Λειτουργία καθαρισμού Excel

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία CLEAN για να αφαιρέσετε έναν αριθμό μη τυπωμένων χαρακτήρων υπολογιστή που έχουν αντιγραφεί ή εισαχθεί σε ένα φύλλο εργασίας μαζί με καλά δεδομένα.

Αυτός ο κώδικας χαμηλού επιπέδου βρίσκεται συχνά στην αρχή ή / και στο τέλος των αρχείων δεδομένων.

Ορισμένα συνηθισμένα παραδείγματα αυτών των μη εκτυπώσιμων χαρακτήρων είναι οι χαρακτήρες που αναμειγνύονται με το κείμενο στα παραδείγματα στα κελιά A2 και A6 στην παραπάνω εικόνα.

Αυτοί οι χαρακτήρες μπορούν να παρεμποδίσουν τη χρήση των δεδομένων σε λειτουργίες του φύλλου εργασίας, όπως η εκτύπωση, η ταξινόμηση και το φιλτράρισμα δεδομένων.

Καταργήστε τους μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες ASCII και Unicode με τη λειτουργία CLEAN

Κάθε χαρακτήρας σε έναν υπολογιστή - εκτυπώσιμος και μη εκτυπώσιμος - έχει έναν αριθμό που είναι γνωστός ως κωδικός ή τιμή χαρακτήρα Unicode.

Ένα άλλο, παλαιότερο και πιο γνωστό σύνολο χαρακτήρων είναι το ASCII, το οποίο αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό πρότυπο κώδικα για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενσωματώθηκε στο σετ Unicode.

Ως αποτέλεσμα, οι πρώτοι 32 χαρακτήρες (0 έως 31) των συνόλων Unicode και ASCII είναι πανομοιότυποι και αναφέρονται ως χαρακτήρες ελέγχου που χρησιμοποιούνται από προγράμματα για τον έλεγχο περιφερειακών συσκευών όπως εκτυπωτές.

Ως εκ τούτου, δεν προορίζονται για χρήση σε φύλλο εργασίας και μπορούν να προκαλέσουν τα είδη σφαλμάτων που αναφέρονται παραπάνω όταν υπάρχουν.

Η λειτουργία CLEAN, η οποία προηγείται του συνόλου χαρακτήρων Unicode, σχεδιάστηκε για να αφαιρέσει τους πρώτους 32 μη τυπικούς χαρακτήρες ASCII και αφαιρεί τους ίδιους χαρακτήρες από το σετ Unicode.

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα της συνάρτησης CLEAN

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη λειτουργία CLEAN είναι:

= CLEAN (Κείμενο)

Κείμενο - (απαιτείται) τα δεδομένα που πρέπει να καθαριστούν από χαρακτήρες που δεν μπορούν να εκτυπώσουν. Μια αναφορά κυψέλης στη θέση αυτών των δεδομένων στο φύλλο εργασίας.

Για παράδειγμα, για να καθαρίσετε τα δεδομένα στο κελί A2 στην παραπάνω εικόνα, πληκτρολογήστε τον τύπο:

= ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ (Α2)

σε μια άλλη κελιά φύλλου εργασίας.

Αριθμοί καθαρισμού

Εάν χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αριθμητικών δεδομένων, η λειτουργία CLEAN, εκτός από την αφαίρεση τυχόν μη χαρακτήρων εκτύπωσης, θα μετατρέψει όλους τους αριθμούς σε κείμενο - κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα εάν τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα: Αφαίρεση μη εκτυπώσιμων χαρακτήρων

Στη στήλη Α της εικόνας, η συνάρτηση CHAR χρησιμοποιήθηκε για να προσθέσετε χαρακτήρες που δεν εκτυπώνονται στο κείμενο λέξεων όπως φαίνεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας για το κελί A3 και στη συνέχεια αφαιρούνται με τη λειτουργία CLEAN.

Στις στήλες Β και Γ της παραπάνω εικόνας, η συνάρτηση LEN, η οποία μετράει τον αριθμό των χαρακτήρων σε ένα κελί, χρησιμοποιείται για να δείξει την επίδραση της χρήσης της λειτουργίας CLEAN στα δεδομένα στη στήλη Α.

Ο αριθμός χαρακτήρων για το κελί B2 είναι 7 - τέσσερις χαρακτήρες για το κείμενο λέξης και τρεις για τους μη τυπογραφικούς χαρακτήρες που το περιβάλλουν.

Ο αριθμός χαρακτήρων στο κελί C2 είναι 4 επειδή η συνάρτηση CLEAN έχει προστεθεί στον τύπο και απομακρύνει τους τρεις χαρακτήρες που δεν εκτυπώνονται προτού η λειτουργία LEN μετρήσει τους χαρακτήρες.

Αφαίρεση χαρακτήρων # 129, # 141, # 143, # 144 και # 157

Το σετ χαρακτήρων Unicode περιέχει πρόσθετους μη εκτυπωτικούς χαρακτήρες που δεν βρίσκονται στο σύνολο χαρακτήρων ASCII - αριθμοί 129, 141, 143, 144 και 157.

Παρόλο που ο ιστότοπος υποστήριξης του Excel λέει ότι δεν μπορεί, η λειτουργία CLEAN μπορεί να αφαιρέσει αυτούς τους χαρακτήρες Unicode από δεδομένα όπως φαίνεται στην τρίτη σειρά.

Σε αυτό το παράδειγμα, η λειτουργία CLEAN στη στήλη C χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αυτών των πέντε μη ορατών χαρακτήρων ελέγχου αφήνοντας και πάλι έναν αριθμό χαρακτήρων μόλις τεσσάρων για το κείμενο λέξης στο C3.

Αφαίρεση χαρακτήρα # 127

Υπάρχει ένας χαρακτήρας που δεν εκτυπώνεται στο σύνολο Unicode που η λειτουργία CLEAN δεν μπορεί να αφαιρεθεί - ο χαρακτήρας # 127 με σχήμα κουτιού που εμφανίζεται στο κελί A4, όπου τέσσερις από αυτούς τους χαρακτήρες περιβάλλουν το κείμενο λέξεων.

Ο αριθμός χαρακτήρων των οκτώ στο κελί C4 είναι ο ίδιος με εκείνος στο κελί B4 και επειδή η λειτουργία CLEAN στο C4 προσπαθεί ανεπιτυχώς να αφαιρέσει το # 127 από μόνο του.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στις σειρές πέντε και έξι παραπάνω, υπάρχουν εναλλακτικοί τύποι που χρησιμοποιούν τις λειτουργίες CHAR και SUBSTITUTE που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάργηση αυτού του χαρακτήρα:

  1. Ο τύπος στη σειρά πέντε χρησιμοποιεί το SUBSTITUTE και το CHAR για να αντικαταστήσει τον χαρακτήρα # 127 με έναν χαρακτήρα που μπορεί να αφαιρέσει η λειτουργία CLEAN - στην περίπτωση αυτή, ο χαρακτήρας # 7 (η μαύρη κουκίδα εμφανίζεται στο κελί A2).
  2. Ο τύπος στη σειρά έξι χρησιμοποιεί τις λειτουργίες SUBSTITUTE και CHAR για να αντικαταστήσει τον χαρακτήρα # 127 με τίποτα όπως φαίνεται από τα κενά εισαγωγικά ( "" ) στο τέλος του τύπου στο κελί D6. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργία CLEAN δεν χρειάζεται στον τύπο, αφού δεν υπάρχει χαρακτήρας που να καταργείται.

Αφαίρεση μη διασταυρούμενων διαστημάτων από ένα φύλλο εργασίας

Παρόμοια με τους μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες είναι ο μη σπασμένος χώρος ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τους υπολογισμούς και τη μορφοποίηση σε ένα φύλλο εργασίας. Η τιμή Unicode για τον μη διαχωριστικό χώρο είναι # 160.

Οι μη διασταυρούμενοι χώροι χρησιμοποιούνται εκτενώς στις ιστοσελίδες - ο κώδικας html είναι & nbsp; - οπότε αν τα δεδομένα αντιγράφονται στο Excel από μια ιστοσελίδα, μπορεί να συμπεριληφθούν και μη σπασίματα.

Ένας τρόπος για να αφαιρέσετε τα μη-σπάσιμο διαστήματα από ένα φύλλο εργασίας είναι με αυτόν τον τύπο που συνδυάζει τις λειτουργίες SUBSTITUTE, CHAR και TRIM.