Τι είναι το "Spec" έργο και πρέπει οι σχεδιαστές να συμφωνήσουν σε αυτό;

Είναι δίκαιο να ζητάτε από τους γραφίστες να δουλεύουν χωρίς την υπόσχεση πληρωμής;

Είναι συνηθισμένο να ζητείται από τους γραφίστες να δουλεύουν με το "spec", αλλά τι σημαίνει αυτό; Η εργασία spec (σύντομη για κερδοσκοπική) είναι οποιαδήποτε εργασία για την οποία ο πελάτης αναμένει να δει παραδείγματα ή ένα τελικό προϊόν πριν συμφωνήσει να πληρώσει ένα τέλος.

Αυτός ο τύπος αίτησης ανάθεσης είναι πολύ κοινός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έρχεται με διαμάχη. Γιατί; Επειδή είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσετε το έργο και ο πελάτης να το απορρίψει, αφήνοντάς σας χωρίς αποζημίωση για τις προσπάθειές σας. Ως εκ τούτου, έχετε χάσει χρόνο που θα μπορούσε να δαπανηθεί κερδίζοντας χρήματα.

Όπως δελεαστικό, όπως και όταν είστε freelancing να αποδεχθεί κάθε δουλειά που έρχεται το δρόμο σας, εξυπηρετεί εσάς και τους πελάτες σας καλύτερα εάν έχετε μια σχέση που εξυπηρετεί και τους δυο σας. Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στα μειονεκτήματα της εργασίας σχετικά με spec.

Λόγοι για την αποφυγή της εργασίας Spec

Αυτό το είδος εργασίας θεωρείται ευρέως ανεπιθύμητο και ανήθικο από την κοινότητα του γραφικού σχεδιασμού καθώς και από άλλα δημιουργικά. Απαιτεί από τον σχεδιαστή να δεσμεύσει χρόνο και πόρους σε ένα έργο με την ευκαιρία να μην πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Πολύ συχνά, τα διαφημιστικά κείμενα συσχετίζουν την εργασία των spec με άλλες καριέρες και υπηρεσίες. Θα μπορούσατε να παραγγείλετε ένα μπιφτέκι στο εστιατόριο με φαγητό και να το πληρώσετε μόνο αν το απολαύσατε πραγματικά; Ζητάτε να δοκιμάσετε το λάδι που θέτει ο μηχανικός στο αυτοκίνητό σας για να δείτε αν είναι σωστό για εσάς; Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν γελοία σενάρια, αλλά η υπηρεσία σας ως γραφίστρια είναι εξίσου πολύτιμη για τους πελάτες σας.

Ενώ οι πελάτες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν θέλουν να επενδύσουν χρήματα μέχρι να δουν κάποια δουλειά, οι σχεδιαστές δεν θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους για να βρουν δουλειά. Αντ 'αυτού, οι πελάτες πρέπει να επιλέξουν έναν σχεδιαστή με βάση το χαρτοφυλάκιό τους και την εμπειρία τους και να δεσμευτούν για την οικοδόμηση μιας εργασιακής σχέσης μαζί τους. Μόνο τότε ο πελάτης και ο σχεδιαστής θα δουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί το Spec είναι κακό για τον πελάτη, πάρα πολύ

Το έργο Spec δεν βλάπτει μόνο τον σχεδιαστή. Εάν οι δυνητικοί πελάτες ζητούν από έναν ή περισσότερους σχεδιαστές να δείξουν δουλειά, δημιουργούν αμέσως μια αρνητική σχέση. Αντί να δημιουργήσουν μια μακροχρόνια σχέση με έναν μόνο σχεδιαστή, ζητούν συχνά από πολλούς να υποβάλουν εργασία με λίγη επαφή, λαμβάνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστεί το σωστό σχέδιο.

Διαγωνισμοί σχεδιασμού

Οι διαγωνισμοί σχεδιασμού αποτελούν μία από τις πιο κοινές μορφές προδιαγραφών. Μια εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για ένα σχέδιο, καλώντας οποιονδήποτε και όλους να υποβάλουν εργασία. Πολύ συχνά, εκατοντάδες σχεδιαστές θα υποβάλουν ένα σχέδιο, αλλά μόνο το επιλεγμένο έργο - ο νικητής - θα πληρωθεί.

Οι σχεδιαστές μπορεί να δουν αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα λογότυπο για μια εταιρεία και να κάνουν κάποια χρήματα ... αν κερδίσουν. Ωστόσο, αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία για τον πελάτη να πάρει έναν απεριόριστο αριθμό σχεδίων και να πληρώσει μόνο για ένα.

Αντ 'αυτού, οι πελάτες πρέπει να προσλάβουν έναν σχεδιαστή, να γνωστοποιήσουν σαφώς τους στόχους τους και να δώσουν στον σχεδιαστή αρκετές επιλογές μετά την υπογραφή ενός συμβολαίου.

Πώς να αποφύγετε Spec

Η εργασία Spec μπορεί να αποφευχθεί απλά λέγοντας ότι δεν θα το κάνετε. Συχνά, οι πελάτες μπορεί να μην συνειδητοποιούν ή να εξετάζουν τις αρνητικές πτυχές του, οπότε και η εκπαίδευσή τους είναι επίσης χρήσιμη.

Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε να αντιμετωπίζουμε την εργασία σας ως επιχείρηση, επειδή είναι αυτό που είναι. Μην εμπλακείτε συναισθηματικά όταν ενημερώνετε έναν πελάτη γιατί δεν θα εργαστείτε σε spec. Αντ 'αυτού, βρείτε έναν τρόπο να το συσχετίσετε με την επιχείρησή τους ή να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να εξηγήσετε τη θέση σας χωρίς να σας ενοχλούν.

Εξηγήστε επαγγελματικά την αξία σας ως σχεδιαστή και τι μπορείτε να φέρετε στο έργο σας με σύμβαση. Πείτε τους ότι θα σας επιτρέψει να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργεια για να σχεδιάσετε ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Το τελικό προϊόν θα είναι καλύτερο και θα τους εξοικονομήσει χρόνο και πιθανώς χρήματα.

Αν εκτιμούν πραγματικά την δουλειά σας, θα εκτιμήσουν τα σημεία που θα αναδείξετε.