Σειρά δεδομένων σειράς Excel, σημεία δεδομένων, ετικέτες δεδομένων

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γράφημα στο Excel ή / και στο φύλλο Google, είναι επιτακτική η κατανόηση της σημασίας των σημείων δεδομένων, των δεικτών δεδομένων και των ετικετών δεδομένων.

Κατανόηση της χρήσης της σειράς δεδομένων και άλλων στοιχείων διαγραμμάτων στο Excel

Ένα σημείο δεδομένων είναι μια μόνο τιμή που βρίσκεται σε μια κελιά φύλλου εργασίας που είναι γραφική παράσταση σε ένα γράφημα ή ένα γράφημα .

Ένας δείκτης δεδομένων είναι μια στήλη, τελεία, κομμάτι πίτας ή άλλο σύμβολο στο γράφημα που αντιπροσωπεύει αυτή την τιμή στο γράφημα. Για παράδειγμα, σε ένα γραμμικό γράφημα, κάθε σημείο της γραμμής είναι δείκτης δεδομένων που αντιπροσωπεύει μια μοναδική τιμή δεδομένων που βρίσκεται σε ένα φύλλο εργασίας φύλλου εργασίας .

Μια ετικέτα δεδομένων παρέχει πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένους δείκτες δεδομένων, όπως η τιμή που έχει γραφιστεί είτε ως αριθμός είτε ως ποσοστό.

Οι συνήθεις ετικέτες δεδομένων περιλαμβάνουν:

Μια σειρά δεδομένων είναι μια ομάδα σχετικών σημείων δεδομένων ή σημείων που σχεδιάζονται σε διαγράμματα και γραφήματα. Παραδείγματα μιας σειράς δεδομένων είναι τα εξής:

Όταν πολλαπλές σειρές δεδομένων σχεδιάζονται σε ένα γράφημα, κάθε σειρά δεδομένων αναγνωρίζεται από ένα μοναδικό σχέδιο χρώματος ή σκίασης.

Στην περίπτωση διαγραμμάτων στήλης ή ράβδων, εάν πολλαπλές στήλες ή ράβδοι έχουν το ίδιο χρώμα ή έχουν την ίδια εικόνα στην περίπτωση ενός εικονογράφου , αυτές περιλαμβάνουν μία και μόνη σειρά δεδομένων.

Τα διαγράμματα πίτας συνήθως περιορίζονται σε μία μόνο σειρά δεδομένων ανά γράφημα. Οι μεμονωμένες φέτες της πίτας είναι δείκτες δεδομένων και όχι μια σειρά δεδομένων.

Τροποποίηση επισημάνσεων μεμονωμένων δεδομένων

Εάν τα μεμονωμένα σημεία δεδομένων είναι σημαντικά με κάποιο τρόπο, η μορφοποίηση για το δείκτη δεδομένων που αντιπροσωπεύει αυτό το σημείο σε ένα γράφημα μπορεί να τροποποιηθεί για να κάνει τον δείκτη να ξεχωρίζει από άλλα σημεία της σειράς.

Για παράδειγμα, το χρώμα μιας μόνο στήλης σε ένα γράφημα στήλης ή ένα μόνο σημείο σε ένα γράφημα γραμμής μπορεί να αλλάξει χωρίς να επηρεαστούν τα άλλα σημεία της σειράς ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Αλλαγή του χρώματος μιας ενιαίας στήλης

  1. Κάντε κλικ μία φορά σε μια σειρά δεδομένων σε ένα γράφημα στήλης. Όλες οι στήλες του ίδιου χρώματος στο διάγραμμα θα πρέπει να επισημανθούν. Κάθε στήλη περιβάλλεται από ένα περίγραμμα που περιλαμβάνει μικρές κουκίδες στις γωνίες.
  2. Κάντε κλικ για δεύτερη φορά στη στήλη στο διάγραμμα που θέλετε να τροποποιήσετε - μόνο αυτή η στήλη πρέπει να επισημανθεί.
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα Μορφοποίηση της κορδέλας, μία από τις καρτέλες περιβάλλοντος που προστέθηκαν στην κορδέλα όταν επιλέξατε ένα γράφημα.
  4. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Shape Fill για να ανοίξετε το μενού Fill Colors.
  5. Στην ενότητα Standard Colors του μενού επιλέξτε Μπλε.

Αυτή η ίδια σειρά βημάτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει ένα μόνο σημείο σε ένα γραμμικό γράφημα. Απλά επιλέξτε μια ξεχωριστή κουκκίδα (δείκτη) σε μια γραμμή στη θέση μίας μόνο στήλης.

Εκσκαφική πίτα

Δεδομένου ότι οι μεμονωμένες φέτες ενός διαγράμματος πίτας είναι συνήθως διαφορετικά χρώματα για να ξεκινήσετε, υπογραμμίζοντας ένα μοναδικό κομμάτι ή σημείο δεδομένων χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που χρησιμοποιείται για διαγράμματα στηλών και γραμμών.

Η έμφαση συνήθως προστίθεται στα διαγράμματα πίτας, εξάπλωσης μιας ενιαίας φέτας πίτας από το υπόλοιπο διάγραμμα.

Προσθέστε τον άξονα με ένα σύνθετο διάγραμμα

Μια άλλη επιλογή για την έμφαση σε διαφορετικούς τύπους πληροφοριών σε ένα γράφημα είναι η εμφάνιση δύο ή περισσότερων τύπων γραφημάτων σε ένα μόνο γράφημα, όπως ένα γράφημα στήλης και ένα γραμμικό γράφημα.

Αυτή η προσέγγιση λαμβάνεται συνήθως όταν οι τιμές που εμφανίζονται σε διαγράμματα ποικίλλουν ευρέως ή όταν διακρίνονται διαφορετικοί τύποι δεδομένων. Ένα κοινό παράδειγμα είναι το κλιματογράφημα ή το κλιματικό γράφημα, το οποίο συνδυάζει δεδομένα βροχόπτωσης και θερμοκρασίας για μία θέση σε ένα γράφημα.

Συνδυασμοί ή σύνθετα γραφήματα δημιουργούνται με γραφική παράσταση μιας ή περισσοτέρων σειρών δεδομένων σε δευτερεύοντα κατακόρυφο ή άξονα Υ.