθήκη του τίτλου γραφήματος

Επεξεργαστείτε τον προεπιλεγμένο τίτλο γραφήματος κάνοντας διπλό κλικ πάνω του, αλλά μην κάνετε διπλό κλικ

  1. Κάντε κλικ μία φορά στον προεπιλεγμένο τίτλο του γραφήματος για να το επιλέξετε - θα πρέπει να εμφανίζεται ένα κουτί γύρω από τις λέξεις Τίτλος γραφήματος.
  2. Κάντε δεύτερη κλικ για να θέσετε το Excel σε λειτουργία επεξεργασίας , η οποία τοποθετεί τον κέρσορα μέσα στο πλαίσιο τίτλου.
  3. Διαγράψτε το προεπιλεγμένο κείμενο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Delete / Backspace στο πληκτρολόγιο.
  4. Καταχωρίστε τον τίτλο του γραφήματος - Μέση καθίζηση (mm) - στο πλαίσιο τίτλου

Κάνοντας κλικ στο λάθος μέρος του χάρτη

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη σε ένα γράφημα στο Excel - όπως ο τίτλος του γραφήματος και οι ετικέτες, η περιοχή του σχεδίου που περιέχει τις γραμμές που αντιπροσωπεύουν τα επιλεγμένα δεδομένα, τους οριζόντιους και κατακόρυφους άξονες και τις οριζόντιες γραμμές πλέγματος.

Όλα αυτά τα μέρη θεωρούνται χωριστά αντικείμενα από το πρόγραμμα και, ως τέτοια, μπορούν να μορφοποιηθούν ξεχωριστά. Εσείς πείτε στο Excel ποιο μέρος του γραφήματος θέλετε να μορφοποιήσετε κάνοντας κλικ πάνω του με το δείκτη του ποντικιού για να το επιλέξετε.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, αν τα αποτελέσματά σας δεν μοιάζουν με εκείνα που αναφέρονται, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε το σωστό μέρος του χάρτη που επιλέξατε όταν εφαρμόσατε την επιλογή μορφοποίησης.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να κάνετε κλικ στην περιοχή γραφήματος στο κέντρο του γραφήματος όταν θέλετε να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα είναι να κάνετε κλικ στην επάνω αριστερή ή δεξιά γωνία μακριά από τον τίτλο του γραφήματος.

Εάν γίνει κάποιο λάθος, μπορεί να διορθωθεί γρήγορα χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό αναίρεσης του Excel. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο δεξί μέρος του γραφήματος και δοκιμάστε ξανά.

Αλλαγή των χρωμάτων του γραφήματος χρησιμοποιώντας τις καρτέλες εργαλείων γραφήματος

Όταν δημιουργείται ένα γράφημα / γράφημα στο Excel ή όταν επιλέγεται ένα υπάρχον γράφημα κάνοντας κλικ σε αυτό, προστίθενται δύο επιπλέον καρτέλες στην κορδέλα όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Αυτές οι καρτέλες Εργαλειοθήκη - Σχεδίαση και Μορφή - περιέχουν επιλογές μορφοποίησης και διάταξης ειδικά για γραφήματα και θα χρησιμοποιηθούν στα παρακάτω βήματα για να αλλάξετε το χρώμα φόντου και κειμένου του γραφήματος.

Αλλαγή του χρώματος φόντου του γραφήματος

Για αυτό το συγκεκριμένο γράφημα, η μορφοποίηση του φόντου είναι μια διαδικασία δύο βημάτων, επειδή προστίθεται μια κλίση για να δείξει μικρές αλλαγές στο χρώμα οριζόντια κατά μήκος του γραφήματος.

  1. Κάντε κλικ στο φόντο για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση της κορδέλας.
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Shape Fill , που προσδιορίζεται στην παραπάνω εικόνα, για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο πλαίσιο Colour Colors.
  4. Επιλέξτε μαύρο, κείμενο 1, ελαφρύτερο 35% από την ενότητα Χρώματα θεμάτων της λίστας.
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή Shape Fill για δεύτερη φορά για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού Colours (Χρώματα).
  6. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή Κλίση , κοντά στο κάτω μέρος της λίστας, για να ανοίξετε το πλαίσιο Gradient.
  7. Στην ενότητα Σκοτεινοί παραλλαγές του πίνακα, κάντε κλικ στην επιλογή Γραμμική αριστερά για να προσθέσετε μια κλίση που γίνεται σταδιακά πιο σκούρα από αριστερά προς τα δεξιά σε ολόκληρο το γράφημα.

Αλλαγή του χρώματος κειμένου

Τώρα που το φόντο είναι μαύρο, το προεπιλεγμένο μαύρο κείμενο δεν είναι πλέον ορατό. Αυτή η επόμενη ενότητα αλλάζει το χρώμα όλων των κειμένων στο γράφημα σε λευκό

  1. Κάντε κλικ στο φόντο για να επιλέξετε ολόκληρο το γράφημα.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφή της κορδέλας, εάν χρειάζεται.
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή " Συμπλήρωση κειμένου " για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα "Χρώματα κειμένου".
  4. Επιλέξτε Λευκό, Ιστορικό 1 από την ενότητα Χρώματα θεμάτων της λίστας.
  5. Όλο το κείμενο στον τίτλο, οι άξονες x και y και ο μύθος θα πρέπει να αλλάξουν σε λευκό.

Αλλαγή των χρωμάτων γραμμής: Μορφοποίηση στο παράθυρο εργασιών

Τα δύο τελευταία βήματα του σεμιναρίου κάνουν χρήση του παραθύρου εργασιών διαμόρφωσης , το οποίο περιέχει τις περισσότερες από τις διαθέσιμες επιλογές διαμόρφωσης για γραφήματα.

Στο Excel 2013, όταν ενεργοποιηθεί, το παράθυρο εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης του Excel όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Η επικεφαλίδα και οι επιλογές που εμφανίζονται στο παράθυρο αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή του διαγράμματος που επιλέξατε.

Αλλαγή του χρώματος γραμμής για το Acapulco

  1. Στο γράφημα, κάντε κλικ μία φορά στην πορτοκαλί γραμμή για Acapulco για να την επιλέξετε - μικρά κύματα πρέπει να εμφανίζονται κατά μήκος της γραμμής.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση της κορδέλας, εάν είναι απαραίτητο.
  3. Στην πολύ αριστερή πλευρά της κορδέλας, κάντε κλικ στην επιλογή Μορφή επιλογής για να ανοίξετε το παράθυρο Εργασίες μορφοποίησης .
  4. Δεδομένου ότι η γραμμή για το Acapulco είχε προηγουμένως επιλεγεί, ο τίτλος στο παράθυρο θα πρέπει να διαβάζει τη μορφή Data Series.
  5. Στο παράθυρο, κάντε κλικ στο εικονίδιο Συμπλήρωση (το χρώμα μπογιά) για να ανοίξετε τη λίστα επιλογών Γραμμή.
  6. Στη λίστα επιλογών, κάντε κλικ στο εικονίδιο Συμπλήρωση δίπλα στην ετικέτα Χρώμα για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα Χρώματα γραμμής.
  7. Επιλέξτε πράσινο, Accent 6, Λιγότερο 40% από την ενότητα Χρώματα θέμα της λίστας - η γραμμή για το Acapulco θα πρέπει να αλλάξει σε ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Αλλαγή του Άμστερνταμ

  1. Στο γράφημα, κάντε κλικ μία φορά στη μπλε γραμμή για να το επιλέξετε από το Άμστερνταμ.
  2. Στο παράθυρο εργασιών μορφοποίησης, το χρώμα της τρέχουσας φόρμας που εμφανίζεται κάτω από το εικονίδιο πρέπει να αλλάξει από πράσινο σε μπλε, δείχνοντας ότι το παράθυρο εμφανίζει τώρα επιλογές για το Άμστερνταμ.
  3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συμπλήρωση για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα Χρώματα Γραμμής.
  4. Επιλέξτε Μπλε, Ακουστικό 1, Λιγότερο 40% από την ενότητα Χρώματα θέμα της λίστας - η γραμμή για το Άμστερνταμ θα πρέπει να αλλάξει σε γαλάζιο χρώμα.

Ξεθώριασμα των γραμμών πλέγματος

Η τελευταία αλλαγή μορφοποίησης που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμίσετε τις γραμμές πλέγματος που εκτείνονται οριζόντια κατά μήκος του γραφήματος.

Το βασικό γράφημα γραμμών περιλαμβάνει αυτές τις γραμμές πλέγματος για να διευκολύνει την ανάγνωση των τιμών για συγκεκριμένα σημεία στις γραμμές δεδομένων.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να είναι τόσο εμφανείς. Ένας εύκολος τρόπος για να τους μετριάσετε είναι να προσαρμόσετε τη διαφάνεια τους χρησιμοποιώντας το παράθυρο Task Formatting.

Από προεπιλογή, το επίπεδο διαφάνειας τους είναι 0%, αλλά αυξάνοντας αυτό, οι γραμμές πλέγματος θα εξασθενίσουν στο φόντο όπου ανήκουν.

  1. Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή μορφοποίησης στην καρτέλα Μορφή της κορδέλας, αν είναι απαραίτητο, για να ανοίξετε το παράθυρο "Διαμόρφωση εργασιών"
  2. Στο γράφημα, κάντε μία φορά κλικ στο διάδρομο 150 mm που περνά μέσα από το γράφημα - όλες οι γραμμές πλέγματος θα πρέπει να επισημαίνονται (μπλε κουκίδες στο τέλος κάθε γραμμής πλέγματος)
  3. Στο παράθυρο αλλάξτε το επίπεδο διαφάνειας στο 75% - οι γραμμές πλέγματος στο γράφημα θα πρέπει να εξασθενίσουν σημαντικά